Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbim Ženēvā mačs pret Zverevu, Bārtija dod Marcinkevičai otro iespēju Strasbūrā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Gulbim Ženēvā mačs pret Zverevu, Bārtija dod Marcinkevičai otro iespēju Strasbūrā
Ernests Gulbis un Aleksandrs Zverevs pagājušajā vasarā Vimbldonā. Foto: EPA/Scanpix

Ernests Gulbis (ATP 80.) šovakar plkst. 19:00 Ženēvas ATP 250 turnīra otrajā kārtā tiksies ar pasaules piekto numuru Aleksandru Zverevu, kuru pagājušajā sezonā pieveica Vimbldonā. Tikai otro reizi WTA pamatturnīrā spēlēs Diāna Marcinkeviča (WTA 269.), kurai šodien Strasbūras "International" turnīrā bija plānota cīņa ar Austrālijas tenisisti Darju Gavrilovu (WTA 63.), taču lietus dēļ mačs pārcelts uz trešdienas plkst. 11:00.

Gulbim Šveicē mačs pret vienreiz jau uzvarēto Zverevu

Gulbis svētdien ar 6:2, 7:6(7) uzvarēja Japānas tenisistu Jošihito Nišioku (#75), gūstot pirmo uzvaru kopš 12. februāra. Gulbis bija zaudējis 10 mačos pēc kārtas, ieskaitot sešās cīņās pamatturnīrā. Pēc vairāk nekā trīs mēnešu pārtraukuma spējot uzvarēt, Gulbis izvairījās no karjeras garākās zaudējumu sērijas atkārtošanas – septiņi neuzvarēti pamatturnīru mači pēc kārtas viņam bijuši divreiz.

Gulbis mačā pret Nišioku abos setos bija iedzinējos ar breiku, turklāt 2. setā viņam bija pat 0:4 deficīts, un Nišioka pie 6:5 neizservēja setu. Mačos pret labāka līmeņa tenisistiem tāda atspēlēšanās ir grūti iedomājama, taču pret Nišioku tas ir iespējams, jo japānim nav labas serves, turklāt viņš vēl tikai mācās spēlēt uz māla, uz šī seguma ATP līmenī gūstot tikai vienu uzvaru.

Otro reizi spēlējot Ženēvā, Gulbim ir ļoti lielas līdzības ar debijas turnīru šajā Šveices pilsētā, kur viņš pirmoreiz uzstājās 2016. gadā. Gulbis arī toreiz pirmajā mačā uzvarēja uz māla bez lieliem sasniegumiem esošu pretinieku, ar 7:5, 7:5 apspēlējot lietuvieti Ričardu Beraņķi (#52), bet otrajā mačā tikās ar elites tenisistu, zaudējot 11. numuram Marinam Čiličam – 4:6, 6:7(5).

Tagad Gulbim otrajā cīņā pretī stāsies ranga piektais numurs Zverevs, kurš uz Ženēvu doties nolēma vien dažas dienas pirms turnīra sākuma. 22 gadus vecajam Vācijas tenisistam ir profesionālās karjeras pirmā lielā krīze, kuras laikā zaudējumu ir vairāk nekā uzvaru, tāpēc pirms "French Open" nepieciešami mači gan spēļu prakses, gan pārliecības iegūšanai. Būdams starp Top 4 izsētajiem tenisistiem, turnīra pirmais numurs Zverevs nedēļas pirmo maču spēlēs 2. kārtā, kur viņam būs turnīra debija.

Zverevs jau 21 gadu vecumā bija sakrājis 10 ATP titulus, ieskaitot trīs "Masters 1000" trofejas un vēl prestižāko "ATP Finals" titulu, kuru izcīnīja pagājušās sezonas izskaņā Londonā. Šogad viņam ir pieticīga 15-10 bilance, īpaši nesekmīgi spēlējot pēdējos trīs mēnešos. Sašam pēdējos 15 mačos ir nepatīkama aina ar 6-9 bilanci.

Zverevs šogad tikai vienreiz bijis tālāk par ceturtdaļfinālu, kas viņam izdevās marta sākumā ATP 500 turnīrā Akapulko, kur Zverevs finālā ar 3:6, 4:6 zaudēja Nikam Kiriosam. Kopš tā laika nospēlēti astoņi turnīri, kuros labākais rezultāts bija divas uzvaras un ceturtdaļfināls Madridē, kur viņa karjeras pēdējā mačā ar 6:4, 6:1 uzvarēts Davids Ferers un ar 3:6, 6:4, 6:4 apspēlēts polis Huberts Hurkačs, kurš pēdējā setā nenoturēja breika pārsvaru.

Šogad pamatturnīros 5-9 bilanci sakrājušais Gulbis tikai vienreiz uzvarējis turnīra otrajā mačā, turklāt tas notika ļoti sen – sezonas pirmajā nedēļā Punē, kur viņš ar 6:4, 4:6, 6:4 uzvarēja portugāli Pedru Souzu (#104) un ar 7:6(2), 6:2 pieveica korejieti Hjonu Čonu (#25). Uzvara pār traumatisko Čonu, kurš šobrīd nespēlē kārtējā savainojuma dēļ, Gulbim ir sezonas vienīgā Top 70 uzvara.

Gulbis otro reizi tiksies ar Zverevu, kuru pagājušajā gadā ar 7:6(2), 4:6, 5:7, 6:3, 6:0 apspēlēja Vimbldonā. Ņemot vērā milzīgo atšķirību reitingā (138. vieta pret 3.), tas tika uzskatīts par pārsteidzošu rezultātu, pat atļaujoties lietot vārdu sensācija, lai gan patiesībā tas bija normāls rezultāts, nevis ārkārtas situācija, jo Zvereva uzvarēšana "Grand Slam" turnīros nav uzskatāma par lielu notikumu.

Līdz šai sezonai bija divas Zvereva versijas. Labākais Zverevs sekmīgi startēja ATP tūres turnīros, kur bija nopietns drauds, bet otrais Zverevs bija ļoti vājš uz "Grand Slam" skatuves, kur viņš vienreiz knapi sasniedzis ceturtdaļfinālu (pagājušā gada "French Open") un kur viņam nav nevienas uzvaras pret Top 20 spēlētājiem (0-7)! Šogad ir tikai viens Zverevs, kurš neapmierinošā līmenī spēlē visos turnīros, izņemot pieminēto ATP 500 finālu Akapulko, kur viņš piekāpās talantīgākam pretiniekam.

Gulbja arsenālā ir divas lietas, kas Zverevam nepatīk un kuras Ernests produktīvi izmantoja Vimbldonā. Sašam nepatīk "slaiss" un "dropšoti". Pēc pirmā sitiena viņam ir daudz kļūdu, cenšoties atbildēt ar sitieniem no sev neērti zemām pozīcijām, savukārt saīsinātajām bumbiņām ir grūti tik klāt. 1,98 metrus garais Zverevs aizsardzībā var labi darboties uz gala līnijas, bet saskaras ar lielākām grūtībām, kad viņam jāskrien uz priekšu tīkla virzienā.

Gulbis sešas reizes uzvarējis turnīra pirmo numuru, pēdējais gadījums bija oktobrī ATP 250 turnīrā Stokholmā, kur ar 1:6, 6:3, 6:3 uzvarēts Džons Isners (#10). Tā Gulbim ir līdz šim pēdējā uzvara pret Top 10 spēlētāju. Pēdējais mačs pret pirmā desmitnieka tenisistu bija februārī Roterdamā, kur viņš ar 1:6, 4:6 zaudēja Kei Nišikori (#7). Ja Gulbis otro reizi uzvarēs Zverevu, viņš svinēs karjeras 20. uzvaru pret pirmā desmitnieka spēlētājiem (19-48) un šogad tikai otro reizi iekļūs ceturtdaļfinālā. Pirmais bija janvārī Indijā.

Marcinkeviča tiek pie laimīgās zaudētājas iespējas Francijā

Marcinkeviča nedēļas nogalē zaudēja Strasbūras "International" turnīra kvalifikācijas 2. kārtā jeb finālā, saglabājot cerības tomēr uzspēlēt pamatturnīrā. Tāda iespēja viņai radās pēc Ešlijas Bārtijas izstāšanās. WTA ranga 8. vietā esošā Bārtija, kura Strasbūrā bija izlikta ar pirmo numuru, vēl svētdien bija Romā, kur kopā ar Viktoriju Azarenku uzvarēja lielajā "Premier 5" dubultspēļu turnīrā, radot šaubas par viņas gatavību startam Strasbūrā. Bārtija par izstāšanās iemeslu minēja labās rokas savainojumu.

Bārtijai nolemjot nespēlēt, nenotiks divu Austrālijas spēlētāju mačs, toties pie tikai otrā mača WTA pamatturnīros tika Latvijas trešā rakete. Marcinkeviča vienīgo iepriekšējo reizi WTA līmeņa turnīrā spēlēja 2014. gada 22. aprīlī, kad Štutgartes "Premier 700" turnīra 1. kārtā ar 3:6, 2:6 zaudēja tolaik ranga 25. vietā bijušajai krievietei Anastasijai Pavļučenkovai. Diāna toreiz pamatturnīru sasniedza ar trīs uzvaru gūšanu kvalifikācijā.

Gavrilova šogad guvusi tikai divas uzvaras (2-11), abas izcīnot pirms diviem mēnešiem Indianvelsā. Viņai kopš tā laika ir piecu zaudējumu sērija. Marcinkeviča nav uzvarējusi rangā tik augstu esošu tenisisti kā Gavrilovu. Viņa savu lielāko uzvaru guva pirms pieciem gadiem Štutgartes kvalifikācijā, kur ar 6:4, 3:6, 6:4 pieveica Vācijas tenisisti Dinu Ficenmaijeri (#82).