Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kaļiņins: "Pret Babīti nebija "būt vai nebūt" spēle - mūsu kluba vadība ir gudra un adekvāta"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kaļiņins: "Pret Babīti nebija "būt vai nebūt" spēle - mūsu kluba vadība ir gudra un adekvāta"
Andrejs Kaļiņins
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Sestdien "SynotTip" futbola Virslīgas 9. kārtas pirmajā spēlē RFS savā laukumā ar 2:1 apspēlēja pastarīti "Babīti"/"Dinamo". Piedāvājam abu komandu treneru Andreja Kaļiņina un Aleksandra Gorbačova pēcspēles komentārus.

Aleksandrs Gorbačovs, "Babītes"/"Dinamo" galvenais treneris: "Plānojām balstīties uz ātriem uzbrukumiem - pirmajā puslaikā dažus šādus labus uzbrukumus izveidojām, bet otrajā puslaikā to praktiski nebija, ātri zaudējām bumbu. Kas attiecas uz aizsardzību, tad aizsargājamies uz futbolistu skaita rēķina, nevis kvalitātes rēķina. Tāpēc bija daudz piespēļu no flangiem un atļāvām pretiniekam daudz. Bija daudz zaudētu divcīņu. Objektīvi vērtējot, RFS bija momenti vārtu iekarošanai."

Andrejs Kaļiņins, RFS galvenais treneris: "Pirmkārt, vēlos apsveikt visus kluba darbiniekus, spēlētājus, līdzjutējus ar šo ilgi gaidīto uzvaru [ieskaitot kausa izcīņu, RFS nebija uzvarējusi sešas spēles pēc kārtas - aut.] - mums šodien bija ļoti svarīgi uzvarēt, galvenokārt psiholoģiski. Runājot par spēli, biju ļoti neapmierināts ar pirmo puslaiku - ar spēles struktūru, it sevišķi ar uzbrucēju darbībām bez bumbas, kā arī ar visas komandas pāreju no uzbrukuma uz aizsardzību un būtībā vienīgā pretinieku uzbrucēja neitralizēšanu. Pārtraukumā ģērbtuvēs notika nopietna saruna un labi, ka puiši saņēmās, parādīja raksturu. Ļoti labi nostrādāja maiņas - Iļja Šadčins sāka saasināt spēli flangā, apspēlēja viens pret vienu, kas ir sevišķi nepieciešams, kad pretinieks aizsargājas lieliem spēkiem, Ļoņa [Koveļs] guva ilgi gaidītos vārtus ļoti svarīgā brīdī. Apsveicu komandu ar grūto, bet ļoti svarīgo uzvaru."

Pēc ielaistajiem vārtiem nebija deja vu sajūtas, ka atkal būs tas pats vecais stāsts?
Kaļiņins: "Ziniet, šodien bija pārliecība, ka spēsim pretinieku nospiest. Citās spēlēs arī bija momenti, taču bumbas kontrole notika nedaudz tālāk no pretinieku vārtiem. Šodien bija redzams, ka bumbas kontrole ir ar virzību uz priekšu, izdevās tikt pāri pretinieku līnijām. Bija pārliecība, ka spēsim gūt [uzvaras] vārtus."

Otrā puslaika pirmajās 15-20 minūtēs "Babīte" spēlēja pie saviem vārtiem. Nebijāt gatavi pretinieka pārmaiņām?
Gorbačovs: "Ne tāpēc, ka pretinieks kaut ko pamainīja - ir objektīvi apstākļi. Mums nevarēja spēlēt septiņi pamatsastāva spēlētāji. Tāpēc sanāk tādi rezultāti. Kaut vai ja būtu Mohameds [Konatē], komanda būtu spēcīgāka. Kuzmins pirms mača saslima, celis iekaisa, Grjaznovs nedrīkstēja spēlēt saskaņā ar līgumu [pieder RFS - aut.], Kārkliņam diskvalifikācija."

Kad uzzinājāt, ka Miholaps vairs nav "Babītes" galvenais treneris?
Gorbačovs: "Mišas sakarā teikšu tā, ka klubs un Miša pieņēma kopīgu lēmumu paņemt pauzi. Viņš nekur prom nedodas, vienkārši paņems pauzi, paskatīsies uz visu no malas."

Kad uzzinājāt, ka galvenā trenera statusā vadīsiet komandu?
Gorbačovs: "Precīzu datumu nevaru pateikt, tas notika pirms trim četrām dienām."

Pagājušajā nedēļā "Babītei" nebija pilnībā aizpildīts spēles pieteikums, bet šajā reizē pieteicāt dažus dublieru komandas spēlētājus. Kāpēc šādi mainījāt savu redzējumu?
Gorbačovs: "Tas nav redzējums, tā bija tādu spēlētāju pieteikšana, kas ir pa rokai. Jauni puiši, kamēr septiņi pamatsastāva futbolisti nevarēja piedalīties."

Iepriekš esi teicis, ka Uldriķis reizēm nospēlē labāk, nākot uz maiņu, nevis esot pamatsastāvā. Šodien Koveļs guva vārtus, nākot uz maiņu. Varbūt gan Koveļu, gan Uldriķi jālaiž tikai uz maiņu?
Kaļiņins: "[Smejas] Laiks iet, cilvēki mainās. Ir labi, ka mums ir futbolisti, kuri, nākot uz maiņu, var pastiprināt spēli. Leonīds ir kvalificēts futbolists, tāpēc neskatoties uz to, vai viņš nāk pamatsastāvā vai uz maiņu, nešaubos par viņa pašatdevi un kvalifikāciju. Līdz šim viņam brīžiem neveicās, brīžiem pietrūka meistarības un Roberts ieņēma viņa vietu pamatsastāvā. Mums ir konkurence un viss ir godīgi - kurš attiecīgajā brīdī ir spēcīgāks un veiksmīgāks, tas dodas pamatsastāvā."

Redzi shēmu, kurā viņi abi var spēlēt pamatsastāvā?
Kaļiņins: "Jā, Koveļs izvirzītā uzbrucēja pozīcijā, Uldriķis zem viņa [abi vienlaikus pamatsastāvā Virslīgas deviņās kārtās bijuši trīs reizes - aut.]."

Višņakovs arī konkurenci neizturēja?
Kaļiņins: "Nē, viņam ir neliels muskuļa savainojums. Nolēmām viņu šodien pietaupīt - izlaistu viņu tikai tad, ja būtu ārkārtēja situācija [Višņakovs bija starp rezervistiem - aut.]. Taču mums pirmajā puslaikā notika piespiedu maiņa [savainojums Rodem] un šis jautājums [par Višņakova izlaišanu] atkrita. Atlikušajām maiņām bija jābūt pastiprinošajām un laist ārā ne līdz galam veselu spēlētāju šai situācijā nevarējām."

Kas ar Isajevu?
Kaļiņins: "Viņam trauma, potītes savainojums - turpina ārstēties, taču tūlīt jau pievienosies kopējai spēlētāju grupai."

Kas Rodem šodien notika?
Kaļiņins: "Viņš trešdien sajuta sāpes muskulī - visas šīs dienas intensīvi viņu ārstējām un vakar viņš sacīja, ka vairs nesāp un var spēlēt. Vakar mums bija ļoti viegls treniņš un viņam šķita, ka varēs spēlēt. Pamēģināja, bet... šodien sajuta sāpes un nolēmām viņu nomainīt [tas notika 14. minūtē - aut.]."

Šodien [malējam aizsargam] Solovjovam nācās spēlēt aizsardzības centrā. Kādi vēl ir varianti ar aizsardzības centru?
Kaļiņins: "Varianti tādi, ka izveseļosies centra aizsargi. Ceru, Solovjovs atgriezīsies savā pozīcijā un dos labumu, spēlējot savā pamatpozīcijā. Kaut gan viņš ir universāls spēlētājs - paldies viņam, ka nepieciešamības gadījumā viņš var nosegt robus uzreiz vairākās pozīcijās. Mums tas ir ļoti liels pluss."

Kāpēc treneru štābā vairs nav Kurbatova?
Kaļiņins: "Es negribētu to komentēt, tā ir kluba iekšējā lieta. Mēs paspiedām rokas, novēlējām viens otram veiksmi un šķīrāmies - nekāda konflikta nebija, darba situācija, bet nianses apspriest nevēlētos. Lai tas paliek komandas iekšienē."

Būs kāds vietā?
Kaļiņins: "Nupat tikos ar vienu cilvēku - pagaidām tikai sarunas. Jā, meklējam un vēlamies pastiprināt treneru štābu."

Ko vadība teica pirms šodienas spēles - vai tā nebija "būt vai nebūt" spēle, proti, uzvara vai "uz redzēšanos"?
Kaļiņins: "Tāda "būt vai nebūt" nav - mums kluba vadība ir pietiekami gudra un adekvāta [smaida] un šādus ultimātus neuzstāda. Katru dienu tiekamies un dabīgi, ka viņi arī ir sarūgtināti par komandas rezultātiem. Principā viņi ir pacietīgi - gaida un uzticas treneriem un futbolistiem."

Kad visi būs ierindā, redzat komandā potenciālu, lai cīnītos par vismaz septīto vietu?
Gorbačovs: "Protams, tā būs pavisam cita komanda! Attiecīgi būtu pavisam cits komandas līmenis. Plus, atveroties transfēru logam, komandas vadībai ir varianti, kā pastiprināt komandu. Vēlos apsveikt RFS ar uzvaru - ļoti simpātiska komanda, ne pirmā spēle, ko viņu izpildījumā redzēju, skatījos arī maču pret "Riga". Ļoti simpātiska komanda ar savu rokrakstu, ar savu spēli. Tāpēc vēlu tai veiksmi."

Agrāk esat trenējis Ventspils "Tranzītu". Ko atceraties?
Gorbačovs: "Jā, bija tādi laiki, tas notika 2010. gadā. Nostrādāju pusgadu ar jaunatni."

Kāds tagad ir Virslīgas līmenis?
Gorbačovs: "Šīs sešas komandas ir ļoti laba līmeņa. Nevaru pateikt, kurš kļūs par čempionu - par to var kļūt ikviena no šīm komandām. "Jelgava" ar savu rokrakstu un stilu, "Liepāja", "Riga", RFS, Jūrmala... Visas tās ir simpātiskas komandas. Tas ir aptuveni Krievijas Nacionālās līgas [otrā pēc spēka] līmenis."

Apakšdaļas vai augšdaļas?
Gorbačovs: "Piemēram, Naļčika bija tik simpātiska un interesanta komanda - izkrita no līgas. "Mordovia" - tikko atnākusi no Premjerlīgas, arī izkrita. "Baltika" visu laiku bija pirmspēdējā vietā, bet labi aizvadīja pavasara daļu. Līmenis ir tāds, ka šai līgā nemaz nebija tādu izteiktu pastarīšu. Krievijas otrajā līgā [pēc spēka trešā] tagad ir daudz zemāks līmenis - gandrīz amatierisks. Maksā mazas algas, komandas ir uz izdzīvošanas robežas. Ir divas trīs komandas katrā zonā, kur futbolisti ir kvalificētāki."

Nākamnedēļ pāriesiet uz dabīgo zālāju?
Kaļiņins: "Jā, otrdien pirmais treniņš."

Kad Koveļs izskrēja viens pret vienu, tavuprāt, bija pārkāpums?
Kaļiņins: "Spēles laikā un uz emociju fona skatoties šo epizodi, man tas likās 100% pārkāpums. 100%! Nekādu šaubu nebija. Paskatīšos video, varbūt mainīšu domas.

  +2 [+] [-]

, 2017-05-21 10:46, pirms 7 gadiem
LNK Group komandai izcils panakums uzvara par Babite Dinamo lielisks trenera Kalinina nopelns laikam jau labakais virsligas treneris Zuks atradis labu kadru saviem spalvainajiem audzekniem

  +1 [+] [-]

, 2017-05-21 13:49, pirms 7 gadiem
Uz Babītes jauniešu fona tas nav sasniegums ar ko lepoties Kaļiņinam izmocītajā uzvarā.Nākamās spēles,kad pretinieki būs mobīlāki, varēsim novērtēt šī pašpārliecinošā trenera kvalifikāciju.Komandas sastāvs ir iespaidīgs,bet punktu krājums pieticīgs.