Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Rytas" komandā krīze: klubs diskvalificē līderi, kuram konflikts ar Adomaiti

Andrejs Siliņš

"Rytas" komandā krīze: klubs diskvalificē līderi, kuram konflikts ar Adomaiti
Dominiks Satons. Foto: rytasvilnius.lt

Latviešu basketbola speciālista Uvja Helmaņa pārstāvēto Lietuvas klubu Viļņas "Rytas" skārusi neliela kolektīva krīze: galvenais treneris Daiņus Adomaitis vairs nevarot sastrādāties ar vienu no komandas rezultatīvākajiem spēlētājiem Dominiku Satonu, kurš saņēmis beztermiņa diskvalifikāciju no kluba vadības.

Sestdien Lietuvas čempionāta spēlē "Rytas" ar 75:96 mājās piekāpās trenera Sanda Buškevica un spēlētāja Dāvja Lejasmeiera pārstāvētajai Panevēžas "Lietkabelis". Pēc spēles izskanēja pārmetumi par necieņu pret saviem līdzjutējiem, demonstrējot bezzobainu sniegumu lielāko mača gaitu. Amerikāņu uzbrucējs Dominiks Satons šajā spēlē izdarīja tikai divus metienus no spēles un 12 minūtēs četras reizes pārkāpa noteikumus.

Pēc spēles Satons savā "Twiter" kontā retvītoja kāda līdzjutēja rakstīto kritiku trenera Adomaiša virzienā un aicinot Adomaiti atkāpties no amata, ja viņam esot pašcieņa. Šodien klubs pavēstīja, ka Satons tiek uz nenoteiktu laiku atstādināts no komandas un šovakar nepiedalīsies ULEB Eiropas kausa spēlē izbraukumā pret Berlīnes "Alba". Adomaitis neslēpis, ka vairs nevar sastrādāties ar Satonu. Klubs sola drīzumā ziņot par pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz spēlētāja nākotni klubā.

32 gadus vecais Satonam, kurš apveltīts ar dzīvniecisku atlētiskumu un jaudu, allaž bijis sarežģīts raksturs, taču komandās, kur spējis iedzīvoties, amerikānis spējis ne vien demonstrēt individuāli spilgtu sniegumu, bet arī palīdzēt komandai sasniegt augstvērtīgus rezultātus. Piemēram, pagājušajā sezonā Satons bija viens no Trento komandas līderiem Itālijā, ļaujot "Aquila Basket", ko pārstāvēja arī Ojārs Siliņš, aizvadīt teicamu izslēgšanas turnīru un pretēji prognozēm iekļūt A sērijas finālā. Tur gan tika atzīts lielākās favorītes, Daira Bertāna pārstāvētās Milānas "Olimpia" pārākums.

Adomaitis, kurš savu spēlētāja karjeru savulaik noslēdza Rīgas "Barona" sastāvā, ir arī Lietuvas izlases galvenais treneris, bet par Rytas galveno treneri strādā pirmo sezonu. Savā treneru štābā Adomaitis uzaicināja arī Uvi Helmani, ar kuru savulaik kopā jau strādāja Polijā. Pirms tam Adomaitis jau reizi strādāja "Rytas" no 2012. līdz 2014. gadam, kad bija gan asistents, gan galvenais treneris.

Šajā sezonā Satons Lietuvas čempionātā vidēji 22 minūtēs guvis 11,8 punktus, izcīnījis 5,3 atlēkušās bumbas, atdevis 1,5 rezultatīvas piespēles un pārtvēris 1,4 bumbas. "Rytas" ar 14 uzvarām un pieciem zaudējumiem ieņem trešo vietu desmit komandu konkurencē. ULEB Eiropas kausā uzbrucējam vidēji nepilnās 27 minūtēs 11,3 punkti, 5,0 bumbas pie groziem, 2,1 piespēle un 1,9 pārtvertas bumbas. Viļņas komanda šobrīd ar vienu uzvaru trijos mačos Top16 turnīrā ir pēdējā ceturtajā vietā E grupā, taču šovakar sāksies otrais aplis un joprojām ir visas cerības tikt izslēgšanas turnīrā.

Satonam pagājušajā vasarā joprojām bija spēkā līgums ar Trento klubu vēl uz vienu sezonu, taču līgumā bija izejas opcija, samaksājot salīdzinoši nelielu izpirkuma maksu. Satons to izmantoja, pats samaksājot visu summu. Kādu laiku tika runāts, ka Satons varētu parakstīt finansiāli ļoti ienesīgu līgumu kādā no Āzijas valstīm, taču augusta pirmajā pusē noslēdza līgumu ar "Rytas".

196 centimetrus garais Satons 2015. gadā kļuva par NBA Attīstības līgas čempionu Santakrusas "Warriors" rindās, bet karjeras laikā bez Lietuvas un Itālijas spēlējis arī Dominikānā, Filipīnās, Vācijā un Francijā.