Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Citāda NBA sezona: favorīti, prognozes, intrigas

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Citāda NBA sezona: favorīti, prognozes, intrigas
''Lakers'' izcīnīs titulu arī gaidāmajā sezonā, saka eksperti. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Jau naktī uz trešdienu ar divām spēlēm sāksies 2020./2021. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. Jaunā regulārā sezona tiks aizvadīta ar 72 spēlēm, sākotnēji lielākoties bez līdzjutēji un neziņu Covid19 pandēmijas ēnā. Kā ierasts malā nav stāvējuši Ziemeļamerikas basketbola apskatnieki no dažādiem medijiem, ieskicējot sezonas favorītus, pārsteiguma autorus un gaidāmās intrigas.

Galvenā favorīte - Losandželosas ''Lakers''

Par galveno titula pretendenti vienbalsīgi tiek atzīta pagājušās sezonas čempione Losandželosas ''Lakers'', kas pēc basketbola apskatnieku domām šajā starpsezonā kļuvuši spēcīgāki. Jā, komanda pazaudējusi vairākus labus aizsardzības speciālistus kā Ražonu Rondo, Dvaitu Hovardu un Džavalu Makgī, taču viņu vietā nākuši tādi vīri kā Marks Gazols, Vestlijs Metjūzs, Deniss Šrēders un Montrezls Harels. Bijušais Ņujorkas ‘’Knicks’’ galvenais treneris Deivids Fizdeils ‘’Lakers’’ izmaiņas sastāvā raksturoja vienkārši: ‘’Bagātie kļuvuši vēl bagātāki’’. ESPN šova ‘’First Take’’ apskatnieks Stīvens A. Smits uzskata, ka tikai Džeimsa Hārdena nonākšana Bruklinas ''Nets'' var izjaukt ‘’Lakers’’ došanos pretī otrajam titulam pēc kārtas. Citādi, Frenka Vogela vadītā komanda ar atrāvienu ir galvenā favorīte, pie tam, netiek izslēgts ''3-peat'' jeb trofejas izcīnīšana trīs gadus pēc kārtas. Tam netic ‘’Fox Sports’’ analītiķis Kriss Brusārds, par argumentu minot Lebrona Džeimsa vecumu. Pasaules labākais basketbolists šobrīd ir 36 gadus vecs, un kādā brīdī sportists vairs nespēs spēlēt tik augstā līmenī kā pašreiz. Savukārt, Entonijs Deiviss vēl nespēj vienatnē aizvest komandu līdz čempiontitulam. Līdzīgu uzskatu pauž ''The Athletic'', kas savā komandas pirms sezonas apskatā Lebrona vecumu min kā faktoru, vai ''Lakers'' izdosies turpināt uzvarēt. Netiek aizmirsta arī situācija ap Kailu Kuzmu. Basketbolists, kurš aizvadīja veiksmīgu debijas sezonu, savā otrajā gadā spēra soli atpakaļ. Aizmainīt vai noslēgt jaunu vienošanos - tā būtu ''Lakers'' dilemma sezonas gaitā, ja vien īsi pirms regulāro spēļu sākuma nepaziņotu par trīs gadu līguma par 40 miljoniem dolāru noslēgšanu.

Citi favorīti: ''Bucks'', ''76ers'', ''Nets''', ''Clippers'', ''Mavericks''

Austrumu konferencē Ziemeļamerikas apskatnieki kā galvenās favorītes uz iekļūšanu finālā min trīs vienības – Milvoki ''Bucks'', Filadelfijas ''76ers'' un Bruklinas ''Nets'', aizmirstot pagājušās sezonas finālistus Maiami ‘’Heat’’. Un ne velti – visas komandas palikušas spēcīgākas. Milvoki ‘’Bucks’’ starpsezonā no Ņūorleānas ‘’Pelicans’’ ieguva Drū Holideju, kā arī noslēdza maksimālo līgumu ar savu līderi Janni Adetokunbo. Vai ar to pietiks, lai uzvarētu Austrumu konferencē? Domas dalās, bet joprojām apskatnieki īsti netic ‘’Bucks’’ komandas spēkam, jo iepriekšējās divās sezonās vienība nekur tālu izslēgšanas cīņās neaizspēlējās. Interesanti būs vērot Rodiona Kuruca Bruklinas ‘’Nets’’, kur laukumā atgriezīsies viens no līgas labākajiem spēlētājiem Kevins Durents. ‘’Fox Sports’’ apskatnieks Kriss Brusārds brīdina abus ‘’Nets’’ līderus nepieļaut to pašu kļūdu, ko pagājušogad ‘’Clippers’’ zvaigznes Kavai Lenards un Pols Džordžs, uzskatot sevi par augstākiem par pārējiem, tādējādi nokaitējot atmosfēru ģērbtuvē. Abiem basketbolistiem jādara viss iespējamais, lai pārējie komandas biedri justu, ka tiek novērtēti. Lielas izmaiņas starpsezonā veica Filadelfijas ‘’76ers’’, un uz papīra tās sastāvs izskatās gana spēcīgs. Breta Brauna vietu galvenā trenera amatā ieņēmis Doks Riverss. Piesaistīts Dvaits Hovards, Denijs Grīns, Sets Karijs. Tiek uzsvērts, ka, iespējams, Doks paveiks to, ko nav spējis Brauns – likt Embīdam spēlēt vairāk ar muguru pret grozu, kamēr Simonsu izmantotu pick&roll sadarbībās, kurās austrālietis ir visefektīgākais. Brusārds uzskata, ka ‘’76ers’’ uz papīra ir otrs labākais sastāvs Austrumos aiz Bruklinas ‘’Nets’’.

Lai cik piesātināta konkurence būtu Rietumu konferencē, tikai divas komandas apskatnieku vērtējumā varētu izrādīt spēcīgu pretsparu ‘’Lakers’’ – Losandželosas ''Clippers'' un Kristapa Porziņģa Dalasas ''Mavericks''. Pēc ‘’The Athletic’’ domām ''Mavs'' spers soli uz priekšu, izcīnot regulārajā sezonā otro vietu, kamēr Luka Dončičs tiks atzīts par 72 spēļu vērtīgāko basketbolistu. ‘’Clippers’’ spēcīgākais starpsezonas ieguvums bijis Seržs Ibaka, kuram, spēlējot ‘’Raptors’’, izveidojās labas attiecības ar Kavai Lenardu. Pirms gada lielākā problēma ‘’Clippers’’ bija līdera neesamība ģērbtuvē. Lai cik lielisks Lenards būtu basketbolists, viņš par tādu netiek uzskatīts. Iespējams, Ibakas piesaiste varētu uzlabot atmosfēru ģērbtuvē, jo centrs ir labs komandas biedrs un atraisītu arī Lenardu. ‘’The Athletic’’ uzsver, ka svarīgi būs redzēt, kā mainīsies sniegums Tairona Lū vadībā. Iespējams, uzlabosies basketbolistu attieksme pret regulāro sezonu, ko pirms gada vienības spēlētāji uztvēra vieglprātīgi. Šo rindu autors uzskata, ka tieši šī sezona noteikts Lū īstās trenera kvalitātes, jo viņa pirmais izcīnītais tituls Klīvlendā jāuztver kritiski. Tolaik liels notikumu noteicējs laukumā bija kluba līderis Lebrons Džeimss. ESPN ‘’First Take’’ apskatnieks Makss Kelermans kopš Kristapa Porziņģa laikiem Ņujorkā ir liels basketbolista talanta pielūdzējs, un pauž viedokli, ka ‘’Mavs’’ cīnīsies par titulu jau gaidāmajā sezonā. Visi analītiķi ir vienisprātis - bez vesela Porziņģa Dalasai tituls nespīd. Daudz kas atkarīgs tieši no Kristapa snieguma un veselības. Svarīgs arī rezervistu pienesums, kas iepriekšējā sezonā bija augstā līmenī.

Iekļūs izslēgšanas spēlēs: Atlantas ''Hawks'' un Fīniksas ''Suns''

Austrumu konferencē izslēgšanas mačos iekļūs Atlantas ''Hawks''. Komanda šajā sezonā veikusi nopietnus pastiprinājumus ap tās zvaigzni Treju Jangu. Klubam pievienojušies tādi basketbolisti kā Danilo Galinari, Ražons Rondo un Bogdans Bogdanovičs. ‘’The Athletic’’ uzskata, ka uzbrukumā komanda būs neapturama, spējot iekļūt izslēgšanas spēlēs. Lai sasniegtu ko vairāk, nepieciešams sakārtot aizsardzību. Interesentu aizkulises šķautni atklāja Kriss Brusārds, sakot, ka iepriekš neviens brīvais aģents nav bijis nasks doties uz ‘’Hawks’’. Kā iemesls minēts Treja Janga individuālā spēle, lielāku nozīmi veltot savai statistikai nevis uzvaru izcīnīšanai. Šis fakts liek vairāk novērtēt ‘’Hawks’’ ģenerālmenedžera paveikto šajā starpsezonā. Pirms sezonas prognozēs ''Hawks'' ierindota starp sesto līdz astoto vietu.

Rietumu konferencē ‘’play-off’’ beidzot iekļūs Fīniksas ''Suns'', kas šajā starpsezonā veica vienu no skaļākajiem darījumiem, no Oklahomsitijas ‘’Thunder’’ iegūstot saspēles vadītāju Krisu Polu. Tāpat komandu pastiprinājuši Džejs Krauders un Lengstons Galovejs. Vienībai ir visi nepieciešamie puzles gabaliņi, lai beidzot sasniegtu izslēgšanas spēles, kurās tik ļoti vēlas spēlēt komandas līderis Devins Bukers, iepriekš liekot manīt vēlmi pamest Fīniksu, ja notiks pretējais. Ja ‘’Suns’’ ‘’play-off’’ neiekļūs, tā tiks uzskatīta par lielu vilšanos, pauž ‘’The Athletic’’. Atklāts jautājums, ko pēc sezonas lems Kriss Pols – turpinās pārstāvēt ‘’Suns’’, vai meklēs jaunu mājvietu.

Citas komandas

Kleja Tompsona trauma ietekmējušas analītiķu domas par Goldensteitas ''Warriors'', un otro gadu pēc kārtas pēdējo gadu čempioni izslēgšanas spēlēs neiekļūs. Protams, ja Stefs Karijs atdzīvosies un aizvadīs MVP kalibra sezonu, apskatnieku domas var mainīties. Pašreiz ‘’Warriors’’ ir dārgākais sastāvs līgā, un pastāv jautājums, vai komanda būs gatava papildus tēriņiem, ja tomēr iesaistīsies cīņā par izslēgšanas spēlēm.

Domas dalās par Dāvja Bertāna un Anžeja Pasečņika Vašingtonas ''Wizards''. Kamēr ‘’The Athletic’’ uzskata, ka ‘’Wizards’’ sezonu noslēgs 9. vietā konferencē, tikmēr pēc Krisa Brusārda domām komanda izrādīs pretestību Toronto ‘’Raptors’’, Atlantas ‘’Hawks’’ un Indiānas ‘’Pacers’’. Kā lielākā problēma tiek minēta bumbas sadalīšana starp Raselu Vestbruku un Bredliju Bīlu. Vestbruks zināms kā basketbolists, kam patīk kontrolēt tempu, kā arī iepriekšējā pieredze ar Bruksu ''Thunder'' laikos nāk par labu basketbolistam. Brusārds oponē, ka Bīla laikā komanda izslēgšanas spēlēs neiekļuva. Otra ''Wizards'' vājā vieta ir spēle aizsardzībā. Jau pagājušajā gadā ‘’Wizards’’ tajā darbojās švaki, un neizskatās, ka kādi uzlabojumi būs vērojami šogad, raksta ‘’The Athletic’’.

Nevar aizmirst Portlendas ''Trailblazers'', kas apskatnieku vērtējumā šogad palikuši spēcīgāki. Atšķirībā no iepriekšējās sezonas, izslēgšanas spēlēs tā iekļūs bez grūtībām. Komandā atgriezies Eness Kanters, bet no ‘’Rockets’’ vienība ieguva Robertu Kavingtonu. Palicis Karmelo Entonijs, kurš pagājušajā sezonā labi iekļāvās sastāvā. Viena no līgas skatāmākajām komandām, kas vienmēr bijusi rezultatīva, pateicoties Lilarda un Makoluma individuālajai meistarībai, taču vispirms jāsakārto aizsardzība. Titulu komanda neizcīnīs, taču būs grūts un izaicinošs pretinieks jebkuram.

Lai arī iekļūs izslēgšanas spēlēs, Austrumu konferencē soli uz leju spers Toronto ''Raptors'' un Indiānas ''Pacers''. ‘’Raptors’’ pazaudējuši garos spēlētājus kā Seržu Ibaku un Marku Gazolu, bet spējuši noturēt aizsargu Fredu Vanvlītu. Tikmēr ‘’Pacers’’ sezonas galvenais izaicinājums ir attiecībā pret Viktoru Oladipo, kurš iepriekšējā sezonā atsevišķās privātās sarunās paudis vēlmi pamest komandu, vēlāk runas noraidot. Visticamāk, ‘’Pacers’’ vēros, kāda izvērtīsies Oladipo sezona. Pastāv iespēja gan noslēgt jaunu vienošanos, gan aizmainīt basketbolistu sezonas vidū.

Sezonas sākuma intrigas

Hjūstonas ''Rockets'' pirms sezonas sākuma parūpējusies par lielāko intrigu – kas notiks ar Džeimsu Hārdenu, kurš paudis vēlmi pamest komandu. Starpsezonā vienību piemeklējušas lielas izmaiņas – nomainīts treneru sastāvs, aizmainīti vairāki basketbolisti, to vietā iegūstot tādus vīrus kā Džonu Volu un Demarkusu Kazinsu. ‘’The Athletic’’ ‘’Rockets’’ sezonas izredzēs min, ka viss atkarīgs, cik ilgi Hārdens spēlēs ''Rockets'' kreklā. Kriss Brusārds pauž, ka Hārdens sezonu sāks ‘’Rockets’’. Basketbolistam ar klubu ir spēkā esošs līgums uz diviem gadiem un ‘’Rockets’’ nav jāsteidzas ar viņa aizmainīšanu, darot visu pareizi, pauž apskatnieks. Sezonas gaitā var parādīties dažādi scenāriji - ja ‘’76ers’’ neizdodas Simonsa un Embīda tandēms Riversa vadībā, viņi varētu to izjaukt. ‘’Ja es būtu ‘’Clippers’’, kāpēc neaizmainīt Polu Džordžu un Lū Viljamsu pret Hārdenu,’’ interesantu domu pauž ‘’Fox Sports’’ apskatnieks. Brusārds neuzskata, ka ‘’Rockets’’ iekļūs izslēgšanas spēlēs, taču izredzes esot. Paklusējis par situāciju nav arī ekspresīvais un bijušais ‘’Rockets’’ basketbolists Čārlzs Bārklijs, sakot, ka atsevišķu ‘’Nets’’ piedāvājumu pieņemtu kaut rīt: ‘’Ja šobrīd būtu Hjūstonā, pateiktu Džeimsam, ka mēs no tevis tiekam vaļā, taču šobrīd meklējam labāko variantu. Gribu redzēt, kā Hjūstona izskatīsies ar Hārdenu, Volu un Kazinsu. Nedomāju, ka tas strādās, jo viņiem visiem patīk daudz spēlēt ar bumbu. Ja ‘’Nets’’ piedāvātu Spenseru Dinvidiju, Krisu Levertu un Džaredu Alenu pret Hārdenu, es tam piekristu kaut rīt. ‘’Rockets’’ ar šo maiņu būtu tikpat spēcīgi kā šobrīd, bet bez drāmas.’’

Situācija ap Covid19 pandēmiju noteikti ietekmēs NBA gaidāmo sezonu. Tā kā sezona netiks izspēlēta burbulī, tas radīs sarežģījumus un pozitīvas analīzes spēlētāju vidū, kas novērots arī NFL (Nacionālajā futbola līgā). Tomēr tiek uzskatīts, ka līga ir gatava visiem izaicinājumiem. Iespējams, ne visas komandas izspēlēs 72 regulārās spēles, taču sezona nebūs tik sarežģīta kā iepriekšējā. Tāpat skaidrs, ka līga cīnīsies par ātru vakcināciju iegādi un to veikšanu līgas darbinieku un spēlētāju vidū, kas noteikti atvieglotu sezonas tālāko gaitu.

NBA konferenču Top astoņas komandas apskatnieku vērtējumā (secībai nav nozīmes)

V.Austrumu konferenceRietumu konference
1.Bruklinas ‘’Nets’’Losandželosas ‘’Lakers’’
2.Filadelfijas ‘’76ers’’Losandželosas ‘’Clippers’’
3.Milvoki ‘’Bucks’’Dalasas ‘’Mavericks’’
4.Maiami ‘’Heat’’Denveras ‘’Nuggets’’
5.Bostonas ‘’Celtics’’Portlendas ‘’Trailblazers’’
6.Toronto ‘’Raptors’’Jūtas ‘’Jazz’’
7.Atlantas ‘’Hawks’’Fīniksas ‘’Suns’’
8.Indiānas ‘’Pacers’’Hjūstonas ‘’Rockets’’

     [+] [-]

, 2020-12-21 10:18, pirms 3 gadiem
LG BULLS!!!💪

     [+] [-]

, 2020-12-21 11:43, pirms 3 gadiem
Vorkuta, pie tava Janga neviens negrib spelet

  -1 [+] [-]

, 2020-12-21 12:13, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Vorkuta, pie tava Janga neviens negrib spelet
Dzīvosim-redzēsim. Tagad Jangam līdzās ir mentors Rondo, labs pienesums ir Galinari, tā ka assistu skaits tikai pieaugs ( sezonā piespēles Jangam un punkti bija vairāk par Dončiču!). Bet rietumos bez Mavs turēšu īkšķi par NOP

     [+] [-]

, 2020-12-21 12:48, pirms 3 gadiem
vorkuta rakstīja: Dzīvosim-redzēsim. Tagad Jangam līdzās ir mentors Rondo, labs pienesums ir Galinari, tā ka assistu skaits tikai pieaugs ( sezonā piespēles Jangam un punkti bija vairāk par Dončiču!). Bet rietumos bez Mavs turēšu īkšķi par NOP
Per 48 minūtes - Dončičs par punktu ir priekšā un piespēlēs par 0,2 zaudē!
Es kā neliktu Hawks playoff, jo aizsardzība ar Jangu, Rondo būs caurstaigājama sēta!

     [+] [-]

, 2020-12-21 12:56, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Per 48 minūtes - Dončičs par punktu ir priekšā un piespēlēs par 0,2 zaudē!
Es kā neliktu Hawks playoff, jo aizsardzība ar Jangu, Rondo būs caurstaigājama sēta!
Janga nelaime ir slikts bijušais GM. Tagad palēnām iet uz labo pusi. Būtu līdzās tāds KP - un Janga stati vispār spīdētu un Atlanta jau būtu PO. Par aizsardzību piekrītu, bet regulārai pietiks, lai tiktu PO. Ieskatījos pēdējā spēlē - Jangs provēja spēlēt aizsardzībā (!!) un uzreiz savāca piezīmes

     [+] [-]

, 2020-12-21 13:08, pirms 3 gadiem
vorkuta rakstīja: Janga nelaime ir slikts bijušais GM. Tagad palēnām iet uz labo pusi. Būtu līdzās tāds KP - un Janga stati vispār spīdētu un Atlanta jau būtu PO. Par aizsardzību piekrītu, bet regulārai pietiks, lai tiktu PO. Ieskatījos pēdējā spēlē - Jangs provēja spēlēt aizsardzībā (!!) un uzreiz savāca piezīmes
Par East playoff piekristu, bet par West nē
Pagājušajā gadā gan West nesekmējās par uzvarām, bet šogad gan East, gan West varētu būt tikai nedaudzi atkritēji, bet cīņa par playoff un vietām būs daudz nopietnāka

     [+] [-]

, 2020-12-21 13:25, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Par East playoff piekristu, bet par West nē
Pagājušajā gadā gan West nesekmējās par uzvarām, bet šogad gan East, gan West varētu būt tikai nedaudzi atkritēji, bet cīņa par playoff un vietām būs daudz nopietnāka
NOP ļoti pielicis Lonzo, un starta 5 ļoti iespaidīgs + vienkārši amizanti vērot Zionu un vēl kopā ar Adamsu. Lai viņiem veicas

     [+] [-]

, 2020-12-21 14:08, pirms 3 gadiem
Interesanti, ka GSW netiek uzskatīta par potenciālu TOP 8 komandu.
Arī Vašingtona ar Bīlu un RW ierindā, kas principā ir neapšaubāmi all star kalibra spēlētāji - ārpus astotnieka....

     [+] [-]

, 2020-12-21 14:17, pirms 3 gadiem
Dāmas un kungi - un šovs var sākties!
Veiksmīgi viņiem un Mums šo NBA sezonu. Kaut nu nebūtu vairs nekādu nelaimju un vīruss tiktu pastumts malā, lai atbrīvotu ceļu pasaules labākajai līgai. 🙂
Par Gsw, par Mavs, Spurs, un Latviešu blicēm. 😎

     [+] [-]

, 2020-12-21 15:18, pirms 3 gadiem
Interesanti, Mavs tiešām ar tām 2 maiņām tik ļoti būs uzlabojuši sniegumu, lai būtu top2 rietumos? Nedomāju, ka viņi jebko varēs izdarīt tai pašai Jūtai vai Denverai, par abām LA nemaz nerunājot..
Plus vēl būs jāpacīnās ar Fīniksu, kas šosezon solās būt ļoti interesanta komanda un Ņūorleānu
Resp., gan jau play-off tiks, bet viegli nebūs.

     [+] [-]

, 2020-12-21 15:50, pirms 3 gadiem
tekken rakstīja: Interesanti, ka GSW netiek uzskatīta par potenciālu TOP 8 komandu.
Arī Vašingtona ar Bīlu un RW ierindā, kas principā ir neapšaubāmi all star kalibra spēlētāji - ārpus astotnieka....
par GSW es piekristu, Vašingtona manuprāt 100% būs PO. Mani te izsmēja, bet es liktu Wizards Toronto vietā.