Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Skudra: "Vienmēr būšu "vokāls" treneris, nevis statists aiz soliņa"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Skudra: "Vienmēr būšu "vokāls" treneris, nevis statists aiz soliņa"
Pēteris Skudra. Foto: hctraktor.org

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Čeļabinskas "Traktor" galvenais treneris Pēteris Skudra atklāj, ka pēdējā gada laikā ir mainījies, taču arī turpmāk vēlas strādāt aktīvi. Spēlētājiem ir jājūt treneris.

Gadu pavadījāt bez hokeja. Ar ko nodarbojāties?
- Pirmkārt, ar ģimeni. Pērnā gada oktobrī piedzima dēls. Vecākajam apritēja pieci gadi. Man pirmoreiz pa īstam radās iespēja būt par tēvu. Pēc jaunākā dēla piedzimšanas parādījās darba iespēju varianti, taču mēs izlēmām, ka šādā situācijā to nevajag.

Tas bija piedāvājums no Krievijas?
- Nē, no Baltijas. Bez tam man vajadzēja uz daudzām lietām paskatīties no malas. Skatījos NHL, Šveices un Zviedrijas čempionātus. Sanāca iziet no rutīnas, kas ir, kad tu strādā ar komandu. Kamēr tas nav noticis, tu nesaproti, cik noderīga var būt pauze. Sapratu, ka ir lietas, kas man strādā labi, bet tajā pašā laikā ieraudzīju, ko vajag pamainīt taktikā.

Ko vajag izmainīt?
- Sapratu, ka jāturpina mana pieeja komandas fiziskajai sagatavošanai un spēlei bez ripas. Savukārt noteikti ir jāmaina spēle uzbrukumā. Taktika, kas manā laikā bija "Torpedo", kļuvusi ne tik efektīva. Protams, vienmēr daudz atkarīgs no izpildītājiem, šis faktors paliek. Taču virzībai ir jāmainās. Man bija laiks sagatavot plānu, kā ļaut spēlētājiem pielāgoties, apmācīt viņus un noslīpēt prasmes.

Jūsu vadībā "Traktor" hokejs būs kombinācijām bagātāks nekā "Torpedo" laikā?
- Saprotams. "Torpedo" mums bija spēlētāji, kuri varēja parādīt nestandarta spēli - Daugaviņš, Paršins. Arī tagad būs svarīgi nogādāt ripu līdz vārtiem un tad strādāt, taču citādā veidā - ar lielāku kustību, strādājot vienam ar otru. Uzbrukumā vajadzīga lielāka aizsargu aktivitāte.

No visa hokeja, ko redzējāt pēdējā laikā, kura komanda jums patika visvairāk?
- Karolīnas "Hurricanes". Viņi spēlēja sabalansētu hokeju. Viņiem bija labi meistari, bet tajā pašā laikā bija arī puiši no tālākajiem virknējumiem, kas komandai deva jaudu. Bija daudz maču, kur tieši trešā un ceturtā maiņa radīja pavērsienu. Bet pirmās divas maiņas iznāca un ''piebeidza" pretiniekus. Tas ir meistarības un jaudas balanss, ko vēlas katrs treneris.

Zinām jūs kā emocionālu treneri. Gada laikā bez hokeja esat kļuvis mierīgāks?
- Jā, protams, esmu kļuvis citāds. Man šis moments ir svarīgs. Bet nekad nebūšu pasīvs treneris. Vēlos, lai spēlētāji mani justu. Hokejistam jāzina, kad viņš nopēlēja slikti un kad labi. Ja viņš aizvadījis labu maiņu, man ir svarīgi to atzīmēt. Kad kaut kas sanācis ne tā, spēlētājam jāsaprot, kas tieši ir ne tā. Vienmēr būšu "vokāls" treneris, netaisos būt statists aiz soliņa. Mūsdienu trenera darbs jebkurā sporta spēlē ietver pastāvīgu kontaktēšanos ar spēlētājiem. Labāk lieku reizi kaut ko pateikt spēlētājam, nevis noklusēt. Lai pēc tam nebūtu jāpārmet sev.

Cik ilgi atgūstaties pēc mačiem?
- Kad sākas sezona, tad ļoti ilgi. Pēc mačiem ir grūti aizmigt, gadās, kad iemiegu uz rīta pusi, bet pēc pāris stundām jau uz darbu. Dažreiz nācies palikt treneru istabā līdz rītam. Patīk, kad man ir izstrādāts plāns, bet spēlētāji redz, ka treneri izvērtējuši katru momentu.

Kluba vadība vienmēr izvirza maksimālos uzdevumus. Tikšanās laikā ar līdzjutējiem tika teikts par Gagarina kausa izcīnīšanu. Jūs taču saprotat, ka sastāva ziņā "Traktor" zaudē vismaz piecām Austrumu konferences komandām!
- Komplektējot sastāvu, ir svarīgi, lai īstie spēlētāji būtu īstajā vietā. Mēs visi zinām, cik daudz spēlētāju bija SKA - pieaugušo spēlētāju trīs piecinieki sēdēja tribīnes. Sastāvā vajadzīga rotācija un konkurence, taču to jāveido jaunajam spēlētājiem. KHL klubu spēku samēri ir stipri izlīdzinājušies. Es neteiktu, ka Austrumu konferencē ir spilgti favorīti. "Avotomobilist", "Salavat Yulaev", "Metallurg" ir teicami sastāvi, taču nedomāju, ka mēs esam sliktāki. Man svarīgi, lai mūsu kopīgais darbs dotu iespēju pacīnīties par visaugstākajām vietām. Regulārajā sezonā visu noslīpēt līdz automātismam, iekļūt izslēgšanas spēlēs - tādā gadījumā kāpēc gan nepacīnīties par kausu?

Izmantotie resursi:
sport.business-gazeta.ru

  -4 [+] [-]

, 2019-08-20 12:13, pirms 5 gadiem
God.G.Druvieti man personīgi nav saprotams ,kapēc jāpublicē raksts par Skudru,kurš kā pats sevi uzskata par Krievijas pilsoni,lai to publicē krievu prese..

  +1 [+] [-]

, 2019-08-20 13:26, pirms 5 gadiem
jeepis59 rakstīja: God.G.Druvieti man personīgi nav saprotams ,kapēc jāpublicē raksts par Skudru,kurš kā pats sevi uzskata par Krievijas pilsoni,lai to publicē krievu prese..
Jocīgs esi? Tad jau pēc tavām domām par jebkuru citas valts pilsoni kurš sevi par tādu uzskata nevar veidot rakstu?