Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

DĀR uzvar pārliecinoši, Jaunzēlande izvairās no nepatikšanām

Juris Miņins
Juris Miņins

DĀR uzvar pārliecinoši, Jaunzēlande izvairās no nepatikšanām
Foto: AFP/Scanpix

Šodien tika dots starts 2019. gada Regbija čempionātam, kas šogad tiek izspēlēts saīsinātā formātā. Pirmajā spēļu kārtā pie pārliecinoša panākuma tika DĀR, kas pieveica Austrāliju (35:17) un Jaunzēlande, kurai gan mača beigās nācās vairāk domāt par pārsvara nosargāšanu pret Argentīnu (20:16).

2019. gada Regbija čempionāts, kas ir prestižākais planētas dienvidu puslodes nacionālo regbija izlašu turnīrs, ir mazliet citādāks kā iepriekš un nav runa par iespējamajām komandu spēka samēru izmaiņām, bet gan par to, ka šogad, tā kā rudenī norisināsies Pasaules kauss regbijā, Regbija čempionāts pilda arī sagatavošanās spēļu funkciju un tamdēļ arī ir saīsināts precīzi uz pusi un katrai no komandām būs jāaizvada trīs cīņas, ierasto sešu spēļu vietā.

Turnīrs tika atklāts ar Dienvidāfrikas Republikas un Austrālijas izlašu maču Johanesburgā. Protams, ka šāda līmeņa komandu spēle vienmēr sola zināmas intrigas, turklāt, ņemot vērā, ka Austrālijai visos laikos ir bijušas problēmas ar DĀR regbistu apspēlēšanu izbraukumā. Tāpat mačs bija interesants, jo abām komandām šis četrgades cikls izvērtās ārkārtīgi viļņains, tāpēc tagad, pāris mēnešus pirms PK, bija interesanti pavērot abu izlašu spējas.

Sakot īsumā – šajā spēlē varēja ļoti labi redzēt kurā virzienā komandas dodas. Ja DĀR izlasei pēc ne paša veiksmīgākā 2015. gada Pasaules kausa sekoja pāris diezgan vājas sezonas pēc kurām gan, jau pirms gada, komanda pamazām mēģināja izkļūt, tad 2015. gada finālisti austrālieši dodas pretējā virzienā, t.i., jo tuvāk 2019. gada turnīram, jo vairāk problēmu.

Šīsdienas spēlē mājnieki pārspēja austrāliešus "uz klasi" un, ja vēl pirmajā puslaikā komandas spēja saglabāt puslīdz līdzīgu rezultātu (14:10 par labu DĀR), tad otrajās 40 minūtēs afrikāņu pārsvars bija ievērojams gan tajos brīžos, kad komandas spēlēja pilnos sastāvos, gan mājniekiem spēlējot vairākumā, kad dzeltenā kartīte tika parādīta Tanielam Tupo. Šajā laikā DĀR komanda guva divus piezemējumus.

Interesanti, ka šajā cīņā debiju lielajā izlasē piedzīvoja Heršels Jantīzs, kurš gan nav radinieks uzvārda brālim Eltonam. Jāsaka, ka Heršels izdarīja visu, lai nepaliktu daudz slavenākā Eltona ēnā, jo šajā spēlē izcēlās ar diviem piezemējumiem.

Beigu beigās, DĀR komanda, nodemonstrējot iespaidīgu spēli, uzvarēja ar 35:17, kas viņiem nodrošināja ne tikai lielisku turnīra sākumu, bet arī bonusa punktu.

Savukārt otrajā cīņā, kas norisinājās jau Argentīnā, Buenosairesā, tikās vietējā izlase un Jaunzēlande. Par "All Blacks" spēkiem nekādu šaubu nebija, taču daudziem interesēja tas kā Argentīnas izlase, kuras sastāvā būs daudz Super Rugby komandas "Jaguares", kas tika arī līdz finālam, spēlētāju, izskatīsies pret tik spēcīgu pretinieku un vai klubu regbija panākumi nebūs negatīvi ietekmējuši izlasi.

Jāsaka, ka, vismaz pagaidām, nav pamata runāt par iespējamo argentīniešu "nosēšanos". Iesākuši maču ar diviem pēc kārtas realizētiem sodiem, viņi demonstrēja sev ierasto spēli – ātru, agresīvu un fizisku. Tiesa, tikpat ierastas šādā spēlē ir argentīniešu nepiespiestās kļūdas. Kad rezultāts, pēc Ngani Laumapes piezemējuma un vairākiem Bodena Bareta precīziem sitieniem vārtos, bija kļuvis 13:9 Jaunzēlandiešu labā, vienā no šādām kļūmīgajām epizodēm Brodijs Retaliks pārtvēra bumbu un nogādāja to argentīniešu ieskaites zonā, kas ļāva viesiem doties pārtraukumā pie rezultāta 20:9.

Otrajā puslaikā "Pumas", kā zināma Argentīnas komanda pasaulē, mēģināja, tomēr, samazināt rezultāta starpību un, iespējams, arī izraut uzvaru. Jāsaka, ka spēles plāns izpildījās daļēji, jo pēc Emiliano Bofeli piezemējuma rezultāta starpība kļuva vairs tikai četri punkti, taču panākt sev labvēlīgu mača iznākumu, lai arī tam bija vairākas iespējas, mājniekiem neizdevās.

Beigu beigās, Jaunzēlandes izlase, lai arī svinēja savu kārtējo panākumu, par vieglu to nosaukt nevarēja – 20:16. Argentīnieši, savukārt, var vainot tikai paši sevi par neizmantotajām un pašu sabojātajām iespējām. Tiesa, pie viena punkta, kas pienākas par zaudējumu ar mazāk kā viena realizēta piezemējuma punktu starpību, viņi tika.

Otrā Regbija čempionāta spēļu kārta, kurā kāda no komandām var zaudēt arī teorētiskas iespējas uz panākumu šī gada turnīrā, norisināsies 27. jūlijā, kad Jaunzēlande uzņems DĀR, bet Austrālija savā laukumā mērosies spēkiem ar Argentīnu.

2019. gada Regbija čempionāts, 1. kārta

MājniekiViesiRezultāts
DĀRAustrālija35:17
ArgentīnaJaunzēlande16:20
#KomandaSUNZP
1.DĀR11005
2.Jaunzēlande11004
3.Argentīna10011
4.Austrālija10010