Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas regbija-7 izlase pirms EČ otrā sabraukuma nomaina pusi sastāva

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas regbija-7 izlase pirms EČ otrā sabraukuma nomaina pusi sastāva
Latvijas regbija-7 izlase. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Latvijas regbija-7 izlasē pirms Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijā otrā sabraukuma, kas šajā nedēļas nogalē notiks Bosnijā un Hercegovinā, būs sešas izmaiņas salīdzinājumā ar pirmo posmu. Līdz ar to tiks nomainīta puse sastāva.

Sākotnēji izlase pavēstīja, ka otrajā posmā traumu dēļ nepiedalīsies Krists Krūskops un Elmārs Šefanovskis, personisku iemeslu dēļ uz to netiek Ingus Aivars un Vigo Valdavs juniors, bet Laurim Dūzelim jākārto eksāmeni skolā. Savukārt trešdien vēlu vakarā federācija savā "Facebook" lapā paziņoja, ka veselības problēmu dēļ uz otro posmu nedosies arī Roberts Brikmanis. Viņus aizstās Kristers Spalva, Mairis Grīva, Juris Iesalnieks (visi - "Miesnieki"), Miķelis Jurevičs ("Livonia" audzēknis, kurš pašlaik prasmes apgūst Dienvidāfrikas Republikā), Markuss Krallišs un Kristers Rubīns (abi - "Livonia").

Izlase vien pirmdienas vakarā atgriezās Rīgā pēc pirmā sabraukuma, kas notika Zagrebā, otrdien un trešdien aizvadīja treniņus Rīgā, bet jau ceturtdien dienas pirmajā pusē dosies uz Zenicu, kur sestdien un svētdien notiks izšķirošās cīņas par vietas saglabāšanu Eiropas otrajā spēcīgākajā divīzijā.

"Treniņos vēlreiz tika pārkārtoti visi uzbrukuma un aizsardzības modeļi," saka izlases galvenā trenera Gerija Vokera palīgs Kristaps Staņa. "Zeņica atrodas vietā, kur ir grūti aizkļūt, mūs gaida smags pārbrauciens. Treneris ir sagatavojis spēles uzdevumus, cerams, ka izdosies pie tiem pieturēties, jo Zagrebā tas līdz galam neizdevās un tāpēc bija tāds rezultāts. Spēles plāns ir fiziski prasīgs, tas nedaudz atkarīgs no spēlētāju vispārējās fiziskās sagatavotības. Laba gatavība ir "Miesnieku" spēlētājiem, bet pārējiem lielākoties bija grūti tikt līdzi spēles tempam. Pagājušajā nedēļā ieskrējāmies, cerams, tagad plānu būs vieglāk īstenot."

"Šie pieci puiši bija klāt jau pirmajā sagatavošanās daļā - Krallišs ir tikko no traumas, Grīvam uz pirmo posmu neļāva pievienoties darba jautājumi, bet pārējie bija uzreiz aiz svītras. Šefanovska zaudējums ir vissmagākais, bet citādāk sniegumam nebūtu būtiski jāsamazinās," Staņa teica, kad bija zināms vien par piecām izmaiņām. Otrais turnīrs pēc kārtas būs arī 17 gadus vecajam Jurevičam, kurš pagājušajā nedēļas nogalē turpat Zagrebā izcīnīja otro vietu Eiropas čempionāta "Trophy"divīzijā ar Latvijas U18 izlasi. "Miķelis paradīja ļoti labu sniegumu, bija viens no galvenajiem U18 izlases vilcējspēkiem, esam ļoti priecīgi, ka viņam ir iespēja pievienoties. Viņam pieredze Anglijā un DĀR ir nākusi par labu, jācer, ka fiziski viņš spēs tikt līdzi, jo ir vien 17 gadus vecs. Liekam uz viņu cerības arī nākamajā regbija-15 izlases ciklā."

Zagrebā Latvijas izlase zaudēja pirmajos četros mačos un tikai spēlē par 11. vietu ar 15:5 pārspēja Bosniju un Hercegovinu. Šobrīd izskatās, ka latviešu galvenie konkurenti cīņā par vietas saglabāšanu "Trophy" divīzijā (ārā krīt divas vājākās komandas divu posmu summā) būs bosnieši un bulgāri.

"Vispārējais regbija-7 attīstības līmenis aug no gada uz gadu. Pat tās izlases, kuras nāk no zemākas grupas, ļoti nopietni gatavojas. Iespējams, šoreiz tas pastiprināti ir tāpēc, ka notiek arī olimpiskā atlase, tomēr regbijs-7 arvien turpina izaugsmi un, lai adekvāti sagatavotos, jāiegulda stipri vairāk darba. Par to jādomā arī mūsu federācijas un izlases vadība, lai tiktu vairāk strādāts, īpaši pie fiziskās sagatavotības - lielākais vairums darba būtu jāpaveic pirms izlases. Lai pirms pirmā cikla apgūtu spēles modeli, pietrūka 1-2 treniņi, tomēr trūkst specifiska regbija-7 sagatavotības. Ja citās izlasēs spēlētāji specializējas, mums prioritāte ir regbijs-15, bet septītnieks saņem tos, kuri atnāk. Ja gribam saglabāt vietu grupā un cīnīties par sasniegumiem, ir jāspecializējas," saka Staņa, atklājot, ka vairāki spēlētāji izteikuši gatavību strādāt tikai regbijā-7, tomēr tas automātiski nozīmētu regbija-15 "apzagšanu". "Tas jau ir politisks jautājums, kas jālemj federācijas vadībai par tālāko attīstību."

"Bosnieši otrajā sabraukumā būs mājinieki. Zagrebā pirmajā savstarpējā spēlē vairākas neveiksmes, kas pārvērtās par pārkāpumiem, mums neļāva iegūt pirmo uzvaru, tomēr otrajā spēlē jau tikām ar viņiem galā un sniegums bija atzīstams," stāsta Staņa. Latvijas izlasei vietu "Trophy" divīzijā varētu garantēt iekļūšana otrā sabraukuma ceturtdaļfinālā. "Ceturtdaļfināls būs ļoti sarežģīts uzdevums, apzināmies, ka skrienam pakaļ aizejošam vilcienam, bet uz to tieksimies. Galvenais uzdevums Planicā ir, lai īstenojas spēles modelis. Kas notiek, kad tas īstenojas, redzējām gan regbija–15 iepriekšējās spēlēs, gan pagājušajā nedēļas nogalē. Tiklīdz spēlējam pēc plāna, rezultāts liek par sevi manīt. Ja sākas atkāpes, sākas problēmas ar kurām spēlētāji vairs netiek galā."

Otrajā sabraukumā Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar pirmā posma finālisti Ukrainu, kā arī Izraēlu un Luksemburgu. Ceturtdaļfinālu sasniegs grupas divas labākās komandas un divas no trim apakšgrupu trešās vietas ieguvējām, bet pārējās četras izlases cīnīsies par 9.-12. vietu. "Trophy" divīzija ir otrā spēcīgākā Eiropā, augstāk ir vienīgi "Grand Prix" sērija ar 12 spēcīgākajām kontinenta komandām. Pērn Latvija pirmajā sabraukumā palika pēdējā, 12. vietā, bet otrajā pārsteidzoši bija trešā, kas summā deva septīto vietu, bet Eiropas kopējā rangā - 19. pozīciju. Šogad izlasēm ir papildus motivācija, jo divas labākās "Trophy" divīzijas komandas tiks uz jūlija vidū Francijā gaidāmo olimpisko kvalifikācijas turnīru.