Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Daugavas stadiona metu konkursā izvirza divus finālistus

Rolands Eliņš

Daugavas stadiona metu konkursā izvirza divus finālistus
Projekta vizualizācija

Šodien tika paziņoti rezultāti Kultūras un sporta centra “Daugavas stadions” izsludinātajā konkursā Daugavas stadiona atjaunošanas projektam, kurā tika izstrādāta kompleksa kultūras un sporta kvartāla Grīziņkalna telpiskās attīstības koncepcija. Pēc žūrijas vērtējuma un piešķirto punktu skaita konkursā piešķirtas divas otrās vietas – personu apvienībai, kuras dalībnieki ir SIA “Uģis Šēnbergs, arhitekts”, SIA ”Tiksli forma”, SIA “Geologistic” un personu apvienībai “NAMS un MARK ARKHITEKTI”.

Lai noskaidrotu galīgo uzvarētāju, kā nākamais solis tiks organizēta sarunu procedūra, uz kuru tiks aicināti abi pretendenti metu iesniegšanas kārtībā. Sarunu procedūras nolikumā ir paredzēti kritēriji, pēc kuriem tiks vērtēti abi pretendenti, kā arī žūrijas komisija sniegs ieteikumus uzlabojumiem. Godalgotie metu autori ir personu apvienība, kuras dalībnieki ir SIA “Uģis Šēnbergs, arhitekts”, SIA ”Tiksli forma”, SIA “Geologistic”, un personu apvienība “NAMS un MARK ARKHITEKTI”.

“Visi iesniegtie projekti ir izstrādāti ļoti labā līmenī un tajos ir ieguldīts milzīgs darbs. Žūrijas komisijas lokā, pārrunājot katra projekta stiprās un vājās puses, kā arī punktus, ko būtu nepieciešams uzlabot, secinājām, ka pirmo vietu piešķirt nevaram nevienam no iesniegtajiem projektiem. Tas saistīts ar to, ka pilnībā visas ieceres, nav uzreiz realizējamas. Aicināsim abas autoru apvienības uzlabot savus metus un pēc tālākās procedūras noskaidrosim galīgo uzvarētāju,” saka žūrijas priekšsēdētājs un Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Konkursam tika iesniegti četri projekti, kuri tika vērtēti pēc noteiktiem kritērijiem - Arhitektoniskā risinājuma atbilstība metu konkursa mērķim un Projektēšanas programmai - idejas oriģinalitāte, objektu izvietojuma un telpiskā plānojuma funkcionalitāte, vides pieejamība, objektos esošo telpu izvietojuma un funkcionalitātes detalizācijas pakāpe. Kultūras un sporta kvartāla teritorijas zonējums, labiekārtojums, ka arī transporta un gājēju kustības organizācija un stāvvietu nodrošinājums kvartālā un tam piegulošajā teritorijā. Risinājumā piedāvātie novitātes un ilgtspējas principi. Svarīgi pieminēt, ka žūrijas komisijas locekļi nezināja projektu autorus, bija zināmi tikai metu kodi.

Iesniegtos metus izvērtēja žūrija trīspadsmit cilvēku sastāvā, no kuriem vairākums - septiņi - bija arhitekti ar starptautisku pieredzi no Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes un Vācijas: Daiga Dzedone (Latvija), Vita Balode (Latvija), Māra Kalvāne (Latvija), Hūbs Jūrlinks (Nīderlande), Jāko van Spijkers (Nīderlande), Johaness Letenmeijers (Vācija) un Sauļus Mikšts (Lietuva). Žūrijas priekšsēdētājs bija Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs, bet priekšsēdētāja vietnieks - Kultūras un sporta centra “Daugavas stadions” valdes loceklis Elmārs Martinsons. Latvijas sporta sabiedrības klātbūtni žūrijā nodrošināja Māris Liepiņš, Latvijas Sporta federāciju padomes valdes izpilddirektors, bet kultūras kopienu pārstāvēja Maruta Alpa, Latvijas Nacionālā kultūras centra Dejas mākslas eksperte. Žūrijā strādāja arī Agrita Maderniece, Rīgas pilsētas būvvaldes Arhitektūras pārvaldes Arhitektu un teritorijas plānotāju nodaļas vadītāja vietniece un Rudīte Reveliņa, Rīgas domes Satiksmes departamenta Starpinstitūciju projektu nodaļas vadītāja.

Projektu “Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē” īsteno VSIA “Kultūras un sporta centrs “Daugavas stadions”” sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību un VAS “Valsts nekustamie īpašumi”. Stadiona atjaunošanu un jaunu objektu izbūvi finansēs no pieejamajiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem 40 002 014,46 eiro apmērā, ko papildinās nacionālais un privātais līdzfinansējums 8 788 183,83 eiro apmērā.

Projekta konsultanti SIA “Ernst & Young Baltic” ir aprēķinājuši, ka stadiona projekts līdz 2037. gadam nodrošinās aptuveni 63 miljonu eiro atdevi Latvijas ekonomikai. Nozīmīga būs arī projekta būvniecības izmaksu radītā pozitīvā ietekme uz ekonomiku.

Pirmā godalgotā projekta vizualizācijas



Otrā godalgotā projekta vizualizācijas



Informāciju sagatavoja:
Edgars Pudzis
VSIA „Kultūras un sporta centrs
„Daugavas stadions””
Projekta vadītājs - Stratēģiskās plānošanas un attīstības vadītājs

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-06-20 18:04, pirms 7 gadiem
kamēr par saviem metiem tīksmināsies, pēdējais bērns, kas stadionā varēja sportot, būs nonarkojies vai cietumā. 20 gadi jau bija laiks domāt un konkursus sludināt. diez vai starp pasaules nabadzīgākajām ir daudz valstis, kuru galvaspilsētās nav ne stadiona ne manēžas? toties ir mucenieku salašņu bāze un grabažu noliktava ādažos. atvainojos, ja man vienīgajam tas šķiet ačgārni.

  +5 [+] [-]

, 2017-06-20 19:30, pirms 7 gadiem
Tādu miskasti ar trīs tribīnēm, nevis visu slēgtu, nav jēgas celt vispār. Vien iztērēs naudu atkal un viss.

  +3 [+] [-]

, 2017-06-20 20:23, pirms 7 gadiem
Iespaidīgas bildītes, izskatās kruta. Žēl, ka īstenībā uzbūvēs uz kādām 15k skatītāju vietām, pie tam bez jumta

     [+] [-]

, 2017-06-20 20:41, pirms 7 gadiem
Lūdzu normālu stadionu futbolam, vieglatlētikai, koncertiem, Dziesmusvētkiem.
Delzceļu var pabīdīt metrus 10-20. Un tas var iet arī zem tribīnes, lai tāda būtu stadiona otrā pusē ar. Un kā ar vieglas konstrukcijas jumtu virs tribīnēm?

  +3 [+] [-]

, 2017-06-20 21:04, pirms 7 gadiem
Banzai rakstīja: Lūdzu normālu stadionu futbolam, vieglatlētikai, koncertiem, Dziesmusvētkiem.
Delzceļu var pabīdīt metrus 10-20. Un tas var iet arī zem tribīnes, lai tāda būtu stadiona otrā pusē ar. Un kā ar vieglas konstrukcijas jumtu virs tribīnēm?
Kā reizi dzelzceļu pabīdīt nevar, bet stadionu uz ielas pusi - mierīgi

  +1 [+] [-]

, 2017-06-20 21:53, pirms 7 gadiem
I'll believe it when I see it..