Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Spartaks" bruņojas cīņai par titulu, jelgavnieki atgriežas mājās

Agris Suveizda

"Spartaks" bruņojas cīņai par titulu, jelgavnieki atgriežas mājās
Ritus Krjauklis
Foto: Mārtiņš Jankovskis

Jau rīt sāksies jaunā SMScredit.lv Virslīgas sezona. Joprojām nav skaidrs, cik komandu startēs čempionātā, līdz ar to zināmas izmaiņas var notikt arī pašu komandu sastāvos. Tomēr piedāvājam nelielu ieskatu, kas ziemas laikā ir mainījies Latvijas spēcīgāko futbola klubu rindās un kāds aptuveni varētu būt katra pamatsastāvs. Apskata pirmajā daļā uzmanība pievērsta četrām vienībām, kuras pēc pagājušās sezonas rezultātiem veido nominālu otro četrinieku.

Debitante ar Sokolovu un septiņiem ārzemniekiem

"Daugavpils" ir saglabājusi gandrīz visu pagājušas sezonas sastāvu ar 1.līgas labāko spēlētāju Rjotaro Nakano un baltkrievu uzbrucēju Pāvelu Riževski priekšgalā. Palicis nav 31 gadu vecais Pāvels Koļcovs, kurš ir beidzis spēlēt, kā arī Jevgēņijs Bragins, kuram turpināt spēlēt neļauj veselības problēmas. Toties klāt ir nācis pieredzējušais Jurijs Sokolovs, kurš no Daugavpils "Daugavas" aizgāja, lai vairāk pievērstos trenera arodam, un nokļuva arī "Daugavpils" pirmajā komandā. Ja "Daugavā" Sokolovs lielākoties spēlēja kā labās malas aizsargs, "Daugavpilī" viņš tiek izmantots kā centra pussargs.

Bez Sokolova "Daugavpilij" pievienojušies vēl pieci futbolisti, no kuriem visi ir leģionāri. Labās malas aizsargs Juta Kinovaki iepriekš spēlēja Polijas pēc spēka ceturtajā līgā, bet brazīliešu malējais pussargs Luizs Doretu Latvijas futbolu iepazina 2.līgā. LFF mājaslapā esošajā pieteikumā vēl nav centra pussarga Taiseja Jamazaki, kurš spēlēja Japānas studentu komandā, taču viņš devās laukumā jau nesenajā pārbaudes mačā pret "Skonto" (0:2). 19 gadus vecais Eļmins Gasanovs ir malējais aizsargs, bet vēl viens papildinājums priekšējā līnijā ir ēģiptietis Abdellatifs Ibrahims, kurš gan vēl nav ieradies treneru rīcībā.

Starpsezonā "Daugavpils" fragmentāri atstāja debitantes mērogiem ļoti solīdu iespaidu, tomēr no desmit pārbaudes spēlēm nācās zaudēt visās septiņās, kurās komanda tikās ar Latvijas un Lietuvas augstāko līgu klubiem. Septiņās cīņās gūti tikai divi vārti un ielaisti 14. Savukārt pārējos trīs mačos "Daugavpils" pendelēs cīņā par Ziemas kausa piekto vietu pieveica "Gulbeni" (1:1), ar 3:0 pārspēja "Rēzekni", kā arī ar 2:0 uzvarēja Lietuvas pēc spēka otrās līgas vienību "Utenis".

PromValstsKlubsKlātValstsKlubs
Pāvels KoļcovsLatvijaJurijs SokolovsLatvijaDaugava (D)
Jevgēņijs BraginsLatvijaJuta KinovakiJapānaEnergetyk Gryfino (Polija)
Luizs DoretuBrazīlijaCarnikava
Taisejs JamazakiJapānaShizuoka Sangyo Univ. (Japāna)
Abdellatifs IbrahimsĒģipteSmouha (Ēģipte)
Eļmins GasanovsKrievijaLokomotiv-Primorskiy (Krievija)

Tabulā minēts spēlētāja iepriekšējais pārstāvētais klubs – neatkarīgi no tā, vai spēlētājs bija tā īpašums vai atradās tikai īrē.

"Metta"/LU turpina kursu bez leģionāriem

Komandā vairs nav trīs simtnieku kluba biedru. Eksplozīvais Juris Skābardis, kurš var spēlēt gan malējā aizsarga, gan malējā pussarga pozīcijā, nolēma aizņemtības dēļ pārtraukt karjeru Virslīgā. Savukārt brāļi Mārcis un Māris Savinovi pārgāja uz "Jūrmalu", taču attapās teātra trupā un acīmredzot šosezon paliks bez Virslīgas kluba. Pārvilināts tika priekšējās līnijas spēlētājs Artis Jaudzems, kurš pārcēlās uz "Jelgavu", bet Vladislavs Pavļučenko Ziemas kausā bija manāms gan Jūrmalas "Spartakā", gan "Gulbenē".

Radušos robu aizsardzības centrā ir aizlāpījis 27 gadus vecais Raivis Hščanovičs, kurš savulaik bija ļoti talantīgs un uzspēlēja arī spēcīgākajā Ziemeļamerikas līgā MLS. Iepriekšējā sezonā viņš pārstāvēja Rīgas "Daugavu", bet tās gaitā dažādu iemeslu dēļ futbola karjerā lika nelielu pauzi un pievērsās paša lolotajam RH3 fondam. Tāpat aizsardzībā, visticamāk, atgriezīsies Romans Rožkovskis, kurš sezonas otrajā pusē tika iemēģināts vidējās līnijas centrā.

Bez Hščanoviča klāt nācis vēl viens pieredzējis futbolists Jurģis Kalns, kurš ir pārcēlies uz Rīgu un kuru esot lenkuši arī kūrortpilsētas klubi. Liepājā Kalns uzspēlēja teju visās iespējamajās pozīcijās, bet "Mettā"/LU ar viņu rēķinoties kā otro uzbrucēju, uzbrūkošo pussargu. Būtisks papildinājums varētu būt centra pussargs Deniss Tarasovs, tomēr Latvijas U23 izlases spēlētājs atkopjas no traumas un laukumā varētu parādīties tikai maijā. Sastāvu papildinājuši arī Ingars Stuglis, Elvis Stuglis un Oskars Darģis, kuri pameta "Skonto".

Starpsezonā "Mettas"/LU pirmā komanda aizvadīja desmit pārbaudes spēles, izcīnot četras uzvaras un piedzīvojot četrus zaudējumus, taču tikai viena no uzvarām izcīnīta pret kādas valsts augstākās līgas komandu – 1:0 pret Igaunijas debitanti "Lokomotiv". Savukārt pret "Skonto" (0:1), Jūrmalas "Spartaku" (0:2) un Somijas "Jaro" (2:3) tika piedzīvoti zaudējumi. "Metta"/LU būs vienīgā Virslīgā, kura vismaz līdz vasarai centīsies iztikt bez ārzemnieku palīdzības.

PromValstsKlubsKlātValstsKlubs
Artis JaudzemsLatvijaJelgavaRaivis HščanovičsLatvijaDaugava (R)
Māris SavinovsLatvijaJurģis KalnsLatvijaMetalurgs
Mārcis SavinovsLatvijaDeniss TarasovsLatvijaSpartaks
Juris SkābardisLatvijaIngars StuglisLatvijaSkonto
Vladislavs PavļučenkoLatvijaElvis StuglisLatvijaSkonto
Oskars DarģisLatvijaSkonto

Tabulā minēts spēlētāja iepriekšējais pārstāvētais klubs – neatkarīgi no tā, vai spēlētājs bija tā īpašums vai atradās tikai īrē.

"Jelgava" saglabā kodolu un pastiprina sastāvu

Pagājušo sezonu "Jelgava" noslēdza uz pozitīvas nots, nezaudējot astoņās spēles pēc kārtas un pēdējā kārtā sagādājot pirmo zaudējumu vicečempionei "Skonto" (2:0). Ar to gan nebija gana, lai amatu saglabātu Sergejs Golubevs, kurš atkal pildīs asistenta funkcijas un palīdzēs jaunajam galvenajam trenerim Vladimiram Beškarevam. No iepriekšējās sezonas sastāva vienīgais nopietnais zaudējums ir malējais pussargs Mindaugs Grigaravičs. 21 gadu vecais lietuvietis atgriezās dzimtenē, pievienojoties Marijampoles "Sūduvai". Divu gadu laikā Grigaravičs "Jelgavā" Virslīgas ietvaros aizvadīja 54 spēles, no kurām 41 sāka pamatsastāvā.

Jelgavniekiem izdevās ne tikai saglabāt kodolu, bet arī to pastiprināt. Kā galvenie papildinājumi ir jāmin kādreizējie komandas līderi Vladislavs Kozlovs un Artis Lazdiņš. Ar pēdējo gan vēl turpinās pārrunas un oficiāls līgums nav noslēgts - maz ticams, ka Lazdiņu laukumā varēsim redzēt jau sestdien. Lazdiņš lauza līgumu ar "Piast Gliwice", savukārt Kozlovs jau iepriekšējās sezonas vidū pameta "Ventspili" un formu turpināja uzturēt "Jelgavā". Ventspils periods Kozlovam pagalam neizdevās - 32 spēlēs tikai trīs vārtu guvumi. Ja Lazdiņš paliks "Jelgavā", viņš kļūs par kārtējo spēlētāju no 2010. gada Eirokausu sezonas brigādes, kas atgriezies komandā. Tolaik pret "Molde" spēlēja arī Kozlovs, Oļegs Malašenoks, Boriss Bogdaškins, Valērijs Redjko, Pāvels Hohlovs un Aleksandrs Gubins.

No jaunpienācējiem potenciālie pamatsastāva futbolisti ir arī malējais aizsargs Aleksandrs Baturinskis (pirms tam jau ir spēlējis "Jelgavā") un Armands Pētersons, kurš pēdējās četrās sezonās "Skonto" un Daugavpils "Daugavā" pārsvarā bija tikai rotācijas spēlētājs. Pagājušajā sezonā Rīgas "Daugavā" līdzīga loma bija Giorgi Diakvnišvili, kurš mazā spēles laika dēļ nolēma mainīt komandu. 26 gadus vecais gruzīns, kuram tā būs jau ceturtā sezona Latvijā un kurš komandā būs vienīgais leģionārs, arī "Jelgavā" pēdējā laikā vairs gan netiek iespēlēts pamatsastāvā.

Sastāva dziļums papildināts arī ar tādiem spēlētājiem kā Andrejs Kiriļins un Artis Jaudzems, bet izbrāķēts tika Valērijs Čistjakovs un itālietis Fabio Posanjo. Vēl vakar kopā ar komandu trenējās japānis Go Nagaoka, kurš agrāk ir spēlējis "Blāzmā", taču treneru korpuss ar viņu nerēķinoties. Šosezon "Jelgava" pavisam reāli var kautrīgi lūkoties Eirokausu virzienā, taču, par spīti cerību pilnajai sezonai, ne visu cerēto izdevās izpildīt finansiālajā lauciņā. Tiek mēļots, ka nesen gar degunu tomēr esot aizgājusi domes nauda.

PromValstsKlubsKlātValstsKlubs
Mindaugs GrigaravičsLietuvaSūduva (Lietuva)Vladislavs KozlovsLatvijaVentspils
Edgars VērdiņšLatvijaVentspilsGiorgi DiakvnišviliGruzijaDaugava (R)
Igors LapkovskisLatvijaArmands PētersonsLatvijaDaugava (D)
Aleksandrs BaturinkisLatvijaDaugava (R)
Andrejs KiriļinsLatvijaMetalurgs
Artis JaudzemsLatvijaMetta/LU
Artis Lazdiņš (???)LatvijaPiast Gliwice (Polija)

Tabulā minēts spēlētāja iepriekšējais pārstāvētais klubs – neatkarīgi no tā, vai spēlētājs bija tā īpašums vai atradās tikai īrē.

"Spartaks" piesakās uz cīņu par titulu

Kamēr iepriekšējās trīs komandās notikušas minimālas izmaiņas, "Spartakā" ir veikts pamatīgs eiroremonts un pašreizējā veidolā jūrmalnieki gan jaudīgā pamatsastāva, gan apskaužamā sastāva dziļuma dēļ izskatās pēc galvenajiem "Ventspils" pretiniekiem cīņā par titulu. Uz komandtiltiņa ir parādījies itālietis Fabio Mikarelli, kurš kā asistents ir strādājis vairākos A Sērijas klubos, taču vēl nav bijis galvenā trenera lomā. "Spartakam" pievienojusies virkne spēcīgu pašmāju futbolistu ar bijušajiem izlases spēlētājiem Edgaru Gauraču, Vitāliju Smirnovu (pagājušās sezonas labākais aizsargs Virslīgā) un Ritu Krjaukli priekšgalā. Ar Mikarelli noslēgts 1+1 gada līgums, bet Gauračam kabatā ir līgums līdz gada beigām.

"Spartakam" ir ne tikai spēcīga vietējo spēlētāju plejāde, bet arī visvairāk (11) leģionāru Virslīgā. Krievu centra aizsargam Ņikitam Čerepanovam un četriem ganiešiem, kuru ierašanās dokumentu dēļ var aizkavēties, gan ir tikai 18 gadi, taču skandalozā krievu uzbrucēja Alekseja Sapogova vārds komentārus neprasa. 25 gadus vecais uzbrucējs iepriekšējā sezonā Krievijas Premjerlīgā "Volga" rindās guva astoņus vārtus, tomēr pēc tās beigām nolēma uz laiku pārtraukt karjeru. Kaut arī Sapogovs šīs nedēļas sākumā ieradās Latvijā, līdz viņa debijai Virslīgā vēl vajadzēs pagaidīt - vēl neesot nokārtoti visi dokumenti, un krievu uzbrucējam nepieciešams laiks, lai atgūtu sportisko formu.

Domājams, ka Sapogovs "Spartakā" varētu uzkavēties tikai līdz vasarai, taču kluba direktors Spartaks Melkumjans optimistiski raugās uz komandas kodola saglabāšanu un iepriekšējo sezonu scenārija neatkārtošanu. Turklāt Jūrmalas klubam vērtīgs papildinājums ir ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā. Iepriekšējā gada beigās tika noslēgts sadarbības līgums ar vācu investīciju kompāniju "Hanseatisches Fusball Kontor", kuras logo būs redzams uz spēļu krekliem. Ja var ticēt uzņēmuma mājaslapai, viens no sadarbības punktiem paredz, ka uzņēmums nākamo trīs gadu laikā investēs kopā pusotru miljonu eiro.

PromValstsKlubsKlātValstsKlubs
Rikardo UljoaSalvadoraFAS (Salvadora)Pāvels DavidovsLatvijaSūduva (Lietuva)
Andrejs PavlovsLatvijaSkontoVitālijs MeļņičenkoLatvijaVentspils
Andrejs SiņicinsLatvijaTrans (Igaunija)Ingus ŠlampeLatvijaMetalurgs
Daniels GarsijaKolumbijaAdi MehremičsBosnijaRužomberok (Slovākija)
Duvans KastanjedaKolumbijaVitālijs SmirnovsLatvijaVentspils
Andrejs PanasjuksLatvijaJūrmalaRitus KrjauklisLatvijaAjax (DĀR)
Kārlis KņūtsLatvijaDaugava (R)Pīters DomingessKolumbijaAtletico Huila (Kolumbija)
Roberts OzolsLatvijaDaugava (R)Marko PerišičsBosnijaSlavija (Bosnija)
Žantemirs SobļirovsKrievijaIgors KozlovsLatvijaEkranas (Lietuva)
Dmitrijs HmizsLatvijaMetalurgs
Ēriks PunculsLatvijaPlasencia (Spānija)
Edgars GauračsLatvijaTorpedo (Krievija)
Aleksejs SapogovsKrievijaVolga (Krievija)
Jurijs KrivošejaLatvijaSkonto-2
Ņikita ČerepanovsKrievijaLokomotiv-2 (Krievija)
Miheils RostiašviliGruzijaSamtredia (Gruzija)

Tabulā minēts spēlētāja iepriekšējais pārstāvētais klubs – neatkarīgi no tā, vai spēlētājs bija tā īpašums vai atradās tikai īrē. Tabulā nav vairāku pieteikto ganiešu, kuriem vēl nav nokārtotas visas formalitātes.

Apskatu par "Jūrmalu", "Liepāju", Rīgas "Daugavu" un "Ventspili" gaidiet rīt.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-03-20 20:11, pirms 10 gadiem
Spartaks ar Jelgavu izskatas loti labi.

  +3 [+] [-]

, 2014-03-20 20:12, pirms 10 gadiem
Paskatīsimies, cik kalnus gāzošs tad nu būs Mettas uzbrukums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2014-03-20 20:24, pirms 10 gadiem
Ventspils. Spartaks, Jelgava, R Daugava pēc sastāva tāds izskatās pirmais 4-tnieks.
Ja Skonto un Daugavpils D netiek pie licenzes vai to klubu spēlētāji var vēl paspēt pāriet uz citām virslīgas komandām?

  -1 [+] [-]

, 2014-03-20 20:29, pirms 10 gadiem
Savukārt brāļi Mārcis un Māris Savinovi pārgāja uz "Jūrmalu", taču attapās teātra trupā

Šis ir labs teikums,bet Spartaks man kaut ko atgādina no 2009.gada.

  +3 [+] [-]

, 2014-03-20 20:55, pirms 10 gadiem
Mettai vēl neizšķirts pret Valmieru 2:2. Grūti mettai ies pret virslīgas blicēm.

  -1 [+] [-]

, 2014-03-20 21:37, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Savukārt brāļi Mārcis un Māris Savinovi pārgāja uz "Jūrmalu", taču attapās teātra trupā

Šis ir labs teikums,bet Spartaks man kaut ko atgādina no 2009.gada.
Nemet akmeni spartaka dārziņā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 23:05, pirms 10 gadiem
Vecais_Nazis rakstīja: Spartaks kā vienmēr, pusi sezonas nospēlēs un tad atlaidīs un paliks ierastajā pozīcijā.
"Turklāt Jūrmalas klubam vērtīgs papildinājums ir ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā. Iepriekšējā gada beigās tika noslēgts sadarbības līgums ar vācu investīciju kompāniju "Hanseatisches Fusball Kontor", kuras logo būs redzams uz spēļu krekliem. Ja var ticēt uzņēmuma mājaslapai, viens no sadarbības punktiem paredz, ka uzņēmums nākamo trīs gadu laikā investēs kopā pusotru miljonu eiro."

Man mute iepletās. Nav brīnums tad, kāpēc var piesaistīt spēlētājus ar tik skaļiem vārdiem Latvijā. Katrā ziņā investīcijas plānotas nopietnas, bet nu tērēt arī vajag uzmanīgi, zinot, cik viļņainas mēdz būt tās investīciju lietas Latvijas futbolā. Dod Dievs, lai sponsors būtu sakarīgs un nemētātos solījumiem, lai nesanāk kā ar Skonto naudas maisu, kas solīja piena upes ķīseļa krastiem, bet beigās notinās.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 23:11, pirms 10 gadiem
Jelgavas un Spartaka sastāvi komentārus neprasa. Ar tādiem var cīnīties ne tikai par pirmo trijnieku, bet mierīgi par zeltu, tā ka FKV var gaidīt visai solīdu konkurenci no šīm komandām. Mettai uz papīra sastāvs arī spēcīgāks nekā jebkad iepriekš, bet nu tomēr ar iepriekš divām minētajām nesalīdzināt. Nepatīkama ziņa tikai par domes naudu Jelgavas sakarā, ceru, ka spēs rast risinājumu un tomēr dome palīdzēs komandai, kas kā ne kā nes pilsētas vārdu Latvijas futbola elitē un ar šādiem vīriem varētu to nest arī Eiropā, ja viss izdodas.

Daugavpils, protams, melnais zirdziņš un potenciāla pastarīte, pluss ir tas, ka jaunajiem tā būs ievērojama pieredze un iespēja progresēt.

No manas puses vēl personīgs respekts brāļiem Savinoviem, ja tā ir taisnība, ka aizgāja, saprotot situāciju Jūrmalas komandā. Cilvēki, kas sevi ciena, gan jau bez kluba ilgi nepaliks. Līdz vasarai var uzspēlēt 1. līgā, pēc tam ātri vien kāds Virslīgas klubs viņus nozvejos.

  +4 [+] [-]

, 2014-03-20 23:12, pirms 10 gadiem
Šeit manis veidots materiāls par Virslīgas pārejām pilnā versijā:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_...

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 23:26, pirms 10 gadiem
Cik konkurētspējīgs sastāvs būs Liepājai?

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 23:27, pirms 10 gadiem
frutttto rakstīja: Atletico Huila (Kolumbija)
Jaa, ir viniem taada Huila. Viniem arii Huachipato klubs veel ir.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-20 23:28, pirms 10 gadiem
Nu manā top5 būtu Venstpils, Skonto, Spartaks, Jelgava, Daugava Rīga

     [+] [-]

, 2014-03-22 02:43, pirms 10 gadiem
Huachipato ir Čīlei.
Saint rakstīja: Jaa, ir viniem taada Huila. Viniem arii Huachipato klubs veel ir.

     [+] [-]

, 2014-03-22 14:50, pirms 10 gadiem
Tas Sapogovs Spartakam norm pipars -> https://www.youtube.com/watch?v=qU2...