Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Blūms: "35 gados jūtos daudz labāk nekā 25. Zinu, kas ir nepieciešams"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Blūms: "35 gados jūtos daudz labāk nekā 25. Zinu, kas ir nepieciešams"
Jānis Blūms. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Jau tuvākajās dienās divas svarīgākās spēles Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā aizvadīs Latvijas vīriešu basketbola izlase. Divi sarežģīti mači ar spēcīgajām Spānijas un Melnkalnes valstsvienībām izšķirs, vai Latvija tiks pie grupas pēdējās ceļazīmes uz finālturnīru, kas šogad septembrī norisināsies Ķīnā. Lai kvalificētos, mūsējiem noteikti būs jāuzvar Melnkalne. Komandas kapteinis Jānis Blūms atklāj savas veselīga uztura un labas fiziskās formas atziņas, kas ļauj sagatavoties gaidāmajiem mačiem, labi justies un nospēlēt visaugstākajā līmenī.

Atslēgvārdi - mērenība un regularitāte

Divdesmit gadus esot profesionālajā sportā, mans galvenais secinājums ir – jāvadās pēc sajūtām. Neatbalstu diētas, ne arī vegānu uzturu. Jāēd sabalansēti, pārspīlēt nevajag. Tāpat, ja organisms prasa, piemēram, kaut ko saldu – sev to neliedzu. Pieturos pie trim pamata ēdienreizēm un divām uzkodu reizēm. Nevajadzētu starp ēdienreizēm ieturēt pārāk lielas pauzes. Piemēram, neiesaku pēc brokastīm nākamo ēdienreizi ieturēt sešas stundas vēlāk. Man enerģijas batoniņš kabatā ir nepārtraukti. Krievijā ir labs uztura bagātinātājs Hematogen, Latvijas aptiekās nopērkamajos ir par daudz cukura.

Ēdienkarti veidoju, lai nejustos smagi, tajā pašā laikā, nepieciešams spēks un enerģija. Starp pamata ēdienreizēm parasti uzkožu kādu maizīti, riekstus vai banānu. Dienās, kad ir divi treniņi vai arī vakarā spēle, pieturos pie šādas ēdienkartes:

Brokastis
2 glāzes ūdens (tukšā dūšā)
Auzu pārslu putra (uz ūdens bāzes) ar godži ogām vai čia sēklām
Olas (vārītas vai ceptas)
Grauzdiņš ar zemesriekstu sviestu

Pusdienas
Pasta ar Bolognese mērci un vistu

Vakariņas
Vistas gaļa (vai pa retam steiks) ar griķiem, kartupeļiem vai grillētiem dārzeņiem
No saldumiem vakarā izvairos

Trīs lietas man zāļu skapītī stāv

Divi enerģijas avoti, kas man palīdz būt stipram un turēties formā, ir miegs un ēšanas disciplīna. Miegs ir svarīgs ne tikai, lai ķermenis atjaunotos, bet arī nervu sistēmai. Cenšos naktī gulēt 8-9 stundas un 1- 1,5h arī pa dienu. Ar ēšanas disciplīnu ir vienkārši - sekoju līdzi tam, ko un kad ēdu, ievēroju regulāras ēdienreizes, lai nav tā, ka vēders ir tukšs ilgu laiku. Ja tiešām sakārojas kaut kas mazāk veselīgs, sev to neliedzu.

Trešā lieta – esi laimīgs. Pat, ja viss nenotiek, kā iecerēts, es cenšos lietas uztvert ar humoru. Ja spēlēju basketbolu, tad izbaudu to. Ļoti svarīgi ir rast prieku tajā, ko dari.

Katras zemes vietējie produkti ir labākie

Esmu karjeras laikā spēlējis astoņās valstīs un sapratis – visur jāēd vietējais. Ja spēlēju Krievijā, tad ēdienkartē iekļauju zupas, silto ēdienu. Savukārt, spēlējot Grieķijā, Itālijā vai Spānijā, uzturā vairāk ēdu makaronus ar dārzeņiem un augļus. Piemērs - savulaik, kad spēlēju Kazahstānā, kur termometra stabiņš ziemā mēdz nokristies līdz pat -40 grādiem, ēdot salātus, jutos ļoti slikti. Pamainīju ikdienas ēdienkarti, sāku ēst karstas zupas, kartupeļu biezeni, gaļu, un uzreiz jutos labāk.

Latvijā arī labprātāk izvēlos vietējo ražotāju pārtiku. Gaļa ir būtiska manas ēdienkartes sastāvdaļa. Pamatā tā ir vistas gaļa, bet dažkārt pēc spēlēm vai smagāka treniņa vakariņās ēdu ko niknāku, piemēram, liellopu gaļas steiku. Vistu izvēlos biežāk, jo organisms to ātrāk pārstrādā. Par to ir dzirdēti dažādi mīti. Ar komandu esam bijuši mūsu pašu Ķekavā, zinu, ka nav taisnība – putni netiek baroti ne ar hormoniem, ne antibiotikām.

Sezonas laikā, esot citā valstī, vienmēr pie vietējiem noskaidroju, kur vislabāk iepirkties. Un parasti produktus iegādājos specializētajos veikalos vai tieši no ražotāja. Gaļu pērku gaļas veikalos, augļus attiecīgi augļu bodītēs. Tā ir garšīgāk, un vienmēr arī svarīgs personisks kontakts ar pārdevēju.

Lai labi justos, sevi jāpazīst

Zināšanas, kāds uzturs ir ķermenim labākais, nāk ar laiku. Tas, kas der visiem, iespējams nederēs katram. Es savos 35 gados jūtos daudz labāk nekā 25. Pazīstu sevi un zinu, kas man nepieciešams. Ko varu atļauties ēst, bet no kā labāk izvairīties. Esmu no sava uztura pilnībā izslēdzis piena produktus, maizi, kafiju un arī svaigos salātus, to vietā izvēlos grillētus dārzeņus. Jūtos ideāli, nav noguruma. Kafiju dzeru ļoti reti. Bet šis ir ļoti individuāli. Cits var izdzert vairākas kafijas krūzītes dienā un arī justies labi. Tāpēc mans galvenais ieteikums – iepazīt savu organismu un dzīvot saskaņā ar to. Manīsiet, kā pašsajūta uzlabojas.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 14:03, pirms 5 gadiem
Malacis Blūms! Jaunie var ņemt piemēru.

Tikai rakstu izlasot radās nedaudz pretrunas:
"Esmu no sava uztura pilnībā izslēdzis piena produktus, maizi, kafiju un arī svaigos salātus, to vietā izvēlos grillētus dārzeņus."
Tai pat laikā raksta sākumā teikts, ka uzēdot kādu maizīti starp ēdienreizēm un brokastīs grauzdiņu (vai arī tas nav domāts maizes grauzdiņš...?).

     [+] [-]

, 2019-02-20 14:29, pirms 5 gadiem
Es arī auzu putru brokastīs ēdu...labs dienas sākums. Bet ar ko tik slikts piens? Es bez piena dzīvot nevaru

     [+] [-]

, 2019-02-20 14:30, pirms 5 gadiem
Ne tas smaidiņš uzlikās...piens ir labais tas ķiršu olbaltumvielu padzēriens arī...it kā sportistiem domāts?

     [+] [-]

, 2019-02-20 15:10, pirms 5 gadiem
Andree rakstīja: Es arī auzu putru brokastīs ēdu...labs dienas sākums. Bet ar ko tik slikts piens? Es bez piena dzīvot nevaru
Ar pienu laikam kā kuram cilvēkam, ir kam organisms labi panes, ir kam ne pārāk. Man arī itkā nav problēmu ar piena produktiem. Proteīna avots tomēr ļoti labs un diezgan pagrūti aizstājams (nesaku, ka nav aizstājams...).

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 15:12, pirms 5 gadiem
Labs raksts. Turies Janka, paraugs!

  +3 [+] [-]

, 2019-02-20 15:59, pirms 5 gadiem
Labs raksts! Vairāk šādus, uzturs gan sportā gan ikdienā ir svarīga sastāvdaļa, tēma, kur der izglītoties.. tā kā būtu forši, ja par to rakstītu vairāk!

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 18:31, pirms 5 gadiem
Lielisks raksts, būtu interesanti palasīt biežāk ko līdzīgu

     [+] [-]

, 2019-02-20 19:22, pirms 5 gadiem
vienīgais jēdzīgais ieteikums - iepazīt savu organismu un katram tas, nepieciešamais uzturs ir individuāls.

ja Blūms savā uzturā samazinātu ogļhidrātu īpatsvaru, tad būtu vēl labākā formā (un nevajag pat neko izdomāt, pietiek paskatīties uz labākajiem piemēriem - NBA dūžiem)

     [+] [-]

, 2019-02-20 19:29, pirms 5 gadiem
šis gadījumā nav iekopēts no kāds vecas Sporta Avīzes?

Blūms taču ir 82as gads - t.i. 37 gadi

     [+] [-]

, 2019-02-20 19:50, pirms 5 gadiem
Pievienojos-paldies par rakstu,un labprāt vairāk par šo tēmu šeit redzētu. Protams,apzinos,ka internetā viss vajadzīgais ir atrodams,bet interesanti palasīt sportista redzējumu un ieradumus.