Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Latvijas volejbola izlasēm 2021. gada Eiropas līgā principiāli dueļi pret igauņiem

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvijas volejbola izlasēm 2021. gada Eiropas līgā principiāli dueļi pret igauņiem
Foto: volejbols.lv

2021. gada Eiropas līgas sacensībās gan Latvijas vīriešu, gan sieviešu izlase tiksies ar kaimiņiem igauņiem. Vīrieši Eiropas Zelta līgā grupā spēlēs arī ar Beļģiju un Spāniju, bet sievietes Sudraba līgā – arī ar labi pazīstamo Bosniju un Hercegovinu, kā arī Portugāli.

Viens no sabraukumiem vīriešu Eiropas Zelta līgā norisināsies Latvijā, savukārt otrs Igaunijā, sievietēm Sudraba līgā abi sabraukumi ar Latvijas komandas dalību norisināsies Bosnijā un Hercegovinā.

Avo Kēla vadītā vīriešu izlase bija pieteikta gan Zelta, gan Sudraba līgas sacensībām. Visām komandām neizmantojot iespēju startēt Zelta līgā, latvieši tajā spēlēs otro reizi valstsvienības vēsturē.

“Mačos pret Spāniju varam sevi motivēt, ka pretiniekiem brīnumainā kārtā abos mačos kvalifikācijas turnīrā paveicās vairāk nekā mums. Tagad varam taisīt kļūdu labojumu,” par spāņiem saka Kēls. “Savukārt ar kaimiņiem vienmēr ir interesanti spēlēt. Tās vienmēr ir principiālākās spēles.”

“Nezinām, kāda komanda būs Spānijai, kura par 99% ir Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā, – pamata sastāvs vai rezervisti. Tāpat par Beļģiju nav skaidrs. Varbūt kā finālčetrinieka uzņēmējiem pamatsastāvs viņiem būs tikai otrajā riņķī. Igaunija ar jaunu galveno treneri droši vien gribēs spēlēt ar pilnu gāzi. Tāpat mums tas ir svarīgs gads,” ar domām par komandām grupā dalās Igaunijas volejbola speciālists, piebilstot, ka šobrīd ir vairāk jautājumu nekā atbilžu un par spīti spēcīgajiem pretiniekiem ieskicējot uzdevumu – nepalikt pēdējiem grupā.

Kēls min, ka labprāt būtu gribējies uzspēlēt ar tām komandām, ar ko līdz šim nav izdevies tikties, – Čehiju, Uģa Krastiņa vadīto Ukrainu un Nīderlandi.

Zelta līga šogad noritēs ātrāk nekā parasti, kad medaļas dalīja pēc Jāņiem. Šogad grupu turnīri ieplānoti no 28. maija līdz 6. jūnijam, bet finālturnīrs – 18.-20. jūnijā.

Ja beļģi kā finālsacensību rīkotāji uzvar grupā, no pārējām grupām tālāk tiks uzvarētāji, kā arī labākais otrās vietas ieguvējs. Ja beļģi neuzvar grupā, no visām grupām viņiem finālčetriniekā pievienosies tikai grupu uzvarētāji.

“Zelta līgas mači ir ļoti nepieciešami pirms Eiropas čempionāta finālturnīra, jo šīs sezona ir neregulāra – tad ir spēles, tad nav,” bilst Kēls. “Turklāt arī Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā mums pretī nāks Zelta līgas komandas, turklāt arī klasi augstākās Nāciju līgas vienības. Tāpēc turnīrs būs ļoti noderīgs.”

“Ar visām komandām esam spēlējuši, un ar visām varētu būt interesanti dueļi,” par pretiniekiem saka Igaunijas kluba “Parnu VK” spēlētājs Atvars Ozoliņš, pieminot, ka tālu jābrauc nebūs, jo viens no riņķiem plānots Latvijā, otrs – Igaunijā. “Protams, gribas vinnēt igauņus, taču tāpat gribas uzvarēt arī Spāniju, lai tā redz, ka ne tikai Moldova un Kipra to var apspēlēt.”

2018. gadā Latvija debitēja Eiropas Sudraba līgā, izcīnīdama trešo vietu, bet gadu vēlāk Zelta līgā grupā ierindojās otrajā vietā, finālturnīrā neiekļūstot. 2020. gadā Covid-19 pandēmijas dēļ sacensības Sudraba līgā, kurā bija jāstartē arī Latvijai, nenotika.

Tāpat šogad nenotika arī Ingunas Minusas vadītās Latvijas sieviešu valstsvienības debija Sudraba līgas sacensībās, to atliekot uz nākamo gadu.

Latvijas izlasei B grupā pretī nāks Portugāle, Igaunija un Bosnija un Hercegovina.

“Mums ir labi pretinieki, kas ir mums līdzvērtīgi. Uzvarēs, kas šajā situācijā spēs labāk sagatavoties spēlēm,” saka Minusa, atgādinot, ka vēl pirms tam maija sākumā visticamāk būs jāaizvada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs.

“Portugāli redzēju pirms diviem gadiem – nekas pārdabisks. Igaunietes arī zinām. Vasarā bez Martas Kamēlijas Levinskas spēlējām diezgan līdzīgi. Varam spēlēt labāk. Savukārt ar Bosniju cīkstējāmies jau Eiropas čempionāta kvalifikācijā 2018. gadā un atkal spēlēsim šajā kvalifikācijas ciklā. Tāpat kā mēs tā ir jauna komanda, kas nopietni gatavojas sacensībām,” pretinieces raksturo trenere.

“Nekas nav neiespējams,” par Latvijas izlases potenciālajām sekmēm turnīrā saka Minusa, piebilstot, ka šobrīd kaut ko prognozēt ir neiespējami, jo jau nākamajā dienā Covid-19 pandēmijas dēļ situācija var mainīties.

Grupu turnīra sacensības sievietēm Sudraba līgā notiks no 24. maija līdz 6. jūnijam. Abi sabraukumi, kuros spēlēs Latvijas komanda norisināsies Bosnijā un Hercegovinā. Finālčetrinieka cīņas ieplānotas no 25. līdz 27. jūnijam.

Izmantotie resursi:
Latvijas volejbola izlasēm 2021. gada Eiropas...