Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

LFF valdes sēde: 1. līgas revolūcija, izlases treneris, Virslīga un Staiceles bāze

Agris Suveizda

LFF valdes sēde: 1. līgas revolūcija, izlases treneris, Virslīga un Staiceles bāze
Kaspars Gorkšs. Foto: Ģirts Ozoliņš/f64

Latvijas Futbola federācijas valdes noslēdzošā sēde vakar ritēja aptuveni četrarpus stundas. Piedāvājam federācijas prezidenta Kaspara Gorkša sacīto medijiem.

Par Latvijas izlases galveno treneri
"Šobrīd pilnībā pabeigt šo jautājumu neizdevās. Potenciālais izlases treneris ir skaidrs, taču šobrīd aktuālas ir viņa darba attiecības ar iepriekšējo darba devēju. Šobrīd tās vēl nav atrisinātas, un vēl kādu mazu mirklīti mums ir jāpaciešas, līdz tas tiek izdarīts," sacīja Gorkšs, kuram pēc tam tika vaicāts, vai tas nozīmē, ka neatrisinātais jautājums ir par Viktora Skripņika līguma turpināšanu ar "Riga". "Ja tu uzdod tādu jautājumu, tu vari uzdot tādu jautājumu. Kāda būs atbilde, mēs uzzināsim tuvākajās dienās. Man nav ne mazākās jausmas, kāda šobrīd ir Skripņika nākotne ar viņa klubu."

"Ir izkristalizējies viens kandidāts, ar kuru esam vienojušies par visām galvenajām detaļām, bet, kā jau teicu, viņam šobrīd ir spēkā līgums ar iepriekšējo darba devēju. Skaidrs, ka no manas puses nebūtu korekti nosaukt šo uzvārdu, jo tas viņam varētu maksāt ar kaut kādām sankcijām. Valsts? Domāju, ka, nosaucot valsti vai uzvārda pirmo burtu, vai burtu skaitu uzvārdā, esat pietiekami erudīti futbola dzīvē, lai noteiktu, kurš tas ir. Nenosaucot neko, tas jums tāpat ļaus kaut kādā ziņā spekulēt ar šo uzvārdu, un nešaubos, ka potenciālo kandidātu loks nav tik plašs, lai kāds ar šo spekulēšanu neuzminētu. Taču ir interesanti dzīvot mazā intrigā," Gorkšs turpināja. "Mēs pārrunas veicam pa tiešo ar pašu treneri, bet domāju, ka klubam šobrīd jau vajadzētu būt informētam. Izmaiņas noteikti būs arī pārējā personālā, jo galvenais treneris parasti nāk ar vismaz vienu asistentu, ar kuru ir pieradis strādāt." Savukārt izlases jaunā ģenerālmenedžera – Roberts Mežeckis nolēmis šo amatu pamest – atrašana uzticēta sporta direktoram Dainim Kazakevičam.

Prezidents atklāja, ka par trenera līguma laušanu ar klubu federācijai kompensācija nebūs jāmaksā: "Mums ir noruna, ka tas ir jāizdara pašam trenerim. Federācijai tas neizmaksās nekādus līdzekļus. Man ir grūti teikt, kāda ir laušanas kompensācija vai citas detaļas,- šajā lauciņā neesmu iesaistīts. Līgums tiks slēgts uz trim gadiem – nekas nav mainījies. Līdz konkrēta mērķa nodefinēšanai nākamajai kvalifikācijai nonākuši neesam. Kad treneris tiks apstiprināts? Domāju, ka tuvākajās dienās. Šobrīd norit sarunas starp treneri un darba devēju, un tuvākajās dienās jābūt skaidrībai, kā šīs sarunas beigsies. Labāk nedaudz ilgākā laikā nonākt līdz trenerim, kuru vēlamies, nekā sasteigt, lai tikai man nebūtu jādzird jautājumi par to, kādēļ trenera vēl joprojām nav. Procesā tika uzklausīti aptuveni 20 dažādi speciālisti. Kā parasti, bija tādi, kuri paši uzrunāja, bija tādi, kuru aģenti zvanīja. Šajā procesā izkristalizējās gan atalgojuma amplitūda, gan arī dažādas ambīcijas. Neslēpšu, ka lielu daļu šo piedāvāto treneru nemaz neizskatījām. Kāda būs trenera alga? Arī par to vēl rit diskusija – par to, cik maksās dzīvoklis, īre -, bet algas amplitūda ir izlemta. Uz sitiena nepateikšu, vai viņš būs dārgāks par Starkovu, bet aptuveni tas pats cenu, atalgojuma līmenis [kāds bija Miksu Pātelainenam]."

Par 1. līgas formātu
"Jau iepriekš apvienotajā Sacensību un Elites komiteju sēdē tika pieņemts lēmums, ka dublieru čempionāta kā tāda vairs nebūs un tiks veidotas U21 komandas, kuras tiks integrētas 1. līgā, izveidojot divas līgas ar desmit komandām. Tā kā nākamā sezona būs pārejas gads un negribējām, lai kāds apvainotos, ka nepelnīti ir nostumts līgu zemāk, 1. līgā A – par nosaukumiem vēl varam diskutēt – uzsāks tās komandas, kuras ir izcīnījušas vietu nākamajā 1. līgas sezonā. Savukārt U21 komandas startēs otrā līgā [1. līgā B], un visas šīs komandas dabiskā procesā maisīsies savā starpā, izkristalizējoties ambiciozākajām U21 komandām, un arī 1. līgas komandas jau varēs plānot, kas tām ir jāizdara, lai paliktu līgā. Tas mums dotu centralizētu līgu, kas kalpotu kā līga, kurā izaugtu mūsu U21 spēlētāji, un izveidotos tāda kā buferlīga, kurā klubam būtu viena sezona sagatavoties 1. līgai, kurā pēc tam jau varētu pārbaudīt savu gatavību Virslīgai. U21 komanda katram Virslīgas klubam šobrīd būs obligāta.

Tikāmies ar 1. līgas klubiem, un, protams, ka ne vienmēr visi visam piekrīt. Mums ir jāskatās kopējā Latvijas futbola attīstības kontekstā. Vienprātības, protams, nebija, bet diezgan ilgi diskutējām par šo tēmu un ar lielāko daļu 1. līgas klubu atradām kaut kādus saskarsmes punktus. Es personīgi ceru, ka U21 komandu integrēšana līgu sistēmā palīdzēs jaunajiem spēlētājiem ātrāk nobriest – sacensties, kā mums patīk teikt sporta žargonā, ar večiem - un tāpat 1. līgas klubiem ļaus nobriest Virslīgai, sacenšoties pret Virslīgas klubu tuvākajām rezervēm, tādējādi paaugstinot arī savu meistarību. Detalizētāks reglaments vēl tiks izstrādāts," komentēja Gorkšs.

Federācijas mājaslapā piebilsts, ka 2020. gada 1. līgai A kvalificēsies sešas komandas no nākamās A līgas sezonas (2.-7. vieta) un četras 1. līgas B uzvarētājas, savukārt 1. līgā B 2020. gadā spēlēs trīs no A līgas izkritušās vienības, pārējās sešas U21 vienības, kā arī 2. līgas uzvarētāja. 2. līga arī turpmāk ritēs pēc reģionālo sacensību principa. Pēc pārejas posma beigām paredzēts, ka starp Virslīgu un 1. līgu A un starp 1. līgu A un starp 1. līgu B būtu vienāda rotācija: uzvarētāja nomainītu pēdējo vietu, bet otrā ar priekšpēdējo tiktos pārspēlēs. No 2. līgas tiesības spēlēt 1. līgā B iegūtu viena komanda. Tāpat reglaments tiks papildināts ar punktiem, ka vienā līgā nedrīkstēs spēlēt divas komandas, kuras pārstāv vienu un to pašu klubu, un arī 1. līgā tiks ieviests pašmājās audzinātu spēlētāju princips.

Par sadarbību ar Virslīgu un attiecībām ar Maksimu Krivuņecu
"Tā ir tāda sociālo tīklu žurnālistika. Arvien uzskatu, ka šie izteikumi ir ļoti nekorekti un vienpusēji. Pie sadarbības līguma norit darbs, un ir norunāta tikšanās ar Virslīgu. Ja jau sēžamies pie viena galda, šobrīd dienas kārtībā Virslīgas atgriešanās federācijas paspārnē nav. Redzēsim, pie kā tas viss novedīs. Virslīga prasa finansējumu palielināt vairāk nekā desmit reižu – primāri mārketinga un PR pasākumiem. Kādēļ neatbildu Krivuņecam sociālajos tīklos? Viņam ir mans telefona numurs, ja viņam tik ļoti gribas aprunāties. Sociālo tīklu izmantošana palīdz iznest kādu informāciju sabiedrībā, bet šobrīd nevaru to iztulkot kā citādi kā vien par personīgiem apvainojumiem vai aizvainojumu, vai mēģināt diskreditēt LFF darbu. Vai esmu gatavs publiskai diskusijai ar Krivuņecu? Edmunds [Novickis] ir atbildīgais, un viņš par visu ir informēts. Vismaz man par nekādām izmaiņām neviens nav ziņojis," teica Gorkšs.

Paziņojums federācijas mājaslapā: " LFF valde 18. decembrī izskatīja biedrības Latvijas Futbola Virslīga iesniegumu par sadarbības līguma noslēgšanu ar LFF un LFF līdzfinansējuma piešķiršanu 2019. gada sezonai, kurā tiek prasīti 248 500 EUR Virslīgas mārketinga un Virslīgas tēla veidošanas pasākumiem. LFF valde lēmuma pieņemšanu atlikusi līdz 2019. gada janvāra sēdei, kuras ietvaros tiks apstiprināts LFF 2019. gada budžets. Virslīga tiek lūgta sniegt detalizētu informāciju par iesniegtā pieprasījuma prioritārajām programmām, norādot mērķus, sasniedzamos rezultātus un ieguvumus. Valde pilnvaro LFF prezidentu Kasparu Gorkšu un ģenerālsekretāru Edgaru Pukinsku sadarbībā ar biedrību Latvijas Futbola Virslīga sagatavot abu pušu sadarbības līguma projektu 2019. gada sezonai izskatīšanai nākamajā LFF valdes sēdē."

Par Staiceles bāzi
"Federācijas puse veica auditu trīs segmentos: finanšu, juridiskajos un arī sportiskajos jautājumos. Valdē uzklausījām audita rezultātus un sastādījām rīcības plānu par Staiceles bāzi, kuru detalizēti publicēsim savā valdes ziņojumā, jo detaļu bija tik daudz, ka baidos kādu nosaukt neprecīzi. Atklājās diezgan daudz nepilnību un neskaidrību. Kas pie tām noveda? Grūti teikt, varam tikai spekulēt, vai tā bija nezināšana, ignorance vai apzināta darbība. Ja valdē tiek pieņemti ntie lēmumi par līdzekļu piešķiršanu vai nepiešķiršanu un dažādu īpašumu apsaimniekošanu, tad skaidrs, ka valdei viennozīmīgi ir jāuzņemas atbildība.

Viens no konkrētiem lēmumiem, kas tika pieņemts, ir lēmuma atcelšana par vairāk nekā pusmiljona eiro ieguldīšanu ēdināšanas bloka izbūvei, kas tika pieņemts, ja nemaldos, pagājušajā gadā. Par papildu finansēm Staiceles sakarā šobrīd runas nav – mums ir jāveic vēl dziļāks audits. Šobrīd federācija beztermiņā uztur kaut ko, kas vairs īsti tai nemaz nepieder. Procesā to redzēsim, taču, ja tiks atklāts kaut kādi pārkāpumi, tad noteikti būtu jāsauc atbildīgās personas. Par tik sīkām detaļām kā tehnika nezinu, bet ir arī juridiski pārkāpumi, kas ir jāatšķetina un jāsaprot, kas kuram pieder. Nianšu ir daudz."

Par "Ventspils" un "Spartaka" Eirokausu prēmijām
""Ventspils" ir saņēmusi finansējumu no UEFA, bet par "Spartaku" līdz šim neesmu dzirdējis, ka viņi būtu saņēmuši. Ziņa no UEFA puses joprojām ir tāda, ka tas ir procesā, un nekādu lielu komentāru no viņiem nav, lai arī ar klubiem esam prasījuši detalizētāku informāciju. Jau mēnesi saņemam tikai komentāru "procesā"."

Par Gorkša darba līgumu ar LFF
"Bija uzdevums atrast informāciju, vai ir iespējams ar mani slēgt līgumu un es varētu saņemt atalgojumu, bet šobrīd atalgojumu arvien nesaņemu – par ko man personīgi ļoti žēl. Šobrīd neesam atraduši veidu, kā es to varētu saņemt,- tām būtu jābūt statūtu izmaiņām Kongresā, pēc kurām jau varētu diskutēt par atalgojumu."

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/11444/apstipri...

  +3 [+] [-]

, 2018-12-19 20:45, pirms 5 gadiem
Gorkšs visu šo laiku bez algas..?? tas nav nopietni..Ne no Gorkša ne no LFF puses...kas tas kāds pulciņs vai nopietna organizācija?

  +2 [+] [-]

, 2018-12-19 22:31, pirms 5 gadiem
LFF mājas lapā nav teikts, ka 2019.gadā 1.līgā A spēlēs tieši 10 komandas. Teorētiski, tiesības tur spēlēt ir 11 klubiem. Vai 2019.gada 1.līgas čempionu dublieri automātiski iekļūs 2020.gada 1.līgā B? Un 2019.gada 1.līgas B pedēja vieta nekrītīs ārā uz Otro līgu?

  +1 [+] [-]

, 2018-12-20 00:02, pirms 5 gadiem
Latfootball rakstīja: LFF mājas lapā nav teikts, ka 2019.gadā 1.līgā A spēlēs tieši 10 komandas. Teorētiski, tiesības tur spēlēt ir 11 klubiem. Vai 2019.gada 1.līgas čempionu dublieri automātiski iekļūs 2020.gada 1.līgā B? Un 2019.gada 1.līgas B pedēja vieta nekrītīs ārā uz Otro līgu?
Ne vairāk un ne mazāk, bet jābūt nākošajā gadā 11 komandām a līgā, viss balstās matemātikā. Bet man arī par to, kur tiks iekļautas virslīgas komandu, kurs no a līgas iekļūs VL, u21 komanda? Ja piem nākošsezon pēdējā paliek Valmiera un pārspēlēs zaudē, teiksim a līgas 2. vietai Rēzeknei. Bet Valmieras u21 komanda uz 2020 iekļuvusi a līgā, tad sanāk, ka Rēzeknes u21 komandai automātiski tiek Valmieras-u21 a līgas vieta?! Nedaudz neloģiski, bet ttajā pat laikā loģiskākais risinājums.

     [+] [-]

, 2018-12-20 16:51, pirms 5 gadiem
Ko var sabiedrībai mālēt acis!
Piekrita tikai Auda, jo viņi nedrīkst prezidentam atteikt!
Pārējie 1.līgas klubi ir pret šo visu dublieru iesaistīšanu!!!!