Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Dalasa pret Tampu – cīņa par kluba vēsturē otro Stenlija kausa titulu

Rolands Eliņš

Dalasa pret Tampu – cīņa par kluba vēsturē otro Stenlija kausa titulu
Foto: AP/Scanpix

Šonakt ar spēli 2:30 pēc Latvijas sāksies Stenlija kausa izcīņas finālsērija, kurā sacentīsies Dalasas „Stars” un Tampabejas „Lightning” vienības. Abas komandas savā vēsturē par NHL čempionvienību kļuvušas tikai vienreiz.

Nacionālās hokeja līgas pirmssezonas treniņnometnes sākās pirms vairāk nekā gada, taču tagad Edmontonā 2019./20. gada sezona beidzot iegājusi finiša taisnē. Šī finālsērija tiks izspēlēta bez skatītāju klātbūtnes, visas spēles aizvadot vienā arēnā, turklāt kalendārā arī paredzētas divas spēles pēc kārtas, proti, divi mači divās dienās.

Dalasas „Stars” regulārajā sezonā ieguva ceturto vietu Rietumu konferencē un izslēgšanas spēlēs ceļā uz finālu pieveica Kalgari, Kolorādo un Lasvegasas komandas. „Stars” šis ir pirmais NHL fināls 20 gadu laikā un piektais komandas vēsturē. Vienīgo reizi par NHL čempionvienību „Stars” kļuva 1999. gadā.

Tampabejas „Lightning” regulārajā sezonā sakrāja par desmit punktiem vairāk nekā „Stars” un krietni biežāk tika piesaukta pie titula favorītēm. Tampa ceļā uz finālu apspēlēja Elvja Merzļikina un Matīsa Kivlenieka pārstāvēto „Blue Jackets”, tad tika galā ar regulārās sezonas čempioni Bostonu un konferences finālā pārspēja Ņujorkas „Islanders”. Tampai šis būs trešais fināls, pirmais kopš 2015. gada, kad nācās piekāpties Čikāgas „Blackhawks”. Vienīgo titulu „Lightning” izcīnījusi 2004. gadā. Līdz ar to jau šobrīd skaidrs, ka pēc finālsērijas beigām viena komanda būs divkārtēja Stenlija kausa ieguvēja.

Tāpat jau šobrīd skaidrs, ka par Stenlija kausa ieguvēju kļūs Krievijas vārtsargs. Dalasa savos vārtos paļaujas uz Antonu Hudobinu, 34 gadus veco veterānu, kurš šovasar piedalījies daudz vairāk „play-off” mačos (pagaidām 19) nekā visā savā iepriekšējā NHL karjerā kopā (tikai divos). Savukārt „Lightning” vārtu drošība uzticēta Andrejam Vasiļevskim, kurš vēl pirms dažiem gadiem fārmklubā konkurēja ar mūsu Kristeru Gudļevski, bet tagad izaudzis par vienu no labākajiem vārtsargiem līgā. Šī būs pirmā reize, kad NHL finālā abu komandu sākumsastāvā būs Krievijas vārtsargi. Līdz šim vienīgais Krievijas vārtsargs, kurš kā pamatvārtsargs aizvedis savu komandu līdz Stenlija kausam, ir Nikolajs Habibuļins, kurš 2004. gadā to paveica tieši „Lightning” rindās.

Abu komandu sastāvos ir trīs spēlētāji, kuri jau ieguvuši Stenlija kausu. „Lightning” uzbrucējs Pets Marūns to paveica iepriekšējā sezonā „Blues” sastāvā, bet Dalasas komandā Korijs Perijs uzvarēja 2007. gadā ar Anaheimu un Tailers Seigins triumfēja pirms deviņiem gadiem ar Bostonu.

Abu komandu treneriem šis būs otrais NHL fināls, turklāt liktenis lēmis, ka šoreiz viņi būs ierakumu pretējās pusēs. Pirms pieciem gadiem „Lightning” trenerim Džonam Kūperam asistēja Riks Bauness, kurš tagad ir „Stars” galvenais treneris un stāsies pretim savam bijušajam priekšniekam.

Vēl viens interesants duelis būs starp abu komandu rezultatīvajiem aizsargiem. Viktors Hedmans spēlējis ļoti svarīgu lomu ”Lightning” komandā un paspējis „play-off” mačos iemest deviņus vārtus. Tik daudz līdz fināla sākumam nebija iemetis neviens NHL aizsargs kopš Pola Kofija 1985. gadā. Savukārt Dalasas rindās izcili sevi apliecina 21 gadu vecais somu aizsargs Miro Heiskanens, kurš guvis 22 punktus (5+17).

Lielu iespaidu uz sēriju var atstāt tas, vai finālam izrādīsies gatavs „Lightning” līderis Stīvens Stemkoss. Tampas komandai visu savu NHL karjeru uzticīgais Stemkoss nav spēlējis kopš februāra. Ir apstiprināts, ka sērijas pirmajā mačā viņš laukumā vēl nebūs, taču komandas vadība nevēlas izslēgt iespēju, ka Stemkoss tomēr piedalīsies sērijā. Viņš ir kopā ar komandu un kā kapteinis aktīvi iesaistās tās procesos, kā arī ļoti cer, ka būs spējīgs palīdzēt tai beidzot iegūt čempiontitulu.

Stenlija kausa fināla grafiks

DatumsSākumsKomandas
20.092:30Lightning – Stars
22.093:00Lightning – Stars
24.093:00Stars – Lightning
26.093:00Stars – Lightning
27.093:00Lightning – Stars
29.093:00Stars – Lightning
1.103:00Lightning – Stars

Izmantotie resursi:
Official Site of the National Hockey League |...

  +1 [+] [-]

, 2020-09-19 15:45, pirms 4 gadiem
Džeki, kā ir ar Stemkosu un viņa iespējām dabūt gredzenu? Bija tak jānospēlē kkāds procents spēļu (playoff) vai maldos?

  +1 [+] [-]

, 2020-09-19 15:55, pirms 4 gadiem
Gredzenus dala komanda un tur konkrētu noteikumu nav. Ja grib, var kaut vai komandas īpašnieka mīļākajām sataisīt.

Ieraksti uz Stenlija kausa gan ir cits stāsts (lai gan arī - ar NHL akceptu tur ir drukāti pat mājdzīvnieku vārdi), lai gan tur Stemkosam viss ir kārtībā - vismaz puse regsezonas maču ir.

  +2 [+] [-]

, 2020-09-19 16:19, pirms 4 gadiem
Ceru uz Dalasu ,bet šķiet ka tomēr Tampa paņems kausu..

     [+] [-]

, 2020-09-19 17:30, pirms 4 gadiem
Pirmā acs uzmetienā, Dalasa pret Trampu 😀😀 , bet ja nopietni, tad Tampai cups ir beidzot rokā.

     [+] [-]

, 2020-09-19 19:22, pirms 4 gadiem
Par Dallasu!

  +1 [+] [-]

, 2020-09-19 20:25, pirms 4 gadiem
Un finālā satiekas pilsētas kurās īsta ziema un sniegs ir tikai tv ekrānā.

     [+] [-]

, 2020-09-19 23:44, pirms 4 gadiem
Dalasa aiziet

     [+] [-]

, 2020-09-20 00:18, pirms 4 gadiem
Debesu cīņa