Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Rodions Kurucs: "Vectēvs cerēja, ka spēlēšu LBL"

Ints Megnis
Ints Megnis

Rodions Kurucs: "Vectēvs cerēja, ka spēlēšu LBL"
Rodions Kurucs
Foto: AP / Scanpix

Brāļus Rodionu un Artūru Kurucus bērnībā trenējis vectēvs Vladimirs Kiseļovs, kura mērķis bijis, lai vecākais no brāļiem spēlē Latvijas Basketbola līgā, un viņš nav cerējis, ka Rodions tiks līdz Nacionālajai basketbola asociācijai (NBA), šogad draftā izvēlētais basketbolists pastāstījis stāstā, kas publicēts NBA mājaslapā internetā.

Rodionu Kurucu šovasar NBA draftā Bruklinas "Nets" izvēlējās ar 40. numuru, vēlāk izpērkot no Spānijas granda "Barcelona" un noslēdzot līgumu uz četriem (3+1) gadiem.

Kurucs sācis spēlēt basketbolā piecu gadu vecumā, nokļūstot septiņgadīgo grupā. Kā stāstīts rakstā, Cēsīs, kur viņš uzauga, ir mazāk nekā 20 000 iedzīvotāju un netika organizētas basketbola grupas piecgadniekiem. Savukārt gaidīt līdz septiņu gadu vecumam neļāva viņa vectēvs Vladimirs Kiseļovs.

"Viņam ir divi dēli, bet abi noslēdza savas karjeras ātri," paudis Kurucs. "Viņš vēlējās, lai mēs kopā ar brāli Artūru gūstam panākumus. Līdz ar to viņš teica, ka būsim basketbolisti. Mums nebija izvēles, bet mēs to mīlējām."

Astoņus gadus trio bijis vienots, vectēvam trenējot abus brāļus. "Mums bija daudz kautiņu, daudz asaru. Tas bija traki. Joprojām atceros tos laikus. Viņš strādāja ar mani un manu brāli. Vairāk viņš strādāja ar mani, bet brālis vienmēr bija aiz manis, cenšoties izdarīt to, ko daru es. Man varbūt bija vairāk talanta, bet viņš strādāja, viņam bija daudz, ko pierādīt."

Neesot basketbola zālē, viņi skatījušies daudz maču. Rodions stāsta, ka titulētā Huana Karlosa Navarro dēļ tolaik favorīte bijusi "Barcelona" komanda, bet brāļi atbalstījuši Maskavas CSKA, kurā bija amerikānis Tradžans Lengdons, ko Kurucs varētu nosaukt par savu elku. Tagad Lengdons ir "Nets" ģenerālmenedžera palīgs. Kad jaunais talants šogad ieradies Bruklinā uz NBA draftu, viņam bijis mērķis dabūt bildi ar Lengdonu. Tas notika vēl pirms "Nets" viņu izvēlējās.

Kurucs stāsta, ka 13 gadu vecumā pārcēlies uz Rīgu, kur dzīvojis kopā ar diviem citiem jaunajiem basketbolistiem un iemācījies parūpēties par sevi. "Gandrīz katru vakaru zvanīju mammai, lai ņem mani atpakaļ. Viņa teica, ja vēlies, es aizbraukšu un paņemšu tevi, nav problēmu. Tomēr tad vectēvs teica: "Vai tiešām vēlies atgriezties, vai tiksi tam pāri un sasniegsi, ko vēlies." Teicu, ka palikšu un strādāšu, tomēr tāpat katru vakaru viņam vajadzēja man teikt tos pašus vārtus. Tas bija grūti. Skola bija grūta. Cēsīs visi zina manu vectēvu un tur skolā bija daudz vieglāk. Viņi deva man priekšrocības un labas atzīmes. Kad nokļuvu Rīgā, nevienam neuztrauca, kas ir mans vectēvs, kas esmu es. Man bija jāmācās vairāk, man bija jārūpējas par sevi, pārtiku, kā nokļūt skolā. Tas bija grūti. Man bija 13. Man vajadzēja kļūt pieaugušam ātrāk." Turpinājumā 16 gadu vecumā Kurucs debitēja Latvijas Basketbola līgā "VEF Rīga" sastāvā, kas tobrīd bija vectēva ambīciju virsotne, tomēr visi zināja, ka viņš var sasniegt vairāk.

"Tas ir smieklīgs stāsts, ko pirms trim dienām ar vectēvu pārrunājām," saka Rodions. "Patiesību sakot, nekad nedomājām, ka tikšu tik augstu. Vienu dienu, kad biju jaunāks, viņam prasīju, ko viņš vēlas, kur viņš vēlas, lai es tiktu. Viņš teica, ka būtu lieliski, ja es spēlētu Latvijas augstākajā līgā. Pēc tam parādīju savas prasmes “Adidas Next Generation” finālturnīrā, Barselona pamanīja mani un parakstīja līgumu. Viņš bija tiešām priecīgs par to. Kurš būtu varējis iedomāties, ka tikšu tik tālu. Tagad esmu šeit un viņš saka, ka ir bez vārdiem: "Nevarēju iedomāties, ka vari tikt tik tālu." Es pēc tā tiecos, tas bija mans sapnis. Tā bija mana kaislība. Vēlējos nokļūt šeit un strādāt šeit."

Izmantotie resursi:
https://www.nba.com/nets/news/2018/...

  +7 [+] [-]

, 2018-09-19 00:25, pirms 6 gadiem
V. Kiseļovs ir baigais vecis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2018-09-19 07:14, pirms 6 gadiem
V.Kiseļovs ir ļoti lādzīgs vīrs. Visi mani paziņas, kas savulaik ir trenējušies pie viņa, atceras viņu ar labu vārdu. Ļoti džentlmenisks. Tiešām prieks, ka šīs īpašības beidzot ir devušas šādu rezultātu!

  -3 [+] [-]

, 2018-09-19 08:19, pirms 6 gadiem
A nez ko tu NBA dari?

  +2 [+] [-]

, 2018-09-19 09:53, pirms 6 gadiem
Vladimirs Kiseļovs ieprecējās Cēsīs no tālās Sibīrijas -no turienes arī viņa lādzīgais raksturs. Viņa vecākais dēls spēlēja kādu laiku Brocēnu Swh. Varu būt lepns ,ka kādu brīdi dzīvojām kaimiņos . Abi mazdēli ir vladimira meitas dēli . ----------------Vienīgi nesaprotu kāpēc Cēsu basketbola treneriem(arī citiem ) parasti lielāki panākumi ir trenējot viņu dēlus un mazdēlus , bet citi audzēkņi nekādus lielos panākumus negūst.

  +4 [+] [-]

, 2018-09-19 09:54, pirms 6 gadiem
Latviešu valodu arī iemācījās ļoti ātri -malacis

  +4 [+] [-]

, 2018-09-19 10:10, pirms 6 gadiem
Labs raksts, malacis vecaistevs ka izvilka mums Nba materialu un malacis Rodions ka klausija, lai veicas lielajaa liigaa ☝️

     [+] [-]

, 2018-09-19 10:13, pirms 6 gadiem
Jā, Kuruca vieta ir LBL !!!

 +12 [+] [-]

, 2018-09-19 10:19, pirms 6 gadiem
vik18 rakstīja: Vladimirs Kiseļovs ieprecējās Cēsīs no tālās Sibīrijas -no turienes arī viņa lādzīgais raksturs. Viņa vecākais dēls spēlēja kādu laiku Brocēnu Swh. Varu būt lepns ,ka kādu brīdi dzīvojām kaimiņos . Abi mazdēli ir vladimira meitas dēli . ----------------Vienīgi nesaprotu kāpēc Cēsu basketbola treneriem(arī citiem ) parasti lielāki panākumi ir trenējot viņu dēlus un mazdēlus , bet citi audzēkņi nekādus lielos panākumus negūst.
Tāpēc ka savējos var trenēt cik grib un vēl vairāk, jo tas ir savējais, bet citu bērnu tā trenēt nedrīkst, jo tad mamma bļaus ka treneris pārslogo mazus bērnus un ir diktators!

     [+] [-]

, 2018-09-19 10:46, pirms 6 gadiem
sandis444444 rakstīja: Tāpēc ka savējos var trenēt cik grib un vēl vairāk, jo tas ir savējais, bet citu bērnu tā trenēt nedrīkst, jo tad mamma bļaus ka treneris pārslogo mazus bērnus un ir diktators!
Vai ne, nav jau tagad arí tá, ka no katras skolas káds ir NBA ticis, visá ir attieksme un darbs, kas visticamák citiem nebija apkárt. Atceros, parasti lokálie dzeki, kas basi kapája, arí 0.7 tik tá brokastís - tá arí ir atbilde, kapec ne citi. Jo vecáki nespéj nostadit prioritates savéjiem, bet treneris savai imenei var to ieaudzinát.

  -1 [+] [-]

, 2018-09-19 10:50, pirms 6 gadiem
sandis444444 rakstīja: Tāpēc ka savējos var trenēt cik grib un vēl vairāk, jo tas ir savējais, bet citu bērnu tā trenēt nedrīkst, jo tad mamma bļaus ka treneris pārslogo mazus bērnus un ir diktators!
Nu tu iekrīti, katrs izlemj vai viņš vēlas būt profesionāls basketbolists vai saistīt dzīvi ar citām karjeras iespējam. Es zinu daudzus čalus, kas aizgāja pa citu profesiju, bet basketbols paliek kā aktīva atpūta pēc darba. Mammas bļauj? neesmu redzējis nevienu treniņu nāktu mamma un bļautu, kāpēc pārtrēnē? sasniedz, ja arī vecāki iesaistās sporta procesa kopā ar bērniem darboties (ja vecāki ir sportisti un utt.). PS. Beigās liels uzsvars katram ir sava fiziska slodze un katram jādarbojas pēc savam spējam vai viņš vēlas būt profesionāls vai ne.

  +1 [+] [-]

, 2018-09-19 11:09, pirms 6 gadiem
sandis444444 rakstīja: Tāpēc ka savējos var trenēt cik grib un vēl vairāk, jo tas ir savējais, bet citu bērnu tā trenēt nedrīkst, jo tad mamma bļaus ka treneris pārslogo mazus bērnus un ir diktators!
Tās nu gan ir muļķības...
Atbilde ir daudz vienkāršāka - nevis tāpēc, ka savējos var trenēt cik grib, bet tāpēc, ka tas ir SAVĒJAIS viņam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība (analizētas kļūdas, ieteikumi, uzticība utt.). Jebkurš cits bērns ir tikai viens no pārējā bara. Ja viņš nav galvas tiesu pārāks un supertalantīgs, tad vinam uzmanība nekad netiks pievērsta tik daudz kā savam bērnam.

     [+] [-]

, 2018-09-19 11:34, pirms 6 gadiem
Vispār grūti noticēt ka šis puika ir nba es pat neesmu redzējis kā viņš spēlē ja viņš būtu liels talants tad jau laikam es būtu ko zinājis par viņu vairāk bet nu cerams ka kļūdīšos

  -4 [+] [-]

, 2018-09-19 11:40, pirms 6 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Jā, Kuruca vieta ir LBL !!!
Tā ir mistika, kā viņš tur ticis, pašlaik arī nevar runāt vai viņš debitēs NBA vai nē, ir jāgaida sezonas sākums

  -2 [+] [-]

, 2018-09-19 11:41, pirms 6 gadiem
Kefirgalva rakstīja: Vispār grūti noticēt ka šis puika ir nba es pat neesmu redzējis kā viņš spēlē ja viņš būtu liels talants tad jau laikam es būtu ko zinājis par viņu vairāk bet nu cerams ka kļūdīšos
klauns

  +4 [+] [-]

, 2018-09-19 11:41, pirms 6 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Jā, Kuruca vieta ir LBL !!!
Tava vieta ir Maximas noliktavā.

  +3 [+] [-]

, 2018-09-19 11:59, pirms 6 gadiem
familyguy rakstīja: Tava vieta ir Maximas noliktavā.
Neliels labojums - maximas noliktavās par apkopēju tualetēs. Jo sūdus mētāt ļoti patīk. Bet Kurucam veiksmi un veselību

  -1 [+] [-]

, 2018-09-19 12:02, pirms 6 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tā ir mistika, kā viņš tur ticis, pašlaik arī nevar runāt vai viņš debitēs NBA vai nē, ir jāgaida sezonas sākums
Tiešām mistika...

  -1 [+] [-]

, 2018-09-19 12:03, pirms 6 gadiem
familyguy rakstīja: Tava vieta ir Maximas noliktavā.
No turienes Tu šo raksti ja?

     [+] [-]

, 2018-09-19 12:04, pirms 6 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Neliels labojums - maximas noliktavās par apkopēju tualetēs. Jo sūdus mētāt ļoti patīk. Bet Kurucam veiksmi un veselību
Veiksmi un veselību viņam , protams, lai pierāda, ka tā nav nejaušība , kur nonācis un viss izdodas , bet es tam neticu...
Un tev, lai labi birstējas tajās tualetēs , Tu slotas operātor.

  +5 [+] [-]

, 2018-09-19 12:08, pirms 6 gadiem
Pats noslēpumainākais Latvijas talants, retais redzējis viņu spēlējam...

     [+] [-]

, 2018-09-19 13:50, pirms 6 gadiem
familyguy rakstīja: V. Kiseļovs ir baigais vecis
Atceros laikus, kad bija jamočī pret viņa vienu no dēliem 80.to gadu otrajā pusē un 90. sākumā. Tas bija vēl pirms Valters izveidoja jaunatnes līgas. Cepuri nost !

  +1 [+] [-]

, 2018-09-19 15:26, pirms 6 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Veiksmi un veselību viņam , protams, lai pierāda, ka tā nav nejaušība , kur nonācis un viss izdodas , bet es tam neticu...
Un tev, lai labi birstējas tajās tualetēs , Tu slotas operātor.
Kam viņam jāpierāda? Tev, sīkais gaili? Vai tavuprāt Brūklinas GM ir netīšām ticis pie savas vietas kā Tu pie rokām?

  +1 [+] [-]

, 2018-09-19 16:50, pirms 6 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Veiksmi un veselību viņam , protams, lai pierāda, ka tā nav nejaušība , kur nonācis un viss izdodas , bet es tam neticu...
Un tev, lai labi birstējas tajās tualetēs , Tu slotas operātor.
Negaiļo

  +1 [+] [-]

, 2018-09-19 18:05, pirms 6 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tā ir mistika, kā viņš tur ticis, pašlaik arī nevar runāt vai viņš debitēs NBA vai nē, ir jāgaida sezonas sākums
Aizej noduries!!!!! REĀLI uzvelc!

     [+] [-]

, 2018-09-19 19:27, pirms 6 gadiem
familyguy rakstīja: Kam viņam jāpierāda? Tev, sīkais gaili? Vai tavuprāt Brūklinas GM ir netīšām ticis pie savas vietas kā Tu pie rokām?
Es domāju, ka šobrīd viņam ir krietns avanss un būs jāpierāda ļoti daudziem, tai skaitā pašam sev. Jo pēdējie gadi viņam bija nu tik čābīgi, pēc tiem vērtējot kaudzēm Latvijas spēlētāju būtu tūlīt pat draftējami pa taisno uz NBA

     [+] [-]

, 2018-09-19 19:46, pirms 6 gadiem
kjengurs rakstīja: Aizej noduries!!!!! REĀLI uzvelc!
tieši ar ko? Es varu teikto pamatot un Tu?

  +1 [+] [-]

, 2018-09-20 01:02, pirms 6 gadiem
Potenciāls viņam noteikti ir. Un Bruklina viņu paņēma ne dēļ tagadējās spēles,bet dēļ nākotnes spēles. Kapēc grieķu frīks tika draftēts 18 gados no kaut kādas grieķu 2.līgas? Jo viņā saskatīja lielu potenciālu. Un tagad mēs to redzam pilnā krāšņumā. NBA top basketbolists.