Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Turcija turpina vērsties pret "Knicks" centru Kanteru - viņa tēvu apsūdz terorismā

Rolands Eliņš

Turcija turpina vērsties pret "Knicks" centru Kanteru - viņa tēvu apsūdz terorismā
Eness Kanters un Kristaps Porziņģis
Foto: AFP/Scanpix

Turcijas tiesa ir pieņēmusi prokuratūras prasību par Mehmeta Kantera, NBA kluba Ņujorkas “Knicks” basketbolista Enesa Kantera tēvu, apsūdzēšanu terorismā. Viņš tiks aizturēts, kolīdz atgriezīsies Stambulā, un apsūdzētāji plāno pieprasīt 5-10 gadu ilgu cietumsodu.

Turcijas tiesa akceptējusi krimināllietas izmeklēšanas laikā gūtos materiālus un pieņēmusi lēmumu sākt prāvu pret Mehmetu Kanteru. Viņš tiek apsūdzēts piederībā teroristu grupai, un prokuratūra vēlas viņam piemērot vismaz piecu gadu ilgu cietumsodu.

Eness Kanters savukārt uzskata, ka šāda tiesas rīcība ir Turcijas pašreizējās valdības un prezidenta Redžepa Erdoana politisko uzskatu dēļ. Kanters norāda, ka jau iepriekš Turcijas valdība viņam draudējusi ar vēršanos pret ģimenes locekļiem, ja viņš pats neatkāpsies no savas publiski paustās kritikas Erdoanam režīmam.

Kantera tēvs šobrīd neatrodas Stambulā, ASV medijiem pavēstījis spēlētāja aģents, taču, tiklīdz viņš nonāks Turcijas varas iestāžu tiešā redzeslokā, sagaidāma viņa aizturēšana.

Kristapa Porziņģa komandas biedrs “Kniks” komandā Kanters ir viens no Erdoana politiskā pretinieka Fethullaha Gulena atbalstītājiem. Erdoans vaino Gulenu 2016. gada apvērsuma, kurš tika novērsts, organizēšanā. Pats Gulens šīs apsūdzības noraidījis, taču vairāki desmiti tūkstoši ar viņa kustību saistītie cilvēki tikuši apcietināti vai atlaisti no darba. Līdzīgi notika arī ar Kantera tēvu, kurš uz dažām dienām pagājušajā vasarā arī tika aizturēts.

Tagad Turcijas valsts mediji apgalvo, ka Mehmetam Kanteram bijusi komunikācija ar apmēram 120 Gulena atbalstītājiem, kas arī ir viens no galvenajiem iemesliem notikušajai apsūdzībai. Arī pats Kanters ir iesūdzēts tiesā – tas notika decembrī, kā apsūdzību izvirzot necieņu pret Erdoanu, kas izpaudās kritisku “tvītu” sērijā, un Kanteram par to draud četri gadi cietumā. Uz tiesas sēdi gan viņš netaisās ierasties (turklāt jāatgādina, ka Kanteram anulēta Turcijas pase), taču Turcijas puse plāno viņu notiesāt neklātienē.

Pats Kanters savukārt netaisās piekāpties spiediena priekšā: “Lai kas arī notiktu, es turpināšu cīņu par cilvēktiesību ievērošanu savā valstī un runas brīvību. Taisnībai un demokrātijai jāstāv pāri visam pārējam. Es turpināšu pastāvēt par to, kam ticu.”

Izmantotie resursi:
Father of Enes Kanter charged as member of...

     [+] [-]

, 2018-06-19 16:21, pirms 6 gadiem
Kristapa Porziņģa komandas biedrs “Kniks” komandā Kanters

     [+] [-]

, 2018-06-19 19:15, pirms 6 gadiem
Kā tad īsti ir? Kāpēc jauns.lv vēsta, ka jau iedots 15 gadu cietums, bet šeit raksta, ka tikai apsūdzēs par 5-10 gadu sēdēšanu?

     [+] [-]

, 2018-06-20 19:39, pirms 6 gadiem
Erdogans ar draudiem cieņu pret sevi neiegūs. Normāli, pietiekami informēti cilvēki nevar cienīt tādu aprobežotu plānprātiņu.