Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Nadals grandu cīņā Romas pusfinālā uzveic Džokoviču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Nadals grandu cīņā Romas pusfinālā uzveic Džokoviču
Novaks Džokovičs un Rafaels Nadals pēc Romas pusfināla
Foto: imago/Scanpix

Rafaela Nadala un Novaka Džokoviča 51. tikšanās sestdien beidzās ar Spānijas tenisista uzvaru Romas "Masters 1000" turnīra pusfinālā – 7:6(4), 6:3. Nadals svētdien finālā plkst. 17:00 sacentīsies ar pagājušā gada čempionu Aleksandru Zverevu, kurš otrajā pusfinālā ar 7:6(13), 7:5 pieveica Marinu Čiliču.

Uzvarētāja noskaidrošanai 1. setā bija nepieciešama 71 minūte. Rafaels Nadals izsēja breika pārsvaru, no 5:2 zaudējot trīs geimos pēc kārtas. Spānijas tenisists devītajā geimā, servējot par uzvaru setā, trīs reizes neprecīzi nospēlēja ar "forehand", bet vēl vienu punktu Novaks Džokovičs ieguva ar precīzu izgājienu pie tīkla, tādu uzbrukuma noslēgumu sev izkārtojot ar asu "backhand" sitienu pa līniju.

Nadals taibreikā divreiz zaudēja minibreika pārsvaru, bet pie 5:4 uzņemšanā ar uzstājīgu tenisu uzvarēja garā izspēlē, kurā Džokovičs sīvi aizsargājās, tomēr esot spiests atzīt sakāvi. Nadals ieguva divas setbumbas un realizēja jau pirmo, bumbiņu pēc Džokoviča pirmās serves atsitot ar "backhand" apvedošo sitienu gar labo līniju.

Nadals 2. setā pārsvaru ieguva jau trešajā geimā, kad Džokovičs ar ļoti neveiksmīgu tenisu servi zaudēja "sausā". Novakam divas "volley" kļūdas, viens auts un vēl vienā epizodē nepietiekami labs saīsinātais sitiens, pēc kura Nadals tika klāt bumbiņai un sāncensi sodīja ar diagonālo sitienu.

Ranga vicelīderis astotajā geimā, kurā trīs reizes bija "vienādi", servi sargāja nepilnas 10 minūtes, panākot 5:3 pārsvaru. Džokovičs neizturēja nākamajā geimā, kad viņam vairākas paviršas darbības, ieraugot divas mačbumbas. Nole pirmās mačbumbas izspēlē precīzi nospēlēja ar "serve & volley" gājienu, bet otro mačbumbu novērst nebija lemts – Nadals finišēja ar neatvairāmu "backhand" uzbrukumu pa līniju.

Abiem izcilniekiem sestdien Romā bija 51. tikšanās. Džokovičs arvien vadībā (26-25), bet Nadalam loģisks pārsvars māla cīņās (16-7). Abi nebija tikušies kopš 2017. gada 13. maija, kad Nadals ar 6:2, 6:4 uzvarēja Madrides "Masters 1000" turnīra pusfinālā, toreiz pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju pret Serbijas tenisistu.

Visvairāk savstarpējo maču

PārisMačiBilance
Novaks Džokovičs – Rafaels Nadals5126-25
Novaks Džokovičs – Rodžers Federers4523-22
Rafaels Nadals – Rodžers Federers3823-15
Novaks Džokovičs - Endijs Marejs3625-11
Ivans Lendls – Džons Makinrojs3621-15
Boriss Bekers – Stefans Edbergs3525-10
Ivans Lendls – Džimijs Konorss3522-13
Pīts Samprass – Andrē Agasi3420-14
Džons Makinrojs – Džimijs Konorss3420-14

Šodienas uzvara Nadalam ļāva pārtraukt citu sēriju – Romas finālā atgriezties pirmoreiz kopš 2014. gada, kad septiņkārtējais čempions titula mačā piekāpās Džokovičam.

Savukārt četrkārtējam čempionam Džokovičam pārtrūka pēc kārtas sasniegto finālu sērija – Nole četrus gadus pēc kārtas bija spēlējis finālā, uzvarot 2014. un 2015. gadā, bet zaudējot pēdējos divos. Pirms gada viņu finālā pieveica toreiz pirmo "Masters 1000" titulu ieguvušais Aleksandrs Zverevs.

Zverevs jau piecas reizes pēc kārtas uzvarējis Marinu Čiliču, savstarpējo maču vēsturē esot vadībā ar 5-1. Horvāts šodien abos setos bija vadībā. Pirmajā setā viņam piecas setbumbas, no kurām gan tikai viena ar savu servi, kad viņš pie 12:11 otrās serves izspēlē izsita autā ar "backhand". Zverevs realizēja savu ceturto setbumbu (visas uzņemšanā), kad pie 14:13 ar iespaidīgu aizsardzību stūrī "izvilka" bumbiņu un pēcāk sagaidīja Čiliča sitienu tīklā. Savukārt 2. setā Čiličs zaudēja no breika pārsvara.

Zverevs ir pirmais tenisists, kurš šogad sasniedzis 30 uzvaru atzīmi. Vācijas tenisistam kopš 2. maija ir 13 uzvaru sērija, finālā iekļūstot trešo nedēļu pēc kārtas. Saša iepriekš uzvarēja Minhenē un Madridē. Tik iespaidīga forma viņam ļāvusi kļūt arī par sezonas līderi punktu ieskaitē, pēc iekļūšanas Romas finālā par 25 punktiem apsteidzot Rodžeru Federeru, kurš savu punktu krājumu nevarēs papildināt līdz jūnijā startējošajai zālāja sezonai.

Pēdējās trīs nedēļās spēlējot ļoti daudz, Zverevam finālam jāatrod enerģija mačā pret Nadalu, kurš spēlēja vairākas stundas agrāk notikušajā pirmajā pusfinālā. Saša spānim zaudējis visās četrās spēlēs, ieskaitot 0-2 bilanci uz māla, kur Nadalam ir perfekts 5-0 rādītājs setos.