Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Turku saldumi Stambulā: Eirolīgas pusfinālā CSKA pret "Oly, "Real" pret "Fenerbahce"

Andrejs Siliņš

Turku saldumi Stambulā: Eirolīgas pusfinālā CSKA pret "Oly, "Real" pret "Fenerbahce"
16 000 ietilpīgā Erdema arēna gatava augstākās raudzes basketbolam
Foto: Euroleague

Šovakar Eiropas lielākajā pilsētā Stambulā Sinana Erdema vārdā nosauktajā arēnā sāksies Eirooas basketbola elites svētki - ULEB Eirolīgas "Final Four" turnīra pusfinālos spēkus samēros CSKA un "Olympiacos", kā arī "Fenerbahce" un Madrides "Real".

Izdevies jaunais formāts, Latvijai 2+3

Eiropas klubu basketbola sezona sasniegusi savu kulmināciju - šovakar Stambulā noskaidrosies ULEB Eirolīgas finālistes. Šajā sezonā Eirolīga izmēģināja jauna formāta turnīru un, jāteic, tas izdevies izcils. Proti, 16 komandu regulārā sezona, katrai ar katru tiekoties divas reizes - tātad katrai komandai garantētas vismaz 30 spēles.

Jā, no komandu puses raugoties, ir dažādas neērtības, piemēram, atsevišķos sezonas posmos, ņemot vērā arī vietējo čempionātu kalendāru, nācies aizvadīt pat pa trim spēlēm vienā nedēļā. Nedod Dievs, divas no tām izbraukumos... Tomēr ne tikai biznesa, bet arī sportiskajā ziņā šis formāts dāvāja lielisku sezonu. Iespējams, nākamais solis būtu arī pilnvērtīga izslēgšanas turnīra aizvadīšana, kā tas bija Eirolīgas debijas sezonā, kad arī pusfinālos un finālā tika aizvadītas sērijas, nevis spēlēts "Final Four" turnīrs. Klubi par to diskutē, pagaidām formāts paliek nemainīgs.

Latviju šajā sezonā Eirolīgā pārstāvēja divi spēlētāji un trīs treneri. Jānis Strēlnieks ar Bambergas "Brose" piedzīvoja virkni sāpīgu zaudējumu un beigās ar desmit uzvarām 30 mačos palika 13. pozīcijā. Strēlnieks individuāli aizvadīja labāko sezonu Eirolīgā, vidēji gūstot 11,7 punktus, realizējot 45,9% trīspunktnieku un atdodot 3,5 rezultatīvas piespēles. Tagad priekšā vietas nosargāšana turnīrā - lai to paveiktu, jāizcīna Vācijas čempiontituls.

Savukārt Jāņa draugs Dairis Bertāns aizvadīja savu debijas sezonu Eirolīgā, pārstāvot ambīciju un budžeta ziņā superklubu nišai pieskaitāmo Stambulas "Darussafaka". Deivida Blata trenētie vīri līdz pat pēdējai kārtai cīnījās par iekļūšanu ceturtdaļfinālā, un to arī sekmīgi paveica, regulāro turnīru noslēdzot ar 16 uzvarām un 14 zaudējumiem. Dairim bija atvēlēta mazāka loma, nekā iepriekšējos gadus Bilbao, bet sezonu viņš pabeidza ar vidēji mačā gūtiem 6,4 punktiem, 50% realizētu tālmetienu un 1,3 piespēlēm.

Par "Darrusafaka" spēlētāju fizisko sagatavotību atbildēja latviešu speciālists Oskars Ernšteins, bet līdz pat decembrim Blatam vadīt "Darussafaka" asistēja Ainars Bagatskis. Tad nāca Telavivas "Maccabi" piedāvājums un Latvijas valstsvienības vadītājs kļuva par Izraēlas superkluba galveno treneri. Izcīnot piecas uzvaras un piedzīvojot 11 zaudējumus Bagatska vadībā, bet kopumā sezonā ar bilanci 10-20 "Maccabi" turnīru noslēdza 14. pozīcijā. Vietu zemāk ar divām uzvarām mazāk ierindojās Kazaņas "Unics", kur sezonas izskaņā, kad cerības uz "play-off" jau bija zaudētas, par Jevgēņija Pašutina asistentu tika pieaicināts mūsu speciālists Nikolajs Mazurs.

Vai 2017 nokopēs 2015?

Līdz "Final Four" tikušas trīs labākās regulārā turnīra komandas "Real", CSKA un "Olympiacos", un mājiniece "Fenerbahce", kas regulāro sezonu noslēdza piektajā vietā, bet ceturtdaļfinālā neatstāja variantus ceturtajā vietā bijušajai "Panathinaikos". Tikmēr "Real" ceturtdaļfinālā pieveica "Darrusafaka", CSKA tika galā ar "Baskonia", bet "Olympiacos" piecās spēlēs apspēlēja "Anadolu Efes".

CSKA līdz "Final Four" tikusi jau sesto gadu pēc kārtas, kas ir ilgākā sērija no visām šī gada finālturnīra dalībniecēm. Maskavas klubs "Final Four" spēlēs 14. reizi pēdējo 15 gadu laikā, bet ar 16 kopumā "Final Four" spēlēs jau 16. reizi, kas ir Eirolīgas rekords. "Fenerbahce" savukārt finālturnīrā debitēja pirms diviem gadiem Madridē, pagājušajā sezonā jau spēlēja finālā, bet šogad mājās ar treso piegājienu pēc kārtas centīsies paveikt maksimumu. Gadā, kad "Fenerbahce" debitēja finālturnīrā, par čempioni kļuva "Real", kas šogad atgriežas "Final Four" pēc viena gada pārtraukuma. "Real" līdz šim pēdējā titula finālspēles pretiniece "Olympiacos" arī atgriezusies labāko četriniekā pēc vienas sezonas pauzes.

Tāpat kā pirms diviem gadiem, arī šogad pusfinālu pāri ir tādi paši: CSKA tiksies ar "Olympiacos", bet "Real" eksaminēs "Fenerbahce". Toreiz Madridē aizraujošākā cīņa un vienīgā ar tiešām īstenu trillera scenāriju bija jau pirmā - vēl četras minūtes pirms beigām CSKA bija vadībā ar deviņiem punktiem, bet atlikušajā laikā "Oly" veica atspēlēšanās izrāvienu un Vasiliss Spanulis, pēdējā ceturksnī gūstot 11 punktus, nokārtoja neticamu Pirejas komandas panākumu. Tiesa, finālā "Oly" bez reāliem variantiem piekāpās "Real".

18:30 CSKA - Olympiacos

CSKA gan sagrautās cerības atjaunoja jau nākamajā sezonā un pagājušā gada maijā pēc septiņu gadu pārtraukuma atkal triumfēja Eirolīgā. Protams, arī šoreiz "armijnieki" pieskaitāmi galvenajiem favorītiem, kamēr šī vakara pretiniece "Olympiacos" no četrām dalībniecēm teorētiski ir ar vismazākajām izredzēm. Abās regulārā turnīra spēlēs CSKA izcīnīja uzvaras - 81:75 Pirejā un 90:86 Maskavā.

"Pirms šādām spēlēm basketbolistiem ļoti svarīga ir mentālā sagatavošanās," uzsvēra "Olympiacos" galvenais treneris Janniss Sfairopuloss, norādot, ka divus gadus senajai pagātnei, pusfinālā atkal tiekoties ar CSKA, nav nekādas nozīmes. To uzsvēra arī CSKA vadonis Dimitris Itudis: "Mūsu komandā notikušais nozīmīgas izmaiņas. Saprotu jūsu vēlmi pieskarties psiholoģiskajam aspektam, bet šis ir basketbols. Spēlēsim pret ļoti labu komandu ar lieliskiem spēlētājiem. Par to arī patiesībā šeit ir stāsts."

CSKA rindās iztrūkst savainotais centrs Pāvels Korobkovs, kuram gan nav nozīmīga loma komandas snieguma veidošanā. "Olympiacos" sastāvā jau ilgāku laiku nav spēlējis snaiperis Mets Lodžeski, tāpat arī aizsargs Daniels Hakets, savukārt tieši uz "Final Four" turnīru pirmoreiz komandas sastāvā būs pieteikts 23 gadus vecais centrs Pariss Maragkoss, taču sagaidāms, ka viņa loma reālā pienesumā komandai būs minimāla.

CSKA rezultatīvākais vīrs ir Nando de Kolo, kurš vidēji guvis 19,4 punktus, kā arī atdevis 4,0 rezultatīvas piespēles. Pēdējā pašreizējā līguma sezona CSKA rindās Milošam Teodosičam, kurš vidēji guvis 16,2 punktus un atdevis 7,0 piespēles, bet šovasar varētu mēģināt ielēkt strauji prom braucošajā NBA vilcienā. "Olympiacos" sastāvā ar 12,9 punktiem un 5,2 atlēkušajām bumbām izcēlies Georgis Printezis, bet Vasilim Spanulim 12,7 punkti un sešas piespēles.

21:30 Fenerbahce - Real

Madrides "Real" aizvadīja stabilu sezonu un regulārās sezonas izskaņā bija komanda ar labāko bilanci (23-7) Eirolīgā. Tikmēr "Fenerbahce" sezonas laikā pārdzīvoja grūtus brīžus, kas vairāk saistīti ar sastāva problēmām savainojumu dēļ, un sezonu noslēdza piektajā vietā (18-12). Tomēr pusfinālā tieši "Fenerbahce" tiek uzskatīta par favorīti un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, tā ir mājiniece Stambulā pie karstasinīgu vietējo līdzjutēju atbalsta. Komanda atkal ir pilnā veselībā (cik nu tā šajā sezonas daļā tā var būt) un gatavībā nopietnām kaujām, turklāt pēdējā laikā demonstrējusi aizvien labāku sniegumu un izcīnījusi 11 uzvaras pēc kārtas. Savstarpējos mačos šosezon uzvaras dalītas uz pusēm - 1. decembrī "Fenerbahce" savā laukumā svinēja minimālu uzvaru (78:77), bet 31. martā Madridē "Real" revanšējās (61:56).

"Mani nesatrauc statistika, mani satrauc gaidāmā spēle. Nav nozīmes, ja esmu zaudējis kādai komandai 20 reižu, mēs tāpat domāsim par to, kā izcīnīt uzvaru nākamajā spēlē," norāda "Real" galvenais treneris Pablo Laso. Tikmēr "Fenerbahce" stratēģis Žeļko Obradovičs mēģina noņemt spiedienu no saviem spēlētājiem: "Madride Eirolīgā uzvarējusi deviņas reizes, CSKA - septiņas, "Olympiacos" - trīs. Mums šī būs tikai trešā reize "Final Four" turnīrā. Nav daudz iemeslu mums ticēt, bet mums ir iespēja."

"Katra spēle ir citādāka, bet, ja mēs noturētu Madridi 60 punktu robežās, būtu ļoti labi," saka Stambulas kluba uzbrucējs Džidži Datome. Tas nebūs viegls uzdevums, jo "Real" ir otrā rezultatīvākā komanda Eirolīgā, vidēji mačā sametot 86 punktus pretinieku grozā. Rezultatīvākais "Real" spēlētājs ir Serhio Juļs, kurš guvis 16,4 punktus, kā arī atdevis 5,9 piespēles. Entonijs Rendolfs, kurš pagājušogad debitēja "Final Four" ar Krasnodaras komandu, šosezon Madrides labā izcēlies ar 10,5 punktiem un 5,3 bumbām.

Ja ne ģenerālmenedžeri, kuri varētu būt vairāk aizņemti, sākoties pirmsdrafta treniņiem ASV, tad augsta ranga Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) skauti vai ģenerālmenedžeru asistenti noteikti būs klātienē Stambulā. Galvenā uzmanība, protams, tiks vērsta uz slovēņu sensāciju Luku Dončiču. 18 gadus vecais jauneklis ir viens no "Real" svarīgākajiem spēlētājiem, vidēji gūstot 8,1 punktu, izcīnot 4,5 bumbas un atdodot 4,3 piespēles. Nākamā gada draftā Dončičam ir reālas izredzes kļūt par pirmo numuru, un sniegums Eirolīgas finālturnīrā šīs prognozes varētu tikai pastiprināt.

"Fenerbahce" komandā savukārt rezultatīvākais ir Bogdans Bogdanovičs, kurš vidēji guvis 14,5 punktus un atdevis 3,9 piespēles, bet vasarā, iespējams, varētu pārcelties uz Sakramento "Kings", kam pieder tiesības uz basketbolistu okeāna viņā pusē. Bijušais NBA centrs Ekpe Judo ir otrais rezultatīvakais Stambulas komandā - vidēji mačā 12 punkti, 7,6 bumbas un 2,1 bloķēts metiens.

Abu spēļu tiešraides būs vērojamas kanālā "Viasat Sport Baltic".

ULEB Eirolīgas pēdējo piecu gadu "Final Four"

GadsČempioneFinālisteTrešā vietaCeturtā vieta
2016 BerlīnēCSKAFenerbahceLokomotiv-KubanBaskonia
2015 MadridēReal MadridOlympiacosCSKAFenerbahce Ulker
2014 MilānāMaccabiRealBarcelonaCSKA
2013 LondonāOlympiacosRealCSKABarcelona
2012 StambulāOlympiacosCSKABarcelonaPanathinaikos

     [+] [-]

, 2017-05-19 10:58, pirms 7 gadiem
Fenerbahce varētu šogad paņemt, nu kaut vai tāpēc ka nekad to nav izdarijuši, jeb sen to nav izdarijuši.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-05-19 20:01, pirms 7 gadiem
Par CSKA un Real ar jauno talantu Doncicu prieksgala!

     [+] [-]

, 2017-05-19 20:44, pirms 7 gadiem
Grieķi nupat 42 M vērtu klubu norāva podā .... pie kam kārtējo reizi.

     [+] [-]

, 2017-05-19 20:50, pirms 7 gadiem
Krievi ar saviem miljoniem aplauzās p.s nejau nauda izšķir visu