Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

PSG Čempionu līgā: lāsts vai likumsakarība?

PSG Čempionu līgā: lāsts vai likumsakarība?
Nasers Al-Helaifi un Neimārs. Foto: PA Wire/Scanpix

Kopš Kataras investoru nākšanas pie varas Parīzes "Saint-Germain" Čempionu līgā nav spējusi tikt tālāk par ceturtdaļfinālu. Nesenais apkaunojums mājās pret Mančestras "United" ir vienīgais gadījums Eiropas prestižākā klubu turnīra vēsturē, kad pēc uzvaras ar 2:0 viesos pirmajā spēlē komanda netiek nākamajā kārtā. Šokējoši, jo PSG īpašnieki astoņu sezonu laikā spēlētāju transfēros ir ieguldījuši vairāk nekā 850 miljonus eiro.

Kopš 2011. gada Čempionu līgas pusfinālā ir iekļuvušas 11 dažādas komandas: Madrides "Real" (7 reizes), Minhenes "Bayern" (6), "Barcelona" (3), Madrides "Atletico" (3), Turīnas "Juventus" (2), Londonas "Chelsea" (2), Dortmundes "Borussia", Mančestras "City", "Liverpool", "Roma" un ironiskā kārtā arī "Monaco". Diezgan neticami, ka "Monaco", kas vēl 2012./13. gada sezonā spēlēja Francijas 2. līgā, ir spējusi aizkļūt līdz pusfinālam, bet galvas un plecu tiesu pārākie PSG par to var tikai sapņot. Pundurvalstī bāzētais klubs 2016./17. gada sezonā ne tikai spēlēja Čempionu līgas pusfinālā, bet arī triumfēja Francijas čempionātā, par astoņiem punktiem apsteidzot četras sezonas pēc kārtas uzvarējušo Parīzes "Saint-Germain".

2011. gadā Kataras Investīciju kompānija iegādājās kluba akcijas un vasaras transfēru logā nopirka deviņus spēlētājus, kas kopā izmaksāja 87,1 miljonu eiro. Neviens no šiem deviņiem futbolistiem klubā vairs nespēlē. Pēdējo septiņu sezonu laikā PSG ir izcīnījusi 20 trofejas, bet neviena no tām nespēj aizstāt galveno - uzvaru Čempionu līgā. Īpašnieku izvirzītais mērķis pēc komandas iegādāšanās bija uzvara Čempionu līgā piecu sezonu laikā, bet tagad jau ir pagājušas astoņas. Šo gadu laikā komandu ir vadījuši pieci galvenie treneri - Antuāns Kombuarē, Karlo Ančeloti, Lorāns Blāns, Unajs Emerijs un Tomass Tuhels. Vienīgais, kurš spēja noturēties amatā trīs sezonas, bija bijušais Francijas izlases kapteinis un treneris Blāns, kura atlaišana Kataras investoriem izmaksāja 22 miljonus eiro kompensācijā.

Intervijā britu laikrakstam "The Times" bijušais kluba treneris dienu pirms pirmās spēles pret Mančestras "United" atklāja, ka viens cēloņiem nespējai Čempionu līgā ir konkurences trūkums Francijas čempionātā. "Katru sezonu komanda domā, ka šis ir viņu gads, bet pārējie lielie klubi domā tieši tāpat, turklāt viņiem ir pieredze. Katru nedēļu vietējā čempionātā (PSG) bumbas kontrole ir 70%. " Blāns uzsvēra arī to, ka PSG Francijas čempionāta spēlēs nav nepieciešamības spēlēt intensīvi vai cīnīties pēdējās piecās minūtēs, lai gūtu uzvaru, kas ir iemesls komandas problēmām Čempionu līgas izslēgšanas spēļu galotnēs.

Nespēja galotnēs

Parīzieši nemācās no savām kļūdām. Francijas grandu vairākas reizes ir pievīlis komandas sniegums spēles beigās. Neveiksmju sērija aizsākās 2013. gada Čempionu līgas ceturtdaļfinālā pret "Barcelona", kur liktenīgie vārti tika ielaisti atbildes spēles 71. minūtē. 2014. gadā mājās pret Londonas "Chelsea" parīzieši uzvarēja ar 3:1, bet atbildes spēlē Londonā izšķirošos vārtus 87. minūtē guva pretinieku uzbrucējs Demba Bā.

Bēdīgi slavenais zaudējums pret "Barcelona" tiek uzskatīts par vienu no visu laiku lielākajām neveiksmēm futbola, iespējams, arī sporta vēsturē. Pirmajā spēlē PSG "Parc des Princes" stadionā sagrāva zvaigžņoto Spānijas klubu ar 4:0. Pēdējo reizi tik lielu sakāvi Barselona piedzīvoja 2013. gadā pret Jupa Heinkesa vadīto Minhenes "Bayern". Neticamais sekoja "Camp Nou", kur mājinieki spēli sāka ļoti aktīvi, kas atmaksājās jau 3. minūtē, kad bumbu Kevina Trapa sargātajos vārtos ar galvu raidīja Luiss Svaress. "Barcelona" turpināja spēlēt agresīvi, gūstot vēl divus vārtus, taču PSG atbildēja ar veiksmīgu pretuzbrukumu, panākot 1:3. Tagad Mesi, Svaresam, Neimāram & Co bija jāgūst vismaz trīs vārti, lai komanda desmito reizi pēc kārtas iekļūtu Čempionu līgas ceturtdaļfinālā. Spēles pēdējās minūtes izvērtās neredzētā trillerī. Vispirms Neimārs 88. minūtē guva ārkārtīgi skaistus vārtus no standartsituācijas, vēlāk realizēja 11 metru soda sitienu, bet ceturtajā kompensācijas minūtē Serhi Roberto, atrodoties uz aizmugures robežas, izrāva 6:1.

"Uzliktais lāsts" turpinājās arī šogad pret Mančestras "United". Pēc uzvaras ar 2:0 izbraukuma spēlē "Old Trafford" šķita, ka parīzieši izbeigs neveiksmju sēriju, bet sekoja neiedomājamais. Sarkanajiem velniem iztrūka desmit pamatsastāva/tuvāko rezervju spēlētāju, kamēr PSG sākumsastāvā iztika bez kluba lielākās zvaigznes Neimāra un arī vadošā centra uzbrucēja Edinsona Kavani. Nevienam no vairāk nekā 100 klubiem Eiropas prestižākā klubu turnīra 64 gadu ilgajā pastāvēšanas laikā nebija izdevies izkrist pēc uzvaras ar 2:0 pirmajā spēlē viesos, tomēr parīziešiem izdevās labot arī šo antirekordu. Tikai spēles 94. minūtē Markuss Rešfords, realizējot 11 metru soda sitienu, panāca 3:1, kas bija nepieciešams, lai "United" iekļūtu nākamajā kārtā. Pēc šokējošā zaudējuma Kataras emīri nespēja aptvert PSG izgāšanos. Kluba prezidents Nasers Al-Helaifi dauzīja durvis, jo bija neapmierināts ar tiesāšanu, bet savainotais Neimārs bija jāsavalda no ieiešanas ģērbtuvē, kur tobrīd atradās tiesneši. Parīziešu ģērbtuvēs valdīja klusums. Visi bija emocionāli sagrauti.

PSG Čempionu līgas izslēgšanas spēlēs kopš 2012. gada

SezonaKārtaPretinieks1. spēle2. spēleSummā
2012./13.1/8 finālsValencia2:11:13:2
1/4 finālsBarcelona2:21:13:3*
2013./14.1/8 finālsBayer4:02:16:1
1/4 finālsChelsea3:10:23:3*
2014./15.1/8 finālsChelsea1:12:23:3*
1/4 finālsBarcelona1:30:21:5
2015./16.1/8 finālsChelsea2:12:14:2
1/4 finālsMan City2:20:12:3
2016./17.1/8 finālsBarcelona4:01:65:6
2017./18.1/8 finālsReal1:31:22:5
2018./19.1/8 finālsMan United2:01:3 3:3*

*Uzvar komanda, kas ir guvusi vairāk vārtu izbraukuma spēlē.

PSG nav vienīgie

Parīzes "Saint-Germain" pašreizējo situāciju varētu salīdzināt ar Madrides "Real" no 2004./05. līdz 2009./10. gada sezonai, kad Los Blancos Čempionu līgā sešas reizes pēc kārtas izkrita astotdaļfinālā. Karaliskā kluba formu šajā laikā vilka tādas zvaigznes kā Ikers Kasiljass, Robertu Karlušs, tagadējais komandas treneris Zinedins Zidāns, Deivids Bekhems, Krištianu Ronaldu. Katru sezonu tika nopirkta neviena vien zvaigzne, īpaši nedomājot par komandas ķīmiju. Madrides "Real" paspēja vadīt astoņi dažādi galvenie treneri. Visilgāk amatā noturējās vācietis Bernds Šusters (tieši 16 mēnešus). Mainot spēlētājus un trenerus kā getras, "Real" neveidoja komandu, bet gan centās savākt pēc iespējas vairāk zvaigžņu.

Arī parīzieši katru vasaru iegādājas vai piesaista kādu plaši pazīstamu futbolistu. Nesenākais piemērs ir viens no visu laiku izcilākajiem vārtsargiem Džanluidži Bufons, kurš pievienojās kā brīvais aģents. 2017. gada vasara vēl daudziem paliks atmiņā, jo par rekordsummu 222 miljoniem eiro no "Barcelona" tika pārvilināts Neimārs. Katariešu naudas maisu kārdinājumu neizturēja arī uzlēcošā franču futbola zvaigzne Kilians Mbapē, kurš pirms pievienošanās PSG izvirzīja augstas prasības – apmaksāti lidojumi privātajā lidmašīnā, un, ja viņš iegūst pasaules labākā futbolista balvu "Ballon d’Or", tad automātiski kļūst par apmaksātāko personu klubā (Neimārs pelna 45 miljonus eiro sezonā). Pieskaitot klāt bonusus, tolaik 18 gadus vecais spēlētājs PSG izmaksāja 180 miljonus eiro. Interesanti, ka astoņi no deviņiem dārgākajiem PSG nopirktajiem futbolistiem nāk no Dienvidamerikas.

Dārgākie PSG pirkumi

FutbolistsTautībaNoSumma (milj. €)
NeimārsBrazīlijaBarcelona222
Kilians MbapēFrancijaMonaco180
Edinsons KavaniUrugvajaNapoli64.5
Anhels Di MarijaArgentīnaMan United64
Davids LuissBrazīlijaChelsea56
Tjagu SilvaBrazīlijaMilan42
Havjers PastoreArgentīnaPalermo42
Lukass MouraBrazīlijaSao Paolo40
Leandro ParedessArgentīnaZenit40

Kas PSG jāmaina, lai uzvarētu Čempionu līgā?

Parīzieši var mainīt spēlētājus, trenerus un apkalpojošo personālu, tomēr visvairāk viņiem ir nepieciešams jauns domāšanas veids un uzvarētāju mentalitāte, ko par naudu nevar nopirkt. Vai varbūt tomēr var? Transfēru politika drīzāk līdzinās datorspēlei, nevis reālajai dzīvei. Kluba prezidents ir Nasers Al-Helaifi, kurš savulaik profesionāli spēlēja tenisu, sasniedzot ATP vienspēļu rangā 995. vietu. Arābu biznesmenis ieņem vairākus vadošos amatus dažādās sfērās, piemēram, Kataras Investīciju kompānijā (PSG īpašnieki) un Kataras Tenisa federācijā. Pieredzes trūkums futbola vidē, aizņemtība citos amatos un neskaidra vīzija par kluba attīstību noteikti ietekmē PSG prezidenta spriestspēju. Iespējams, ka šovasar Al-Helaifi varētu atkāpties vai tikt atlaists (ja tas ir iespējams) no amata.

Daži spēlētāji vasarā noteikti tiks pārdoti, bet galvenais uzdevums būs noturēt superzvaigznes Neimāru un Mbapē, kuri pēc šādas izgāšanās varētu mainīt savas domas par palikšanu Parīzē. PSG var uztvert arī kā politisku projektu, jo klubs netieši pieder Katarai, kura 2022. gadā rīkos Pasaules kausu futbolā. Tādēļ ar katru sezonu Kataras emīru vēlme pēc galvenās trofejas tikai pieaugs.

Izmantotie resursi:
https://www.marca.com/en/football/i...
PSG again show they are Europe's 'biggest...
https://www.marca.com/en/football/i...
https://sports.yahoo.com/ps-gs-cham...
https://www.goal.com/en-us/news/mor...
https://www.transfermarkt.com/fc-pa...

Rakstu sagatavoja Sportacentrs.com Jauno žurnālistu akadēmijas dalībnieks

  +5 [+] [-]

, 2019-03-20 14:14, pirms 5 gadiem
Labs raksts
Slēpts komentārs: EdgarsR

  -1 [+] [-]

, 2019-03-20 15:06, pirms 5 gadiem
Tas ir lāsts droši vien!

  -1 [+] [-]

, 2019-03-20 15:09, pirms 5 gadiem
PSG Francijas čempionatā - tas pats kas ACSK PSRS hokeja līgā!

     [+] [-]

, 2019-03-20 15:33, pirms 5 gadiem
likumsakarīgs lāsts

  +1 [+] [-]

, 2019-03-20 16:11, pirms 5 gadiem
KV lāsts bija tik varens un enerģētisks, ka paķēra līdzi pašu PSG!

  +3 [+] [-]

, 2019-03-20 17:02, pirms 5 gadiem
Ko var gribēt, ja vietējā čempionātā nav nekādas konkurences.Tikai spēlējot ar stipriem pretiniekiem var gūt vajadzīgo pieredzi, un meistarību.Tas ir jebkurā sporta veidā.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-20 17:07, pirms 5 gadiem
knaible rakstīja: Ko var gribēt, ja vietējā čempionātā nav nekādas konkurences.Tikai spēlējot ar stipriem pretiniekiem var gūt vajadzīgo pieredzi, un meistarību.Tas ir jebkurā sporta veidā.
tam ipasniekam vajag vel kadus 3-4 FR klubus iepirkt un nolikt kadus 3 miljardus, lai sanak psg sparingpartneri kārtīgi, gan jau citi klubi arī pievikltos līmenim, vienīgi Neimārs līdz tam laikam jau sen pensijā sēdētu

  -2 [+] [-]

, 2019-03-20 18:16, pirms 5 gadiem
Un tāpēc jau mēs mīlam futbolu, ka to nespēlē uz papīra, ofisos un skatoties pēc maka biezuma utt.
Taisnība ir, ka vajag uzvarētāju psiholoģiju un ķīmiju, saspēlētu un vienotu kolektīvu. Un spēļu prakse, sasprindzinājums savos čempjos, nopietnas spēles, pretinieki. Pret MU jau ar domāja, ka apspēlēs ar pus papēdi ar akadēmijas jauniešiem stiprināto United. Nekā.
Barselona jau ar peld kruīzā tagad. cerams uzskries MU aisbergam. kaut gan Barsa manuprāt vairākkārt bīstamāks un neērtāks pretinieks kā PSG.

     [+] [-]

, 2019-03-21 00:05, pirms 5 gadiem
iespējams sliktākais raksts, kas redzēts. pilnīgs izpratnes trūkums par futbolu, sportu vispār, absurdi secinājumi no sākuma līdz beigām.

     [+] [-]

, 2019-03-21 15:28, pirms 5 gadiem
Daniel rakstīja: iespējams sliktākais raksts, kas redzēts. pilnīgs izpratnes trūkums par futbolu, sportu vispār, absurdi secinājumi no sākuma līdz beigām.
Kuri būtu tie absurdie secinājumi? Kataras emīri nevēlās uzvarēt ČL, Francijas čempionātā ir milzu konkurence vai varbūt kluba prezidents ir kvalificēts?

     [+] [-]

, 2019-03-21 23:46, pirms 5 gadiem
Kāds vēl lāsts? Marseļa nolīgusi baisi labo ''witch doctoru''??? Tad jau viņi arī savā fermeru līgā tankotu un pamanītos zaudēt (neskaitot to vienu sezonu)