Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Peinera klubs atlaidīs Makelamu, dos lielāku spēles laiku turku spēlētājiem

Andrejs Siliņš

Peinera klubs atlaidīs Makelamu, dos lielāku spēles laiku turku spēlētājiem
Selčuks Ernaks. Foto: PA Wires / Scanpix

Latviešu uzbrucēja Žaņa Peinera pārstāvētā kluba Stambulas "Darussafaka" galvenais treneris Selčuks Ernaks pēc komandas zaudējuma Stambulas "Anadolu Efes" ULEB Eirolīgas 19. kārtas spēlē pavēstīja, ka klubs pārtrauks sadarbību ar amerikāņu aizsargu Reju Makelamu, lai dotu lielāku spēles laiku turku basketbolistiem.

"Darussafaka" vakar bija bezspēcīga "Anadolu Efes" priekšā (68:82), piedzīvojot ceturto zaudējumu pēc kārtas un 17. zaudējumu 19 aizvadītajās Eirolīgas spēlēs. Komanda, kas šosezon atgriezās Eirolīgā, pateicoties triumfam ULEB Eiropas kausā pagājušā gada pavasarī, atrodas pēdējā pozīcijā turnīra tabulā. Tikmēr priekšpēdējā vietā esošā "Budučnost" (bilance 5-14) vakar apspēlēja vienu no līdervienībām Madrides "Real"...

Makelams nebija spēles pieteikumā arī vakar un Eirolīgā nav spēlējis jau pēdējās trīs spēlēs pēc kārtas. Vaicāts par situāciju ar 27 gadus veco amerikāņu aizsargu, "Darussafaka" galvenais treneris Selčuks Ernaks atklāja, ka klubs neturpinās sadarbību ar Makelamu.

"Mūsu turku spēlētājiem jāspēlē gan Turcijas līgā, gan Eirolīgā. Man nešķiet reāli runāt par viņu attīstību, spēlējot tikai Turcijas līgā. Makelams ar mums vairs nebūs, viņa minūtes tiks piešķirtas turku spēlētājiem," norādīja treneris Ernaks, kurš komandas vadību pārņēma decembrī, noslēdzot līgumu uz pusotru sezonu. "Mūsu budžeta apstākļos nav viegli veikt izmaiņas, neatbrīvojot kādu spēlētāju."

Makelamam šī bija otrā sezona Eirolīgā - pagājušajā viņš debitēja Malagas "Unicaja" rindās, bet šosezon ar "Darussafaka" paspēja aizvadīt 16 spēles, vidēji 22 minūtēs gūstot 9,4 punktus, atdodot 4,1 rezultatīvu piespēli un izcīnot 3,7 atlēkušās bumbas. Makelamam ir arī 154 spēļu prakse Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), pārstāvot "Kings", "Spurs" un "Grizzlies" vienības un vidēji izceļoties ar 6,0 punktiem, kā arī 2,4 piespēlēm.

Pēc Ernaka stāšanās pie komandas stūres to papildināja pieredzējušāks (32 gadi) bijušais NBA spēlētājs Tonijs Duglass, kurš sezonu sāka turpat, kur to sāka treneris Ernaks - turku vienībā "Sakarya". Ernaks uzreiz arī Duglasam deva lielu lomu komandā, un viņš deviņos mačos vidēji nepilnās 28 minūtēs guvis 13,6 punktus, atdevis 4,7 piespēles un izcīnījis 2,8 bumbas, kā arī pārtvēris 1,4 bumbas.

Līdz ar Makelama došanos projām "Darussafaka" rindās paliks septiņi ārzemnieki - pieci amerikāņi (Markels Brauns, Duglass, Džons Dīblers, Džeremijs Evanss un Stentons Kids), nigēriešu centrs Maikls Eriks un latvietis Peiners. Eirolīgā leģionāru ierobežojumu nav, bet Turcijas līgā vienā spēlē komanda drīkst pieteikt ne vairāk par pieciem ārzemju basketbolistiem.

Arī Turcijas čempionātā "Dačkai" neklājas viegli - sešas uzvaras un astoņi zaudējumi pēc pirmā apļa ierindo komandu tikai 11. pozīcijā 15 komandu konkurencē. Zaudējums "Buyukcekmece" (69:76) pēdējā mačā liedz dalību Turcijas kausa izcīņā. Sezonas turpinājumā galvenais uzdevums būs cīņa par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā jeb regulārajā sezonā finišēts labāko astoņu komandu pulkā.

Žanis Peiners pagājušajā vasarā parakstīja līgumu ar "Darussafaka" uz diviem gadiem pēc sistēmas 1+1. Iepriekšējā galvenā trenera Ahmeta Čaki vadībā Žanim bija visai liela loma, bet pēc Ernaka stāšanās pie stūres komanda meklējusi veidus, kā uzlabot sniegumu, un tas atsaucies uz vairāku spēlētāju minūtēm laukumā, tostarp rēzeknieša Peinera. Tiesa, jūtami uzlabot rezultātus nav sanācis, un Ernaks turpina meklēt labākos spēlētāju virknējumus, līdz ar to arī basketbolistu spēles laiks no mača uz maču mēdz ievērojami atšķirties.

Savā debijas sezonā Eirolīgā Žanis vidēji nepilnu 18 minūšu laikā guvis 7,3 punktus, izcīnījis 1,9 atlēkušās bumbas un atdevis 1,6 rezultatīvas piespēles. Turcijas čempionātā uzbrucējam desmit mačos vidēji 21,3 minūtes, 9,1 punkts, 2,6 bumbas pie groziem un 1,8 piespēles.

Izmantotie resursi:
https://ajansspor.com/