Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA ieviesīs automātisku VAR lēmumu pieņemšanu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

FIFA ieviesīs automātisku VAR lēmumu pieņemšanu
Foto: PA/Scanpix

FIFA paziņojusi, ka šobrīd veic uzlabojumus VAR sistēmā, ar 2021. gadu uzsākot izmēģinājumus tās automātiskai lēmumu pieņemšanai aizmugures fiksēšanā. Šāds risinājums tiek ieviests ar mērķi samazināt kļūdainus lēmumus un pieņemt tos ātrāk.

Jau kādu laiku lielākajās Eiropas līgās, UEFA Čempionu līgā, kā arī Eiropas un Pasaules kausa turnīros darbojas VAR sistēma, kas ar video atkārtojuma funkciju caurskata aizmugures stāvokli, 11 metru soda sitienu piešķiršanu un citus pārkāpumus. Visbiežāk strīdīgas epizodes bijušas tieši par aizmugures un pendeļu piešķiršanu. Tāpat kritizēts lēmumu pieņemšanas ātrums, jo bieži vien video caurskatīšana norit ilgi, uz vairākām minūtēm apstādinot spēli.

Šobrīd FIFA attīstot automātiskas VAR sistēmas tehnoloģijas izveidi, ko plānots ieviest līdz 2022. gada Pasaules kausa izcīņai Katarā. Mērķis ar sistēmas uzlabojumiem ir panākt ātrāku un precīzāku lēmumu pieņemšanu, lai samazinātu kļūdas un laika patēriņu, kas līdz šim aizrādīts.

Tehnoloģiju izstrādā Zviedrijā bāzētais uzņēmums ''ChyronHego''. Pirmie sistēmas testi tika veikti jau 2019. gadā, pēc kā vairāki uzlabojumi saistībā ar spēlētāja atrašanās vietas precīzu noteikšanu tika laboti un ieviesti. FIFA futbola tehnoloģiju un inovāciju direktors Johaness Holzmullers skaidro, ka sistēmas pilnveide veidota ar mērķi sniegt palīdzību tiesnešiem: ''Mērķis ir izveidot darboties spējīgu rīku kā vārtu līnijas tehnoloģijas gadījumā. Tā nebūtu, kas pieņem lēmumus, bet gan dod pierādījumus tiesnešiem pieņemt pareizos secinājumus.''

Izmantotie resursi:
https://www.espn.co.uk/football/fif...

     [+] [-]

, 2020-11-18 19:51, pirms 3 gadiem
Pienāks laiks kad tiesneši vispār nebūs vajadzīgi?

     [+] [-]

, 2020-11-18 20:32, pirms 3 gadiem
sveiks rakstīja: Pienāks laiks kad tiesneši vispār nebūs vajadzīgi?
Nē. Dators nekad nespēs nolasīt pārkāpumus. Ko klasificēt kā pārkāpumu un ko nē.