Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Šoks Londonā: Federers "ATP Finals" turnīra pusfinālā zaudē Gofānam

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Šoks Londonā: Federers "ATP Finals" turnīra pusfinālā zaudē Gofānam
Rodžers Federers
Foto: Reuters/Scanpix

"ATP Finals" lielais favorīts Rodžers Federers šonedēļ nekļūs par septiņkārtēju sezonas noslēguma turnīra čempionu, jo pusfinālā sensacionāli zaudēja iepriekš vienmēr uzveiktajam Davidam Gofānam – 6:2, 3:6, 4:6.

Federeram iepriekšējās sešās tikšanās reizēs pret Gofānu lielu problēmu nebija – uzvarēti 14 no 16 setiem, ieskaitot pēdējie astoņi. Abi tenisisti pēdējo reizi tikās 28. oktobrī Bāzeles pusfinālā, kur Federers Gofānu sagrāva ar 6:1, 6:2. Šodien Londonā notikušā mača sākums solīja vēl vienu sagrāvi, taču tai nebija lemts notikt, tā vietā piedzīvojot šī turnīra negaidītāko rezultātu.

Federers uzvarēja izlozē un ļāva Gofānam servēt pirmajam, pārbaudot pirmoreiz "ATP Finals" pusfinālu sasniegušā beļģa gatavību tik nozīmīgam mačam. Federers jau pirmajā geimā izcēlās ar breiku, kas notika septiņu minūšu ilgā cīņā ar piekto breikbumbu. Gofāns pirms tam trīs atspēlēja pats, vienu Federers neizmantoja ar "volley" kļūdu, bet piektās breikbumbas izspēlē Gofānam pārāk spēcīgs "backhand" uzbrukums.

Gofānam 1. setā bija tikai viens viegls serves geims – otrajā servēšanas reizē viņš izcēlās ar "sauso" geimu. Nākamajās divās reizēs, stājoties uz serves līnijas, beļģim atkal problēmas. Federers piektajā geimā noorganizēja otro breiku (4:1), bet septītajā geimā breikbumbas (tagad setbumbas) izspēlē netrāpīja ar "forehand". Gofāns šoreiz noturēja servi, un Federers pēc tam ar otro "sauso" serves geimu pēc kārtas viegli izservēja setu, kurā Gofānam breikbumbu nebija.

Gofāns savu turnīrā labāko tenisu spēlēja 2. seta sākumā, kad nopelnīja vienīgo breiku setā. Starp diviem viegliem serves geimiem Gofāns izcēlās ar breiku, kad Federeru otrajā geimā regulāri steidzināja, kā rezultātā Rodžers bieži kļūdījās. Gofāns pie "vienādi" bumbiņu ar "forehand" sitienu pa līniju atsita pēc šveicieša otrās serves, iegūstot savu pirmo breikbumbu mačā.

Federers diktēja spēli, taču nespēja uzsist pietiekami jaudīgi un, izejot pie tīkla, tika apspēlēts ar apvedošo sitienu. Gofāns pēc vēl četrām ātrām izspēlēm tūlīt bija vadībā ar 3:0. Federeram 2. setā bija tikai viena breikbumba, to neizmantojot septītajā geimā, kad viņš svarīgā brīdī pieļāva vienu no setā sakrātajām deviņām "forehand" nepiespiestajām kļūdām.

Federers 3. seta otrajā geimā divreiz pēc kārtas sekmīgi uzbruka no labās puses un izvirzījās vadībā ar 1:0, 0:30. Esot tuvu breikbumbām, Federers ar kļūdām zaudēja sešās izspēlēs pēc kārtas un pats savas serves geimā ieraudzīja 0:30 deficītu. Federers uzvarēja nākamajā izspēlē, bet Gofāns viņu pēc tam pārsteidza ar "backhand" sitienu pa līniju, iegūstot divas breikbumbas (15:40). Davids realizēja otro, kad ar spēcīgu "backhand" sitienu dziļumā piespieda Federeru kļūdīties.

Nākamajā geimā ar precīzu izgājienu pie tīkla atspēlējot breikbumbu, Gofāns nosargāja servi un bija vadībā ar 3:1. Davids mača atlikušajā daļā spēlēja stabili, bet Federers, arvien regulāri darbojoties pavirši, nespēja radīt atspēlēšanās iespējas.

Gofāns nedēļas sākumā pamatīgi nervozēja, kad viņam bija jāservē par uzvaru mačā pret Rafaelu Nadalu. Šodien pret Federeru Davidam punktu izdevās pielikt ar pirmo mēģinājumu, turklāt tas paveikts ar iespaidīgu servēšanu – Federers divreiz pēc Gofāna servēm neaizsniedzās līdz bumbiņai, bet vienreiz tai tika klāt, tik vien spējot, kā iesist tīklā. Gofāns pēdējā geimā zaudēja tikai vienu izspēli, tam notiekot ar sitienu tīklā pēc otrās serves.

Seškārtējais čempions Federers bija vienīgais no šī gada "ATP Finals" dalībniekiem, kurš iepriekš uzvarējis sezonas finālturnīrā. Viņa sensacionālā izstāšanās pusfinālā nozīmē to, ka svētdien tiks kronēts jauns čempions. Davids Gofāns tiksies ar Grigoru Dimitrovu, kuram grupu turnīrā cieta pamatīgu sakāvi ar 0:6, 2:6, vai Džeku Soku. Bulgārijas un ASV spēlētāju mačs gaidāms plkst. 22:00.

Statistika

KategorijaGofānsFederers
Eisi77
Dubultkļūdas13
1. serves precizitāte59%61%
Iegūtie punkti ar 1. servi40/5535/47
Iegūtie punkti ar 2. servi22/3817/30
Tīri uzvarētās izspēles2028
Nepiespiestās kļūdas2737
Spēle pie tīkla13/1917/20
Breikpunktu realizācija2/32/11
Visi iegūtie punkti8783

  -1 [+] [-]

, 2017-11-18 18:40, pirms 6 gadiem
Nācās atvērt rakstu, lai atpazītu, kas ir Gofāns..

     [+] [-]

, 2017-11-18 19:18, pirms 6 gadiem
Fedja pievīla!

     [+] [-]

, 2017-11-18 20:19, pirms 6 gadiem
Kādēļ eurosports nerādīja? publicitāte zem katras kritikas.

  -1 [+] [-]

, 2017-11-18 21:45, pirms 6 gadiem
Eh, Gofin, varēji jau šoreiz piebremzēt un uzvarēt citu gadu!

     [+] [-]

, 2017-11-19 09:03, pirms 6 gadiem
pingpong rakstīja: Eh, Gofin, varēji jau šoreiz piebremzēt un uzvarēt citu gadu!
Te taču griežās miljoni $!

     [+] [-]

, 2017-11-19 09:04, pirms 6 gadiem
Alpaville rakstīja: Fedja pievīla!
Domāja ka varēs mierīgi pēc pirmā seta un palaida,bet saņemties vēlreiz jau vairs nevar,vecums jau nenāk viens

     [+] [-]

, 2017-11-20 23:13, pirms 6 gadiem
aizermans rakstīja: Te taču griežās miljoni $!
Pričom te miljoni! :O Sportisti spēlē sev (reitingam, slavai, augstākam statusam, nauda ir tikai kā pielikums - labāk veiksies, vairāk saņemsi).
Pēc Federera zaudes pat vairs ne skatījos, ne pat sekoju līdzi, tikai šodien uzzināju rezultātu.