Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Tosts: "Tās ir muļķības, ka F1 komandu tēriņus nevarētu kontrolēt"

Juris Grīns
Juris Grīns

Tosts: "Tās ir muļķības, ka F1 komandu tēriņus nevarētu kontrolēt"
Foto: Scuderia Toro Rosso

"Toro Rosso" komandas boss Francs Tosts nepiekrīt apgalvojumam, ka tēriņu griestu ieviešana "Formulā 1" nav vēlama, jo to nebūtu iespējams pienācīgi kontrolēt. Viņš šādu apgalvojumu nodēvējis par muļķībām.

Jau gadiem ilgi tiek runāts par nepieciešamību komandām noteikt maksimālo pieļaujamo gada budžetu, taču tas aizvien tā arī nav izdarīts. Galvenais arguments ir tāds, ka komandas atradīs viltīgu veidu kā apiet šos noteikumus un realitātē aizvien tērēs vairāk nekā atļauts.

Tosts ir viens no idejas atbalstītājiem. Viņš uzskata, ka tēriņus ir iespējams kontrolēt, ņemot vērā, ka Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) lieliski kontrolē testus, darbu vēja tuneļos un citas norises.

"Es gadiem cīnos par tēriņu griestu noteikšanu un ceru, ka beidzot tas tiks īstenots," viņš stāsta. "Es domāju, šis uzdevums ir izpildāms. Vienmēr izskanējuši argumenti, ka to nevarēs kontrolēt, bet tās ir muļķības. Kontrolēt iespējams visu. Ja to noteiktu es, tad uz katru komandu ik nedēļu un ik mēnesi sūtītu cilvēku, kurš kontrolētu naudas plūsmu. Tehniskajā ziņā šobrīd viņi spēj izkontrolēt visu, vai ne? Mēs pat nevaram piedalīties izmēģinājumu braucienos, kamēr nav izieti triecientesti un tamlīdzīgas lietas. Tad kāpēc nevarētu kontrolēt budžetu? Kontrolēt var visu, ja vien to grib."

Tosts uzskata, ka tēriņu ierobežošana ir vitāli svarīga, ņemot vērā, ka vadošie ražotāji pēdējā laikā ir ievērojami palielinājuši savu komandu budžetus, līdz ar to pārējie nespēj turēt līdzi.

"Kad komandas bija privātas, mums to nevajadzēja, jo privātās komandas nekad netērē pārāk daudz naudas," viņš skaidro. "Izmaksas dramatiski cēlušās lielo ražotāju dēļ. Lielai rūpnīcai 500 miljoni dolāru ir liela nauda, bet ne ļoti liela, jo atcerēsimies, ka "Formula 1" ir labākais mārketinga instruments, kāds vien var būt. Privātajām komandām vienkārši nav šādas naudas un arī atdeve nav tik liela."

Tosts uzsver, ka jau šobrīd F1 čempionāta komandas noslāņojas, pirmajā grupā nonākot tiem, kas var atļauties tērēt vairāk, kamēr pārējiem neatliek nekas cits, kā cīnīties otrajā grupā.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...

Vai atbalsti budžeta griestu noteikšanu F1 komandām?

  • 19

  • 3