Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Teksta tiešraide: TTT 79, Gorzow 73 (spēle galā)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Teksta tiešraide: TTT 79, Gorzow 73 (spēle galā)
TTT basketbolistes
Foto: Renārs Koris

TTT basketbolistes ceturtdien, 19. oktobrī, plkst. 19:00 Eiropas kausa A grupas izbraukuma spēlē tiksies ar Polijas klubu "Gorzow". Sportacentrs.com piedāvā notikumiem sekot teksta tiešraidē. Ja savienojums atļaus, spēles video būs pieejams TTT lapā facebook.com .

Trešdiena, 18. oktobris

06:14 “AirBaltic” reiss “BT 211 Rīga – Berlīne” paredzēts astoņos no rīta, tāpēc komanda Rīgas lidostā ierodas savlaicīgi. Janeta Rozentāle un Kate Krēsliņa, kā arī fiziskās sagatavotības trenere Alena Eldmane pirmo reizi dodas uz Eiropas kausa izbraukuma spēli.

06:41 Lidostā, ierasti agrai rīta stundai, ir daudz cilvēku, taču bagāžas reģistrācija un, jo īpaši, drošības pārbaude tiek veikta ļoti raiti. TTT iekāpšanas sektorā ierodas vairāk nekā pusstundu pirms paredzētā laika.

07:19 Iekāpšana lidmašīnā tiek atlikta vismaz līdz 08:00. Realitātē iekāpšana sākas vēl gandrīz 20 minūtes vēlāk. Iemesls – Tēgeles lidostu Berlīnē ieskāvusi bieza migla un dispečeru centrs iesaka ar ierašanos nesteigties.

08:50 Piloti sagaida kārtējās lidmašīnas nosēšanos un tad iestūrē gaisa kuģi skrejceļā, lai sāktu pacelšanos. Jaunā lidmašīna “CS 300 Bombardier” ir gandrīz pilna. Tā izceļas ar neuzbāzīgu un modernu interjeru, bet, galvenais, patīkamu nosēšanos – ausis nekrīt ciet ne brīdi.

08:58 (šeit un turpmāk norādīts Centrāleiropas laiks jeb 09:58 pēc Latvijas laika) Lidmašīna ielido Vācijas gaisa telpā. Līdz galamērķim 20 minūtes, taču kapteinis paziņo, ka miglas dēļ nosēšanās kavēsies divtik ilgi. Tuvojoties Berlīnei, lidmašīna apmet loku, taču gaidīšana beidzas ātri – piezemēšanās notiek jau pēc dažām minūtēm. Austrumos pāri miglas vāliem iznirst vien “Aleksis” – Berlīnes televīzijas tornis.

10:11 Tēgele nav liela lidosta. Bagāža pienāk ļoti ātri un 10 minūtes vēlāk visa komanda atrodas poļu šofera vadītajā “Mercedes Benz” autobusā. Līdz Gožuvai jābrauc turpat 200 kilometri, ceļā pavadot nepilnas trīs stundas.

10:58 Autobuss gar rietumu pusi apvijas pilsētas centram, pabrauc garām vēsturiskajai Tempelhofas un jaunajai Berlīnes-Brandenburgas (Šēnfeldas) lidostai, lai sasniegtu “Brīvības lielceļu”: maģistrāli Varšava – Berlīne – Hannovere – Amsterdama. Vēl pēc 40 minūtēm tiek šķērsota Vācijas un Polijas robežupe Odera (Odra).

12:57 Gožuva Veļkopoļski (Gorzow Wielkopolski) šogad atzīmē 760 gadu jubileju. Vairāk nekā 600 gadus – no 1325. gada līdz Otrā Pasaules kara beigām – tā bija vācu pilsēta. Landsberga pie Vartas (upes).

12:59 Polija 175 gadu laikā (1772-1945) tika septiņas reizes sadalīta (1772, 1793, 1795, 1815, 1832, 1939, 1945). Divas reizes – 1795. un 1939. gadā – izdzēsta no Eiropas politiskās kartes, taču allaž cēlās kā Fēnikss no pelniem.

13:02 Landsbergu neskāra pirmās sešas Polijas dalīšanas, taču Otrais Pasaules karš pilsētu mainīja neatgrieziski. Jaltas un Potsdamas vienošanās starp ASV, Lielbritāniju un Padomju Savienību atstāja Poliju padomju ietekmes zonā. Notika milzīga etniskā tīrīšana. Staļina dzelzs slota izslaucīja 12 miljonus vāciešu no Austrumeiropas. Uz bijušajām vācu zemēm austrumos no Oderas tika pārvietoti vairāki miljonu poļu no bijušajām Polijas austrumu teritorijām (Kresy – mūsdienu Baltkrievijas un Ukrainas rietumu apgabali).

13:21 Pilsētai 1945. un 1946. gadā vairākas reizes mainīts nosaukums: Landsberga – Kobila gora – Gožuva – Gožuva Veļkopoļski. Pēc kara izdevās saglābt un atjaunot daļu vēsturiskās apbūves, īpaši Vartas upes tuvumā, taču šodien pilsētā netrūkst arī vēlāk sabūvētu blokmāju. Vietām saglabājušies privātmāju rajoni, bet parki dažviet mijas ar mazdārziņu kolonijām.

13:42 Viesnīcas restorāns ņēmis vērā komandas vēlmes – līdzās tradicionālajai pastai ar vistas gaļu un salātiem pieejama dārzeņu zupa, steiks, fritēti un cepti kartupeļi, rīsi un gards tiramisu. Brangas pusdienas.

14:01 Laiks pastaigai, pēcpusdienas snaudai un spēku uzkrāšanai vakara treniņam.

15:17 Gožuva ir spīdveja pilsēta. Vietējais klubs “Stal” ir deviņkārtējs Polijas čempions – līdz šim pēdējie tituli izcīnīti 2014. un 2016. gadā. Vienā no centra ielām redzams piemineklis Gožuvas sporta leģendai Edvardam Jančaram (Edward Jancarz).

18:29 Komanda dodas uz treniņu “Gorzow” zālē. Tā atrodas vienā no augstākajām pilsētas vietām un izceļas ar neuzkrītošu ārieni. Atsauksmes “Google maps” ir pretrunīgas – no “sliktākā zāle sieviešu virslīgā, neatbilstoša komandas rezultātiem” līdz “fantastiska basketbola atmosfēra”.

18:49 Zāle ir maza, ar zemiem griestiem. Stacionārās sēdvietas ir tikai ielas pusē, abos laukuma galos ir nelielas, izvelkamas tribīnes. Pēc “Gorzow” treniņa zālē ir smacīgs gaiss, jārēķinās ar tādu arī spēles dienā.

20:04 TTT izmanto visu treniņam atvēlēto pusotru stundu. Nodarbība ir daudzveidīga, tradicionālo iesildīšanos un atsildīšanos papildina gan grozu piešaude, gan taktikas gudrību atkārtošana.

20:14 Pēc atsildīšanās top astoņu minūšu video intervija ar komandas pieredzējušāko spēlētāju. Gunta Baško-Melnbārde ir labā noskaņojumā, daudz smaida un atceras kādu amizantu braucienu uz Spāniju – spēlētāja lidostā nejauši ieradusies mēnesi pirms paredzētā lidojuma. Plašāk drīzumā skaties facebook.com .

22:23 Viesnīcas augšējos stāvos bezvadu interneta pieslēgums biežāk pazūd, nekā parādās. Risinājums – strādāt ieejas stāva lobijā.

Ceturtdiena, 19. oktobris

08:18 Pār Gožuvu aust spirdzinošs un saulains rīts. Tālumā no laukiem ceļas miglas vāli, gaiss ir tīrs un patīkams. Komanda brokastos stundu pirms izbraukšanas uz metienu treniņu, kura sākums paredzēts desmitos.

09:04 Spēles komisārs neierasti dzīvo vienā viesnīcā ar viesu komandu. Ūsainais lietuvietis pastāsta par savu braucienu. “Lidojums no Viļņas uz Varšavu – no Šopēna lidostas līdz Gožuvai ir vairāk nekā 400 kilometru – tika atcelts. Lidoju uz Kopenhāgenu un tālāk uz Poznaņu – pāri Baltijas jūrai un atpakaļ pāri jūrai. Pēdējie 140 kilometri ar auto.”

09:42 Vairāk pastaigājot pa pilsētu, nav iespējams nepamanīt spīdveja pēdas. Lieli krāsojumi uz ugunsmūriem, “Stal” atribūtika – fanu krekli un šalles, reklāmas dažādos informācijas attēlos.

11:27 Šeju Pediju un Gožuvas līderi Karolīnu Svordsu draftēja WNBA klubs “Chicago Sky”. Svordsa 2011. gadā tika izvēlēta ar #15, savukārt Pedija 2012. gadā tika pie #23. Interesanti, ka desmit minūtes vēlāk “Sky” trenere ar #27 izvēlējās “Texas A&M” absolventi Sidniju Kārteri.

13:04 Polijas virslīga “Basket Liga Kobiet” ir viens no “Top 6” nacionālajiem čempionātiem Eiropā. Stiprākas līgas ir Turcijā, Krievijā, Francijā, savukārt Itālija, Polija un Spānija pretendē uz ceturto vietu.

13:38 Poļiem ir plaša pārstāvniecība Eiropas kausos – septiņi klubi. “CCC Polkowice” un “Wisla Krakow” startē FIBA Eirolīgā, bet “Gorzow”, “Artego Bydgoszcz”, “Energa Torun”, “Basket 90 Gdynia” un pašreizējās čempiones “Sleza 90 Wroclaw” sacenšas Eiropas kausā.

14:51 Polijā trūkst meistarīgu vietējo spēlētāju, tādēļ visi labākie klubi piesaistījuši 4-5 ārzemnieces, daudzas ar WNBA pierakstu. BLK strādā treneri no Latvijas (Gundars Vētra), Spānijas, Lietuvas, Grieķijas un citām valstīm.

16:07 Dzestro rītu un mākoņaino pēcpusdienu nomainījusi skaista un saulaina rudens pēcpusdiena. Gaisa temperatūra trešdien pakāpās līdz +18C, spēles diena ir nedaudz vēsāka.

16:24 Autobuss izbrauc uz spēli. Salonā valda klusums. Vienīgās skaņas – motora rūkoņa un poļu radio. Dažas spēlētājas austiņās klausās mūziku.

16:35 Ceļā līdz zālei paiet 11 minūtes. Autobuss pabrauc garām lielajai “Askana” tirdzniecības galerijai un pēdējos pārsimt metrus mēro kalnup pa Fredrika Šopēna ielu.

16:37 Pretī zālei, pāri šķērsielai, atrodas 4. sapieru (atmīnētāju) nodaļas bijušais štābs. Desmit metrus tālāk uzcelta piemiņas siena ar lielu uzrakstu “paldies sapieriem”.

16:38 Zālē vēl tinas pustumsā, bet visi stjuarti, tērpušies oranžās vestēs, jau ieradušies. Ieejas biļete centrālajā tribīnē maksā 20 zlotus (4,5 eiro), izvelkamajās tribīnēs – 10 zlotus (2,3 eiro). Gaisma iedegas 70 minūtes pirms iemetiena.

17:03 Spēli tiesās tiesnešu brigāde no Lielbritānijas, Dānijas un Francijas. Komisārs Ķēstutis Skeris (Lietuva) ieradies uz otro TTT spēli pēc kārtas. Klāt arī četri poļu žurnālisti un operatori.

17:07 Komandas menedžeris Edijs Eglītis neplānoti dodas uz viesnīcu – Andai Eibelei gadījies sajaukt apavus, spēles botu vietā līdzi paņemot citus sporta apavus. Grozu piešaudi tas nekavē, arī viesnīca atrodas netālu.

17:09 Viesu ģērbtuve atrodas blakus ieejas gaitenim. Mājinieču svētvieta atrodas aiz otra groza, otrajā stāvā, pa ceļam uz žurnālistu sektoru.

17:35 Poļu žurnālists interesējas par TTT spēli pret “Bešiktaš” un pastāsta par savu komandu. “Krakova, Vroclava, Polkovice, Toruņa, Bidgoša – piecas vadošās komandas Polijā. Ja tiksim augstāk par sesto vietu, tas būs panākums. Soliņš šogad ir labāks nekā iepriekš, taču pastāv bažas par starta piecinieku.”

17:38 Gožuvas komanda Eirokausos atgriezusies pēc septiņu gadu pārtraukuma. Tās pirmais uzplaukuma laikmets bija 2007.-2011. gadā, kad komanda četras reizes izcīnīja medaļas nacionālajā čempionātā. Pēdējās divas no minētajām sezonām klubs spēlēja Eirolīgā, nopelnot bilanci 3-7 un 2-8.

17:52 Ieraksts starta protokolā vēstī, ka uz spēli ieradīsies 734 skatītāji – tik sēdvietu ir zālē. Gožuvai ir talismans – balti-zils putns ar uzrakstu uz spārniem PWSZ.

17:55 Komandas tiek izsauktas jaunāko basketbola grupu meiteņu pavadībā. Galvenais specefekts – pirms mājinieču izsaukšanas visi skatītāji vienoti pieceļas kājās. Gožuvas saspēles vadītāja Franciska Dondersa saņem ziedu buķeti.

17:58 Video tiešraidei seko facebook.com .

18:01 Mājinieces pirmās tiek pie bumbas un kapteine Paulīna Miščeka atklāj rezultātu. Seko pārķeršana, Gunta Baško-Melnbārde piespēlē Šejai Pedijai, kura gūst divus punktus ātrajā izrāvienā. Pusminūti vēlāk rīdziniecēm izdodas vēl viena ātrā pāreja, bet Šeja Pedija no labās puses iemet tālmetienu – 7:2.

18:04 Gožuvas ultru grupu veido 20 fani+bundzinieks un jaunais pāris ar diviem bērniem – viens atrodas uz vīra rokām, otrs guļ šūpulī.

18:05 TTT vairāki nesekmīgi uzbrukumi, mājinieces realizē pustālos metienus, bet ceturtās minūtes beigās pēc Miščekas tālmetiena atgūst vadību – 7:9. Precīzs ir arī viņu nākamais uzbrukums – 7:11. Mārtiņš Zībarts izmanto minūtes pārtraukumu. Zālē skan čalas, bet, spēlei atsākoties, ieskanas arī fanu koris.

18:15 Gožuvas pārsvars pieaug līdz sešiem punktiem, taču TTT mazās spēlētājas neguļ. Šeja Pedija un Ieva Krastiņa enerģiski strādā aizsardzībā, dodas garāmgājienos un mēģina iemest no distances. Pagaidām krīt reti – 9:17. Aleksandra Pavlaka astotajā minūtē iemet tālmetienu. TTT izcīna divas bumbas uzbrukumā un Alija Malota izšauj perimetrā – 12:20.

18:18 Pedija groza laukumā apspēlē pretinieci viens pret vienu – 14:20. TTT tiek nosvilpta ceturtā komandas piezīme, Pavlaka stājas uz soda metienu līnijas – 14:22.

18:30 TTT otrajā ceturtdaļā izmanto ciešāku segšanu, piespiežot pretinieces kļūdīties vai izdarīt neprecīzus metienus. Mazās spēlētājas lieliski spēlē uzbrukumā. Šeja Pedija iemet divus, Ieva Krastiņa – vienu tālmetienu. Pustālo metienu realizē Rūta Veidere – 27:24.

18:37 TTT spēlētājas sparīgi cīnās par atlēkušajām bumbām uzbrukumā. Alija Malota iemet otro tālmetienu, bet ātrajā izrāvienā “2 pret 1” pārvērš divos punktos Šejas Pedijas piespēli. “Transition” spēlē rīdzinieces ir spēcīgas. Malota trešo reizi izceļas perimetrā, pieklusinot fanus – 37:29.

18:39 Krastiņas tālmetiena mēģinājums pēdējās sekundēs un Malotas “tip-in” centieni nolūkā pielabot bumbas lidojumu ir nesekmīgi. Pēc 20 minūtēm plus seši TTT labā – 37:31.

19:10 Interneta pieslēgums pazūd gandrīz uz pusstundu, taču TTT turpina kontrolēt notikumus. Rīdzinieces izcīna bumbas uzbrukumā, iemet tālmetienus. Baiba Eglīte gūst četrus punktus pēc kārtas, panākot 61:50.

19:29 Mājinieces turpina cīnīties, pietuvojas septiņu punktu attālumā, taču Ieva Krastiņa atbild ar diviem metieniem pēc kārtas – 71:60. Gožuva vēlreiz pietuvojas septiņu punktu robežās, bet Krastiņas tālmetiens praktiski dzēš pretinieču cerības.

     [+] [-]

, 2017-10-19 11:49, pirms 7 gadiem
Jātiek play offā.

  +1 [+] [-]

, 2017-10-19 13:34, pirms 7 gadiem
Spēli rādīs kaut kur?

     [+] [-]

, 2017-10-19 15:07, pirms 7 gadiem
Vajag kausu izcīnīt.

  +1 [+] [-]

, 2017-10-19 18:41, pirms 7 gadiem
Rādīs Youtube

  +1 [+] [-]

, 2017-10-19 18:51, pirms 7 gadiem
iemetiet lūdzu kāds linku ,kur varēs redzēt

  +1 [+] [-]

, 2017-10-19 19:15, pirms 7 gadiem
Ja savienojums atļaus, video būs pieejams facebook.com

     [+] [-]

, 2017-10-19 19:35, pirms 7 gadiem
Man jau 29-29. live score.

  +1 [+] [-]

, 2017-10-19 19:36, pirms 7 gadiem
facebook šausmiigi suudiigi,no stuura un nesaprast rezultaatu

     [+] [-]

, 2017-10-19 19:37, pirms 7 gadiem
Nu jau +8 ar. Kaut kur atradu Tumasi, kas kādreiz spēlēja Ventspils 2 goli Eirolīgā. Astana 4-0 pret Maccabi.