Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Sieviešu futbola skandāli: dānietes streiko, Anglijas FA spiesta atvainoties par rasismu izlasē

Rolands Eliņš

Sieviešu futbola skandāli: dānietes streiko, Anglijas FA spiesta atvainoties par rasismu izlasē
Eniola Aluko sniedz liecību Lielbritānijas parlamentā
Foto: AP/Scanpix

Kamēr Anglijas Futbola asociācijas (FA) vadība cenšas paskaidrot savu novēlēto un nepilnīgo reakciju savas sieviešu futbola izlases nu jau bijušā galvenā trenera Marka Sampsona rasisma disciplinārlietas izmeklēšanā, Dānijas sieviešu izlase nolēmusi boikotēt PK atlases maču pret Zviedriju nesaskaņu ar savu federācijas dēļ.

Anglijas sieviešu futbola izlases treneris Marks Sampsons septembra izskaņā tika atbrīvots no amata, un viņa vārds tika saistīts ar rasisma izpausmēm pret savas izlases spēlētājam. Vēl pavisam nesen (martā) FA organizētā neatkarīgā komisija secināja, ka apsūdzības pret Sampsonu bijušas nepareizas, bet šodien FA oficiāli izplatīja atvainošanos spēlētājām Eniolai Aluko un Drū Spensai par piedzīvotajām rasisma izpausmēm izlasē.

Aluko pēc „Euro 2017” finālturnīra beigām publiski pauda apsūdzības, ka Sampsons pret viņu izteicis rasistiskas piezīmes, piemēram, izsakot cerību, ka viņas ģimene no Nigērijas neievazās Ebolas vīrusu. Aluko britu medijiem apgalvoja, ka izteikusi šo sūdzību FA jau 2016. gadā, taču saņēmusi vienaldzīgu reakciju. Pēc tam ar viņu parakstīta vienošanās, kas aizliedza Aluko publiski runāt par šo atgadījumu, tā vietā FA viņai izmaksājot kompensāciju.

Kompensāciju pilnā apjomā Aluko gan vēl nav saņēmusi. Kā viņa šodien apgalvoja Lielbritānijas parlamenta priekšā, FA izpilddirektors Mārtins Glens solījis viņai izmaksāt atlikušu daļu no 80 tūkstošu mārciņu vērtās kompensācijas, ja Aluko vispirms izplatīs publisku paziņojumu, ka FA kā iestāde nav aizstāvējusi rasisma izpausmes.

Aluko arī pauda savu šoku par saņemto e-pastu no FA priekšsēdētāja Grega Klārka. Viņa bija viņam aizsūtījusi dokumentu par Sampsona disciplinārlietu no futbolistu arodbiedrības, un Klārks atbildējis ar lakonisku ziņu: „Nav ne jausmas, kāpēc tu man to sūti. Varbūt vari mani apgaismot?” 102 spēles Anglijas izlasē aizvadījusī Aluko norādīja, ka dažbrīd sajutusies kā uz šantāžas robežas, un izteica pieņēmumu, ka FA sistemātiski centusies noklusināt viņas teikto un aizstāvēt treneri Sampsonu.

FA šodien saņēma neatkarīgās izmeklētājas slēdzienu, kas tomēr apstiprināja Aluko sākotnējās apsūdzības, kuras pirms pusgada bija noraidītas kā nepatiesas. Šajā sakarā nepatīkami jautājumi tika uzdoti arī FA tehniskajam direktoram Denam Ašvortam, „Ventspils” galvenā trenera Pola brālim. Dens sākotnēji neatkarīgajai izmeklētājai nodevis 16 spēlētāju sarakstu, kuras aptaujāt, bet izrādījās, ka neviena no viņām nav bijusi lieciniece Sampsona un Aluko sarunām, kamēr šo sarunu liecinieces Ašvorta sarakstā bija „piemirstas”. Britu mediji gan norāda, ka nepatīkamā situācijā nonākusi visa FA vadība un prasības par tās atkāpšanos kļūst arvien skaļākas.

Tikmēr Dānijas sieviešu futbolā arī lieli satraukumi, taču krietni pragmatiskāku iemeslu dēļ, proti, federācija nespēj vienoties ar spēlētājiem par finansiālajiem jautājumiem. Dānijas futbolistes paziņojušas, ka bez līguma ar federāciju neaizvadīs Pasaules kausa atlases spēli piektdien pret Zviedriju. Dānijas futbolistes, kuras šovasar kļuva par Eiropas vicečempionēm, septembrī jau šī paša iemesla dēļ boikotēja pārbaudes maču pret Nīderlandi.

Strīds starp abām pusēs noris jau gandrīz gadu, un tā galvenais iemesls ir par to, vai sieviešu izlases futbolistes tiek noformētas kā Dānijas Futbola federācijas (DBU) darbinieces. DBU vēlas atcelt šo līdzšinējā līguma punktu un tā vietā pakāpeniski uzlabo savus piedāvājumus citos punktus. Pēdējā līguma piedāvājumā DBU ir gatava piešķirt sieviešu izlasei papildu 60 tūkstošus eiro no vīriešu izlases budžeta, kā arī garantēt sieviešu izlasei pārējās pamattiesības kā vīriešu izlasei.

Izmantotie resursi:
Mark Sampson: FA apologises over remarks to...
Denmark women will not play Sweden as...

     [+] [-]

, 2017-10-19 12:24, pirms 7 gadiem
Varēja jau pastāstīt, kāpēc dānietes tik ļoti grib būt tieši federācijas darbinieces? Gan jau tur kāda doma apakšā ir - apdrošināšana, benefiti vai kas cits?