Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2904, Did:0, useCase: 3

Top 5: Die Mannschaft čempionu grābeklis, Markesa piektais, futbola zemestrīce

Top 5: Die Mannschaft čempionu grābeklis, Markesa piektais, futbola zemestrīce
Īrvings Losano un Hesuss Galjardo priecājas pēc vārtu guvuma.
Foto: Reuters/Scanpix

Sportacentrs.com turpina atskatīsies uz Pasaules kausa finālturnīra dienas spilgtākajām epizodēm, kuras futbola fani turpinās apspriest arī nākamajā dienā, kopā ar kolēģiem dzerot kafiju, satiekot paziņu sabiedriskajā transportā vai atpūšoties kopā ar draugiem pie alus glāzes.

1. DIENAS TOP 5, 2. DIENAS TOP 5, 3. DIENAS TOP 5

1. ČEMPIONU LĀSTS

Jau trešajā Pasaules kausa finālturnīrā pēc kārtas esošie čempioni pirmajā spēlē nespēj uzvarēt. Bet kopumā šī bija jau desmitā reize, kad čempioniem turnīrs sākas ar neizšķirtu vai zaudējumu. Mazliet pārsteidz, ka šoreiz tas notika ar allaž stabilo Vācijas valstsvienību, turklāt Meksika līdz šim tikai reizi bija uzvarējusi Die Mannschaft (pirms 33 gadiem draudzības spēlē). Vācieši izpildīja 26 sitienus pa meksikāņu vārtiem, taču vārtus gūt nespēja. Pēdējos turnīros sliktāk bija klājies tikai portugāļiem, kas ar 29 sitieniem nespēja pārspēt angļu vārtsargu 2006. gada finālturnīrā.

2. MARKESA PIEKTAIS FINĀLTURNĪRS

Uz maiņu laukumā nākušais Meksikas izlases aizsargs Rafaels Markess pierakstījies ļoti elitārā klubā - 39 gadus vecais futbolists tagad devies laukumā piecos finālturnīros. Markess spēlējis arī 2002., 2006. 2010. un 2014. gada Pasaules kausa izcīņā. Tādējādi viņš kļuvis tikai par trešo futbolistu vēsturē, kurš piedalījies piecos finālturnīros. Interesanti, ka divi no viņiem ir meksikāņi, jo pirmais šādu ierakstu veica vārtsargs Antonio Karvahals (1950, 1954, 1958, 1962, 1966), bet atkārtoja vācietis Lotārs Mateuss (1982, 1986, 1990, 1994, 1998).

3. SKAISTO VĀRTU BIRUMS

Jau finālturnīra pirmajā spēlē ar skaistu vārtu guvumu izcēlās krievu pussargs Deniss Čeriševs. Nākamajā dienā supersitiens padevās spānim Načo, uz ko ar teicami izpildītu soda sitienu atbildēja Krištianu Ronaldu. Bet svētdien ar lieliskiem tālsitieniem vārtus guva Serbijas izlases kapteinis Aleksandrs Kolarovs, realizējot soda sitienu, un brazīliešu pussargs Felipe Koutinju. Brazīlijas izlases sakarā jāpiebilst, ka Pasaules kausa finālturnīros kopš 1966. gada brazīlieši no ārpus soda laukuma robežām guvuši jau 37 vārtus, kas ir par 11 vairāk nekā jebkura cita valstsvienība. Starp citu, ar soda sitieniem šajā finālturnīrā gūti jau trīs vārti - tikpat, cik pirms četriem gadiem Brazīlijā visa turnīra laikā.

4. IVANOVIČS APSTEIDZ STANKOVIČU

Serbijas izlases veterāns Braņislavs Ivanovičs svētdien pret Kostariku aizvadīja savu 104. spēli valstsvienības sastāvā, tādējādi kļūstot par mačiem bagātāko Serbijas futbolistu. Līdz šim rekordists bija pussargs Dejans Stankovičs. Starp citu, serbi turnīra pirmajā spēlē uzvarēja pirmoreiz kopš 1998. gada, kad kā Dienvidslāvija ar 1:0 pārspēja Irānu un laukumā uz maiņu devās jau minētais Stankovičs. Serbija un iepriekš Dienvidslāvija finālturnīru vēsturē ir uzvarējusi visās četrās spēlēs pret Ziemeļamerikas un Centrālamerikas komandām. Tikmēr Kostarikai šis finālturnīros bija pirmais zaudējums pamatlaikā kopš 2006. gada.

5. FUTBOLA ZEMESTRĪCE

Pulksten 11.32 pēc vietējā laika svētdien Mehiko fiksēta neliela zemestrīce, kurai bijis mākslīgi radīts cēlonis. Seismologu ziņojumā tiek pieļauts, ka zemestrīci izraisījusi cilvēku masveida kustība, piemēram, palēkšanās gaisā. Nav grūti savilkt kopā divus faktus un secināt, ka zemestrīce fiksēta tieši ap to laiku, kad Irvings Losano izvirzīja Meksiku vadībā spēlē pret Vāciju. Meksikāņi jau piekto reizi pēdējos sešos finālturnīros pirmajā mačā izcīnīja uzvaru. Bet pēdējās 18 grupu turnīra spēlēs Pasaules kausa finālturnīros Meksikas izlase cietusi tikai divus zaudējumus (9 uzvaras, 7 neizšķirti).