Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

Bratislavas piezīmes: tiesnešu atvainošanās un cerības tikt 1/4 finālā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Bratislavas piezīmes: tiesnešu atvainošanās un cerības tikt 1/4 finālā
Artūrs Kulda un Elvis Merzļikins. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Sapnis par ceturtdaļfinālu joprojām ir dzīvs. Latvijas izlase aizvadījusi piecas no septiņām spēlēm savā apakšgrupā, izcīnot divas biznesa plānā iezīmētās uzvaras, kamēr ar punktu atņemšanu favorītiem neveicās. Kaut pret čehiem un krieviem pēc pirmās trešdaļas bijām vadībā, bet pret Šveici bija 0:0. Pēdējās stundās daudz (un tā nav laba vēsts) nācies runāt par tiesnešiem.

Ir jāievēro konsekvence. Ja uzskatām, ka duelī pret Čehijas valstsvienību Māris Bičevskis nebija pelnījis noraidījumu līdz spēles beigām, tad tieši tas pats jāsaka arī par Ņikitas Zadorova, no kura spēka spēles uzmanās arī pretinieki NHL, un Riharda Bukarta sadursmi. Tomēr tiesnešiem ar konsekvences ievērošanu nesokas tik labi – divi līdzīgie incidenti tika novērtēti dažādi.

Patiesībā problēmas sākās jau pirmajā trešdaļā. Ja pirms mača hokejistiem tiek jautāts, kā viņiem patīk agrās spēles un kā atšķiras gatavošanās, tad spēles laikā bija redzams, ka mazliet aizgulējušies bija tikai līnijtiesneši. Netika nosvilpti vairāki acīmredzami pārmetieni, turklāt kļūdas bija abos virzienos.

Pārmetieni ātri tiek aizmirsti, bet galveno tiesnešu kļūdas tik ātri nepiedod. Oskara Batņas un Dmitrija Orlova sadursme – pamatots ir jautājums, kāpēc krievu labākais aizsargs varēja turpināt spēli. Trīs vārti arī Āfrikā ir trīs vārti, un šis bija lielais noraidījums arī Āfrikā. Vai Ziemeļamerikā.

Lai viss pret tiesnešiem vērstais nebūtu tik melnās krāsās, jāsaka, ka piekrītu lēmumam uz vienu spēli diskvalificēt Ralfu Freibergu, kuram tādējādi gāja secen duelis pret Krieviju. Bez sliktiem nodomiem, bet tā bija bīstama spēle, un jāpriecājas, ka pretinieks pēc pagulēšanas uz ledus spēja pats pamest laukumu.

Vienlaikus – kā varam prasīt konsekvenci no situācijām, kurās desmit cilvēkiem būs desmit dažādi viedokļi, ja gadījumos, kad visu domām it kā būtu jāsakrīt, viedokļi tāpat atšķiras. Kad mačā pret Itāliju pretinieku aizsargs ar savu nūju pastūma vārtsarga nūju, brīnījos, kāpēc blakus esošais soģis nekādi nereaģē. Noteikumu pārkāpums – melns uz balta. Kā Oskara Cibuļska gadījumā pret krieviem. Viņam divas minūtes pelnīti tika iedotas, itālis tika pažēlots. Vai tagad ripas izmešana ārpus laukuma katrai komandai tiks traktēta citādi?

Vai Ronalda Ķēniņa spēle ar augstu paceltu nūju pret Aleksandru Ovečkinu, kas tika sodīta ar četrām minūtēm mazākumā. Latviešu uzbrucējam lūza nūja, un tas bija vienīgais iemesls, kāpēc tā trāpīja Ovečkinam pa seju. Tas nav pārkāpums.

Ja komandas pārtraukumos analizē spēli un domā par izmaiņām, tad līdzīgu darbu ģērbtuvēs paveic arī arbitri. Noskatījušies video, viņi pirms otrās trešdaļas pieslidoja pie Ķēniņa un atvainojās par noraidījumu, godīgi atzīstot – bijusi kļūda.

Latvijas izlase (vismaz šobrīd) neplāno rakstīt protestu par tiesnešu darbu, bet tas nenozīmē, ka tā nav pelnījusi kļūdu atzīšanu. Kaut privātā sarunā. Batņas gadījumā vienīgais pieņemamais skaidrojums ir tas, ka tiesneši situāciju neredzēja. Visa pārējā arēna gan redzēja, jo drīz vien atkārtojums tika parādīts uz lielā ekrāna. Latvijas soliņš varēja ar pirkstiem rādīt tā virzienā, bet krievi varēja priecāties, ka nav palikuša bez viena no līderiem, kura vārti ievadīja atspēlēšanos.

Turpinājumā gan noderēs izpalīdzīgā Krievijas roka. Latvijas izlasei vēl ir cerības sasniegt ceturtdaļfinālu, bet tad līdzās pašu uzvarām būs nepieciešami Zviedrijas zaudējumi. Pirmkārt, pašiem jāpaņem seši punkti no Zviedrijas un Norvēģijas. Tad latvieši grupu turnīru pabeigs ar 12 punktiem kabatā.

Zviedriem šobrīd ir deviņi punkti, bet vēl jāspēlē pret Šveici, Latviju un Krieviju. Tātad skandināvi nedrīkst paņemt vairāk par trim punktiem (ja viens no tiem ir pret Latviju, tad pret Šveici un Krieviju nedrīkst ņemt vairāk par vienu). Protams, ka pasaules čempionu apspēlēšana ir smags uzdevums, bet – vai tad kāds solīja, ka būs viegli? Ja gribam ceturtdaļfinālu, tad ir jānokož komandas, kas objektīvi ir spēcīgākas. Elvis Merzļikins pēc pērn piedzīvotā zaudējuma ceturtdaļfinālā pauda pārliecību, ka reiz mēs viņus uzvarēsim.

Tādējādi pat pastāv variants, ka Latvija pēc pēdējās spēles nemaz nezina savu likteni – kravāt somas lidojumam mājās vai pārbraucienam uz Košici. Ja zaudējam zviedriem, tad noslēdzošā spēle pret Norvēģiju būs tikai par piekto vietu grupā. Boba Hārtlija vadībā tā vēl nekad nav bijis.

  +7 [+] [-]

, 2019-05-18 19:39, pirms 5 gadiem
Spēles laikā tiesnešiem laikam likās,ka ķēniņš to nūju pret oveckina zodu salauza,ja?

  +2 [+] [-]

, 2019-05-18 19:55, pirms 5 gadiem
Pēc 1:0 uzliku 100 pret LV. Nebūtu žēl zaudēt, ja būtu neizšķirts vai uzvara. Tagad vismaz 32 mierinājumam. Pret čehiem nebija tik vēss prāts pēc 2:0 un neuzliku.
Slēpts komentārs: viedoklis

  +8 [+] [-]

, 2019-05-18 20:14, pirms 5 gadiem
hamonds rakstīja: Spēles laikā tiesnešiem laikam likās,ka ķēniņš to nūju pret oveckina zodu salauza,ja?
Balinska nogulšanās tagad ir 2minūtes??? Tad jau JEBKURA nogulšanās aut savā zonā ir 2min, ja nu kāds tur gribētu slidot... jākrīt nost!?
p.s. Ovečkina spēka paņēmiens arī bija uz ROBEŽAS... jo tas bija jau ar lēcienu... NHL par tādiem viņš nereti tiek sodīts, ja ne no soģu, tad pretinieku puses... Karsums spēlē ļoti līdzīgi-un sodīts ar 5+20 ir ticis REGULĀRI...

     [+] [-]

, 2019-05-18 21:01, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Par 1/4 finālu... lai būtu rakstā rakstītais PIRMKĀRT...
Pirmkārt, šovakar Šveicei ir jāuzvar Zviedrija PAMATLAIKĀ... jo visos CITOS variantos mūsu 2!!! uzvaras turpinājumā nedod NEKO, kas saistīts ar 1/4 finālu!!!

Nu jau, nu jau Tu sarēķināji!😄 Var arī visus trīs ņemt, bet tad mums ir jāņem visi 6 punkti un jācer, ka krievi savāks visus 3 p no svensoniem. Vārdsakot atlikušajās spēlēs ņemam 6p ,svensoni jebkādā kombinācijā 3 p un svensoni out. Es pat teiktu labāk, lai šodien svensoni paņem un pret mums ir nedaudz raslabonā. Ja šodien paņem sui viņiem tā spēle būs tikpat svarīga kā mums

  +4 [+] [-]

, 2019-05-18 21:07, pirms 5 gadiem
raksts matuļa stilā! par saturu teikšu tā - skumji ,bet fakts un patiesi par to kas notiek PČ hokejā šogad.Ar pozitīvām domām nākotnē! par uzvaru, Sarauj LATVIJA!

  +8 [+] [-]

, 2019-05-18 21:10, pirms 5 gadiem
Ar atvainošanos spēli vairs neatgriezt.

  +6 [+] [-]

, 2019-05-18 21:58, pirms 5 gadiem
Man jau pilnīgi ZB to trulo tiesnešu darbības vairāku čempionātu garumā. Jau bieza grāmata ir sarakstāma par viņu kļūdām pret Latvijas izlasi! Kāpēc pirms noraidījumiem, kuri ir lielāki par 2min. nenotiek video atkārtojuma skatīšanās? Kāpēc netiek piesaistīts trešais tiesnesis, jo ir acīmredzams, ka ar 2 svītrainiem klauniem ir par maz, lai hokeja spēles tiesāšanu pasaules čempionātos varētu saukt par nopietni ņemamu. Vai tiešām IIHF (Idiot Ice Hockey Federation) trūkst naudas labu tiesnešu piesaistei? Tāds marazms ir tas pasaules čempionāts un tā jau kuro gadu!

     [+] [-]

, 2019-05-18 22:04, pirms 5 gadiem
Disco tu no tā 100 vinneji 40 tik , nekāds lielais ieguvums nebija

  +6 [+] [-]

, 2019-05-18 22:10, pirms 5 gadiem
Labs raksts. Bet kā ar Kuldas noraidījumu? Kur tur sods tika sazīmēts?

     [+] [-]

, 2019-05-18 22:21, pirms 5 gadiem
DisCo rakstīja: Pēc 1:0 uzliku 100 pret LV. Nebūtu žēl zaudēt, ja būtu neizšķirts vai uzvara. Tagad vismaz 32 mierinājumam. Pret čehiem nebija tik vēss prāts pēc 2:0 un neuzliku.
32 no 100?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-19 02:25, pirms 5 gadiem
..neplāno rakstīt protestu.... tas nozīmē, ka viss ir pareizi un kārtībā.Tiesnešus joprojām varēs ņemt no Nakts līgām, rajona čempionātiem un tiesāt pēc garastāvokļa.Latviešu stilā, pabļaustīsimies internetā, bet oficiāli neprotestēsim, lai jau citi, ja vajag, mums paldies kā ir. Skopu žīdu nomainīja mīksts āzis.Jācer ka vismaz Bobs ir ar aknām un uz atvadām iedos pa purnu mīkstajam āzim.

     [+] [-]

, 2019-05-19 04:28, pirms 5 gadiem
Renē Fāzel, atkāpies! rakstīja: Man jau pilnīgi ZB to trulo tiesnešu darbības vairāku čempionātu garumā. Jau bieza grāmata ir sarakstāma par viņu kļūdām pret Latvijas izlasi! Kāpēc pirms noraidījumiem, kuri ir lielāki par 2min. nenotiek video atkārtojuma skatīšanās? Kāpēc netiek piesaistīts trešais tiesnesis, jo ir acīmredzams, ka ar 2 svītrainiem klauniem ir par maz, lai hokeja spēles tiesāšanu pasaules čempionātos varētu saukt par nopietni ņemamu. Vai tiešām IIHF (Idiot Ice Hockey Federation) trūkst naudas labu tiesnešu piesaistei? Tāds marazms ir tas pasaules čempionāts un tā jau kuro gadu!
Jau sacīju pēc spēles ar Šveici, ka pasaules čempionāts hokejā un tiesāšana tajā sāk līdzināties Eirovīzijas ziepenei. Jau tad bija manāmas pirmās pietiesāšanas tendences par sliktu nefavorītiem, ka šajā čempionātā Latvijas izredzes tikt tālāk "tiks noraktas"... Te ir tas raksts atmiņu atsvaidzināšanai:
Kad hokeja tiesnešu lēmumi līdzinās Eirovīzijas...


Un mēs redzam, ka turpmākās spēles ir viss noticis teju pēc īdentiska scenārija- pirmajos periodos Latvijai "ļauj elpot", bet pēc tam smacē- to darīja neaizskaramie tiesneši.
Norakstīt viņu regulāri pret mazajām izlasēm pieļautās kļūdas uz subjektīvismu vai nevērību, neprofesionālismu, ir stipri par maz. Es tur saredzu pasūtījuma pildīšanas pazīmes un tiesnešu personisku ieinteresētību rezultātā. Nesaku, ka toķis, lai arī reizēm tas nav izslēgts, bet, ka lielo izlašu respektēšana ir viņu bizness tiešā nozīmē.

Stiprajām izlasēm vajag sev lojālus tiesnešus gadījumiem, ja pašiem laukumā nesokas. Tādas spēles tiek salauztas...Gluži kā politikā un ar korupciju- ir vajadzīgi tās piesedzēji, tiesneši, kas ļauj vieniem būt labākās priekšrocības iespējās pār citiem. "Viena taisnība visiem" ir tikai trula frāze; tiesneši traktē likumības pēc saviem ieskatiem un, "kā pagadās" ar uzkrītošu tendenciozitāti respektēt lielos arī hokejā...

     [+] [-]

, 2019-05-19 21:42, pirms 5 gadiem
Kamēr mazie latvieši raud, karavāna iet tālāk. Ja agrāk likās, ka tās ir tikai emocijas, tad jāsāk tiešām piekrist slēdzienam, ka tam visam apakšā ir kaut kāda zināma roka no augšas. Varbūt meistarīgākajām komandām šādas negodīgas epizodes mazāk iegriež vai kā, bet nav normāli, ka tādām mazām valstīm kā Latvija katru čempi ir vismaz pāris kļūdaini tiesnešu lēmumi, kas liedz reāli cīnīties par ceturtdaļfinālu. Izņēmums pret baltkrieviem, bet tur baltkrievi bija mājinieki un arī tur Latvija nebija vajadzīga ceturtdaļfinālā.