Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Zībarts: "Šonakt būs gara nakts"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Zībarts: "Šonakt būs gara nakts"
Mārtiņš Zībarts
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Ukrainai gandrīz visās pozīcijās bija vienāda auguma spēlētājas. Tas atļāva viņām visu laiku mainīties aizsardzībā, tāpēc mums bija daudz grūtāk iegūt pārsvaru," pēc uzvaras pār Ukrainas izlasi teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

"Galvenais ir pozitīvs spēles iznākums. Plānojām pirmajā puslaikā iesaistīt maksimāli daudz spēlētājas, lai ļautu viņām parādīt sevi, taču neizdevās uzķert spēles ritmu. Otrajā puslaikā rotāciju sašaurinājām, uzticoties pārbaudītiem spēkiem.

Izlases vērtībām talkā nāca Kitija Laksa, galotnē iemetot divus vērtīgus tālmetienus, plus vienu trīspunktnieku trāpīja Elīna Babkina. Izskaņā panācām labu balansu, nogādājot bumbu iekšā un ārā. Arī neskautojot pretinieces, sapratām, kā viņas labāk segt aizsardzībā un uzvarējām.

Nav daudz komandu ar tik garu un fiziski spēcīgu sastāvu kā Ukraina. Viņām gandrīz visās pozīcijās ir vienādi augumi, atļaujot visu laiku mainīties aizsardzībā, tāpēc mums bija daudz grūtāk iegūt pārsvaru. Mūsu sadarbības pārsvarā veidotas pēc “pick-and-roll” izspēlēs, caurgājieniem, atmešanām, jāskatās, kur varam dabūt metienus pēc izskrējieniem.

Piektdienas treniņspēlē mūsu sastāvs atšķirsies. Komandas kapteine Gunta Baško-Melnbārde dosies uz FIBA mītni, lai stāstītu par Latvijas pieteikumu "EuroBasket Women 2019" rīkošanai. Sarunājām, ka nospēlēsim piecas ceturtdaļas, lai pārbaudītu plašāku spēlētaju loku.

Kitijai Laksai uzticējos pēc sajūtām un situācijas – mums vajadzēja spēlētāju, kura uzņemsies un droši iemetīs tālmetienu. Kamēr neiemetām (no perimetra), ukraiņu maiņas aizsardzībā strādāja un viņas savilkās groza apakšā.

Ukraina katrā ceturtdaļā sakrāja piezīmju normu. Tāds bija mūsu mērķis – agresīvi spelēt uzbrukumā, iet caurgājienos, savilkt aizsardzību, dabūt piezīmes. Šonakt būs gara nakts. Jānoskatās video, lai saprastu, ko jāmaina.

Sākumā bija daudz nerealizētu ātro uzbrukumu, avantūrisku piespēļu un kļūdu. Vairākas reizes nepratām iespēlēt postā un gūt punktus soda laukumā. Kad nospēlējām ātri, taču nesasteidzot, bija vairāki brīvi metieni. Jāspēlē maksimāli ātri un bez kļūdām.

Nākamnedēļ uz Karlovi Varu turnīru Čehijā brauks 14 spēlētājas. Pārējās meitenes trenēsies mājās, strādās pēc individuālas programmas. Plašu sastāvu turēsim maksimāli ilgi."