Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Blogs: Latvijas futbols kā pašpārvalde

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Blogs: Latvijas futbols kā pašpārvalde
Latvijas izlases līdzjutēji "Algarve" stadionā
Foto: LFF

Vai esat kādreiz aizdomājušies, kādu vietu jūsu dzīvē ieņem Latvijas futbola izlase? Vai pat vēl vienkāršāk - kādas ir pirmās asociācijas, atceroties, ka valstī bez hokeja, basketbola, florbola un citu komandas sporta veidu izlasēm, kuras spēlē vai šogad bija ļoti tuvu finālturnīriem, ir arī futbola komanda?

Ja visā pasaulē par futbola lomu un nozīmi valsts tēlā neviens īpaši nestrīdas, tad pie mums futbola entuziasti mēģina bāzt sejā skeptiķiem “Google Trends” statistiku, kura parāda, ka futbola izlases maču laikā visa pasaule rakstīja meklētājos “Latvia”, “Letonia” vai “Lithuania”. Žēl, ka to dara arī kolēģi un cilvēki, kuri futbolu mīl un saprot. Kāpēc tas ir jādara? Varam taču vienkārši priecāties, ka mums ir izlase, kuras spēles dažreiz liek pasmaidīt ne tikai Gintam Freimanim.

Atliek cerēt, ka kādreiz varēsim smaidīt visi kopā. Dažs labs kolēģis tagad mēģina izskaitļot, vai 2018. gada novembrī arī būs kāda liela Latvijas futbola izlases spēle. Tad, pēc viņa domām, futbols kļūs par daļu no grandiozākajiem svētkiem valsts pastāvēšanas vēsturē. Citās zemēs futbolam nav jācer uz datumu un laiku maģiju, futbols pats veido svētkus! Katra Latvijas izlases spēle ir liels notikums. Pagaidām gan nelielai daļai no sabiedrības. Latvijas izlase jau septiņus (vai pat vienpadsmit) gadus neliek kādam nakts vidū doties ielās ar valsts karogu, lai satiktu tur vēl kādu, kas būtu laimīgs tā paša iemesla dēļ.

Izlases spēles ir pasākums futbolā iesaistītajiem, viņu draugiem un daļai cilvēku no malas. Līdzīgi kā tas ir ar pašpārvaldes/padomes/parlamenta pasākumiem vidusskolā vai augstskolā. Pašpārvaldes rīko balles, pasākumus, konkursus un vēl daudz mazo notikumu, kuri interesē mazākajai daļai no studentiem. Balles notiek tikpat bieži, cik Latvijas futbola izlases mājas spēles. Par to vairākumam parasti patīk sūdzēties, taču viņi saprot, ka arī ārpus pašpārvaldes ballēm pilsētā ir daudz citu notikumu. Tāpat Latvijas sportā bez futbola izlases ir daudz citu “ballīšu”. Kaut vai “The Great Gatsby” stilā ieturētās “ballītes” nakts vidū, kuras Ņujorkā rīko viens pats Kristaps Porziņģis. Nākamajā dienā visi, kuri redzēja spēles tiešraidi, atstāstīs draugiem un paziņām, kā Kristaps sameta tos 35 punktus.

Futbola izlases pasākumi, kurus rīko Latvijas Futbola pašpārvalde, līdzās Porziņģim vai hokeja izlasei pagaidām nestāv klāt. Ierindas skolēni vai studenti, kritizējot pašpārvaldi, parasti saka: “Jūs tur tik daudz, taču neko normāli nevarat izdarīt!” Neko neatgādina? Lielākā kritika parasti ir priekšsēdētāja virzienā, par kuru neviens nevēlējās kļūt (vismaz manā skolā un Universitātē tā bija). Taču, kad sanāk patiešām labs pasākums vai sasniegums valsts konkursā visi studējošie ir lepni. Katrs saprot, ka daļēji ir iesaistīts šajā panākumā.

Latvijas izlases spēle Portugālē noteikti bija labākā “ballīte”, kurā man ir sanācis paviesoties. Pat labāka par Aristoteli! Futbols lika pasmaidīt katram Algarve reģiona iedzīvotājam. Viņiem tas bija ļoti svarīgi. Prieks, ka arī Latvijas izlase cienīgi nospēlēja sev atvēlēto lomu šajā pasākumā. Valsts svētku nedēļā gribētos novēlēt šādus futbola priekus arī Latvijā! Lai dzīvo futbols!

 +10 [+] [-]

, 2016-11-17 14:20, pirms 7 gadiem
Mēģinu saprast, par ko ir raksts. Haotisks.

  +2 [+] [-]

, 2016-11-17 14:25, pirms 7 gadiem
Autor, kāpēc raksti ar segvārdu labākajās revolucionāru tradīcijās?

  +6 [+] [-]

, 2016-11-17 14:32, pirms 7 gadiem
4 vārdos runājot - bezsakars.

     [+] [-]

, 2016-11-17 14:36, pirms 7 gadiem
Veljoprojam staiga slapjas bixinjas no ta ka redzeja Kristini.

  +3 [+] [-]

, 2016-11-17 14:49, pirms 7 gadiem
It kā liela daļa Latvijas iemītnieku apjēgtu, ka nav tikai hokejs. LSM interneta tiešraides komentāros spēlē pret Portugāli viens raksta: ''Ceru, ka Latvija iemetīs vienu golu 100%''. Iemetīs... Futbolā... SWH pirmdienas konkursā jānosauc izlases abu vārtu guvēji šajā ciklā. Censonis iesāk: Daugaviņš!... Ak par futbolu? Mute ciet. Smieklīgi tas, ja nebūtu skumji

     [+] [-]

, 2016-11-17 19:45, pirms 7 gadiem
Speciaalists rakstīja: Veljoprojam staiga slapjas bixinjas no ta ka redzeja Kristini.
skauž?

  +1 [+] [-]

, 2016-11-17 21:52, pirms 7 gadiem
Saņēmos un atkārtoti pārlasīju šo sviestu, bet raksta ideju/mērķi tā arī nesapratu, vienkārši savdabīga īpatņa dīvaina refleksija .. Basketbols un hokejs it kā esot nenormāli populāri Latvijā, bet futbols nē. Nefantazēšu, bet teikšu par savu plašo paziņu loku. Basketbolu un hokeju naktīs neviens neskatās un ar karogu ielās neiet, skatās un runā tāpat kā par futbolu. Tribīnēs redzu apm vienādu skaitu skatītāju. Uz izlases spēlēm ārzemēs futbolā gan noteikti vairāk brauc ..

Ok vienkārši lasīsim šādus rakstus un smaidīsim!