Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Forza Italia: Itālietes notur dubultuzvaru sezonas atklāšanā

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Forza Italia: Itālietes notur dubultuzvaru sezonas atklāšanā
No kreisās: Federika Brinjone un Marta Basīno. Foto: EPA/Scanpix

Uz Retenbahas ledāja Zeldenā šorīt tika uzsākta jaunā Pasaules kausa sezona kalnu slēpošanā, kur bez skatītāju klātbūtnes sacentās dāmas milzu slalomā. Itālijas vadošās sportistes Marta Basīno un Federika Brinjone ieņēma pirmās divas pozīcijas, kamēr trešo vietu izcīnīja slovākiete Petra Vlhova, kura šovasar treniņus aizvadīja Lietuvā.

Pieckārtējā pasaules čempione amerikāniete Mikaela Šifrina, kura sava tēva negaidītās nāves dēļ nav startējusi nevienās sacensībās kopš janvāra, nepiedalījās arī šīs sezonas atklāšanā, bet šoreiz cita iemesla dēļ - nedēļu pirms sezonas sākuma treniņa laikā viņa guva nelielu muguras savainojumu. Jādomā gan, ka tas nav pārāk nopietns, un viņa būs atpakaļ uz starta jau tuvākajos posmos. Tā kā šis ir sezonas pirmais PK posms no visiem ziemas sporta veidiem, ir ļoti svarīgi, lai tā laikā neviens neinficētos ar Covid-19. Taču diemžēl par pirmo pozitīvo testu tika ziņots jau vakar, kad ar vīrusu inficējies viens no Zviedrijas vīriešu izlases treneriem norvēģis Ūla Māsdāls.

1. brauciens

Laikapstākļi sezonas pirmajās sacensībās nebija izcili, jo trases augšdaļā bija diezgan apgrūtināta redzamība miglas dēļ, taču kopumā tie bija apmierinoši (mīnus seši grādi gaisa temperatūra bez sniegputeņa). Jauno sezonu atklāja šveiciete Vendija Holdenere, kura līdz finišam tika 1:11.26 minūtēs. Tomēr jau nākamā dalībniece Marta Basīno no Itālijas ar gandrīz nekļūdīgu braucienu šo rezultātu pārliecinoši pārsita par teju divām sekundēm (1:09.54), kas, kā vēlāk izrādījās, bija arī labākais rezultāts pirmajā braucienā. Itālijas lielisko gatavību jaunajai sezonai pierādīja arī iepriekšējās sezonas Lielā kristāla globusa ieguvēja Federika Brinjone, ieņemot otro pozīciju (+0.58).

Vienīgā sportiste, kura arī spēja pietuvoties Basīno rezultātam vienas sekundes ietvaros, bija norvēģiete Mina Firsta Holtmane, atpaliekot par 0.92 sekundēm. Pārējās ziemeļeiropietes gan startēja ne visai sekmīgi - divdesmitniekā ar diezgan lielu atpalicību iekļuva vienīgi norvēģiete Marija Terēse Tvīberga (15. vieta; +2.76) un zviedriete Sāra Hektore (18. vieta; +3.18), kurai trases augšdaļā bija ļoti samocīts brauciens un pat gandrīz piedzīvots kritiens. Pirmā sezonas izstāšanās bija mājiniecei Rikardai Hāzerei, kura trases vidusdaļā vienā no pagriezieniem uzlika pārāk lielu spiedienu uz iekšējo slēpi un tādējādi nenoturēja līdzsvaru. Par laimi kritiens neizrādījās nopietns. Apmierinātas ar pirmo braucienu varēja būt arī šveicietes, kuras desmitniekā bija pat trīs - Mišela Gizina, kura dalīja ceturto vietu ar pagājušā gada Zeldenas uzvarētāju Alisi Robinsoni no Jaunzēlandes, Lara Guta-Behrami un Vendija Holdenere.

"Jūtos šeit ļoti komfortabli. Trase ir apledojusi, taču ļoti labi sagatavota. No paša sākuma līdz pat beigām jutos labi. Jau treniņos aizvadīju labus braucienus. Tagad man vajag koncentrēties otrajam piegājienam, un tad jau redzēšu, kā viss izvērtīsies," finišā pēc pirmā brauciena teica līdere Marta Basīno.

Jāpiemin, ka ļoti labu sniegumu parādīja arī vairākas sportistes, kas startēja ar zemākiem starta numuriem, iekļūstot pat labāko divdesmitniekā, piemēram, amerikāniete Paula Molcana (17. vieta; +2.89) un šveiciete Priska Nufere (20. vieta; +3.32).

2. brauciens

Otrajā braucienā apstākļi bija krietni uzlabojušies, jo bija pazudusi migla, un caur mākoņiem izlauzušies arī saules stari. Britu labākā slēpotāja Aleksa Tillija, kura bija 28. vietā pēc pirmā brauciena, uzsāka savu otro mēģinājumu ļoti veiksmīgi, trases vidusdaļā iekrājot pat vairāk kā sekundi lielu pārsvaru pār tā brīža līderi Kaju Nūrbīu no Norvēģijas, taču pieļāva rupju kļūdu un līdz ar to zaudēja vairākas sekundes. Sportiste, kurai patiešām izdevās veikt lielu lēcienu otrajā braucienā, bija 27 gadus vecā šveiciete Andrea Ellenbergere, kura pakāpās no 25. vietas uz 11. pozīciju. Viņas otrā brauciena laiks (1:10.05) bija arī trešais labākais starp visām dalībniecēm.

Ar 62. starta numuru braucošā amerikāniete Paula Molcana otro nobraucienu veica vēl labāk kā pirmo, sasniegdama ceturto labāko rezultātu starp visām otrā brauciena dalībniecēm (1:10.07). Kopsummā tas viņai deva vietu desmitniekā, kas ir jauns karjeras rekords. Norvēģijas izlasei otrajā braucienā bija jāpiedzīvo vilšanās. Mina Firsta Holtmane nespēja saglabāt vietu uz goda pjedestāla, atkrītot uz piekto pozīciju. Tikmēr otra labākā norvēģiete Marija Terēse Tvīberga ļoti agresīvi iesāka, bet pieļāva gandrīz identisku kļūdu kā Rikarda Hāzere pirmajā braucienā un finišu nesasniedza.

No līderēm ar neveiksmi otrajā braucienā bija jāsamierinās arī Vendijai Holdenerei, kura rupji kļūdījās jau pirmajās sekundēs (kopsummā palika tikai 26. vietā). Vilšanos otrajā braucienā piedzīvoja arī talantīgā jaunzēlandiete Alise Robinsone, kura izvēlējās riskēšanas taktiku, tomēr nespēja nokontrolēt lielo ātrumu un vienā no pagriezieniem arī pazaudēja izredzes uz līderpozīciju (kopsummā ieņēma 12. pozīciju).

Labākais rezultāts otrajā braucienā padevās slovākietei Petrai Vlhovai, kura pēc pirmā mēģinājuma bija vien desmitā. Tas viņai ļāva šo sezonu iesākt ar goda pjedestālu. Starp citu, šajā vasarā viņa treniņus bija aizvadījusi Lietuvas lielākajā iekštelpu slēpošanas hallē "Snow Arena". Savukārt abas itālietes, Marta Basīno un Federika Brinjone, pārliecinoši noturēja uzvaru. 24 gadus vecajai Basīno tas bija otrais triumfs PK posmā karjerā.

"Mums ir lieliska komanda un esam teicami strādājuši šovasar. Izrādās, ka mēs ar Federiku esam pjedestāla pāris. Tas arī ir šī darba rezultāts. Esmu ļoti priecīga un arī lepna par savu šīs dienas sniegumu. Tas ir vienkārši perfekts starts," pēc uzvaras medijiem pastāstīja Marta Basīno.

Milzu slaloms sievietēm, PK 1. posms Zeldenā (Austrija)

V.SportisteValsts1. brauciens2. brauciensKopā
1.Marta BasīnoItālija1:09.541:10.152:19.69
2.Federika BrinjoneItālija1:10.121:09.71+0.14
3.Petra VlhovaSlovākija1:11.561:09.26+1.13
4.Mišela GizinaŠveice1:10.721:10.27+1.30
5.Mina Firsta HoltmaneNorvēģija1:10.461:10.98+1.75
6.Sofija GodžijaItālija1:11.301:10.86+2.47
6.Meta HrovataSlovēnija1:11.951:10.21+2.47

Jau rīt pulksten 11:00 pēc Latvijas laika šajā pašā disciplīnā uz starta pirmoreiz šosezon stāsies arī vīrieši.