Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas orientieristi izcīna devīto vietu pasaules čempionāta stafetē

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas orientieristi izcīna devīto vietu pasaules čempionāta stafetē
Rūdolfs Zērnis. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija

Latvijas vīru orientēšanās izlase sestdien Norvēģijā izcīnīja devīto vietu pasaules čempionāta stafetes sacensībās, kamēr dāmas samierinājās ar 13. pozīciju.

Pirmo etapu Latvijas vīru komandā veica pieredzējušais Mārtiņš Sirmais. Kaut pēc pirmās kontrolatzīmes viņš līderim zaudēja jau 29 sekundes, stafeti veterāns nodeva vien 14 sekundes aiz līderiem, kas saspringtā cīņā deva 12. vietu. Pēc tam otrajā etapā komandas strauji izretojās - jau pie pirmā kontrolpunkta Edgars Bertuks bija pacēlies līdz astotajai pozīcijai, tomēr viņam jau bija 100 sekunžu deficīts pār līderiem. Savukārt etapu kādreizējais pasaules čempionātu medaļnieks noslēdza kā desmitais, zaudējot gandrīz četras minūtes. Tomēr ceturtā pozīcija bija mazāk nekā minūtes attālumā.

Latvijas komandas šī brīža līderis Rūdolfs Zērnis līdz trešā posma pirmajai kontrolatzīmei bija deficītu pret līderiem samazinājis par gandrīz pusminūti un pacēlies uz astoto pozīciju. Posma vidū likās, ka tiks izcīnīta astotā vieta, jo gan priekšā, gan aiz muguras esošās komandas latviešiem bija aptuveni 40 sekunžu attālumā, tomēr līdz nākamajam kontrolpunktam, kur bija jāveic 1,3 kilometri, Zērnis pret līderiem zaudēja trīs ar pusi minūtes, bet tas nozīmēja atkāpšanos tikai par pozīciju. Līdz ar to finišs arī tika sasniegts devītajā pozīcijā.

Ļoti pārliecinošu uzvaru izcīnīja Zviedrija, kas par pusotru minūti apsteidza Somiju, kamēr pie bronzas tika Francija. Latvija finišā atpalika par septiņām minūtēm un 35 sekundēm.

Zīmīgi, ka pirms čempionāta bija plānots, ka Sirmā vietā stafetē skries Artūrs Pauliņš, tomēr pirms sacensībām tika veikta sportistu maiņa.

Dāmām Līga Valdmane pēc pirmā etapa bija 13. vietā, kas ir vien pozīciju zemāk nekā Sirmais vīru sacensībās, tomēr atšķirība bija tā, ka viņa zaudēja jau vairāk nekā četras minūtes. Ja desmitā vieta bija 15 sekunžu attālumā, pēc tam līdz devītajai pozīcijai bija divu minūšu pauze. Otrajā etapā Laura Vīķe pacēlās uz 12. pozīciju, tomēr pusotras minūtes robežās priekšā bija tikai viena komanda. Trešā posma laikā Sandra Grosberga spēja pacelties pat uz desmito pozīciju, tomēr noslēgumā atkrita līdz 13. vietai.

Uzvaru svinēja Zviedrija, līdz ar to trešo zeltu čempionātā un desmito karjerā gūstot Tūvei Aleksandešonei. Čempiones vien finiša sprintā par četrām sekundēm apsteidza Šveici, kamēr uz bronzas pakāpiena kāpa Krievijas komanda. Latvija finišā čempionēm zaudēja 12 minūtes un 18 sekundes.

Pērn, kad pasaules čempionāts risinājās Latvijā, mūsu dāmas finišēja septītās, bet vīri vēl divus kilometrus līdz finišam atradās līderpozīcijās un tikai ļoti sīvā cīņā nācās samierināties ar astoto vietu. Šogad pirmoreiz pasaules čempionāts notika pēc jauna formāta - šoreiz medaļas tika dalītas vien meža distancēs, līdz ar to nākamajā pasaules čempionātā notiks vien sprinta sacensības.