Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Artūrs Štālbergs: "Māris Verpakovskis palīdzēja atklāt zemūdens akmeņus"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Artūrs Štālbergs: "Māris Verpakovskis palīdzēja atklāt zemūdens akmeņus"
Artūrs Štālbergs
Foto: Liepajalv "Facebook" lapa

"Liepājas basketbols un futbols varētu atsevišķas lietas darīt kopā. Pilsētas klubiem nav jākonkurē, bet jāstrādā vienā virzienā – jāpiesaista Liepājas jauniešus sportam," pēc biedrības "Liepājas basketbols" dibināšanas sarunā ar Sportacentrs.com teica tās valdes priekšsēdētājs un vīriešu komandas galvenais treneris Artūrs Štālbergs.

Dinamiska un pārmaiņām bagāta – tā īsumā var raksturot 33 gadus vecā Štālberga profesionālo karjeru. No 2005. līdz 2007. gadam studējis basketbola apsēstajā Indianas pavalstī (“Evansville” universitātes komanda “Purpura dūži” sacenšas NCAA pirmajā divīzijā – “Missouri Valley Conference” līgā), viņš trīs gadus spēlēja Liepājā un Rīgā, bet 2010. gadā pievērsās trenera darbam.

Sešas sezonas pavadījis Agra Galvanovska un Ainara Bagatska asistenta lomās, Štālbergs 2016. gada maijā tika apstiprināts par Eirokausa kluba “Nizhny Novgorod” galveno treneri, savukārt pērn jūlijā parakstīja līgumu ar Lietuvas vicečempioni “Lietkabelis”, uz komandtiltiņa nomainot pazīstamo speciālistu Kazi Maksvīti.

Pavasarī sekoja jauns pavērsiens – 2013. gada labākais Latvijas treneris (šo atzinību Štālbergs nopelnīja, ar Latvijas U20 izlasi izcīnot Eiropas sudrabu) un Eirokausa komandu stūrmanis atgriezās dzimtenē, lai ieliktu pamatus jaunam Liepājas basketbola klubam. “Liepājas basketbols” ir ilgtermiņa projekts – paša vārdiem runājot, Štālbergs tam vēlas veltīt vismaz četrus gadus.

Artūr, preses konferencē 14. maijā teici, ka pēc atgriešanās no Lietuvas pavadīji divus mēnešus pārdomās. Kas nospēlēja galveno lomu Liepājas izvēlē – ģimene, personīgā motivācija?
Daudzu iemeslu kopums. Panācu mierizlīgumu ar Panevēžas klubu, devos mājup. Janvārī uzturējos Rīgā, bet mēneša beigās atgriezos Liepājā. Tikos ar pilsētas vadību. Redzēju, ka ir noskaņojums veidot jaunu basketbola vidi. Iepriekš redzēju, kā Liepājā atgriezās Māris Verpakovskis. Pārliecinājos, ka pilsētā ir ambiciozi cilvēki ar savu redzējumu un pieņēmu piedāvājumu.

Svarīgs bija ģimenes atbalsts – Liepāja ir mūsu mājas. Gan man, gan sievas vecākiem. Iepriekš visur – Ukrainā, Krievijā, Lietuvā – biju kopā ar ģimeni. Bērniem tuvojas skolas laiks – atgriešanās bija likumsakarīga. Tagad būsim kopā mājās, Liepājā.

Tu minēji, ka Tevi uzrunāja pilsētas pārstāvji. Iniciatīva nāca no potenciāli jaunās pilsētas vadības?
Pirmā tikšanās bija ar (vicemēru) Ati Deksni. Turpinājumā tikāmies ar Jāni Vilnīti, (pilsētas pašreizējo mēru) Uldi Sesku, Verpakovski. Tajā brīdī kļuva skaidrs – pašlaik Liepājas basketbola saimniecībā ir problēmas. Nācu ar savu attīstības redzējumu. Pilsētas vadībai tas iepatikās. Dibinājām biedrību “Liepājas basketbols”, uzrunājām uzņēmējus.

Rudenī, pēc Saeimas vēlēšanām, pilsētā gaidāma varas maiņa – “Liepājas partijas” pārstāvja Ulda Seska vietā nāks Jānis Vilnītis (Latvijas Reģionu apvienība), kurš līdz šim bijis “Liepājas Papīra” sieviešu komandas atbalstītājs. Vai jūti kopsaucēju starp politiskajiem spēkiem?
Jūtu atbalstu no pilsētas domes. Rudenī gaidāmos notikumus nekomentēšu. Zinu, ka basketbolam, futbolam un hokejam Liepājā jābūt. Labā līmenī. Šie sporta veidi nedrīkst pazust no pilsētas kartes. Liepājas domes vadība to saprot un, manuprāt, izdarīs visu, lai šie klubi būtu.

Minēji Māri Verpakovski. Vai viņa sekmīgais piemērs – jaunais Liepājas futbola klubs uzvarēja Latvijas virslīgā – kalpoja par pamudinājumu?
Ar Māri jau vairākus gadus esam draudzīgās attiecībās. Kad sākām domāt par kluba izveidi, daudzās lietās konsultējos ar Māri. Viņš pastāstīja, kā viņi sāka un kam gāja cauri. Kādi “zemūdens akmeņi” bija ceļā. Ieguvu jaunus kontaktus un informāciju.

Liepājas futbola klubs ir piemērs, uz kuru tiekties. Tas, ko viņi sasniedza – cepuri nost! Viņu grāmatā jau ierakstīts Latvijas čempionu tituls. Šajā ziņā varam skatīties uz viņiem kā lielo brāli.

Kādus “zemūdens akmeņus” Māris minēja?
Juridisko un finanšu lietu apguvi, taču nedomāju, ka tas mums varētu sagādāt problēmas. Tās vairāk ir nianses, tai skaitā, kā darboties mārketingā. Ir lietas, kuras Liepājas basketbols un futbols varētu darīt kopā. Pilsētas klubiem nav jākonkurē, bet jāstrādā vienā virzienā – jāpiesaista Liepājas jauniešus sportam.

Vai Liepājas komandu pieteikšana LBS rīkotajiem turnīriem – LBS un LSBL – virzās bez kavēkļiem?
Latvijas Basketbola savienībā uzzinājām, kādas lietas jāpaveic. Pieteikumam nepieciešamie dokumenti aizsūtīti – gaidām atbildi. Iespējams, būs papildus prasības. Neredzu iemeslus, lai mums liegtu spēlēt LBL pirmajā divīzijā.

Vai vari atklāt – kurus cilvēkus uzrunājāt vīriešu komandas galvenā trenera lomai?
Tikāmies ar Uvi Helmani, Sandi Buškevicu, Jevgeņiju Kosuškinu un Agri Galvanovski. Bija arī speciālists no Serbijas, taču līdz darba intervijai nenonācām.

Preses konferencē teici, ka pirmais parakstītais spēlētājs nāk no Jāņa Porziņģa aģentūras.
Septiņpadsmit gadus vecais Uvis Vārna – ar viņu sagatavots līgums (uz trīs sezonām), vēl jāuzliek paraksti. Uzrunāto spēlētāju loks ir samērā plašs – Mareks Jurevičus, Kārlis Lasmanis, Valters Vuciņš, Rihards Bērziņš, Kristaps Miglinieks. Arī viens lietuvietis.

Vispirms mēģināsim izveidot liepājnieku kodolu. Pēc tam iegūt spēlētājus nepieciešamajās pozīcijās, lai komandu varētu veidot atbilstoši iecerētajam spēles stilam.

Kāda varētu būt jauno spēlētāju proporcija?
Skaidrs, ka treniņos piedalīsies vismaz 14 spēlētāji – vismaz divas vietas tiks atvēlētas Liepājas sporta spēļu skolas audzēkņiem. Pirmkārt, viņi iegūs pieredzi treniņdarbā. Otrkārt, ja izdosies sevi pierādīt – būs iespēja tikt pie minūtēm LBL. Pamatspēkus veidos apmēram septiņi spēlētāji ar virslīgas pieredzi.

Mūsdienās 18-19 gadus veci spēlētāji tiek uzskatīti par jaunajiem, lai gan... Mana gadagājuma un vecāki spēlētāji – Kristaps Janičenoks, Armands Šķēle – jau 15-16 gados pieklājīgi spēlēja LBL.

Vai domājat arī par fārmkomandu, kura varētu spēlēt otrajā vai trešajā divīzijā?
Esam par to domājuši. Liepājas sporta spēļu skolā līdz šim bijušas grūtības ar jauno spēlētāju sagatavošanu. Iemeslus neuzskaitīšu, tas ir atsevišķas sarunas jautājums. Rezultāts – trūkst LBL 2 līmenim atbilstoša materiāla. Varbūt atrastu 4-5 spēlētājus, taču viņi, iespējams, nebūtu vadošajās lomās. Tādējādi nākamsezon, visticamāk, būsim bez LBL 2 komandas. Labāk, lai spēlētāji trenējas.

LJBL vecākās grupas komanda (2000. gadā dzimuši un jaunāki spēlētāji), kā arī lielās komandas tālākie rezervisti varētu spēlēt Rietumu līgā. Lēmums vēl nav pieņemts, par to diskutēsim.

Iespējams, vissvarīgākais jautājums ir par filozofijas un metodikas maiņu Liepājas sporta spēļu skolā. Vai tās varētu būt idejas, kuras izmanto “Triple-double” nometnēs – spēlēšana viens pret vienu, divi pret divi, lielāks treneru skaits?
Mans un (Liepājas sporta spēļu skolas direktora) Guntara Kikuča mērķis nav mainīt filozofiju. Mērķis ir sadalīt trenerus korpusos. Lai treneri atbild par noteiktām vecuma grupām, lai nenotiek spēlētāju pārmantošana. Jāzina, ko vēlies darīt ar saviem spēlētājiem.

Mūsu uzdevums – iedot treneriem (teorētisko un praktisko) materiālu, lai viņi zinātu, kurā vecumā kādas lietas jāpaveic. Jānodrošina treneru izglītošanas process, parādīt, kā vajag un nevajag strādāt. Un nodrošināt procesa kontroles mehānismu – lai treneri strādātu un spēlētāji attīstītos. Procesā būs improvizācijas iespējas. Svarīgs būs sasniegtais rezultāts – prasmīgi, motivēti spēlētāji.

Vairāk treneru, lai nodrošinātu labāku individuālo darbu?
Kā Guntars teica – divi treneri katrai vecuma grupai un fiziskās sagatavotības speciālists. Spēlētāju fiziskajam stāvoklim jāseko no mazākajām grupām, lai varētu koriģēt trūkumus – šķības muguras vai pēdas un ceļgala defektus. Nereti 15-16 gadu vecumā jācīnās ar ielaistām veselības problēmām.

Strādāsim profilakses nolūkos – stiprināsim muskuļu grupas. Piesaistīsim gan fizioterapeitu, gan fiziskās sagatavotības treneri. Ja katrā vecuma grupā ir divi treneri, viņi var apmainīties ar pieredzi, izglītoties, nodrošināt kvalitatīvu darbu.

Kam tiks uzticēti kluba ģenerālmenedžera pienākumi?
Atbildu par visiem basketbola jautājumiem un kluba budžetu, tai skaitā spēlētāju un treneru piesaisti. Kluba valdes loceklis Normunds Atvars nodarbosies ar mārketingu un spēļu organizēšanu. Valdes loceklis Guntars Kikučs strādās sporta skolā.

Neskaitot kluba dibinātājus, “Liepājas basketbola” struktūrā ir kluba prezidents Jānis Vilnītis un trīs valdes locekļi, tai skaitā man uzticēti valdes priekšsēdētāja pienākumi.

Tavs vērtējums par Latvijas basketbola līgas sezonu?
Pietiekami interesanta sezona, ņemot vērā valsts un sporta pašreizējo finanšu situāciju. Cīņa par iekļūšanu “play-off” turpinājās līdz pēdējai kārtai. Vienmēr vēlies augstāku līmeni un labākus spēlētājus, taču šogad daudz iespēju bija tieši latviešu basketbolistiem. Viņi to izmantoja dažādi, piemēram, daudzi Liepājas spēlētāji komandu atstāja. Parādījās citi līderi, kuri sevi parādīja labāk nekā iepriekš.

Domāju, ka nākamgad situācija līgā būs līdzīga. Vairākām komandām ir (finanšu) problēmas, situācija mainās, taču Latvijas čempionāts vājāks nekļūs.

     [+] [-]

, 2018-05-20 00:17, pirms 6 gadiem
Labs, interesants speciālists. Tikai smieklīgākā intervijas daļa, ka viņš nointervēja četrus trenerus un beigās trenera darbā pieņēma pats sevi!