Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Jaunups: "Katram jāpanāk soli pretī, lai profesionālais sports nesagrūtu"

Andrejs Siliņš

Jaunups: "Katram jāpanāk soli pretī, lai profesionālais sports nesagrūtu"
Edgars Jaunups. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

"Latvijas basketbols ne ar ko nav atšķirīgs no kafejnīcas, kam būs kredītu brīvdienas vai nodokļu atlaides. Svarīgi panākt, lai publiskā nauda no pašvaldībām turpinātu nonākt klubos, kur tā nonākusi līdz šim," Sportacentrs.com podkāstā "Ārpus Kadra" telefonsarunā sacīja "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

“Šobrīd sezona faktiski ir beigusies. Sestdienas LBS lēmums pārtrauca sezonu un būtībā kļuva skaidrs, ka netiks pabeigta ne regulārā sezona, ne notiks “play-off”. Dzīvojam režīmā, it kā sezona būtu beigusies. Mūsu ārzemnieki devušies prom, izņemot vienu, kurš ģimenes apstākļu dēļ palika Rīgā. Viņam nesen dzimis bērns un kopā ar ģimeni karantīnas laiku pārdzīvos šeit, nevis atgriezīsies savā dzimtenē. Visi pārējie varēja operatīvi atgriezties savās mājās. Vietējie spēlētāji, personāls dzīvo kā visa Latvijas sabiedrība - pašizolēšanās veidā,” aktuālo situāciju VEF klubā ieskicēja Jaunups.

“Viss ir slikti arī tajā aspektā, ka nekas nav saprotams. Lielākā daļa Eiropas klubu līgumsaistības patur spēkā līdz brīdim, kamēr atbildīgās instances pieņem lēmumu par sezonas pārtraukšanu. Mūsu gadījumā - 14. marts. Tad iestājušies nepārvaramas varas apstākļi. Mūsu sapratne ir tāda, ka no šī brīža līgumi vairs nav spēkā. Līdz 14. martam visas saistības paliek spēkā. Skaidrs, ka visas sponsoru naudas nāk ar novēlošanos, piemēram, reklāmas naudas ienāk katra mēneša beigās, ir dalītie maksājumi. Avansa maksājumi par visu sezonu tiek saņemti tikai atsevišķos gadījumos, bieži vien maksājumi sadalīti visas sezonas garumā. Ir augsts pamats uzskatīt, ka par martu plānotās naudas nemaz neienāks. Šobrīd vēl ar sponsoriem neesmu runājis, jo saprotu, ka uzņēmējiem šajā brīdī ir cita problemātika. Pagaidīšu pāris dienas, lai cilvēki saprot, kā strādāt jaunajos apstākļos, un tad nākšu ar mūsu jautājumiem,” VEF kluba vadītājs skaidro, ka no 14. marta līgumi ar spēlētājiem tiek uzskatīti par pārtrauktiem. “Kā būs tālāk, redzēsim. Noteikti būs arī FIBA rekomendācijas, būs precedenti Eiropā, būs Sporta arbitrāžas tiesas vadlīnijas. Skatīsimies.”

“Spēlētāji zināmā mērā ir saprotoši. Kaut vai aizbraukšanas jautājums, kas tika organizēts burtiski pāris stundu laikā. Nebija nekādas ņemšanās,” Jaunups apliecināja, ka pagaidām nekādu aizķeršanos attiecībās ar basketbolistiem nav bijis. “Šeit jāsaprot, ka profesionālajā sportā ir vairākas iesaistītās puses. No vienas puses - klubu vadītāji un īpašnieki, no otras puses - spēlētāji, no trešās - pakalpojumu sniedzēji. Visiem jāsaprot, ka jāpanāk solis pretī, jo, ja to neizdarīs, sistēma sagrūs pavisam. Tas ir izdzīvošanas jautājums. Mūsu solis pretī - darām visu iespējamo, tostarp nodokļu jautājumu risināšanu, lai izmaksātu atalgojumus līgumiem līdz 14. martam. Pakalpojumu sniedzēji piekrīt ātrāk paņemt atpakaļ savus pakalpojumus, piemēram, īres automašīnas vai dzīvokļus ārzemju spēlētājiem, treniņbāžu līgumus. Spēlētāji pasper soli pretī ar atlikušajiem sezonas mēnešiem savos līgumos. Ja šāda solidaritāte nenotiks, tad Eiropā profesionālais sports lielā mērā var sagrūt. Domāju, ka būs kāds saprātīgs risinājums arī vadlīniju veidolā.”

“Pēc dabas esmu optimists. Ja skatāmies uz Latvijas klubiem, mēs jau tik ļoti bijām novājināti pēdējos gados līdz ar nepārdomāto nodokļu reformu un vēl pāris niansēm, ka esam ļoti liesi. Manuprāt, šobrīd klubu līmenī esam efektīvi, neskatoties uz to, ka visādi dīvānu eksperti un "Twitter" speciālisti spriež, cik pie mums ir zems līmenis. Skaidrs, ka līmenis nav augsts, bet galvenokārt tas ir tāpēc, ka esam ļoti liesi un pēdējos gados esam iemācījušies strādāt ar daudz mazākām naudām. Ar to gribu teikt, ka, atjaunojoties, pat ar nelielu kritumu, būsim krietni efektīvāki nekā mūsu kaimiņi un tālāki konkurenti, kas pēdējos gados varēja rēķināties ar lieliem budžetiem. No pieredzes varu teikt, ka nokāpšana no trīs miljonu budžeta uz miljona budžetu nevar viena gada laikā notikt bez sekām. Bet, ja tas notiek trīs četru gadu laikā, tad var pielāgoties un var izdarīt daudz ko. Skatos uz šo situāciju pat relatīvi optimistiski. Protams, šoka terapija būs.”

“Pagaidām LBS darba temps ir nedaudz smieklīgs, sagaidu, ka lēmumi tiks pieņemti operatīvi. Lietuva pieņēma lēmumus jau pagājušās nedēļas beigās, Latvija - tikai sestdien. Ar mokām paspējām atbrīvot ārzemniekus. Kas maksātu par to, ja viņi šeit paliktu un LBS būtu pieņēmusi lēmumu tikai pirmdien? Pagaidām LBS darbība parāda, ka cilvēki vēl nesaprot, ka jāstrādā operatīvā režīmā. Pēc būtības sagaidu, ka cilvēki apzinās situāciju iekšienē un būs partneris sarunās ar pašvaldībām un citām institūcijām,” to, ko sagaida no Latvijas Basketbola savienības (LBS), stāstīja Jaunups.

“Latvijas basketbola klubu sistēma ir tiešā mērā atkarīga no publiskās naudas, ar retiem izņēmumiem. Faktiski vienu izņēmumu basketbola kluba “VEF Rīga” izskatā, kam budžets bijis ļoti maz atkarīgs no publiskās naudas. Ir svarīgi panākt to, lai publiskā nauda nepazūd. Jāspēj iestāstīt valsts un pašvaldību institūcijām, ka, naudu saglabājot basketbolam, tāpat tā ekonomiski darbojas. Tās ir algas cilvēkiem, šī nauda nonāk turpat atpakaļ veikalos un darbina ekonomiku. Latvijas basketbols ne ar ko nav atšķirīgs no kafejnīcas, kam būs kredītu brīvdienas vai nodokļu atlaides. Svarīgi panākt, lai publiskā nauda no pašvaldībām turpinātu nonākt klubos, kur tā nonākusi līdz šim. Cits jautājums, kas mani ļoti satrauc - kur teikts, ka šis stāsts beigsies 14. aprīlī, 14. maijā vai 14. jūnijā? Lasot britu speciālistu analizēto un teikto, pastāv iespēja, ka karantīna var ievilkties pat 18 mēnešu garumā līdz vakcīnu radīšanai. Tad, protams, situācija ir pavisam citādāka, jo naudu nevar iedot, ja nav nemaz iespējams spēlēt.”

Podkāsts “Ārpus Kadra” skatāms portālā Sportacentrs.com un klausāms visās podkāstu straumēšanas vietnēs. Jaunākajā epizodē viedokļos dalījās: Jānis Kalniņš, Kaspars Gorkšs, Raivis Ušackis, Edgars Jaunups, Kārlis Muižnieks, Einars Fogelis, Māris Verpakovskis, Rihards Lomažs, Kaspars Daugaviņš, Krišs Upenieks un Rolands Eliņš.

Klausies sev ērtākajā veidā:
Spotify: https://ej.uz/AKspotify
Podbean: https://ej.uz/AKPodbean
Apple Podcasts: https://ej.uz/AKApple
PlayerFM: https://ej.uz/AKPlayerFM
Podkasti.lv: https://ej.uz/AKDelfi
SoundCloud: https://ej.uz/ArpusKadra

  +7 [+] [-]

, 2020-03-17 17:36, pirms 4 gadiem
Profesionālais sports sagrūs?
Tipa Dinamo hokejisti ies strādāt gaterī? RIMI?

😂😂😂

Vēl viens panikas cēlājs, kurš grib, lai valdība viņam dod naudu tā pat vien...

Jaglābj VEF... jo tas, redz, stute valsts ekonomiku...

     [+] [-]

, 2020-03-17 20:19, pirms 4 gadiem
kopumā diezgan profesionāls komentārs, bet šis nu gan

"Lietuva pieņēma lēmumus jau pagājušās nedēļas beigās, bet Latvija tikai sestdien"

     [+] [-]

, 2020-03-17 22:03, pirms 4 gadiem
Gatis rakstīja: Profesionālais sports sagrūs?
Tipa Dinamo hokejisti ies strādāt gaterī? RIMI?

😂😂😂

Vēl viens panikas cēlājs, kurš grib, lai valdība viņam dod naudu tā pat vien...

Jaglābj VEF... jo tas, redz, stute valsts ekonomiku...
Bet viņam ir taisnība. Ja spēlētāji ietiepjas un klubiem nenāk pretī un to pašu arī klubi nedara, tad būtu ļoti daudz tiesas prāvu. Pie tam, to viņš teica, par visu Eiropu....Man rodas jautājums, kas tur smieklīgs, vai problēma tikai tā, ka viņš to pateica?

  +2 [+] [-]

, 2020-03-17 23:01, pirms 4 gadiem
Būtu Eirolīgas blice varētu domāt , bet šāda komanda ar minimālu pievienoto vērtību jāstutē vien pašiem saimniekiem

  -1 [+] [-]

, 2020-03-17 23:41, pirms 4 gadiem
SteveDavis rakstīja: Būtu Eirolīgas blice varētu domāt , bet šāda komanda ar minimālu pievienoto vērtību jāstutē vien pašiem saimniekiem
Tak izlasi interviju 🤦🤦

  +4 [+] [-]

, 2020-03-18 00:47, pirms 4 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tak izlasi interviju 🤦🤦
Izlasiju ,ja Vef noies pa burbuli ,tad noies neko traku neredzu

  +4 [+] [-]

, 2020-03-18 01:46, pirms 4 gadiem
Real Rebel rakstīja: Bet viņam ir taisnība. Ja spēlētāji ietiepjas un klubiem nenāk pretī un to pašu arī klubi nedara, tad būtu ļoti daudz tiesas prāvu. Pie tam, to viņš teica, par visu Eiropu....Man rodas jautājums, kas tur smieklīgs, vai problēma tikai tā, ka viņš to pateica?
nu un kur teikts, ka katram privātam biznesam jābūt ar peļņu? ja privātajam biznesam nav peļņas, tad pašvaldībai un valstij ir jākompensē zaudējumi?
ja klubam sezonas beigās ir 0 eiro... skaidrs, ka klubs ir īstermiņa... bez jebkādām nākotnes vīzijām - ja kāds (GazProm) iedos naudu, tad nākošgad būsim...
vai varbūt VEF ir sabiedriskā labuma kompānija, kur visi, kas grib, var nākt uz spēlēm BEZ MAKSAS?

ja MAXIMA, RIMI kasieri, tūroperatoru darbinieki uzstāj, ka viņiem pienākas darbs un alga, tad pašvaldībai un valstij jākompensē iespējamie zaudējumi, jāmaksā algas?

  +1 [+] [-]

, 2020-03-18 01:46, pirms 4 gadiem
SteveDavis rakstīja: Izlasiju ,ja Vef noies pa burbuli ,tad noies neko traku neredzu
tieši tā... mākslīgi atjaunoja... noies pa burbuli tā pat kā ASK...

  +3 [+] [-]

, 2020-03-18 08:22, pirms 4 gadiem
Maksimāli slikta komunikācija. Jāsaprot, ja viņš ir komandas īpašnieks, tad viņam arī jārūpējas par savu klubu, nevis kādam jānāk pretī. Jāsaprot arī tas, ka lai arī nauda sportam valstī nav daudz, tad tomēr pastāv arī konkurence par šo naudu. Nebūs viņš, nāks kāds cits klubs un mēģinās izsisties. Nav tā, ka tieši šī kluba likvidēšana būs kaut kāds sporta gals, sporta beigas, kā šis Jaunups te pozicionē!

  +1 [+] [-]

, 2020-03-18 08:57, pirms 4 gadiem
Gatis rakstīja: nu un kur teikts, ka katram privātam biznesam jābūt ar peļņu? ja privātajam biznesam nav peļņas, tad pašvaldībai un valstij ir jākompensē zaudējumi?
ja klubam sezonas beigās ir 0 eiro... skaidrs, ka klubs ir īstermiņa... bez jebkādām nākotnes vīzijām - ja kāds (GazProm) iedos naudu, tad nākošgad būsim...
vai varbūt VEF ir sabiedriskā labuma kompānija, kur visi, kas grib, var nākt uz spēlēm BEZ MAKSAS?

ja MAXIMA, RIMI kasieri, tūroperatoru darbinieki uzstāj, ka viņiem pienākas darbs un alga, tad pašvaldībai un valstij jākompensē iespējamie zaudējumi, jāmaksā algas?
Par VEF man tiešām vienalga, bet par principu - jocīga tev domāšana. JĀ, IR JĀNĀK PRETĪ. Ir ārkārtas situācija. Varbūt ne obligāti jākompensē, bet ir nodokļu un citas opcijas.

"Pienākas darbs un alga"... Labs. Un nepienākas?? Jāsēž bezdarbniekos, jo valsts noteikusi pašizolāciju?

  +2 [+] [-]

, 2020-03-18 09:16, pirms 4 gadiem
Nelietotājs rakstīja: Par VEF man tiešām vienalga, bet par principu - jocīga tev domāšana. JĀ, IR JĀNĀK PRETĪ. Ir ārkārtas situācija. Varbūt ne obligāti jākompensē, bet ir nodokļu un citas opcijas.

"Pienākas darbs un alga"... Labs. Un nepienākas?? Jāsēž bezdarbniekos, jo valsts noteikusi pašizolāciju?
Pēc vajadzības un prioritāte principa , profesionāls basketa klubs viens no pēdējiem listē

  -1 [+] [-]

, 2020-03-18 09:20, pirms 4 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Maksimāli slikta komunikācija. Jāsaprot, ja viņš ir komandas īpašnieks, tad viņam arī jārūpējas par savu klubu, nevis kādam jānāk pretī. Jāsaprot arī tas, ka lai arī nauda sportam valstī nav daudz, tad tomēr pastāv arī konkurence par šo naudu. Nebūs viņš, nāks kāds cits klubs un mēģinās izsisties. Nav tā, ka tieši šī kluba likvidēšana būs kaut kāds sporta gals, sporta beigas, kā šis Jaunups te pozicionē!
Šīs jau parodiski paliek....Rakstā nekas tāds nav teikts, no kā jūs to izzīžat?

  -1 [+] [-]

, 2020-03-18 09:23, pirms 4 gadiem
Gatis rakstīja: nu un kur teikts, ka katram privātam biznesam jābūt ar peļņu? ja privātajam biznesam nav peļņas, tad pašvaldībai un valstij ir jākompensē zaudējumi?
ja klubam sezonas beigās ir 0 eiro... skaidrs, ka klubs ir īstermiņa... bez jebkādām nākotnes vīzijām - ja kāds (GazProm) iedos naudu, tad nākošgad būsim...
vai varbūt VEF ir sabiedriskā labuma kompānija, kur visi, kas grib, var nākt uz spēlēm BEZ MAKSAS?

ja MAXIMA, RIMI kasieri, tūroperatoru darbinieki uzstāj, ka viņiem pienākas darbs un alga, tad pašvaldībai un valstij jākompensē iespējamie zaudējumi, jāmaksā algas?
Es tieši varu pajautāt, ko tur murgo? Rakstu tak izlasi...VEF ir klubs ar mazāko % no klubiem, kuriem pašvaldības palīdz un tas teiktais bija attiecināts uz citiem mūsu klubiem. Ir tik grūti izlasīt?

Un ir maz profesionālo klubu, kuri reāli gadu noslēdz ar peļņu.

Pie tam, vadoties pēc tavas loģikas, klubs spēlētājus var aizsūtīt bezalgas atvaļinājumā un viss. Spēlētājs tad neko nesaņem. Bet kopumā, es nojaušu, ka neesi sapratis, kas rakstā pateikts.

     [+] [-]

, 2020-03-18 09:48, pirms 4 gadiem
SteveDavis rakstīja: Pēc vajadzības un prioritāte principa , profesionāls basketa klubs viens no pēdējiem listē
Es jau teicu, ka nerunāju par VEF, bet par tiem "Rimi, Maxima kasieriem".

  +1 [+] [-]

, 2020-03-18 12:20, pirms 4 gadiem
Nelietotājs rakstīja: Par VEF man tiešām vienalga, bet par principu - jocīga tev domāšana. JĀ, IR JĀNĀK PRETĪ. Ir ārkārtas situācija. Varbūt ne obligāti jākompensē, bet ir nodokļu un citas opcijas.

"Pienākas darbs un alga"... Labs. Un nepienākas?? Jāsēž bezdarbniekos, jo valsts noteikusi pašizolāciju?
respektīvi... Tu uzskati, ka valdībai tagad būtu jāmaksā kaut kādiem amerikāņiem, meksikāņiem algas, ko ir sasolījis Jaunups vai kāds cits kluba īpašnieks?

Jaunups jau skaidri un gaiši pasaka, ka basketbolam vajag naudu dot visu laiku... "Jāspēj iestāstīt valsts un pašvaldību institūcijām, ka, naudu saglabājot basketbolam, tāpat tā ekonomiski darbojas."

jo basketbolisti iepērkas veikalos un tā nauda atnākot atpakaļ...
citu nauda netiek tērēta veikalos?

  +1 [+] [-]

, 2020-03-18 12:27, pirms 4 gadiem
Real Rebel rakstīja: Es tieši varu pajautāt, ko tur murgo? Rakstu tak izlasi...VEF ir klubs ar mazāko % no klubiem, kuriem pašvaldības palīdz un tas teiktais bija attiecināts uz citiem mūsu klubiem. Ir tik grūti izlasīt?

Un ir maz profesionālo klubu, kuri reāli gadu noslēdz ar peļņu.

Pie tam, vadoties pēc tavas loģikas, klubs spēlētājus var aizsūtīt bezalgas atvaļinājumā un viss. Spēlētājs tad neko nesaņem. Bet kopumā, es nojaušu, ka neesi sapratis, kas rakstā pateikts.
jaunups saka, ka pašvaldībām un valstij naudas dalīšana basketbojam jāsaglabā iepriekšējā līmenī...
vai basketbols būtu tā prioritāte, kuriem jādod nauda?
lai klubs risina problēmas ar saviem spēlētājiem un apkalpojošo personālu... meklē kompromisu...

pašvaldības un valsts nauda tagad jānovirza citur...

     [+] [-]

, 2020-03-18 14:11, pirms 4 gadiem
Gatis rakstīja: jaunups saka, ka pašvaldībām un valstij naudas dalīšana basketbojam jāsaglabā iepriekšējā līmenī...
vai basketbols būtu tā prioritāte, kuriem jādod nauda?
lai klubs risina problēmas ar saviem spēlētājiem un apkalpojošo personālu... meklē kompromisu...

pašvaldības un valsts nauda tagad jānovirza citur...
pro sports pilda sava veida sociālo funkciju, īpaši mazākās pilsētās un tāpēc ir jāturpina finansēt basketbols. Nu neviens jau nedod un neprasa Kauņas līmeņa finansējumu, kas ir Žalgirim...

Un Jaunups arī pasaka to, ka kompromiss jāmeklē komandām ar spēlētajiem un trešajām pusēm....

     [+] [-]

, 2020-03-18 14:22, pirms 4 gadiem
Ar diviem skatītājiem viņi tur neko nepilda ,ja kluba vadība nevar atrast naudu kluba tālāk pastāvēšanai tad klubs jāslēdz ciet