Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Jelgavas" treneris Caune: "Komandas lielākā problēma - funkcionālā gatavība"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

"Jelgavas" treneris Caune: "Komandas lielākā problēma - funkcionālā gatavība"
Dāvis Caune (vidū) pēc Andreja Perepļotkina gūtajiem vārtiem

SynotTip futbola Virslīgas18. kārtas spēlē futbola klubs "Jelgava" savā laukumā atzina valsts čempiona Jūrmalas "Spartaka" pārākumu. Piedāvājam Jelgavas komandas trenera amata izpildītāja Dāvja Caunes un "Spartaka" galvenā trenera Jozefa Vukušiča pēcspēles komentārus.

Jozefs Vukušičs, FK "Spartaks" Jūrmala galvenais treneris: "Uzreiz vēlētos uzteikt mājinieku komandu, kas lika mums spēlēt uz maksimumu. Uzskatu, ka viņi nospēlēja labi, visas spēles garumā radot bīstamas situācijas. Pretinieki cīnījās līdz galam un padarīja mūsu spēli par ļoti sarežģītu. Mēs centāmies uzspiest savu spēli, taču tas nebija viegli. Mēs ielaidām pirmos vārtus pēc soda sitiena, kas pasliktināja situāciju. Ļoti labi, ka īsi pēc pārtraukuma mums izdevās gūt vārtus. Kad mēs izlīdzinājām rezultātu, sākās atklāts futbols. Mūsu otrie vārti bija izšķiroši. Pēc tiem mēs centāmies noturēt rezultātu, jo trīs punkti šajā spēlē bija ļoti svarīgi. Tagad čempionāts iziet finiša taisnē, un katra spēle būs līdzīga šai. Mums jāstrādā vairāk ar savām rezervēm, lai būtu labāk gataviem cīnīties tālāk. Psiholoģiski šodien nebija viegli, taču pats svarīgākais ir rezultāts."

Dāvis Caune, FK "Jelgava" galvenā trenera amata izpildītājs: "Gribēju apsveikt pretinieku ar uzvaru. Domāju, ka laikam jau pelnītu. Kas attiecās uz mūsu komandu, vēlos pateikt visiem paldies par spēli. Protams, ka zaudējums ir neapmierinošs rezultāts. Kā lai pasaka... Ir kaut kādas pozitīvas iezīmes, salīdzinājumā ar iepriekšējo spēli. Tomēr ir vēl dažas lietas, kuras, manā skatījumā, vēl neizdodas. Īsā periodā ir ļoti grūti panākt krasas izmaiņas. Protams, kaut kur var noveikties, bet futbolu nevar apmānīt.

Uzskatu, ka pirmajā puslaikā mēs bijām labāki. Iesitām golu no standarta, ko bijām pelnījuši. Otrajā puslaikā, savukārt, "Spartaks" bija labāks, pelnīti iesitot savus golus. Kaut kādā brīdī, varbūt, nedaudz nosēdāmies fiziski. Sakarā ar spēlētāju funkcionālo gatavību notiek liela rotācija. Kādu spēlētāju nomainījām, tad cits nosēdās viņa vietā, bet vēlāk vēl vienu bija jānomaina... Kā varam, tā ejam. Vairākas lietas, kuras tagad cenšamies noorganizēt taktiski, vēl nav tik labi noslīpētas. Beigās viss pieminētais attaisnojās rezultātā. Es esmu daudz priecīgāks par spēles zīmējumu, nekā tas bija pagājušo reizi [5. augusta spēlē pret "Ventspili" (0:1)]. Ja mēs tā turpināsim, viss būs normāli. Mūsu mērķis ir maksimāli saglabāt cerības [čempionātā] līdz izlašu pauzei. Cerēsim, ka izlašu pauzē varēsim labi patrenēties un pēc tam izlabot visu, ko līdz šim esam zaudējuši."

Jums bija slikta spēle Ventspilī un slikts pirmais puslaiks Jelgavā... Ir sapratne, kāpēc tā? Un vai bija pārliecība, ka varēsiet uzvarēt šo spēli?
Vukušičs: Nebija tik viegli. Mēs mēģinājām aizmirst spēli Ventspilī un neieciklēties uz to, kas būs pēc tam. Bija jāfokusējas šai spēlei. Pirmais puslaiks bija slikts. Viņi guva skaistus vārtus, bet piecas minūtes pirms tam mums arī bija laba vārtu gūšanas iespēja. Puslaika pārtraukumā uzspiedām uz lietām, ar kuru palīdzību mainījām spēli. Mēs nedomājām par rezultātu, bet centāmies izmainīt spēles gaitu. Pārliecību deva arī tas, ka manā rīcībā ir labi spēlētāji, kurus es varēju sūtīt uz maiņu. Svaigi spēlētāji varēja daudz ko dot, jo pretiniekam nebija pārāk labs rezervistu soliņš. Tas ir futbols [This is soccer - ang.]. Mēs bijām ļoti koncentrējušies aizsardzībā, atšķirībā no spēles Ventspilī. Spēlējām vienkāršāk un drošāk, taču ielaidām pēc soda sitiena. Zinājām, ka mūsu rīcībā ir 45 minūtes, lai izlabotu situāciju, ko mēs arī izdarījām.

Teici, ka jāuzlabo dažas lietas. Zem šīm lietām bija domāta funkcionālā gatavība?
Caune: Galvenokārt, jā. Taktiskais moments arī, jo katram trenerim ir savs redzējums. Te vienmēr varēs piesēties, pat pie tās labākās spēles. Taču fiziskais ir pats svarīgākais. Meistarība mums ir. Atsevišķiem spēlētājiem taktiskais moments ir sekundāra lieta. Ja cilvēks varēs fiziski pavilkt, tad ar meistarības palīdzību citreiz varēs iztikt arī bez taktikas.

Pastāsti par to, kāpēc notika vairākas maiņas balsta zonā? Tas bija tāpēc, ka aizsardzības centrā bija jāspēlē balsta pussargam Antem Bakmazam?
Caune: Beigās bija neplānota maiņa [Andrejs Perepļotkins bija spiests atstāt laukumu - aut.]. Beigās gribējām izlaist Evaldu [Razuli], taču tad bija jānāk Vadimam [Avdejevam]. Neslēpšu un atklāšu, ka šī maiņa nebija plānota pirms spēles. Negribu vērtēt viņa spēli, līdz neesmu apskatījies video. Principā, jā - Mārcis [Ošs, izlaida spēli diskvalifikācijas dēļ - aut.] nebija, tāpēc balta zonā uzreiz mīnuss viens. Taču nevar teikt, ka mums tur nav izvēles. Lielākā problēma jau ir uzbrukumā vai pa malām. Tur ir spēlētāji, kurus dažreiz grūtāk aizstāt. Par centrālo zonu tā nevar teikt, jo tur mums spēlētāju gana daudz.

Evaldu gribēji laist laukumā vēl pirms tam...
Caune: Evalds bija plānots, taču Perjam [Perepļotkinam] bija uzsists pa ikru, tāpēc viņu vajadzēja mainīt. Vēl pirms tam Reinis [Flaksis] teica, ka viņam vilka aizmugurējo. Ja mēs izdarītu visas plānotās maiņas laicīgi, tad pēdējās 20-25 minūtes būtu jātur īkšķi, lai visiem viss ir kārtībā. Zinot situāciju, kāda ir tagad, droši vien tā nebūtu. Tāpēc darījām tā, kā darījām.

Kur bija Sergejs Pušņakovs un Edgars Vardanjans?
Vukušičs: Vardanjans ir slimnīcā [spēles laikā Latvijas nacionālās izlases spēlētājs gan atradās tribīnēs - aut.]. Mēs vēl nezinām, kas viņam īsti ir - gaidīsim pārbaužu rezultātus. Pušņakovam ir dzeltenās kartītes [trīs], un es uztraucos, ka viņš var dabūt ceturto. Nākamā spēle ir Liepājā [26. augustā], kur mums nepieciešams augstas klases spēlētājs viņa pozīcijā. Ņikita [Bērenfelds] nospēlēja divas labas spēles dublieru komanda, tāpēc ļāvām viņam nospēlēt šo maču Pušņakova vietā, kurš neliela savainojuma dēļ izlaida pēdējos divus treniņus.

Vardanjans dabūja savainojumu treniņā?
Vukušičs: Nē, viņš nav savainots. Viņš nav formā. Mēs nezinām, kas ar viņu ir, bet pirmo pārbaužu rezultāti nebija labi... Gaidīsim analīžu rezultātus.

Ventspilī Vardanjans bija kapteinis. Notikusi kapteiņa maiņa?
Vukušičs: Nē, mēs nemainījām kapteini. Edgars [Gauračs] toreiz nebija pamatsastāvā. Normālā situācijā Edgars Gauračs ir kapteinis, bet Vardanjans ir kā otrā izvēle. Pēdējās spēlēs veicām nelielu sastāva rotāciju. Šoreiz bija trīs jauni spēlētāji, iepriekšējā mačā veicām divas izmaiņas. Mums ir rezerves, kuras izmantosim ceturtdienas spēlē pret "Mettu" Latvijas kausā. Ir svarīgi, lai visi spēlētāji ir formā.

Kā ir ar jūsu traumētajiem? Alans Siņeļņikovs, Gļebs Kļuškins...
Caune: Baigi labi tagad iet. Tagad Makss [Rafaļskis] jau spēlēja. Kevins [Kaubers] arī jau var spēlēt. Maksu nomainījām ne tāpēc, ka viņš atkal satraumējās. Alanu ir iespējas jau nākamajā spēlē redzēt. Gļebu varbūt arī būs iespēja redzēt pirms izlases pauzes, nākot uz maiņu. Lazdiņš vienīgais, kurš ilgāk nevarēs spēlēt. Uz izlasi viņš noteikti nebūs.

Kā vērtē Gļeba izredzes tikt uz izlasi?
Caune: Es domāju, ka nav izredžu. Ja tikai viņš tagad pēkšņi neatveseļosies. Drīz izrunāsim un sapratīsim visu situāciju. Ja viņš netrenēsies un nespēlēs, tad viņu nav jēgas saukt uz izlasi.

Kausa ceturtdaļfināla pārcelšana uz 13. septembri - slikti vai labi?
Caune: Man jau pirms tam uzdeva šo jautājumu. Zinot tagadējo situāciju, priekš mums tas būs labi.