Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Perevertailo: "Virslīgā rezultāts katrā spēlē var būt jebkāds"

Krišs Upenieks

Perevertailo: "Virslīgā rezultāts katrā spēlē var būt jebkāds"
Jevgēņijs Perevertailo
Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Intervijā Latvijas futbola Virslīgas mājaslapai jūnija labākais treneris Jevgēņijs Perevertailo atzina, ka Virslīgā ir daudz labu treneru un ka komandu spēku samērs ir līdzīgs, tāpat ''Riga'' FC galvenais treneris komentēja viņa kluba veiktos transfēru darījumus vasaras pāreju periodā, kā arī novērtēja Latvijas klubu izredzes eirokausos.

Apsveicu ar jūnija labākā trenera balvu! Cik nozīmīga jums personiski ir šāda atzinība?
Paldies par apsveikumiem. Es kopumā to, protams, uztveru ar prieku – tas ir patīkami. Taču domāju, ka mums ir daudz treneru, kuri būtu šādas atzinības cienīgi. Vienkārši man šomēnes mazliet paveicās (iesmejas).

Mēnesis sākās ar ne pārāk veiksmīgu spēli – bezvārtu neizšķirtu pret ''Mettu''. Kuru savas komandas spēli jūnijā uzskatāt par labāko?
Vienu spēli no zvana līdz zvanam negribētos izcelt. Bet pirmais puslaiks pret ''Jelgavu'' man patika vislabāk manas komandas izpildījumā. Un tas, kā darbojāmies ar RFS, izmantojot brīvo teritoriju visas spēles gaitā. Šādas divas lietas gribētu izcelt.

Pārņemot ''Riga FC'' vadības grožus, mainījāt shēmu, un tādēļ daži futbolisti spēlēja ne savās pozīcijās. Jūnijā izdevās atrast vislabāko virknējumu?
Nē, vienkārši parādījās laiks pilnvērtīgam treniņu procesam, spēļu kļuva mazāk, tāpēc sanāca šo to noslīpēt gan uzbrukuma, gan aizsardzības darbībās. Tas arī viss. Tagad gan diemžēl mums nav spēļu, un tā ir problēma. Taču ko lai dara?! Tāds nu ir tas spēļu kalendārs. Diemžēl ''Babītes'' vairs nav.

Vai tad spēles pret komandu ar neizdibināmu motivāciju būtu labāks risinājums nekā pārbaudes mači?
Vismaz tajā spēlē, kurā man laimējās (iesmejas) vadīt komandu pret ''Babīti'', viņi bija cienīgi pretinieki: cīnījās līdz pēdējam. Skaidrs, ka mums bija nospiedošs pārsvars, bet tikai pēdējās minūtēs mums izdevās izraut uzvaru. Tā ka grūti teikt, kā būtu bijis.

Jūsu darba pirmajos mēnešos radās iespaids, ka galveno akcentu komandas spēlē liekat uz drošu aizsardzību, ka tai pievēršat vairāk uzmanību. Vai tā ir?
Nē, ne gluži. Lieta tāda, ka katram trenerim ir savas prasības pret spēles organizāciju. Spēlētājiem bija nepieciešams laiks, lai viņi saprastu trenera prasības un spētu tās izpildīt. Spēles organizācijā primārā lieta ir disciplīna, un tā galvenokārt ir aizsardzība. Tad soli pa solim cenšamies attīstīt arī uzbrukumu: gan tā veidošanu, gan noslēgumu. Komandā ir laba līmeņa izpildītāji, tāpēc domāju, ka pakāpeniski uzlabosim komandas sniegumu kā aizsardzībā, tā uzbrukumā.

Vasaras transfēru periodā komandas sastāvā notika vairākas izmaiņas. Pakomentējiet, lūdzu, aizgājušo spēlētāju promdošanās iemeslus, kā arī paraksturojiet jaunpienācējus!
No komandas aizgāja laba līmeņa spēlētāji. Es domāju, ka viņi vienkārši nebija iekšēji motivēti turpināt šeit spēlēt, tāpēc arī aizgāja. Nevis tāpēc, ka neatbilda līmenim. Tieši otrādi – domāju, ka viņiem ir pietiekami daudz meistarības. Laikam viņi nevēlējās šeit palikt, bet gribēja doties uz spēcīgākiem čempionātiem. Divi no viņiem pārcēlās uz Krieviju: Hizirs Apajevs uz Kurskas ''Avangard'', kas spēlē FNL līgā, un Vitālijs Fedotovs pārcēlās uz Premjerlīgas jaunpienācēju Habarovskas SKA. Par pārējiem nekā daudz nezinu, kur viņi pārcēlušies. No tiem, ar ko parakstījām līgumu, minēšu Minori Sato. Viņš ir ļoti labs, kvalitatīvs futbolists. Ir vēl citi jaunieguvumi, ir pārbaudāmie. Paskatīsimies! Laiks rādīs, cik efektīvi būs šie papildinājumi.

Kura virslīgas komanda tiktāl uz jums atstājusi vislabāko iespaidu? Skaidrs, ka čempionāts ir spēcīgs ar laba līmeņa komandām, bet kura atstāja vislabāko iespaidu?
Godīgi teikšu – visas komandas ir spēcīgas. Tas ir acīmredzami. Gan ''Metta'', gan ''Spartaks'' ir spēcīgi pretinieki, lai gan abi klubi atrodas tabulā pretējos polos. Tomēr mazliet efektīvāka pret mūsu komandu bija ''Liepāja/Mogo''. Bet tas ir mainīgi – šodien tā, rītdien var būt citādi, jo mainās komandas, spēlētāju stāvokļi. Līmenis ir nudien labs. No katras komandas, kas palika līgā, var gaidīt nopietnu pretsparu, un rezultāts katrā spēlē var būt jebkāds.

Vai sekojāt līdzi virslīgas klubu spēlēm eirokausos un kāds iespaids par tām palicis?
Jā, protams, sekoju līdzi. Tikai ''Spartaka'' maču nevarēju paskatīties. Šur tur varbūt mazliet nepaveicās atsevišķās spēlēs. Protams, vienmēr gribas labāku rezultātu. Tagad, domāju, gan ''Spartakam'', gan ''Liepājai'' būs... maz ticams, ka viņi iekļūs tālāk. Tomēr vēlu viņiem veiksmi atbildes spēlēs!

Sen neesam redzējuši jūsu komandu darbībā. Kāda situācija ar savainotajiem spēlētājiem? Vai Artūru Zjuzinu drīzumā varētu ieraudzīt spēlējam?
Artūrs diemžēl izkritis uz ilgāku laiku, taču tagad, domāju, viss ies uz labo pusi. Viņam Itālijā ir veikta operācija, viņš pēc divām nedēļām turp vēlreiz dosies, lai speciālistu uzraudzībā izietu rehabilitācijas procesu. Domāju, ka septembra vidū viņš varētu jau spēlēt. Visi pārējie ir ierindā, citu sastāva problēmu nav.

Kā ''Riga'' jāturpina spēlēt, kas jāuzlabo, lai sezonas turpinājums būtu veiksmīgs?
Viss ir jāuzlabo: gan disciplīna, gan radošums futbola laukumā. Konkretizēt un atklāt kaut kādus komandas iekšējos noslēpumus nevēlos (iesmejas). Skaidrs, ka ir, pie kā strādāt

Jāpiebilst, ka ''Riga'' FC piektdien Skonto stadionā aizvadīja pārbaudes spēli pret Kipras augstākās līgas klubu ''Paphos'' FC. Pateicoties Kaspara Gorkša un Darko Lemajiča gūtajiem vārtiem, rīdzinieki uzvarēja ar 2:1. Kipras klubs Rīgā aizvada starpsezonas procesu un gatavojas jaunās sezonas sākumam, kas paredzēts augusta vidū.

Izmantotie resursi:
SynotTip virslīga