Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Treneru tēzes: Kononova varenais puslaiks, Riherts par pazaudētajām galvām

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Treneru tēzes: Kononova varenais puslaiks, Riherts par pazaudētajām galvām
Oļegs Kononovs. Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Pirmdien un otrdien startēja Latvijas Virslīgas 2020. gada sezona. Pirmajos mačos pie uzvarām tika čempione "Riga", vicečempione RFS, kā arī izbraukumā spēlējušās "Liepāja", "Jelgava" un "Spartaks". Portāls Sportacentrs.com piedāvā visu preses konferenču apkopojumu.

BFC Daugavpils - FK Liepāja 0:2

Jurijs Sokolovs (BFC Daugavpils): “Pirmajā puslaikā baidījāmies no pretinieku uzvārdiem”

- Vispirms gribētos apsveikt Liepāju ar uzvaru un visu mūsu futbola ģimeni ar čempionāta sākumu. Manuprāt, mēs mazliet baidījāmies no skaļajiem Liepājas futbolistu vārdiem. Pirmajā puslaikā mazliet nervozējām un neizdarījām to, ko norunājām pirms spēles.

- Otrajā puslaikā spēle pamainījās, jums bija 3-4 ļoti labi momenti. Ko izmainījāt pārtraukumā?
- Pārkārtojām shēmu. Pirmo puslaiku spēlējām ar trim centra aizsargiem, bet otro – ar diviem. Pārtraukumā teicām puišiem, ka mums jāatgriežas spēlē ar gūtiem vārtiem. Paši redzējāt, ka momenti bija labi. Ja izmantotu vienu, spēle būtu vēl interesantāka un mums būtu cerības uz neizšķirtu. Taču rezultāts ir uz tablo.

- Kādu vērtējumu par šo spēli dod komandai, ņemot vērā, ka bija divi dažādi puslaiki?
- Prieks par daudziem jaunajiem futbolistiem, no kuriem vairāki [Oļģerts Raščevskis, Raivis Ķiršs] debitēja Virslīgā. Galvenais, ka puiši saprata, ka ar Liepājas futbolistiem var spēlēt, neskatoties uz to, ka pēc uzvārdiem pretinieki bija augstākā līmeņa. Prieks, ka [Edgars] Ivanovs un [Raivis] Ķiršs pēc pārtraukuma spēlēja daudz labāk un drošāk nekā pirmajā puslaikā. Pēc spēles pareizi pateica mūsu treneris Vladimirs [Žavoronkovs] – par varoņiem var kļūt tieši spēles laikā, nevis pirms vai pēc. Man šķiet, ka daudziem spēle sanāca, taču nav, ko žēloties – jāgatavojas nākamajām spēlēm.

- Kā mainīsies Daugavpils nākamajās spēlēs, ņemot vērā, ka vairāki futbolisti sēž karantīnā?
- Esmu pārliecināts, ka būs izmaiņas. Cerams, ka sastāvā atgriezīsies arī Dāvis Cururs, kura laukumā trūkst, jo ar viņa palīdzību varam variēt ar taktiku. Galvenais, ka puiši bauda Virslīgas garšu – ceru, ka nākamās spēles būs arvien labākas.

- Un kā tu pats jūties uz soliņa – negribas vairs izskriet laukumā uz kādu sekundīti?
- Kad Vaļera [Afanasjevs] trāpīja pa pārliktni, es izlēcu laukumā, jo domāju, ka bumba būs vārtos [smejas]. Mazliet nepaveicās… Bet saprotu savas funkcijas. Ir grūtāk, bet cenšos palīdzēt galvenajam trenerim un jaunākajiem futbolistiem. Esmu gatavs šai lomai.

Dmitrijs Molašs (FK Liepāja): “Lēmums stāsties galvenā trenera amatā bija ļoti grūts”

- Bija skaidrs, ka pirmā spēle nebūs viegla, turklāt arī pretinieks mūsu klubam ir neērts – pērn Daugavpilij tika uzdāvināti daudzi punkti, tāpēc šodien bija principiāla tikšanās. Jebkura čempionāta sākumā svarīgs ir raksturs un gribasspēks. Pirmo puslaiku aizvadījām diezgan pārliecinoši, bet pēc tam paši nobijāmies no rezultāta un sanāca nervoza spēle. Esmu ļoti apmierināts, ka tādā spēlē ieguvām trīs punktus un nosargājām vārtus neskartus.

- Otrā puslaika sākumā Daugavpilij bija vairāki bīstami momenti. Kas notika?
- Laikam jau komanda nobijās no rezultāta. 2:0 ir diezgan atslābinošs rezultāts. Pārtraukumā tieši runājām, ka nekādā gadījumā nedrīkst atslābināties un jāturpina tā, it kā būtu neizšķirts. Tomēr tāda ir psiholoģija – spēlētāji sāka turēt rezultātu, tāpēc bija tik nervozs mačs. Jāuzteic arī pretinieks, taču uzskatu, ka tikām galā aizsardzībā, tāpēc neielaidām nevienus vārtus, turklāt guvām divus.

- Ko varat teikt par situāciju ap Liepājas futbolu pēdējā laikā? Tikāt arī kritizēts par to, ka ieņemat galvenā trenera amatu pēc Andreja Kaļiņina aiziešanas.
- Lēmums [ieņemt galvenā trenera amatu] man bija ļoti grūts. Vairāk komentēt nav jēgas.

- Kādi vispār ir iespaidi par Liepāju pēc te aizvadīta pusgada?
- Laba futbola pilsēta un ambicioza komanda, kas var cīnīties par augstākajiem mērķiem. Šogad centīsimies to arī īstenot. Te ir laba infrastruktūra un augsta līmeņa futbolisti. Atliek strādāt un izpildīt mērķus.

- Cik daudz bijāt dzirdējis par Liepāju pirms pievienošanās klubam?
- Domāju, ka “Liepājas metalurga” komandas nosaukumu bijušajās Padomju Savienības valstīs zināja visi, un arī “Liepāja” pagājušajā gadā sensacionāli uzvarēja Minskas “Dinamo”, kas tomēr ir Baltkrievijas futbola flagmanis. Tāpēc, protams, par komandu bija dzirdēts – pats arī skatījos Liepājas spēles pret Minsku.

FK RFS - FK Ventspils 1:0 

Viktors Morozs (FK RFS): “Labākais šodien bija rezultāts – mums paveicās”

- Apsveicu visus ar sezonas sākumu, kuru ļoti gaidījām. Tas izdevās! Bija ļoti grūta spēle – tam gatavojāmies un zinājām pretinieka trumpjus, bet labākais šodien bija rezultāts. Spēles ziņā mums ir daudz jāanalizē un jāprogresē.

- No malas radās sajūta, ka komanda ir aizmigusi. Vai piekrītat?
- Nedomāju, ka aizmigusi. Pārbaudes spēlēs bija ļoti labi rezultāti, bet pārbaudes un oficiālās spēles ir divas dažādas lietas. Domāju, ka pēc agri gūtajiem vārtiem it kā gribējām noturēt rezultātu. Taču bija arī problēmas spēlē ar bumbu – domāju, ka mums šodien arī paveicās.

- Ko teiksiet par jaunpienācējiem?
- Visiem ir atbilstošs līmenis, lai spēlētu pamatsastāvā. Ņēmām viņus ar tādu domu, lai palīdzētu komandai, un ar viņu sniegumu treniņos esam apmierināti. Kā jau teicu, šodien bija momenti, par kuriem runājām ģērbtuvē un kuri ir jāanalizē. Taču jaunpienācēji mums dos spēku čempionātā.

- Vai Artūram Zjuzinam ir kādas veselības problēmas, vai viņš zaudē konkurencē par vietu pamatsastāvā?
- Ar veselību viņam nav problēmu, un arī konkurencē viņš nezaudē – ir tajā grupā, kas tēmē uz pamatsastāvu. Domāju, ka viņš spēlēs nākamajā spēlē. Mums Latvijā nav daudz spēlētāju ar tādu domāšanu kā viņam.

Viorels Frunza (FK Ventspils): “Bijām pārāki par RFS”

- Vispirms apsveicu futbola līdzjutējus – beidzot čempionāts ir sācies! Spēles sākumā bija manāms, ka daži spēlētāji sen nav spēlējuši oficiālās spēles, un tāpēc ielaidām vārtus. Tomēr uzskatu, ka šodien kopumā bijām pārāki – īpaši otrajā puslaikā – un mums zaudēt nevajadzēja, bet tāds ir futbols. Analizēsim spēli un centīsimies iekrāt punktus sezonas gaitā. Droši vien neviena komanda vēl nav gatava par 100%. Esmu pārliecināts, ka nākamajā mājas spēlē gūsim vārtus un punktus.

- Vai vairāk apbēdina rezultāts vai arī priecē fakts, ka komanda izskatījās gatava čempionātam?
- Protams, esmu apbēdināts par rezultātu, jo, kā jau teicu, neviena komanda nav pilnībā gatava. Tāpēc īpaši svarīgi ir būt gataviem psiholoģiski. Un pēc ielaistiem vārtiem gadās, ka ir grūti atgūties. Bija manāms, ka trūkst tieši spēļu ritma. Protams, priecē, ka izturējām mazākumā un abus puslaikus centāmies, bet veiksme šoreiz nebija mūsu pusē. Redzams, ka RFS ir laba komanda ar meistarīgiem leģionāriem, cenšas spēlēs skaistu futbolu – spriežot pēc šīs spēles, RFS cīnīsies par augstākajām vietām.

- Centāties atspēlēties, bet nebija skaidrs, ar kuru spēlētāju var rēķināties vārtu gūšanas sakarā.
- Mums visiem šī bija pirmā oficiālā spēle. Ticiet man – spēlētāju meistarība vienmēr ir redzama tikai oficiālajās spēlēs, nevis treniņos vai pārbaudes mačos. Skaidrs, ka vajadzīgs laiks, lai ar to tiktu skaidrībā. It kā meistarība un vēlme spēlētājiem ir, bet stresa apstākļos ne visi iztur un gūst vārtus. Ja runājam par uzbrucējiem – tie, kas gūst ļoti daudz vārtus, spēlē citos čempionātos un pelna ļoti daudz naudas [smejas]. Strādājam ar tiem, kas ir mūsu rīcībā.

Riga FC - Valmiera FC 2:0

Oļegs Kononovs (Riga FC): “Treniņnometnē Kiprā bijām svaigāki un ātrāki”

- Apsveicu visus ar čempionāta sākšanos. Mums šī bija īpaša un svarīga spēle. Īpaša, jo čempionātā debitēju es un vairāki spēlētāji. Protams, uzvara mums bija nepieciešama, un uzskatu, ka ar darbu tikām galā un uzvarējām. Pirmajā puslaikā nospēlējām diezgan vareni, bet otrajā pretinieks jau vairāk uzspieda savu spēli un mēs vairs nedarbojāmies tik labi. Kopumā, manuprāt, uzvaru pelnījām.

- Kādi ir iespaidi par spēles tempu un līmeni?
- Varēja redzēt, ka mūsu komandas spēli ietekmēja pauze, kas bija pandēmijas dēļ. Kad gatavojāmies sezonai martā Kiprā, bijām svaigāki un ātrāki. Šodien nebija tāda ātruma, kādu vēlētos redzēt 90 minūšu garumā, ja neskaita dažus atsevišķus spēles nogriežņus.

- Kāda ir situācija ar tiem spēlētājiem, kuru nebija pieteikumā?
- Ir spēlētāji, kuriem ir mazi savainojumi. Ir tādi, kas konkurences dēļ netika pieteikumā. Savukārt Vladimirs Kamešs vēl nav pieteikts čempionātam – gaidām visus dokumentus, un, cerams, viņš nākamajā spēlē jau varēs spēlēt. Tomēr priekšā ir daudz spēļu kā jebkurai komandai, tāpēc noteikti sastāvā būs rotācija.

- Pirms šīs sezonas tika mainīts leģionāru limits. Vai ir grūti izvēlēties trīs vietējos spēlētājus pamatsastāvam?
- Nē, nav tik grūti. Mums ir laba līmeņa spēlētāji no Latvijas, un viņi savā starpā konkurē. Viss atkarīgs no tā, kā viņi darbojas treniņos. Nav izslēgts, ka pamatsastāvā spēlēs vairāk par trim. Ja tas pats Kamešs būs pārāks par konkurentiem no Brazīlijas vai Francijas, tad, protams, spēlēs Kamešs. Tāpat ir arī citās pozīcijās. Piemēram, [Ritvars] Rugins šodien iznāca uz maiņu un nospēlēja ļoti labi.

Tamazs Pertija: “Man patīk “Riga” spēles stils”

- Apsveicu “Rigu” ar uzvaru. Meistarīga un pieredzējusi komanda, kurai katrā pozīcijā ir cienījami spēlētāji. Ar rezultātu, protams, nevaru būt apmierināts, lai gan priecē, ka izskatījāmies labi un izveidojām daudz vārtu gūšanas iespēju. Diemžēl nerealizējām 11 metru soda sitienu. Uzskatu, ka spēles pēdējās 30 minūtēs pārsvars piederēja mums. Mūsu spēlētāji gados ir diezgan jauni un ne vienmēr izturēja cīņu visā spēles garumā – tā bija vienīgā šodienas problēma. Rezultāts laikam ir likumsakarīgs, bet būtībā 95 minūšu garumā bijām bīstami. Pateicos puišiem pēc spēles.

- Vai piekrītat, ka pirmajā puslaikā “Riga” presings sagādāja lielas problēmas?
- Jā, tam bijām gatavi, taču ne vienmēr izdevās tikt ar to galā. Rīgai ir meistarīgi uzbrucēji – kad viņi presingo, visām komandām būs bīstami.

- 11 metru soda sitiens varēja lauzt spēles gaitu?
- Tobrīd bija palicis daudz laika. Negrasījāmies sēdēt aizsardzībā, bet gan presingojām. Ja būtu 2:1, tad būtu daudz patīkāmāk tobrīd, protams.

- Šodien kapteinis bija Ēriks Punculs. Tas tāpēc, ka sastāvā vēl nebija Vitālija Jagodinska?
- Jā, Jagodinskis izlaida pirmo spēli, jo pusotru mēnesi savainojuma dēļ nebija trenējies. Tikai iepriekšējās 2-3 nedēļās viņš ir atsācis trenēties.

- Vārtos Lazarevs, nevis ukrainis Kožuhars. Kāpēc tā?
- Viņš pazīst čempionātu un tā atmosfēru. Uzskatījām, ka labāk, lai Kožuhars vispirms paskatās no malas, kādā čempionātā nokļuvis. Mums ir daudz jaunu futbolistu, kuri šodien pirmo reizi izgāja laukumā. Neviens treniņš mums nedod tādu informāciju kā oficiālās spēles. Šodien ieguvām ļoti vērtīgu informāciju. Atgriežoties pie jautājuma – vai nākamajā spēlē vārtos būs Lazarevs vai Kožuhars, vēl nezinām. Paldies Dievam, ka mums ir viņi abi.

- Cik daudz sastāva rotāciju ietekmēs saspringtais spēļu kalendārs?
- Šobrīd to ir grūti paredzēt. Mērķis ir, lai laukumā esošie vienmēr darbotos ar 100% atdevi, jo soliņš šosezon mums ir visai garš un katrā pozīcijā konkurē divi spēlētāji. Konkurence ir, bet pēc katras spēles skatīsimies arī, kurš ātrāk atjaunojas vai ir noguris. Diez vai būs tā, ka vairāki futbolisti visu sezonu stabili nospēlēs pamatsastāvā. Īpaši gados jauniem futbolistiem stabilitāte ir lielākā problēma. Domāju, ka visi, kuri ir kopējā grupā, regulāri spēlēs.

- Vai Kononova vadītās „Riga“ spēle atgādināja viņa agrāk vadītās Maskavas „Spartak“ spēles stilu?
- Jā, zinājām, ka viņi spēlēs ar īsām piespēlām. Man tāds stils patīk – to var spēlēt pieredzējuši futbolisti. Mēs gan arī iestājamies par šādu spēles stilu, taču gados jauni spēlētāji ne vienmēr ar bumbu var izrīkoties tā, kā to dara pieredzējušie. Taču man patika, kā “Riga” spēlē.

FK Metta - FK Spartaks 1:2

Andris Riherts: "Neatradās līderis, kurš sakārtotu spēli"

- Ilgi gaidītā sezona ir klāt. Rezultāts mums nav veiksmīgs, bet ritējums līdz gūtajiem vārtiem bija labs. Pēc tam pazaudējām galvu un ielaidām divas standartsituācijas pie saviem vārtiem, kaut arī zinājām, ka pretiniekiem ir viens no labākajiem izpildītājiem līgā. Arī beigās neizdevās radīt spiedienu, arī maiņas īsti nebija gatavas spēlei. Spēles zīmējums nebija no tiem labākajiem.

- Vai ielaisto vārtu sakarā darbiņš būs vārtsargu trenerim?
- Nē. Pirmajos vārtos cilvēks [mūrī] novāca galvu, bet otrajā reizē situācija bija tik atvērta, ka vārtsargam nebija lielas iespējas glābt. Sieniņai vismaz pirmajā situācijā noteikti bija jānostrādā labāk.

- Nomainīji abus jaunos leģionārus Perasoli un Kajembi. Viņi vēl nav gatavi 90 minūtēm Virslīgas gaļas mašīnā, vai arī tie bija taktiski apsvērumi?
- Spilgti viņi nenospēlēja, bet arī neatstāja sliktu iespaidu. Martā lielākā daļa komandas bija labākā gatavībā nekā tagad. Esam pietiekami jauna komanda un šodien netikām galā ar pavisam elementārām lietām. Neatradās līderis uz laukuma, kas varētu visu organizēt. Treniņu apstākļi mums ir pietiekami labi, un tur problēmas nesaskatu - jaunajiem spēlētājiem ir daudz jātrenējas. Skaidrs, ka "Spartakam" bija vairāk pārbaudes spēļu - viņi bija labākā ritmā nekā mēs, bet arī viņiem ir jauna komanda. Viņiem ir daudzi ārzemju futbolisti, kamēr mēs mēģinām attīstīt arī savējos. Cerams, ka oficiālajās spēlēs arvien labāk saspēlēsimies un uzņemsim formu, jo pāreju logā mums nebūs iespēju pieteikt vēl desmit jaunu spēlētāju.

- Vai kādam no jauniešiem vēl jākoncentrējas mācībām, vai arī visiem ir beigušies eksāmeni?
- Gan skolēniem, gan studentiem ir beigušies eksāmeni. Labi, ka mums šobrīd nav jāpakārtojas arī mācību lietām un varam koncentrēties futbolam.

Aleksejs Jerjomenko: "Veiksme varēja būt arī "Mettas" pusē"

- Beidzot sagaidījām čempionāta sākumu un par to esam ļoti laimīgi, lai arī pirms tam aizvadījām vien pāris pārbaudes spēļu. Skaidrs, ka bija grūts mačs un veiksme varēja būt gan vienā, gan otrā pusē. Esmu ļoti priecīgs, ka pēc ielaistajiem vārtiem nenolaidām rokas, cīnījāmies līdz galam un nopelnījām ļoti svarīgus trīs punktus pirmajā spēlē. Varam tagad papriecāties, bet nākamā spēle jau pēc trim dienām.

- Pretiniekam gan nebija daudz iespēju, bet gala rezultāts varēja būt arī citādāks.
- Domāju, ka īpaši pirmajā puslaikā ne visi spēlētāji saprata, ka šī jau ir oficiālā, nevis pārbaudes spēle. Pēc pārtraukuma jau bija mazliet citādāka cīņa. Bijām agresīvāki un tuvāk pretiniekam, pārtvērām vairāk piespēļu "Mettas" laukuma pusē. Apmierinātāks esmu ar otro puslaiku, bet, protams, spēlētājiem bija arī uztraukums pirmās spēles dēļ, tāpēc svarīgi, ka guvām trīs punktus.

- Cik ilgi pēc treniņiem Belakovičs trenē soda sitienus?
- Viņam ir ļoti labi uztrenēts soda sitiens. Kad bija vairāki treniņi dienā un lielākas slodzes, tad laika speciāli trenēt soda sitienus nebija, bet tagad pēc treniņiem, kad slodzes jau kļūst mazākas, dodu laiku spēlētājiem piestrādāt pie atsevišķiem spēles elementiem. Skaidrs, ka tad arī spēles laikā ir lielāka pārliecība pār savām stiprajām pusēm, ja pēc katra treniņa mazliet pie tā tiek strādāts.

- Kā pamatsastāvam izvēlējāties spēlētājus uzbrukumā un cik tas bija grūti?
- Izvēlēties visus 11 spēlētājus ir grūti, jo visi futbolisti ir līdzīga līmeņa, talantīgi un ar vēlmi spēlēt. Rotācija ir neizbēgama, jo īsā laika periodā būs daudz spēļu. Pirms katras spēles skatīsimies, kurš tobrīd būs labākā formā. Šodien Ņūtons bija labākā formā nekā Smits.

- Procentuāli cik gatava šodien bija komanda, ja ņem vērā, ka vēl divi spēlētāji ir karantīnā?
- Procentus nevaru pateikt, bet domāju, ka šodien nospēlējām tā, kā šobrīd varam, ņemot vērā esošo situāciju. Esmu apmierināts ar šībrīža komandas gatavību un par to, kas līdz šim paveikts.

FK Tukums 2000-TSS - FK Jelgava 1:2

Jurģis Kalns: "85 minūtes cīnījāmies kā zvēri"

- Apsveicu visus ar sezonas sākumu un Tukumu - gan pilsētu, gan līdzjutējus - ar debiju Virslīgā. Ja šodien līdzjutēji būtu varējuši ierasties, stadions noteikti būtu pārbāzts līdz ausīm. Domāju, ka visi tukumnieki redzēja, ka pirmās 85 minūtes cīnījāmies kā zvēri, bet beigās sanāca kā sanāca. Ļoti labi, ka tā bija pirmajā spēlē. Uzreiz mēs - gan treneri, gan spēlētāji - varam mācīties, ka beigas ir vissmagākās un mums tās ir jāiemācās nospēlēt līdz galam. Man saka, ka pirmajā golā bija tīra aizmugure, bet tāds ir futbols. VAR mums vēl nav ieviests, citādi varētu paskatīties [smejas]. Spēli sākām bijīgi, kā tas jau bija gaidāms. Laukums ir jauns, mīksts un smags - tikai pirms pāris dienām paši pirmo reizi uz tā trenējāmies. Nebijām gatavi visas 90 minūtes novilkt aizsardzības režīmā. Bijām analizējuši Jelgavu un bijām gatavi, arī izpildījām visu iecerēto, par ko paldies čaļiem. Atspēlēties gan vairs spēka nepietika ne fiziski, ne psiholoģiski. Noņemu cepuri komandas priekšā - cerams, ka līdz pirmajiem punktiem būs jāpagaida tikai trīs dienas.

Oļegs Kubarevs: "Mūsu maiņas izšķīra spēli"

- Esmu ļoti priecīgs, ka uzvarējām. Uzvara iznāca dramatiska un ar lielu cīņu. Spēles laikā nonācām zaudētājos, bet beigās atspēlējāmies. Ja būtu skatītāji tribīnēs, viņiem beigas patiktu, jo šādu emociju dēļ cilvēki arī nāk uz stadionu. Pretinieks aizvadīja pirmo spēli Virslīgā, centās, un liktenis viņus atalgoja ar pirmajiem vārtiem, kurus paši iesitām sev. Beigās jau Tukumam spēka pietrūka. Priecājos, ka mums spēka bija vairāk un arī maiņas pastiprināja un izšķīra spēli. Apsveicu mūsu komandu ar labu čempionāta sākumu un visus pārējos ar turnīra sākumu!