Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas U18 un dāmu izlases cīnīsies par Eiropas čempionāta augstākajām vietām

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas U18 un dāmu izlases cīnīsies par Eiropas čempionāta augstākajām vietām
Latvijas U18 regbija izlase Eiropas čempionātā. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Latvijas U18 un sieviešu izlases regbijā-7 šodien Zagrebā cīnīsies par augstākajām vietām savās Eiropas čempionāta divīzijās - juniori sekmīga rezultāta gadījumā var iekļūt starp kontinenta spēcīgākajām komandām, bet dāmas tikt uz olimpisko kvalifikācijas turnīru. Tikmēr Latvijas vīru izlasi gaida cīņa par devīto vietu divīzijā.

Turnīrs Zagrebā ar trīs Latvijas izlašu dalību sākās sestdien. Vīru un U18 grupās tiek aizvadītas sacensības otrajā spēcīgākajā divīzijā jeb "Trophy", bet dāmas sacenšas līmeni zemāk turnīrā, kam dots "Conference" nosaukums.

Latvijas vīri turnīru sāka ar trim neveiksmēm, piekāpjoties Luksemburgai (0:28), Zviedrijai (5:17), kā arī Bosnijai un Hercegovinai (5:19). Latvijai neveiksmīga bija jau turnīra pirmā minūte, kad sadursmē ar komandas biedru deguna lūzumu guva Krists Krūskops. Pirmajā dienā vienīgos piezemējumus Latvijas izlasei ienesa Lauris Dūzelis un Kristaps Bērze, bet izlasei būs jādomā, kā uzlabot sniegumu svētdien, kad tā aizvadīs turnīru par 9.-12. vietu - pusfinālā pretim stāsies Čehija. Šis mačs sāksies plkst. 12:50 pēc Latvijas laika. Dueļa uzvarētāji tiksies ar Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas dueļa spēcīgāko komandu cīņā par devīto vietu, bet zaudētāji sadalīs 11. vietu sabraukumā.

Svētdien Latvijai nāksies iztikt ne tikai bez Krūskopa, bet arī viena no līderiem Elmāra Šefanovska, kurš traumu guva sestdienas noslēdzošajā mačā. Ja iepriekš tika klusi cerēts, ka Latvija varētu, iespējams, pretendēt pat uz dalību pusfinālā, tagad būs jādomā par vietas saglabāšanu - divu sabraukumu divas vājākās komandas izkritīs no "Trophy" divīzijas uz trešo līmeni.

Pirmajā dienā patīkami pārsteidza U18 junioru izlase, kas arī spēlē "Trophy" divīzijā. Ja pirmajos divos mačos, kad ar 31:12 tika pieveikta Serbija un ar 40:0 Slovēnija, sniegums kopumā vēl nebija pārliecinošs, noslēdzošajā cīņā, kurā juniori ar 15:14 uzvarēja Zviedriju, viņi cīnījās ļoti labi, laukumā izejot ar pavisam citu noskaņošanās līmeni. Izšķirošajā mačā divus piezemējumus veica Miķelis Jurēvičs, kurš ikdienā regbija prasmes apgūst Dienvidāfrikas Republikā, bet visas dienas garumā viņam rezultatīvi piebalsoja arī Jurģis Gulbis, Artjoms Ņikiforovs, Kirils Stanuļēvičs un Markuss Bēmers.

Svētdien junioriem ceturtdaļfinālā plkst. 11:00 pretim stāsies mājiniece Horvātija, kas bija otrā labākā trešo vietu ieguvēja apakšgrupu turnīrā. Zīmīgi, ka ļoti tuvu bija arī Serbija, kuras +/- attiecība bija par vienu punktu sliktāka nekā horvātiem.

"Pret serbiem uztraukuma dēļ pieļāvām kļūdu, tāpēc mača sākumā vajadzēja atspēlēties. Tomēr tad sajūtām, ka varam, ka esam labāki un otrajā puslaikā izpildījām treniņos apgūto. Pret slovēņiem zinājām, ka esam spēcīgāki. Tomēr tāpat bija jāspēlē no pirmās minūtes, jo neviena komanda šeit nav tāda, ko var apspēlēt ar 50% spēku. Čaļi maču sāka ar 100% atdevi, kas man pēc tam man ļāva izmantot visas maiņas," pirmo dienu atceras U18 izlases galvenais treneris Arvis Pilenieks. "Redzēju, ka zviedri ir nedaudz ātrāki par mums, tāpēc pamainījām taktisko risinājumu - to nebijām tik daudz treniņos mēģinājuši, bet zinājām, ka puiši to pieprot. Viņi izpildīja to, ko es biju iecerējis, veidojot spiediena un spēka spēli. Domāju, ka nedaudz zviedrus pārsteidzām."

"Vakarā noskatīšos Horvātijas spēli ar Ukrainu, paanalizēšu, kas ir viņu spēcīgās puses un tad jau redzēsim," Pilenieks teica vēl ceturtdien. "Svētdienas pirmais mačs noteikti jāuzvar un tas arī ir mūsu spēkos - ja nospēlēsim savu spēju robežās un nepielaidīsim muļķīgas kļūdas. Pēc tā, ko esmu redzējis, visspēcīgākā izskatās Izraēla, bet mums jācīnās par trijnieku - tātad jāgūst vēl vismaz divas uzvaras. Redzot pretiniekus, domāju, ka mūsu spēkos ir uzvarēt visu, bet katrs mačs būs arvien grūtāks - pēdējos divus būs jānospēlē ar 200% atdevi. Tāpat otrajā dienā atklājas mikrotraumas un fiziskā sagatavotība, tad meistarība ir vien trešajā plānā."

Pilenieks īpaši slavēja savus padotos ar to, ka pirmajā dienā viņi izvairījās no dzeltenajām kartītēm, kas regbijā-7 nozīmē divu minūšu noraidījumu. "Biju brīdinājis, ka tās var viegli saņemt, un viņi laukumā pietiekoši ievēroja disciplīnu."

"Trophy" divīzijas spēcīgākā komanda kvalificēsies Eiropas 12 spēcīgāko izlašu turnīram.

Tikmēr Latvijas dāmas Zagrebā sacenšas trešajā spēcīgākajā divīzijā. Viņas sestdien pirmos divus mačus aizvadīja samērā labi - ar 27:5 tika salauzta ļoti labi pazīstamās Lietuvas pretestība un ar 43:0 sagrauta Slovākija. Tomēr noslēdzošajā cīņā Latvijas regbistes parādīja sliktu sniegumu un ar 0:29 kapitulēja Dānijai. Pirmajos divos mačos visrezultatīvāk Latvijas izlasē bija darbojušās Sandra Lihovida, Poļina Čigaka un Sindija Širaka.

Svētdien ceturtdaļfinālā plkst. 12:06 latvietēm būs jāspēlē ar Horvātiju, kas arī tika pie otrās vietas apakšgrupā. Latvijas dāmas joprojām saglabā labas izredzes uz tikšanu finālā, kas garantētu atgriešanos "Trophy" divīzijā. Tikmēr turnīra uzvarētājas pēc mēneša brauks uz Kazaņu, lai sacenstos olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Spēļu rezultātiem arī svētdien operatīvi būs iespējams sekot līdzi Latvijas Regbija federācijas Facebook lapā.