Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Krievijas treneris: "Latvija vienmēr mums bijusi neērta pretiniece"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Krievijas treneris: "Latvija vienmēr mums bijusi neērta pretiniece"
Aleksandrs Vasins: 2011. gada Eiropas čempions
Foto: russiabasket.ru

"Pastāv viedoklis, ka Eiropas čempionāta svarīgākās cīņas ir pirmā spēle un ceturtdaļfināls. Tā arī ir," pirms Eiropas čempionāta spēles pret Latviju teica Krievijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Vasins.

Krievijas basketbola federācijas ievadrakstā norādīts, ka Mārtiņš Zībarts sekmīgi strādājis Kurskas “Dynamo”. Piemēram, 2016. gadā "lakstīgalas" trenera vadībā izcīnīja Krievijas kausu, savukārt Premjerlīgas bronzas sērijā neatstāja nekādas izredzes Vasina trenētajai "Sparta&K" (3-0).

“Latvijas valstsvienība vienmēr bijusi mums neērta pretiniece,” teica Vasins, kura vadībā Krievija uzvarējusi 12 no 13 spēlēm. “Pat apzeltītajā 2011. gada Eiropas čempionātā Krievija ceturtdaļfinālā pret viņām aizvadīja ļoti smagu spēli. Savukārt 2015. gadā pat piedzīvojām zaudējumu.”

Vasins apzinās, ka Latvija kārtīgi iepazinusi Krievijas spēles stilu. “Galvenais treneris (Mārtiņš Zībarts) un spēlētājas mūs labi pazīst. Spēlēt pret ātrām, tehniskām komandām, kurām ir gan agresīva aizsardzība, gan labs metiens, vienmēr ir grūti.”

"Pastāv viedoklis, ka pirmā spēle un ceturtdaļfināls ir Eiropas čempionāta svarīgākās cīņas. Tā tiešām ir. Turnīra sākumā vēl neesi piešāvies groziem, bumbas jaunas, neapbružātas. Nav jāpievērš tam uzmanība. Daudz svarīgāk ir spēlēt savu spēli, izmantot savu aizsardzības plānu. Tad panākums neizpaliks."

“Domāju, ka komanda ir gatava. Pievērsām lielu uzmanību fiziskajai sagatavotībai, jo startēt tik nozīmīgā turnīrā ar fiziski nesagatavotām spēlētājām nav iespējams. Liela loma šajā darbā bija Georgijam Artemjevam un viņa palīgam Vladanam Čubričam. Kopīgi sadalījām slodzes.”

“Savādāk bija ar taktisko gatavošanos. Spēlētājas atradās nevienlīdzīgā situācijā. Dažas spēlēja daudz, dažām tikko bija beigusies smagā Premjerlīgas finālsērijā, dažām savos klubos nebija galvenās lomas. Vajadzēja vairot pārliecību, izveidot komandas “ķīmiju”, lai spēlētājas atvērtos un izmantotu savas prasmes komandas spēlē.”

“Pārbaudes spēlēs parādīja, ka atsevišķos brīžos spējam nodemonstrēt labu basketbolu. Centīsimies šos periodus pagarināt, lai maksimāli izmantotu katras spēlētājas labākās īpašības. (Epifānija) Prinsa ieradās labā kondīcijā – WNBA sezonas sākumā viņa vidēji sameta 20 punktus spēlē."

“Prinsas vēlā pievienošanās sagādāja papildus grūtības. Bija jāizskaidro un jāatkārto jau agrāk pateiktais. No vienas puses, tas nav slikti. Iespējams, ka dažas spēlētājas sadzirdēja to, ko sākumā palaida garām. Tajā pašā laikā, ja visas spēlētājas atrastos kopā no sagatavošanās sākuma, komanda izskatītos viengabalaināka.”

“Prinsa izlasē spēlē ļoti pašaizliedzīgi, īpaši aizsardzībā. Uzbrukumā liela “pick-and-roll” meistare. Lieliski nolasa situāciju, ātri pieņem lēmumus, labi pārvalda bumbu, teicami jūtas ātrajos uzbrukumos, var iemest gan pati, gan piespēlēt un atspēlēt. Viņa uzņemas uzbrukumu noslēgumos.”

“Agrāk, lai kļūtu par Eiropas čempionu, vajadzēja aizvadīt 10 spēles. Pirmā grupa, otrā, rēķināšana – viss bija garāks. Tagad pietiek ar 6 vai 7 spēlēm. Izslēgšanas spēles sākas uzreiz pēc grupas turnīra. Tur vairāk nav svarīgi, cik esi uzvarējis vai zaudējis. Katra spēle kļūst par izšķirošo. Vislabāk izcīnīt pirmo vietu grupā, kas ļauj kvalificēties ceturtdaļfinālam un tikt pie brīvdienas."

Krievijā spēle tiks translēta sporta kanālā “Match TV” un basketbola federācijas mājas lapā Российская федерация баскетбола | Новости,... .

Izmantotie resursi:
Латвия – первый соперник сборной России |...
Александр Васин: «Хочу, чтобы игроки ставили...