Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ance Aizsila: "Rūtas un Kitijas metieni nogalināja RTU"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ance Aizsila: "Rūtas un Kitijas metieni nogalināja RTU"
Ance Aizsila 2012. gada janvārī, Baltijas jūras kausa izcīņas spēlē pret Zviedriju
Foto: www.basket.ee

"Kad atgriezos komandas treniņos, treneris pirmajās nedēļās atļāva mazāk iesaistīties kontaktspēlē. Vieta laukumā un spēles laiks bija jānopelna pašai. Saņēmu trenera atbalstu, uzticēšanos," trīs mēnešus pēc pilnvērtīgas atgriešanās laukumā "TTT Rīga" aizsardze Ance Aizsila guva uzvaras grozu pusfināla sērijas izšķirošajā spēlē pret "RTU/Merks" basketbolistēm.

Divas minūtes pirms finālsvilpes rezultāts bija 64:63 TTT labā un komanda devās uzbrukumā. Pretinieču kapteine Laura Audere kavēja Aizsilu, taču pārkāpums bija piektās personiskās piezīmes cenā. Ance iemeta otro no diviem soda metieniem, TTT atgriezās aizsardzībā un Ilze Jākobsone savāca atlēkušo bumbu. Sekoja ātrs pretuzbrukums, RTU aizsardzes nepaspēja izsekot visām piespēlēm. Aizsila saņēma bumbu brīvā situācijā un iemeta divpuktu metienu.

“Brīdī, kad atradāmies vadībā ar plus viens un vajadzēja mest soda metienus, daudz domāt nevajadzēja,” pusstundu vēlāk atcerējās meitene. “Ir bumba, met! Atceros satraukumu. Pirmais soda metiens sanāca nepārliecinošs. Jutu, ka būs garām. Par otro – zināju, ka iekritīs, bet pustālo izmetu, jo bija brīva iespēja. Ļoti gribējās iemest!

Trāpījums ielika pamatus TTT izšķirošajam 8:0 izrāvienam. Pēc Ances guvuma Rūta Veidere savāca atlēkušo bumbu aizsardzībā un pretējā pusē iemeta savu metienu, liekot Aivaram Vīnbergam pieprasīt minūtes pārtraaukumu. Tam noslēdzoties, sekoja vēl viens neveiksmīgs RTU uzbrukums, bet atbildes gājienā perimetra kreisajā stūrī droša roka bija Kitijai Laksai, kura pēdējā ceturtdaļā no tālās distances trāpīja trīs reizes (otrais metiens bija pēc uzbrukuma laika beigām).

“Trešajā spēlē mūsu uzdevums bija neļaut pretiniecēm mest trīnīšus. To izdarījām. Domāju, ka galotnē Rūtas un Kitijas metieni viņas nogalināja.” Jāuzslavē arī RTU basketbolistes. Viņām ir snaiperes, kuras var iemest grūtus metienus, bet sezonas laikā ļoti augusi visa komanda.”

Ance Aizsila 2012. gada janvārī Tallinā, saņemot Baltijas jūras kausa izcīņas vērtīgākās spēlētājas balvu. Foto: www.basket.ee

Aizsardzībā pret Andu Eibeli. Foto: Zigismunds Zālmanis

Ance Aizsila un Kristīne Silarāja spēles epizodē Cēsīs. Foto: Zigismunds Zālmanis

Ance Aizsila Eiropas jaunatnes čempionāta spēlē pret Baltkrieviju. Foto: FIBA Europe

No augusta beigām līdz decembrim Ances prioritāte bija veselība – par sevi lika manīt agrāk nezināms muguras savainojums. “Pēdējos divus gadus mugurā bija diska trūce, taču pati to nezināju. Vasaru nospēlējusi U20 izlasē, jutu, ka vajag pārbaudīt veselību. Izdarīju to. Ļoti, ļoti gribēju tikt atpakaļ. Atsāku trenēties, vispirms ieliekot fizisko bāzi un ejot uz svariem. Treneris uzticējās un teica, ka tikšu atpakaļ.”

Pirmajos mēnešos pēc atgriešanās Aizsilas spēles laiks sasniedza divdesmit minūtes, bet pusfināla sērijas laikā pieauga. Otrajā spēlē Ance kopā ar partnerēm pirmā puslaika galotnē sekmēja 16:0 izrāvienu, trešajā – iemeta svarīgus metienus. Līdzīga loma meitenei bija veiksmīgajā 2012. gada Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā, kur Latvijas juniores izcīnīja pirmo vietu, bet Ance saņēma vērtīgākās spēlētājas balvu (trīs spēlēs 45 punkti un 24 atlēkušās bumbas).

Pirms sezonas galvenajām cīņām pamudinājums no malas nav bijis vajadzīgs. “Pašas apzināmies “play-off” spēļu nozīmi, tāpēc pēdējās nedēļās pirms mācībām skolā nācām uz visiem rīta treniņiem. Izdevās izturēt slodzes un izdarīt trenera uzdoto. Fiziski esam gatavas – varam skriet, nosegt. Uzskatu, ka sezonas gaitā komanda krietni kāpusi, taču joprojām ir, kur pielikt. Gan taktiski, gan fiziski. Vasarā ļoti gribu tikt un spēlēt U20 izlasē. Tālākos plānus nesasteigšu.”

Ances māsa Kate sezonas otrajā pusē kļuva par rezultatīvāko spēlētāju “TTT juniorēs”, bet pēc sezonas beigām cenšas apmeklēt visas pārējās spēles. “Māsa un mamma mani ļoti atbalsta. Neizlaiž nevienu manu spēli. Pati daru tāpat. Tagad gaida svarīgs darbs. Pirmā spēle pret Cēsīm būs drīz, taču centīsimies darīt visu, ko varam. Neko viegli neatdosim.”

Ance Aizsila Baltijas jūras kausa izcīņā 2012. gada janvārī Tallinā

Fināli Sportacentrs.com TV

18. aprīlis 19:30 SK Cēsis – TTT Rīga
21. aprīlis 17:00 TTT Rīga – SK Cēsis

Sportacentrs.com TV pieejams Lattelecom Interaktīvā TV 411.kanālā. Pirmā finālspēle tiks rādīta tiešraidē, atkārtojumi 19. aprīlī plkst. 11:00 un 21:15. Otrā finālspēle tiešraidē būs skatāma Sportacentrs.com mājas lapā, savukārt Interaktīvajā TV tai varēs sekot no plkst. 19:00.