Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2507, Did:0, useCase: 3

Basketbola zvaigžņu izrāde Ņūorleānā jeb Visu zvaigžņu spēle

Unibet.com
Unibet.com

Basketbola zvaigžņu izrāde Ņūorleānā jeb Visu zvaigžņu spēle
Lebrons Džeimss un Kevins Durents
Foto: AP/Scanpix

Šonakt Nacionālajā basketbola asociācijā vienā laukumā reizē dosies 24 līgas lielākās zvaigznes, kuras samēros Austrumu un Rietumu konferenču pārstāvju spēkus. Gatavojoties šai basketbola izrādei, ieskatīsimies nedaudz Visu zvaigžņu spēles vēsturē un šī gada sastāvos.

Pirmā „All Star” spēle NBA notika 1951. gadā, kad to ierosināja „Celtics” īpašnieks Valters Brauns. Līgas toreizējais komisārs vēlējās paraugspēli atcelt, lai izbēgtu no „apkaunojuma”, taču mačs izpelnījās plašu līdzjutēju atsaucību un turpmāk tika rīkots katru gadu. Līdzīgs stāsts arī par danku konkursu, kurš pirmoreiz notika 1976. gadā, un Džuliuss Ērvings sarīkoja tādu šovu, ka konkurss kļuvis teju par gaidītāko „All Star” nedēļas nogales notikumu.

Zvaigžņu spēlē iespējams piedalīties, saņemot līdzjutēju un NBA treneru atzinību. Pašreizējā sistēma paredz, ka sākumsastāvu iebalso fani (līdz ar to tas ir vairāk popularitātes, nevis snieguma vērtējums – šogad, piemēram, tika iebalsots Kobe Braients, kurš sezonā aizvadījis vien pāris spēles), bet rezervistus izvēles treneri. Savukārt par Zvaigžņu komandas treneriem kļūst katras konferences līdervienības treneri – šogad tie ir Frenks Vogels no „Pacers” un Skots Brukss no „Thunder”.

Jau pieminētais Kobe Braients ir visu zvaigžņu spēles rekordists, jo MVP laurus izpelnījies četras reizes, viņš arī otrajā vietā pēc dalības reižu skaita, proti, 16. Līdz citai „Lakers” leģendai Karīmam Abdulam Džabaram viņam gan vēl jāaizsniedzas, jo Džabars piedalījies 19 zvaigžņu spēlēs. Viņa kontā arī šādu maču bloķētu metienu rekords (6), bet Maģiskais Džonsons un Vilts Čemberleins attiecīgi ir rekordisti rezultatīvo piespēļu (22) un gūto punktu (42) ziņā.

Zvaigžņu spēles rekordi


Kopumā Austrumu un Rietumu dueļos veiksmīgāk klājies Atlantijas okeāna krasta pārstāvjiem, kuri 62 spēlēs uzvarējuši 36 reizes. Šosezon gan izteikti novērojama Rietumu dominance – „Raptors”, kas ir trešā Austrumos, izcīnījusi 28 uzvaras, kas Rietumu konferencē ļautu ieņemt vien 10. vietu. Tas gan nenozīmē, ka arī „All Star” spēlē viss jau ir izlemts, jo zvaigžņu Austrumiem netrūkst – Lebrons Džeimss, Karmelo Entonijs, Pols Džordžs. Savukārt Rietumi gatavi likt pretī šosezon teju nenosedzamo Kevinu Durentu, „Rockets” duetu Hārdenu un Hovardu, Oldridžu, Polu, Kariju, Novicki...

Bija runas, ka savainojuma dēļ nespēlēs ne vien Braients, bet arī „Heat” zvaigzne Dveins Veids un „Spurs” motors Tonijs Pārkers. Traumas bieži vien ievieš korekcijas šīs spēles sastāvos, taču dažreiz līgas spožākajām zvaigznēm neatrodas vieta konferences 12-niekā arī citu iemeslu dēļ. Pagājušajā sezonā ārpus saraksta palika „Warriors” lieliskais saspēles vadītājs Stefans Karijs, šogad malā palika līgas līderes „Pacers” „triple-double” meistars Lenss Stīvensons. Taču šosezon savu devīto Visu zvaigžņu spēli aizvadīs vācietis Dirks Novickis, kurš šajā rādītājā (un vispār NBA basketbolā kopumā) ir viens no visu laiku sekmīgākajiem eiropiešiem.

Zvaigžņu spēlē malā palikušie un biežākie viesi-eiropieši


Zvaigžņu spēle notiks naktī uz pirmdienu Ņūorleānā, un tās sākums paredzēts 2:00 pēc Latvijas laika. Kura zvaigzne iemirdzēsies visspožāk?