Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Valsts kontrole norāda uz līdzekļu izšķiešanu tenisa centrā "Lielupe", IZM nepiekrīt

Agris Suveizda

Valsts kontrole savā mājaslapā publicējusi revīzijas ziņojumu par tenisa centru "Lielupe", atklājot, ka tajā nelietderīgi 700 tūkstoši eiro un ka ir liels risks par kortu nepietiekamu noslodzi nākotnē. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija savā mājaslapā publicējusi atbildi, norādot, ka lielākā daļa norādīto problēmu jau ir novērstas.

Valsts kontroles paziņojums

Trūkumi tenisa centra “Lielupe” pārvaldības sistēmā Izglītības un zinātnes ministrijā un pašā tenisa centrā rada risku, ka, pabeidzot rekonstrukciju, starptautiskajām prasībām atbilstošie korti būs pustukši un tenisa centrs nespēs nosegt visus uzturēšanas izdevumus," teikts Valsts kontroles mājaslapā. "Gan ministrijai, gan tenisa centram “Lielupe” šogad būs daudz darāmā, lai svaigos kortus pēc iespējas noslogotu jaunie tenisisti, sporta organizācijas un citi interesenti."

“Mēs varam lepoties ar Latvijas profesionālo tenisistu sasniegumiem pasaules līmenī. Starptautiskajām prasībām atbilstoša tenisa bāze ļautu augt jaunai tenisistu paaudzei un šo sporta veida padarītu pieejamāku ikvienam. Tāpēc, tuvojoties tenisa centra rekonstrukcijas beigām, ir pēdējais brīdis gan Izglītības un zinātnes ministrijai, gan pašam tenisa centram precīzi noteikt, kādu labumu tas sabiedrībai nesīs,” skaidro valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

"Kopš lēmuma par Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošā tenisa centra “Lielupe” rekonstrukciju ir pagājuši vairāk nekā desmit gadi, un projektā kopumā tiks investēti gandrīz 11 miljoni eiro. No 2007. līdz 2016. gadam Izglītības un zinātnes ministrija nav nodrošinājusi efektīvu rekonstrukcijas projekta sagatavošanu un vadību. Rezultātā vairāk nekā 700 tūkstoši eiro izlietoti neatbilstoši mērķim, piemēram, remontējot nojaukšanai paredzētu katlumāju," Valsts kontroles mājaslapā turpināts.

"Revīzijā secināts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai jāpārdomā tenisa centra “Lielupe” pārvaldības sistēma. Mainot rekonstrukcijas projekta apjomu, ir trūcis skaidra redzējuma, kā tenisa centru pilnībā noslogot. Ministrija, saglabājot valsts līdzdalību tenisa centrā “Lielupe”, ir apņēmusies noteikt tā darbības stratēģiskos mērķus, lai tenisa centrs sasniegtu sabiedrībai nozīmīgus rezultātus, piemēram, sekmētu augstu sasniegumu sporta, bērnu un jauniešu sporta, tautas sporta un pielāgotā sporta attīstību. Savukārt pašam tenisa centram jāizstrādā un ministrijā jāapstiprina vidēja termiņa attīstības stratēģija.

Lai pēc rekonstrukcijas nodrošinātu laukumu noslodzi un izdevumu segšanai nepieciešamos ieņēmumus vismaz pusmiljonu eiro gadā, tenisa centram “Lielupe” jāveic priekšdarbi, lai Latvijas Tenisa federācija un citi sporta pasākumu organizētāji būtu ieinteresēti ilgtermiņā rīkot gan vietēja, gan starptautiska mēroga sacensības tieši tenisa centrā “Lielupe” un tenisa sporta interesenti izvēlētos šo tenisa centru savām ikdienas aktivitātēm, rūpējoties par savu veselību un attīstību.

Augstu panākumu sporta attīstībai nepieciešams mērķtiecīgs, plašs darbs jau no bērnu vecuma. Ieviešot Valsts kontroles ieteikumus, šī gada laikā Izglītības un zinātnes ministrijai jāveido sadarbība ar izglītības iestādēm, lai veicinātu bērnu un jauniešu sporta attīstību svaigi rekonstruētajā tenisa centrā “Lielupe”.

Pilnu revīzijas ziņojumu varat skatīt ŠEIT.

Izglītības un zinātnes ministrijas paziņojums

Tenisa centrā “Lielupe” jau otro gadu turpinās vērienīgs rekonstrukcijas projekts, kura īstenošanai no valsts budžeta piešķirti vairāk nekā 10,8 milj eiro, kā arī papildus piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums 1,4 milj. eiro apmērā ēku energoefektivitātes paaugstināšanai. Projekts noslēgsies 2019.gadā, tenisa centram “Lielupe” kļūstot par modernāko tenisa centru Baltijā, kas pilnībā atbilst pasaules tenisa turnīru standartiem.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) novērtē Valsts kontroles (VK) ieguldīto darbu revīzijas “Ko iegūstam no 11,5 miljoniem eiro tenisā” veikšanā un problēmu identificēšanā, kas palīdzēs novērst konstatētos trūkumus un nepilnības. Virkne sniegto ieteikumu ir saprotami un noderīgi, tomēr vienlaikus IZM norāda - ja revīzija tiktu veikta pēc projekta “Tenisa centra “Lielupe” rekonstrukcija” pabeigšanas, atsevišķi secinājumi vairs nebūtu aktuāli, jo liela daļa ziņojumā konstatēto ieteikumu jau būtu ieviesti. Arī finanšu rādītāju novērtēšana būtu uzskatāma par objektīvu pēc plānoto rekonstrukcijas darbu pabeigšanas 2019.gadā.

Tenisa centra “Lielupe” rekonstrukcijas projektu bija plānots īstenot no 2007. gada līdz 2011. gadam, paredzot tam 19,2 milj. eiro lielu valsts budžeta finansējumu. Taču finanšu un ekonomiskās krīzes ietekmē valdība vairākkārt pieņēma lēmumus atlikt rekonstrukcijas projekta īstenošanu. Rekonstrukcijas darbi tika uzsākti tikai 2017.gada septembrī un tos plānots īstenot līdz 2019.gada septembrim ar valsts budžeta finansējumu 10,8 milj. eiro. Tādējādi secināms, ka pēc Tenisa centra "Lielupe” rekonstrukcijas projekta īstenošanas valsts budžetā, salīdzinot ar 2007.gadā plānotajām šī projekta izmaksām, tiks ietaupīti vairāk nekā 8 milj. eiro.

Tāpat svarīgi atzīmēt, ka pirms projekta uzsākšanas 2017. gadā bija nepieciešams veikt izmaiņas arī rekonstrukcijas projekta saturā, jo no 2014. gada būvniecības procesu regulējošajos tiesību aktos un standartos tika veiktas būtiskas izmaiņas, t.sk., būtiski paaugstinot prasības attiecībā uz sabiedriskas nozīmes ēku projektēšanas, ekspertīzes veikšanu un būvniecības procesu ar mērķi nodrošināt sabiedriski nozīmīgu ēku drošību.

Tāpēc IZM nevar piekrist VK viedoklim, ka IZM nav nodrošinājusi efektīvu rekonstrukcijas projekta sagatavošanu un vadību laika posmā no 2007.gada līdz 2016.gadam, pieļaujot Tenisa centrā “Lielupe” 714 116 eiro izlietošanu neatbilstoši piešķīruma mērķim.

Ministrija kā nacionālās sporta bāzes “Tenisa centrs "Lielupe" valsts kapitāla daļu turētāja savus pienākumus ir pildījusi un pilda kā krietns un rūpīgs saimnieks, valsts budžeta līdzekļus tērējot pārdomāti un lietderīgi. 2019.gada laikā tiks veikta Tenisa centra vidēja termiņa darbības stratēģijas izstrāde 2020-2024.gadam, pamatojoties uz noteiktajiem vispārējiem stratēģiskajiem mērķiem, nefinanšu un finanšu mērķiem. Stratēģija ietvers arī darbības VK revīzijas ziņojumā minēto ieteikumu ieviešanai. Savukārt atsevišķu VK ieteikumu izpilde ir plānveida darbi, kuri tiks veikti secīgi pēc projekta pabeigšanas.

Tenisa centrs “Lielupe” šobrīd veic visas nepieciešamās darbības centra attīstībā, veltot pastiprinātu uzmanību projekta īstenošanai un paralēli veicot priekšdarbus, lai pēc projekta noslēgšanās maksimāli nodrošinātu jaunās infrastruktūras noslodzi.

Centra pārbūve ļaus nākotnē organizēt starptautiska mēroga tenisa sacensības gan iekštelpās, gan āra laukumos, nostiprinot Latvijas pozīcijas starptautiskajā tenisa arēnā. Ikdienā centra pakalpojumus izmantos ne tikai Latvijas Tenisa savienības sportisti un nacionālā tenisa izlase, bet arī bērni, jaunieši un citi tenisa entuziasti. Tenisa centra pārbūve nodrošinās tenisa kā sporta veida attīstības iespējas visplašākajā nozīmē un veicinās jau esošo Latvijas tenisistu spožo sasniegumu tālāku attīstību. Pēc rekonstrukcijas Tenisa centrs kļūs par konkurētspējīgu infrastruktūras pakalpojumu sniedzēju ne tikai Latvijā, bet arī Baltijas līmenī, kā arī turpinās nodrošināt iespēju centru izmantot ikvienam tenisa entuziastam fiziska un aktīva dzīvesveida un lietderīgas brīvā laika pavadīšanas ietvaros.

Tenisa centram ir piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss, savukārt 2017.gadā IZM nodrošināja 100% kapitāla daļu īpašumtiesību iegūšanu Tenisa centrā “Lielupe”.

Izmantotie resursi:
lrvk.gov.lv
Tenisa centrs “Lielupe” pēc rekonstrukcijas...

  +2 [+] [-]

, 2019-01-16 13:41, pirms 5 gadiem
Latvijas klasika. Kampj, bet sodīti netiek. Šoreiz viss beidzies ar daiļrunīgu tukšdiiršanu (saraksti).

Arī Staiceles futbola bāzē shēmo:

https://www.delfi.lv/sports/news/fu...

  +4 [+] [-]

, 2019-01-16 14:09, pirms 5 gadiem
Pārlasīt nepietika laika, jo jālatvisko Zviedru uzvārdi? ';

  +2 [+] [-]

, 2019-01-16 14:26, pirms 5 gadiem
jankais rakstīja: Pārlasīt nepietika laika, jo jālatvisko Zviedru uzvārdi?
Gribēju rakstīt to pašu! Uz Lāšoniem nasks, bet raksts pilns ar paviršībām.

     [+] [-]

, 2019-01-16 15:53, pirms 5 gadiem
Vai nevajadzētu vispirms uzbūvēt jauno halli un tad renovēt veco. Tagad visu ziemu nav kur spēlēt un tenisa centrs nesaņems neko,bet varēja. Nez ko tagad dara centra darbinieki?

  +1 [+] [-]

, 2019-01-16 15:54, pirms 5 gadiem
Savickis

     [+] [-]

, 2019-01-16 16:17, pirms 5 gadiem
Baigie optimisti IZM. Kāds tad cipars būs laukuma īrei? Bērni tā kā būtu jādotē 75% apmērā. Treneriem algas. Labus trenerus vajag, fanātus. Savādāk nebūs atdeve. Sajūta, ka IZM business jau tagad ir izgāzies

     [+] [-]

, 2019-01-16 21:35, pirms 5 gadiem
Cik tad izmaksā dotēt šādu centru gada laikā?

     [+] [-]

, 2019-01-16 22:13, pirms 5 gadiem
hmmm...500 000 gadā, tad jau daudz darbinieku šādā centrā darbosies