Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

Bulgārijas premjerministrs aicina futbola federācijas vadību atkāpties

Rolands Eliņš

Bulgārijas premjerministrs aicina futbola federācijas vadību atkāpties
Foto: Action Images via Reuters/Scanpix

Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs publiski nosodījis savas valsts futbola līdzjutēju atkārtotās rasisma izpausmes „Euro 2020” atlases spēlē pret Angliju, kas norisinājās vakar, un pieprasījis, lai Bulgārijas Futbola federācijas prezidents Borislavs Mihailovs atkāptos amata, jo nav pratis tikt galā ar situāciju.

Boiko Borisovs publiskā paziņojumā stingi nosodīja bulgāru fanu rīcību spēlē pret Angliju, kad britu melnādaino spēlētāju virzienā tika veltīti rasistiski saukļi, apsaukājot spēlētājus, kā arī tika novēroti nacistiski žesti. Bulgārijas un Anglijas spēle fanu rīcības dēļ tika uz laiku pārtraukta, taču tomēr novesta līdz galam, Anglijai uzvarot ar 6:0.

Jāpiemin, ka spēle jau norisinājās daļēji slēgtā stadionā, jo Bulgārijas izlase bija sodīta par līdzīgiem pārkāpumiem iepriekšējās spēlēs. Savukārt vietējās futbola federācijas vadītājs Borislavs Mihailovs pirms mača bija izteicis iebildumus UEFA par to, ka šī spēle saņem netaisnīgu reputāciju, UEFA varasvīriem satraucoties par rasisma izpausmju atkārtošanos, kas beigās arī piepildījās.

„Es aicinu Mihailovu uzreiz atkāpties no amata,” pavēstīja Bulgārijas premjerministrs. „Pēc vakardienas apkaunojošā zaudējuma un mūsu futbola sliktajiem rezultātiem kopumā esmu pavēlējis pārtraukt jebkāda veida sadarbību ar futbola federāciju, ieskaitot finansiālo sadarbību, līdz brīdim, kad Mihailovs atkāpsies no amata.”

Borisova aicinājumu ar pozitīvu attieksmi sagaidījis Anglijas izlases uzbrucējs Rahīms Stērlings, atzīmējot, ka atbalsta šādu ieteikumu. Stērlings pēc vakardienas spēles arī izteica savu nožēlu par Bulgāriju kopumā: „Žēl, ka Bulgārija tagad kļūs pazīstama tādu idiotu dēļ kā vakardien stadionā.” Anglijas izlases futbolisti pēc mača arī uzteica Bulgārijas izlases kapteiņa Ivelina Popova rīcību, kad viņš puslaika pārtraukumā piegāja pie savas valsts līdzjutējiem, cenšoties atrunāt viņus no turpmākas necieņas izrādīšanas. Jāpiemin, ka saskaņā ar UEFA noteikumiem Anglijas futbolistiem bija visas tiesības atstāt laukumu un neatgriezties spēlē, taču tās netika izmantotas.

Organizācija FARE, kas cīnās pret rasismu futbolā, tikmēr aicinājusi UEFA izslēgt Bulgāriju no „Euro 2020” atlases turnīra, norādot, ka Bulgārijas izlases līdzjutēju rasisma izpausmes atkārtojušās jau vairākkārt un vietējā federācija nav spējusi tās ierobežot. „UEFA vajadzētu rādīt piemēru un izslēgt Bulgāriju no turnīra,” aicina FARE.

Bulgārijas Futbola federācija patiešām ir briesmās, taču arī pavisam cita apstākļa dēļ. FIFA un UEFA likumi nepieļauj, ka vietējā valdība tiešā veidā iesaistās federācijas pārvaldē, un Borisova aicinājums par federācijas prezidenta atkāpšanos un finansiālās sadarbības iesaldēšanu, kamēr tas nav noticis, ir klajš šo likumu pārkāpums. Vairākas nacionālās futbola federācijas līdzīgu iemeslu dēļ jau tikušas uz laiku diskvalificētas, kamēr atrisina savu iekšējo politisko situāciju.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...

     [+] [-]

, 2019-10-15 14:47, pirms 5 gadiem
Sarunājas Borisovs un Kariņš.

Borisovs: "mūsu futbolisti tādi mudaki. Vispirms saņem sodu pret rasismu, un pēc tam pret mellajiem ierij sešus golus! Tūlīt visus izdzenāšu pie Beņa mātes!!! Un kā iet pie jums?"

Kariņš: "Pie mums nav ne rasisma, ne antisemītisma. Re, šovakar sniegsim Izraēlas futbolistiem humanitāro palīdzību. Pēc tam prasīsim medaļu no Simona Vīzentāla centra."

(Nav smieklīgi, toties par futbolu.)