Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ņesterenko: "Pacēlām Latvijas futbola un 1. līgas līmeni. Te nav tik bēdīgi!"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Ņesterenko: "Pacēlām Latvijas futbola un 1. līgas līmeni. Te nav tik bēdīgi!"
Viktors Ņesterenko 2019. gada pārspēlēs / Foto: Sanita Ieva Sparāne

Trešdienas vakarā pārspēlēs par vietu 2020. gada "Optibet" Virslīgā "Metta" spēlēja 0:0 neizšķirti ar 1. līgas vicečempioni "Super Nova". Piedāvājam abu komandu galveno treneru Andra Riherta un Viktora Ņesterenko pēcspēles komentārus.

Viktors Ņesterenko, SK "Super Nova" galvenais treneris: "Paldies līdzjutējiem! Paldies kluba prezidentam Jānim [Engelim], kurš pasauca mani no Igaunijas atpakaļ uz Latviju. Kā Jankam varēja atteikt? (smaida) Šogad strādāju Igaunijā Kohtla-Jervē, kur bija uzdevums saglabāt vietu Igaunijas 1. līgā. Tur tas čempionāts ir līdzīgāks, jo spēlē četras dublieru komandas. Kohtla-Jerve ierindojās stabilā 7. vietā un es vēl līdz sezonas beigām devos prom. Sapratu, ka ir jāpalīdz "Super Nova" sezonas finišā. Tā es atgriezos Latvijā. Visiem saku, ka esmu latviešu treneris, dabūju šeit PRO licenci. Tāpēc jādod atpakaļ, jāpaceļ Latvijas futbols, kam tagad klājās grūti. Tagad vēl astoņi leģionāri būs... Un, iespējams, neviens nevēlēsies strādāt ar vietējiem jauniešiem."

Kādā stāvoklī bija "Super Nova" komanda, kad kļuvāt par tās treneri [Ņesterenko pārņēma komandu oktobra sākumā, sešas kārtas līdz čempionāta beigām - aut.]?
Normālā. Puišiem grūti, jo sezonas laikā trīs reizes nomainījās treneris. Pierada pie [Oļega] Blagonadeždina, bet viņš aizgāja. Tad atnāca [Nikolajs] Ļubļins ar citu sistēmu, kurai bija jāpielāgojas. Jāatzīst, ka viņš [Ļubļins] atstāja komandu ļoti labā funkcionālā gatavībā. Nezinu, kurš gan to [gatavību] bija ielicis. Mans uzdevums bija pārtaisīt komandu taktiskajā ziņā. Uzskatu, ka futbolu sastāda divas komponentes - taktika un fizika jeb fiziskā sagatavotība. Nav taktikas bez fizikas un nav fizikas bez taktikas. Ar fizisko sagatavotību viss bija kārtībā, tāpēc vajadzēja sakārtot taktiskos elementus. Jāmāk pielāgoties pretiniekam. Gatavojoties "Mettai", noskatījos vismaz 15 viņu spēles. Šodien varēju neskatīties protokolā, jo biju pārliecināts, kāds viņiem būs pamatsastāvs. Ar zaļo pildspalvu laicīgi pierakstīju sastāvu, kas 100% sakrita ar to, kāds bija īstenībā. Pētījām, kā viņi spēlē, kuras zonas sedz. Veltījām tam trīs četras dienas. Puiši ir malači, jo saprot futbolu.

Iepriekš 1. līgā nespēlējāt ar trīs centra aizsargiem. Pielāgojāties pretiniekiem?
Nevar teikt, ka bija trīs centra aizsargi. Drīzāk bija balanss starp trīs aizsargiem un diviem centra pussargiem [uzbrukumos viens centra aizsargs regulāri pacēlās augstāk - aut.].

0:0 - likumsakarīgs rezultāts?
Teikšu, ka jā. "Metta" varēja iesist, mums bija divas iespējas. "Mettai" momenti veidojās pēc standartiem. Neliels pārsvars piederēja pretiniekam. Uzskatu, ka pirmo puslaiku aizvadījām labāk. Bija kustība, fiziski atbildām spēles prasībām. Otrajā puslaikā "Metta" spēlēja augstāk, jo viņiem vairāk vajadzēja uzvarēt. "Mettai" būs traģēdija, ja viņi pēc sportiskā principa atstās Virslīgu. Mēs? Netiksim šogad, tiksim nākamgad! "Super Nova" noteikti spēlēs Virslīgā.

Sanāk, uz jūsu komandu nav tik liels spiediens?
Spiediena nav. Šodien lasīju Sportacentru, kur tika minēts "Super Nova" vadošo futbolistu aizvadītais spēļu skaits. Tikai četri spēlētāji [Oskars Rubenis, Gatis Štrauss, Artūrs Grabčaks un Vladimirs Mukins] šosezon nospēlēja vismaz 20 spēles pamatsastāvā. Sezonas otrajā pusē parādījās vairāki jauni spēlētāji. Ir jāiespēlē sastāvs, jāveido saiknes. Tas ir sarežģīts uzdevums. "Mettā" ir pretēji ļoti labi iespēlēts sastāvs. [Kabelo] Seriba jau piekto gadu [īstenībā trešo - aut.] šeit spēlē! Pirms diviem gadiem pārspēlēs piedalījās četri futbolisti no šodienas sastāva. Pērn bija septiņi. Izauga [Raimonds] Krollis, [Jēkabs] Lagūns, sāka spēlēt Rihards Ozoliņš. "Mettai" ir normālā komanda. Vasarā viņi man patika, tāpēc brīnījos, ka sezonu "Metta" noslēdza pēdējā vietā. Sanāca tā, ka mēs šodien uz pretinieka fona izskatījāmies labi. Nedaudz pacēlām Latvijas futbola un 1. līgas līmeni. Mūsu 1. līga nav tik bēdīga.

Šodien savainojumos iedzīvojās kreisās malas spēlētāji Rūdolfs Zeņģis un Oskars Rubenis...
Ko padarīt? Rubenis ir ļoti talantīgs puisis, taču viņš pagaidām nesaprot, kā jāspēlē uzbrukuma grupā. Spēlējot malā, Oskars ir labs. Kad jāiet uz priekšu vai jānovirzās uz vidu, tad kaut kas pietrūkst. Zeņģis laukumā atdeva visus spēkus. Ļoti talantīgs puisis, kurš vēlas daudz palīdzēt uzbrukumā. Zeņģim viss vēl priekšā, jo puikam šobrīd tikai 17 gadi.

Vai viņi atjaunosies līdz sestdienas mačam?
Domāju, ka Zeņģis būs atpakaļ, bet Rubenis - nē. Droši vien, [Edgars] Kārkliņš spēlēs. Viņam gan smagi pēc operācijas. Gada sākumā Edgars sarāva krusteniskās saites. Viņš saka: "Es varu!" Atbildu, ka tikai ar gribēšanu Virslīgas līmeni nepavilkt. Varu izlaist uz 10-15 minūtēm, bet vairāk neļauj viņa fiziskā sagatavotība. Uzskatu, ka Edgars vēl ir jauns puisis [spēlētājam šobrīd 28 - aut.], kuram ir visas iespējas atgriezties profesionālajā futbolā.

Andris Riherts, FK "Metta" galvenais treneris: "Paldies visiem par atbalstu, skatītāju bija diezgan daudz [protokolā ierakstīti 250 - aut.]. Spēle varbūt nebija tik azartiska, kā gribētos. Rezultāts 0:0 un grūti pateikt, vai tas ir pozitīvs vai negatīvs. Neraugoties uz to, kā spēlē gāja, mums tas ir pozitīvs, jo ir vēl otrā spēle. Šobrīd 0:0 rezultāts ir pozitīvs abām komandām, jo saglabājas status quo. Sestdien ceru uz atbalstu tribīnēs, jo bez tā ir grūti kaut ko paveikt. Kādam [futbolistam] tas liks saprast, ka ir cilvēki, kuriem rezultāts šajā spēlē būs svarīgs."

Cik viegli bija sagatavoties spēlei pret komandu, kas sezonas gaitā nomainījusi trīs trenerus?
Ja skatās uz taktiku, tad jāgatavojas Viktoram Ņesterenko nevis konkrētai komandai. To mēs arī darījām. Skaidrs, ka spēlētāji [sezonas gaitā] ir pamainījušies. Ja skatās maija spēles un pēdējos trīs mačus, tad sastāvā palikušu vien pāris cilvēki. Viktors Ņesterenko ir treneris ar savu rokrakstu. Viņš iedod spēlētājiem savu enerģiju un neatlaidību. Spēlētāji uz 100% izpilda viņa norādījumus, kas šoreiz nesa rezultātu.

Mačā pret "Valmieru" sākumsastāvā nedevās pieci futbolisti, kuri šodien bija pamatā. Atpūtināji ar domu par pārspēlēm? Vai citi iemesli?
Dažādi. Viens ir psiholoģiskais aspekts. Bija svarīgi godam aizvadīt maču Valmierā. Sākumu jūs redzējāt. Lai kaut ko ietekmētu bija nepieciešama maiņa jau pirmā puslaika gaitā [spēli nesekmīgi sākušo Emīlu Birku nomainīja Kgotso Masangane - aut.]. Šobrīd ir liels nogurums. Iespējams, futbolistiem domas jau aizgājušas citā virzienā... Tāpēc jāsper radikāli soļi, lai mēs varētu pakustēties pareizajā virzienā...

Kādi, tavuprāt, ir iemesli, kāpēc "Metta" šoruden nespēj tikt pie vismaz vienas uzvaras?
Grūti teikt. Pēc uzvaras pār "Daugavpili" bija kaudze ar neizšķirtiem, ieskaitot arī šodienas spēli. Lai izcīnītu uzvaru ir jāziedo lietas, ir jākļūst par līderi. Tas nav tik vienkārši.

Ir sajūta, ka Jēkabs Lagūns un Raimonds Krollis pēc panākuma U19 izlases rindās vairs nespēlē tik spilgti klubā. Šodien abi tika nomainīt jau otrā puslaika ievadā...
Jaunajiem spēlētājiem fokuss var ātri pazust. Arī nogurums. U19 izlasē bija liels adrenalīns, jo bija neiespējamo jāpataisa par iespējamo. Kas arī izdevās, tāpēc puiši malači. Klubs ir tā vieta, kur cilvēks aug un pilnveidojas. Izlasē spēlētājs atdodas, pārstāvot savu valsti.

Kabelo pirmā puslaika vidū vienkārši nogāja nost no laukuma... Kas notika?
Vienkārši nogāja nost no laukuma.

Nebija nekāda savainojuma?
Savainojumi var būt dažādi. Visdrīzāk, vienkārši sastresojās vai nezinu kas. Vienkārši nogāja no laukuma.

Tev tas bija pārsteigums? Jau ilgi strādā ar šo futbolistu.
Ja spēlētājs noiet no laukuma, tad tas ir pārsteigums jebkuram - trenerim, skatītājam, citam futbolistam. Ja tik svarīgā spēlē atļaujas to izdarīt, tad jāprasa jautājumi. To mēs arī darīsim.

Pēc spēles ar viņu nerunāji?
Neesmu ne runājis, ne arī redzējis viņu.

2019. gada Virslīgas pēcspēles preses konferenču atreferējumi:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
2. kārta: "Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
3. kārta: Karašauska portrets ģērbtuvē, slavas dziesma Savaļniekam, Liepājas ķibeles
4. kārta: Tamazs kosmosā, Riherta 8 sekundes, Dodo liktenīgā nenomainīšana
5. kārta: Liepājnieku vēlme redzēt Zidānu, vieglprātīgais Amansiu un nosalušais Marians
6. kārta: Dzavetjēri trūkst vārdu, Ventspils grūtais gads, Liepājai jāierodas uz maču vēl agrāk
7. kārta: Nuncio izdara spiedienu pats sev, "Mettas" labākais futbols, Jangs gari nerunā
8. kārta: "Riga" treneru konveijers, Zuntnera pēdējā cerība, Dejans pikts par Dambrausku
9. kārta: Futbola stadioni: Pertija nikns par apdalīto "Mettu", Morozs bēdīgs par Daugavpili
10. kārta: Dejans atvadās, Starkovs sveicinās, Daugavpils kā Andora, padomju leksika
11. kārta: Tiesneši kā Cēzaru sievas, Pertija bīda Morozu un 7. klases diskotēka
12. kārta: Riherts aizstāv Marianu, Pahars - Dambrausku, Kļosovs par prezidenta Adlana lomu
13. kārta: Pensionāri no RFS, Dambrausks un Pertija par tiesāšanu veic mājienus "ar mietu"
14. kārta: Zuntnera loma pie Starkova, RFS lāsts, pelēkais uzbrucējs Askerovs
15. kārta: "Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju
16. kārta: Jelgavas krīze, Blanks par triumfu lielajā derbijā un promejošā Lemajiča nozīmi
17. kārta: Starkovs akcentē tiesāšanu, Ventspils visus četrus ielaiž pēc standartiem
18. kārta: "Mettai" nepilngadīgi vārtu guvēji, Starkovam topā uzbrukums, Kubarevs par "Riga" kāzusu
19. kārta: "Ventspils" bombardē tiesnešus un LFF, Dambrausks par smieklīgo "Liepājas" uzvaru
20. kārta: Pertija uzvelkas par tēmu "vietējais/ne vietējais", "Metta" plāno palikt "Skonto" stadionā
21. kārta: Dambrausks aizstāv Latvijas futbolistu atgriešanos un spēlēšanu Virslīgā
22. kārta: Vulkāna Adlans izvirdums (pilnā versija)
23. kārta: 40 grādi ģērbtuvē Slokā, liepājnieki lūdzas pendeles, aiz priekiem laksta un kliedz
24. kārta: Latviešu talantu medīšana: "Facebook" un "Instagram" futbola "aģenti" nav nopietni
25. kārta: Dambrausks netic brīnumiem, Koņevs par fotogrāfiju prezidentam
26. kārta: Pertija preses konferencē ar dēlu, Koņevs joprojām ilgojas pēc Lemajiča
27. kārta: Kubarevs nekoncentrē visas domas par Latvijas kausu, Mihelsons apslimušā Riherta vietā
28. kārta: Adlans debitē kā treneris un apšauba Slavišas neatkarību, 75 000 eiro par Tamirlanu
29. kārta: Pertijam histēriski smiekli, Jelgavai pietrūka naudas, lai uzspēlētu pret "Ajax"
24. kārta (pārceltā): Šišhanovs par tiesnesi: "Kādam āzim jābūt, lai neieskaitītu šos vārtus?"
30. kārta: Tosina darbs pludmalē, Riherts sašutis par Gorkšu kā futbola aģentu
31. kārta: Leģionāru vagons "Spartakam" un Zuntnera neziņa
32. kārta: Kubarevs asi par limitu: "Pazudīs futbolisti, drīz varēsiet vērt ciet akadēmijas"
33. kārta: Daugavpils sešu aizsargu līnija, "Ventspilij" viss kārtībā ar treneri, kura... nav
28. kārta (pārceltā): Koņevs: "Komanda ir pagurusi, futbolistiem psiholoģiskā spriedze"
34. kārta: Kubarevs izkrata sirdi par kausa finālu, Dzavetjēri par "Spartaka" projektu
35. kārta: Tiesnešu nesodāmība un "augstāki spēki", kad "Riga" un RFS tiekas "Skonto" stadionā
36. kārta: Koņevs asi atbild Dambrauskam, Zuntners sola pārmaiņu vējus Liepājas sastāvā

  +1 [+] [-]

, 2019-11-14 15:46, pirms 4 gadiem
Par pedejiem jautjaumiem.Riherts prot mulkibas runat,savaldibas maz sim cilvekam .Vinam daudz trash talk ta saucama un ne tikai pretinieka virziena,bet ari savejiem..Legionaram apnika un nogaja nost no laukuma.Pienemu,ka ne reizi vien vins ko tadu teicis un nervi neiztureja..
p.s Saku to jo ir spelets jauniesu vecuma pret Riherta vaditajam komandam....

     [+] [-]

, 2019-11-14 15:47, pirms 4 gadiem
Kads teiks,ka vajiba,kads,ka virsikigs lemums
Butiba vareja paciesties 15min un partraukuma paparasit mainu..ta lai komandu neiegaz...Bet citadi es domaju-pareizi darija!!!!!!

     [+] [-]

, 2019-11-15 09:49, pirms 4 gadiem
Ņesteram jau vienmēr runāšana padevusiesPar pirmās līgas līmeni lai spriež cipari.6 spēles beigušās ar divciparu rezultātu.Tādi rezultāti pat hokeja čempionātos tagad ir retums.Sagrāves un tādas es sāku uzskaitīt tikai sākot no piecu un lielāku vārtu starpību veselas 39 !!! Tiesa jāatdzīst ,ka uzvaru ziņā šeit dominēja abi līderi,Tukums un Super Nova(pa 10),bet zaudējuma ziņā Balvi(13)un Grobiņa(11)Tāpēc vien,uzskatu,ka LFF ir jāievēro jau pieņemtais lēmums par 1.līgu,kur pēdējās četras komandas pāriet uz 1.līgas B grupu un četras labākās 1.līgas B.grupas(dublieru) komandas pāriet Balvu,Grobiņas,New Project un Dinamo vietā.Nav ne mazāko šaubu,ka 1.līgas līmenis pieaugtu un tādu rezultātu skaits samazinātos līdz minimumam.Kas attiecās uz sportisko principu,kā jau rakstīju agrāk,ir jāizstrādā sakarīgs nolikums,kurā dublieri nevarētu izlikt virslīgas spēlētājus pret pārējām komandām,bet savās savstarpējās spēlēs varētu to darīt.Arī pārēju uz virslīgu vajadzētu šajā gadījumā pielabot,jo gadījumā ,ja labākā 1.līgas nedublieru komanda neizcīna 1 vietu,tad nevis tieša pāreja uz virslīgu ,bet teiksim pārspēles ar virslīgas pēdējo komandu.Nav šaubu,ja 1.līgā nobriedīs kāds finansiāli spēcīgs klubs,kurš būtu gatavs cīnīties pēc tam virslīgā,tad viņiem nebūs problēmas izcīnīt 1 vietu 1.līgā.Tad lūdzu,pa tiešo uz virslīgu nomainot tās autsaideru.Apmēram tā.