Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Gulbis: "Putniņas izkrišana no sastāva izsita komandu no līdzsvara"

Ints Megnis
Ints Megnis

Gulbis: "Putniņas izkrišana no sastāva izsita komandu no līdzsvara"
Mārtiņš Gulbis. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

“Nepatīkamākais fakts – trešdien ap 20:00 vakarā uzzinājām, ka savainojuma dēļ nevarēs spēlēt Aija Putniņa. Komanda tika izsista no līdzsvara, mainījās spēles zīmējums,” pēc zaudējuma “Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijas pirmajā spēlē teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Stipe Braličs, Horvātijas valstsvienības galvenais treneris

“Izlasi trenēju pēc sešu gadu pārtraukuma, mums ir jauna komanda ar tikai vienu pieredzējušu spēlētāju no Londonas sastāva. Nezināju, ko gaidīt no šīs spēles. Tā izdevās lieliska. Pirmajā puslaikā bija daudz ātru piespēļu, laba bumbas kustība un precīzi trīspunktu metieni. Panācām lielu pārsvaru, bet otrajā puslaikā to nosargājām. Apstiprinājās, ka mums ir talantīga jaunā paaudze.

Redzēju Latvijas spēles Eiropas čempionātā Rīgā. Jau no divām tikšanās reizēm 2011. gadā zināju, ka pret Elīnu Dikeulaku vajadzīga agresīva aizsardzība, nosedzot labo pusi. Latvija labi spēlē “pick`n`roll” uzbrukumus, tāpēc vajadzēja cieši spēlēt soda laukumā. Turklāt jūsu ārējās līnijas spēlētājas labi met no vietas, bet nav tik labas kustībā. Tas viss tika ņemts vērā, veidojot aizsardzības plānu, kas tika ļoti labi īstenots.

Šī bija ļoti svarīga spēle, domājot par mūsu izredzēm kvalificēties Eiropas čempionātam. Uzvara ar 18 punktu pārsvaru ir daudz noderīgāka nekā panākums ar vienu vai diviem punktiem. Mūsu spēlētājas ieguva pārliecību par saviem spēkiem.”

Elīna Dikeulaku, Latvijas valstsvienības spēlētāja

“Nebijām gatavas spēlei. Atdeve nebija tāda kā treniņos. Horvātietēm acis dega vairāk nekā mums. Izskatījāmies nobijušās, nevarējām iemest. Pretinieces meta labāk gan tuvāk, gan tālāk no groza. Visu darījām nepareizi. Nav nekādu plusu, ja zaudējam. Pat, ja tā ir tikai pirmā spēle.

Nav svarīgi, vai spēlēju par pirmo vai otro numuru. Ja treneris uzskata, ka varu labāk palīdzēt, spēlējot citā pozīcijā, darīšu, kā labāk komandai. Atbildes spēlei nākamgad Horvātijā jānoskaņojas kā revanšam – iesim un sadosim viņām pa pakaļu!”

Mārtiņš Gulbis, Latvijas valstsvienības galvenais treneris

“Paldies līdzjutējiem par atbalstu. Nebiju iedomājies tādu debijas spēli. Tā spēlēt nedrīkst. Negribējām ļaut Horvātijai dominēt soda laukumā. Nepareizi sitām piezīmes, ja Ivana Dojkiča atnāk un iemet četrus trīspunktu metienus pēc kārtas. Plus fakts, ka pretiniecēm pie mūsu piezīmju skaita bija tikai astoņi soda metieni. Tātad nenodevām spēlētājām pareizo informāciju.

Nepatīkamākais fakts – trešdien ap 20:00 vakarā uzzinājām, ka savainojuma dēļ nevarēs spēlēt Aija Putniņa. Visu nedēļu gatavojāmies ar Aiju. Komanda tika izsista no līdzsvara, mainījās spēles zīmējums. Atkrita iecere izmantot Aiju un Kristīni piektā numura pozīcijā. Cīņas priekšvakarā nācās mainīt rotāciju – Laurai Melderei debijas spēlē bija neplānoti liela loma. Zenta un Aija Klakocka spēlēja lielākas minūtes, pieauga Kristīnes Vītolas slodze.

Aija Klakocka treniņspēlē pret Lietuvu atsita sprandu un galvu. Trešdien netrenējās, ceturtdien tāpat. Noņemu cepuri kapteines priekšā. Aija ar savainojumu devās laukumā un izdarīja, cik varēja. Kitijas Laksas gadījumā gribējām pārsteigt pretinieku, ļaujot viņai iesildīties ar komandu. Pārsteidzām paši sevi. Kitija šoreiz vēl nevarēja palīdzēt. Viņa ir viena no labākajām spēlētājām Eiropā. Ceru, ka viņa drīz izies laukumā.

(Ivana) Dojkiča, šķiet, pārspēja pati sevi. Aizsardzībā izmantojām nepareizu sistēmu, nebija vajadzīgās agresivitātes. Ja komandas rīcībā ir tērējamas piezīmes, jāļauj pretiniecēm izmest bumbu no sānu vai gala auta. Tā vietā Dojkiča saņēma bumbu, kur gribēja un tika pie brīviem metieniem. Horvātietes ir pietiekami meistarīgas, lai brīvus metienus realizētu ar augstu precizitāti.

Pret lietuvietēm ar presinga palīdzību sametām 30 punktus. Gribējām tādā garā turpināt pret Horvātiju, taču neizpildījām pat pusi sarunātā. Pirmie pieci uzbrukumi spēlē aizgāja uz nepareizo pusi. Domājām, kā atvieglot spiedienu uz Elīnu. Horvātietes aizsardzībā izdarīja lielu spiedienu gan uz viņu, gan Ilzi. Gribējām, lai Elīna saņem bumbu laukuma vidū, dažreiz tas īsti neizdevās.

Turēju sevi grožos, cik varēju. Bija brīdis, kad nespēju noskatīties, kas notiek laukumā. Nevēlos nevienu aizvainot, taču savu skatītāju priekšā tā spēlēt nedrīkst. Mums jācīnās, mums “jāmirst” laukumā. Uzsitam piecas piezīmes, ja nepieciešams. Neticu, ka varam izskatīties tik slikti. Treniņspēlē rādījām, ko gribējām. Pirmajā sapulcē nolēmām, ka nedēļa jāaizvada pozitīvā gaisotnē. Varbūt atmosfēra ģērbtuvē bija pārāk laba. Tā ir mana vaina. Piekrītu Elīnai – tas bija tikai sākums.”

  -2 [+] [-]

, 2019-11-14 23:26, pirms 4 gadiem
Ar šādu sastāvu neredzēt EČ.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-15 06:35, pirms 4 gadiem
Viegli gan tevi puisīt "izsist"!

  +3 [+] [-]

, 2019-11-15 07:33, pirms 4 gadiem
Puika dabuja pa ausim un tagad meklee attaisnojumus?

  +3 [+] [-]

, 2019-11-15 07:50, pirms 4 gadiem
Kā tad Tu, puis esi gatavojies? Viss Tevi pārsteidz, izsit no līdzsvara

  +3 [+] [-]

, 2019-11-15 08:53, pirms 4 gadiem
Putniņa bieži izkrīt un labi spēlē pārsvarā klubos nevis izlasē.

     [+] [-]

, 2019-11-15 09:35, pirms 4 gadiem
jā Putniņai ar to spēlēšanu izlasē ir regulāras problēmas. problemu vairak kā vajag. tik klubā regulāri ap 30 tik mauc. Var jau saprast, te jau piķi nemaksā, tik patriotismu piesauc. Ar to jau maku nepiepildīsi

  +1 [+] [-]

, 2019-11-15 10:26, pirms 4 gadiem
Lasot šos stulbos komentārus, rodas doma, cik tālu visi šie jefiņi ir no basketbola un tā struktūru. Spēlētājas saka, nav gatavi šai spēlei, mīļo pasaulīt, kam tad jūs esiet gatavi????? Ar zobiem, nagiem par katru bumbu un punktu. Bet liekas, ka atbraukušas pastaigāt ekskursijā pa laukumu. un ko var izdarīt treneris, kurš 3 !!!! dienas ar viņiem trenējies, pieredzējušas, no labiem klubiem, liekas nav bumbu gadu turējušas rokā. Maigi aprunāties, es būtu treneris, pēc šadas spēles noslānītu visas ar siksnu par šādu spēli un attieksmi

  +1 [+] [-]

, 2019-11-15 10:43, pirms 4 gadiem
Ko var cepties? Cilvēks pie sieviešu izlases stūres pirmo reizi un uzreiz uzrodas dīvānpirdēju eksperti. Tā bija tikai pirmā spēle. Sakāt uzreiz, ka jums nepatīk Gulbis, lai ko viņš darītu. Pat ja būtu uzvara, varētu atrast utis, lai nozākātu treneri. Tak ļaujat strādāt un atbalstat, augļus skatīsimies pēc kvalifikācijas!

  -1 [+] [-]

, 2019-11-15 10:48, pirms 4 gadiem
Edison rakstīja: Ko var cepties? Cilvēks pie sieviešu izlases stūres pirmo reizi un uzreiz uzrodas dīvānpirdēju eksperti. Tā bija tikai pirmā spēle. Sakāt uzreiz, ka jums nepatīk Gulbis, lai ko viņš darītu. Pat ja būtu uzvara, varētu atrast utis, lai nozākātu treneri. Tak ļaujat strādāt un atbalstat, augļus skatīsimies pēc kvalifikācijas!
Mūžīgais optimisms tagad modē

     [+] [-]

, 2019-11-15 12:40, pirms 4 gadiem
john_isner_110096780324187 rakstīja: Mūžīgais optimisms tagad modē
Optimisms vienmēr ir modē, tā bija tikai pirmā spēle jauna trenera vadībā. Meitenes vienkārši pārdega, netika galā ar atbildības nastu: spēle mājās, svētku nedēļa un jauns treneris. Turpmāk būs labāk.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-15 12:58, pirms 4 gadiem
Izcili vāja spēle savas publikas priekšā!!!! Ja savā zālē, kur viena daļa no komandas trenējas ikdienā nevar iemest brīvos metienus, par trīspunktniekiem pat nerunājot!!!!!Izskatījās, ka horvātietēm šī bija mājasspēle

  +1 [+] [-]

, 2019-11-15 13:05, pirms 4 gadiem
Nevienam nav nekāds noslēpums ka dāmu izlase palēnām slīd uz leju....jo izlasei pieejamais spēlētāju līmenis ir zemāks ka konkurentēm.Nevar ar pāris Eiropas līmeņa basketbolistēm sasniegt labu rezultātu.
Diemžēl republikā darbs ar jauno paaudzi (puišiem un meitenēm)nav sekmīgs un jaunu talantu trūkums ir acīmredzams.Bija izdevība pavērot jauno spēli OGRĒ 10.novembrī un NĀCĀS KONSTATĒT KA PUIŠI IR TEHNISKI...ĀTRI SKRIEN...BET TAKTISKAJĀ ZIŅĀ IR PILNĪGI NESAGATAVOTI(laukuma nepārredzēšana..individuāla "dragāšana"un daudzos momentos cenšanās debatēt ar tiesnešiem-neko labu neliecina)
Ja jau pašos pirmsākumos neieliek labus pamatus-tad cerēt ka izaugs talantīgi spēlētāji izlasēm ir vairāk kā naivi.
Ja pavēro kā spēlē Lietuvas vienaudži--------redzam ļoti lielu atšķirību un kā galvenais ir treneru pieeja spēlētājiem ar konkrētu uzdevumu katram un komandai kopumā.
Mums iztrūkst treneru ,kuriem galvenais nav rezultāts bet gan labu spēlētāju sagatavošana.
Ja tiks celts spēlētāju tehniskais,taktiskais un fiziskais līmenis-REZULTĀTI NEIZPALIKS.
Patreiz no visa tā esam ļoti tālu un atpaliekam gan no Lietuvas gan no Igaunijas jaunās paaudzes spēlētāju sagatavošanas izlasēm

  -1 [+] [-]

, 2019-11-15 15:58, pirms 4 gadiem
livs rakstīja: Nevienam nav nekāds noslēpums ka dāmu izlase palēnām slīd uz leju....jo izlasei pieejamais spēlētāju līmenis ir zemāks ka konkurentēm.Nevar ar pāris Eiropas līmeņa basketbolistēm sasniegt labu rezultātu.
Diemžēl republikā darbs ar jauno paaudzi (puišiem un meitenēm)nav sekmīgs un jaunu talantu trūkums ir acīmredzams.Bija izdevība pavērot jauno spēli OGRĒ 10.novembrī un NĀCĀS KONSTATĒT KA PUIŠI IR TEHNISKI...ĀTRI SKRIEN...BET TAKTISKAJĀ ZIŅĀ IR PILNĪGI NESAGATAVOTI(laukuma nepārredzēšana..individuāla "dragāšana"un daudzos momentos cenšanās debatēt ar tiesnešiem-neko labu neliecina)
Ja jau pašos pirmsākumos neieliek labus pamatus-tad cerēt ka izaugs talantīgi spēlētāji izlasēm ir vairāk kā naivi.
Ja pavēro kā spēlē Lietuvas vienaudži--------redzam ļoti lielu atšķirību un kā galvenais ir treneru pieeja spēlētājiem ar konkrētu uzdevumu katram un komandai kopumā.
Mums iztrūkst treneru ,kuriem galvenais nav rezultāts bet gan labu spēlētāju sagatavošana.
Ja tiks celts spēlētāju tehniskais,taktiskais un fiziskais līmenis-REZULTĀTI NEIZPALIKS.
Patreiz no visa tā esam ļoti tālu un atpaliekam gan no Lietuvas gan no Igaunijas jaunās paaudzes spēlētāju sagatavošanas izlasēm
Krietni jau pārspīlē. Katrā gadījumā meitenēm jaunā maiņa ir ļoti laba un visai cerīga, par ko liecina arī rezultāti Eiropas jaunatnes čempionātos (puišiem situācija ir nedaudz sarežģītāka). Vienkārši tagad notiek zināma dāmu izlases pārbūve, kas kaut kādā brīdī ir neizbēgama jebkurai valstsvienībai. Daža veterāne beigusi spēlēt (Baško), citas paņēmušas atpūtu vai vēl kaut ko citu dara (Pulvere, Baiba Eglīte, Kūlīte), vēl traumas un veselības problēmas (Ikstena, Pilābere, Putniņa, Laksa, arī principā Veidere), vēl Šteinbergas jautājums plus vēl bars izlases kandidātu spēlē NCAA (Digne Strautmane, Gulbe, Šepte, Mote, laikam jau arī Grava tur jāpieskaita un vēl arī citas meitenes). Tāpēc jau vakar no 11 basketbolistēm trīs padsmitnieces bija pieteiktas spēlei. Tā ka Laksa neiznāca laukumā, kā tas bija arī paredzēts, tad faktiski valstsvienība vakar spēlēja ar 7ām pieaugušo basketbolā pieredzi krājušām spēlētājām, pie tam Paulai Strautmanei šī ir pirmā profesionālā sezona pēc studijām Ziemeļamerikā.
Tā ka nevajag te ūdeni liet. Ja vēl te Igauniju piemini, tad nu meiteņu basketbolā Igaunija stabili atpaliek no Latvijas vairākus soļus. Vajag jau drusku drēbi pazīt pirms kaut ko tādu rakstīt!
Bet tas viss nav attaisnojums Gulbim, kas taktiski slikti novadīja spēli un nespēja "noņemt" meitenēm mandrāžu. Emocijas visu vakar sabeidza.

     [+] [-]

, 2019-11-15 16:17, pirms 4 gadiem
ak68 rakstīja: Krietni jau pārspīlē. Katrā gadījumā meitenēm jaunā maiņa ir ļoti laba un visai cerīga, par ko liecina arī rezultāti Eiropas jaunatnes čempionātos (puišiem situācija ir nedaudz sarežģītāka). Vienkārši tagad notiek zināma dāmu izlases pārbūve, kas kaut kādā brīdī ir neizbēgama jebkurai valstsvienībai. Daža veterāne beigusi spēlēt (Baško), citas paņēmušas atpūtu vai vēl kaut ko citu dara (Pulvere, Baiba Eglīte, Kūlīte), vēl traumas un veselības problēmas (Ikstena, Pilābere, Putniņa, Laksa, arī principā Veidere), vēl Šteinbergas jautājums plus vēl bars izlases kandidātu spēlē NCAA (Digne Strautmane, Gulbe, Šepte, Mote, laikam jau arī Grava tur jāpieskaita un vēl arī citas meitenes). Tāpēc jau vakar no 11 basketbolistēm trīs padsmitnieces bija pieteiktas spēlei. Tā ka Laksa neiznāca laukumā, kā tas bija arī paredzēts, tad faktiski valstsvienība vakar spēlēja ar 7ām pieaugušo basketbolā pieredzi krājušām spēlētājām, pie tam Paulai Strautmanei šī ir pirmā profesionālā sezona pēc studijām Ziemeļamerikā.
Tā ka nevajag te ūdeni liet. Ja vēl te Igauniju piemini, tad nu meiteņu basketbolā Igaunija stabili atpaliek no Latvijas vairākus soļus. Vajag jau drusku drēbi pazīt pirms kaut ko tādu rakstīt!
Bet tas viss nav attaisnojums Gulbim, kas taktiski slikti novadīja spēli un nespēja "noņemt" meitenēm mandrāžu. Emocijas visu vakar sabeidza.
Nevajag pārvērtēt tās vietas Eiropas jaunatnes čempionātos. 2001. dz.g. meitenes U-16 izcīnīja 4. vietu. Cik no viņām ir izraisījušas jelkādu interesi mūsu sieviešu basketbola stūrmaņos. Tikai Meldere. Ā, un vēl Indrlķe un Šteinharde, tāpēc, ka Rožlapas audzēknes, mākslīgi tiek auklētas TTT sistēmā. Pārējās ne Nulle, ne Kļeščova, ne Vihmane nevienam īsti neinteresē

     [+] [-]

, 2019-11-15 16:23, pirms 4 gadiem
Aizmirsu piezīmēt, ka ne Indriķe, ne Šteinharde togad pat nebija izlases sastāvā. Tagad visa uzmanība uz nākošo ''Zelta'' paaudzi 2003.-2004. dz.g. Par to jau arī liecina TTT un izlasei piesaistītie spēlētāji, kuri, ne tikai braukā ekskursijās ar TTT, bet arī tiek laukumā

     [+] [-]

, 2019-11-15 16:39, pirms 4 gadiem
john_isner_110096780324187 rakstīja: Nevajag pārvērtēt tās vietas Eiropas jaunatnes čempionātos. 2001. dz.g. meitenes U-16 izcīnīja 4. vietu. Cik no viņām ir izraisījušas jelkādu interesi mūsu sieviešu basketbola stūrmaņos. Tikai Meldere. Ā, un vēl Indrlķe un Šteinharde, tāpēc, ka Rožlapas audzēknes, mākslīgi tiek auklētas TTT sistēmā. Pārējās ne Nulle, ne Kļeščova, ne Vihmane nevienam īsti neinteresē
Vihmane nupat Tartu 32 punktus iemeta un vēl jau tur Lociniece labi izskatās. Es jau arī nepārvērtēju to visu, bet tajā pašā laikā, ja te kāds velk paralēles ar Igauniju un Lietuvu, tad meiteņu gadījumā viņš vienkārši nezin faktus. Lietuvai tikai U16 izlase šogad bija augstāk par Latviju. Jocīte viņiem topā, pat lielā izlasē spēlē. Bet nu diez vai Raina Tomašicka ir par viņu sliktāka, vienīgā atšķirība, ka mūsējā nebija vel šogad piesaistīta U16 izlasei. Manuprāt, arī pareizi, ka nebija. Varēs divas nākamās vasaras spēlēt U16 izlasē un varbūt ne tikai tajā.

     [+] [-]

, 2019-11-15 16:46, pirms 4 gadiem
Rainai Tomašickai ,pirmkārt, jāsaprot, ka viņa laukumā nav viena. Tur lielajai izlasei, maigi sakot, drusku par agru

     [+] [-]

, 2019-11-15 16:53, pirms 4 gadiem
john_isner_110096780324187 rakstīja: Rainai Tomašickai ,pirmkārt, jāsaprot, ka viņa laukumā nav viena. Tur lielajai izlasei, maigi sakot, drusku par agru
Nu spriežot pēc tā, ko esmu redzējis, tā gan īsti teikt nevar. Vismaz tagad pie Čukstes bija ļoti saturīga spēle no viņas puses - gan aizsardzība, gan piespēles, pie tam viņas bumbas vešanas tehnika savam vecumam ir fenomenāla. Meitenei 14 gadi, es domāju, ka tur viss būs kārtībā. Iemācīsies pie Čukstes komandas spēli un viss aizies.