Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

"US Open" junioru titulus iegūst ASV un Ungārijas sportisti

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" junioru titulus iegūst ASV un Ungārijas sportisti
Dalma Galfi
Foto: AFP/Scanpix

Ar ASV un Ungārijas tenisistu uzvarām svētdien finišēja sezonas pēdējā "Grand Slam" turnīra junioru sacensības. Meiteņu konkurencē triumfēja ar otro numuru izliktā Dalma Galfi, bet zēnu sacensībās nepārspēts palika junioru reitinga pirmais numurs Teilors Frics.

Neviens no pagājušā gada čempioniem šogad Ņujorkā nespēlēja. 17 gadus vecā čehiete Marija Bouzkova šosezon jau pilnībā pievērsusies profesionālajiem turnīriem un vasarā uzvarēja trijos mazajos ITF turnīros. Tikmēr 18 gadus vecais Austrālijas tenisists Omārs Džasika rangā jau ticis līdz 256. vietai un spēlē gan "Futures", gan "Challenger" turnīros.

Zēnu turnīrā par lielu prieku vietējai publikai bija divu amerikāņu fināls. Ar pirmo numuru izliktais Teilors Frics (17), kurš arī ir ranga līderis, uzveica ar piekto numuru izlikto Tomiju Polu (18) – 6:2, 6:7(4), 6:2. Zīmīgi, ka abi šogad jau otro reizi tikās "Grand Slam" finālā. "French Open" titula mačā uzvarēja Pols, toreiz esot pārāks trīs setos (7:6(4), 2:6, 6:2). Šoreiz viss varēja beigties divos setos, taču Pols 2. setā atspēlēja mačbumbu, nopelnot vēl vienu setu, kurā gan nopietnu pretestību nespēja izrādīt labā pleca savainojuma dēļ.

Amerikāņi šogad uzvarēja trijos no četriem "Grand Slam" turnīriem, jo viņiem tika arī Vimbldonas tituls, kuru izcīnīja Railijs Opelka.

Tik veiksmīga sezona junioru "Grand Slam" sacensībās tenisa lielvalstij pēdējo reizi bija 1977. gadā, kad Džons Makinrojs uzvarēja "French Open", bet Vans Vinitskī ieguva Vimbldonas un "US Open" titulus.

Meiteņu turnīrā ASV neizdevās uzvarēt, jo ar devīto numuru izliktā Sofija Kenina (16, dzimusi Maskavā) divos setos ar rezultātu 5:7, 4:6 piekāpās Ungārijas tenisistei Dalmai Galfi (17), kura bija izlikta ar otro numuru. Abām tas bija pirmais "Grand Slam" vienspēļu fināls, Galfi jau ar tikšanu līdz finālam nopelnīja nokļūšanu ranga 1. vietā, no tās izstumjot čehieti Marketu Vondroušovu. Viņai Ņujorkā fiasko jau 2. kārtā, nospēlējot vien piecus geimus pret Slovākijas tenisisti Viktoriju Kuzmovu (1:4).

Galfi sešos mačos Ņujorkā zaudēja tikai vienu setu, kas bija pats pirmais sets turnīrā – jaunā Ungārijas tenisiste 1. kārtas mačā bija divu punktu attālumā no zaudējuma pret mājinieci Aleksandru Stenfordu – 6:7(6) 6:3, 7:5. Stenforda pēdējā setā servēja par uzvaru mačā, iegūstot 5:3, 30:30 pārsvaru. Galfi finālā 1. setā pie rezultāta 4:5 ar "forehand" un eisu atspēlēja divas setbumbas.

Galfi kļuva par Ungārijas pirmo "Grand Slam" čempioni junioru sacensībās kopš 2005. gada, kad "French Open" uzvarēja Agnese Savaja. Galfi kopā ar citu Ungārijas tenisisti Fanniju Stollaru vasarā uzvarēja Vimbldonas meiteņu dubultspēļu turnīrā, bet svētdien ieguva Ungārijas pirmo "US Open" junioru titulu.

"US Open" junioru vienspēļu turnīru čempioni pēdējos 10 gados

GadsMeiteņu vienspēļu čempioneZēnu vienspēļu čempions
2015.Dalma Galfi (Ungārija)Teilors Frics (ASV)
2014.Marija Bouzkova (Čehija)Omārs Džasika (Austrālija)
2013.Ana Konjuha (Horvātija)Borna Čoričs (Horvātija)
2012.Samanta Kroforda (ASV)Filips Pelivo (Kanāda)
2011.Greisa Mina (ASV)Olivers Goldings (Lielbritānija)
2010.Darja Gavrilova (Krievija)Džeks Soks (ASV)
2009.Hezere Vatsone (Lielbritānija)Bernards Tomiks (Austrālija)
2008.Koko Vandevei (ASV)Grigors Dimitrovs (Bulgārija)
2007.Kristina Kučova (Slovākija)Ričards Beraņķis (Lietuva)
2006.Anastasija Pavļučenkova (Krievija)Dušans Lojda (Čehija)