Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Dramatiskā finālā Anglijas izlase triumfē kriketa Pasaules kausā

Juris Miņins
Juris Miņins

Dramatiskā finālā Anglijas izlase triumfē kriketa Pasaules kausā
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien, dramatiskā 2019. gada kriketa Pasaules kausa finālā, kurā uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešams super-overs, Anglijas izlase nodemonstrēja fantastisku atspēlēšanos un uzvarēja savās mājās notiekošajā turnīrā.

Šodien Anglijas un visas pasaules kriketa līdzjutēji sagaidīja izšķirošo 2019. gada Pasaules kausa maču, finālu, kurā tikās mājnieki angļi un Jaunzēlandes izlase. Jāsaka, ka abas komandas pusfinālos sagādāja pārsteigumus, izslēdzot no turnīra divas galvenās favorītes, Indiju un Austrāliju, tiesa, nedz Angliju, nedz Jaunzēlandi nevar saukt par "pelnrušķītēm", jo abas izlases pirms šī turnīra Pasaules reitingā ieņēma vietas pirmajā četriniekā, angļiem esot pat pirmajā vietā (Jaunzēlande – ceturtā).

Tiesa, pirms četrgades turnīra svarīgākā mača no daudziem Anglijas kriketa izlases līdzjutējiem un arī kriketa apskatniekiem varēja sajust zināmu augstprātību attiecībā uz Jaunzēlandes izredzēm pacīnīties par uzvaru. Sak, atdodiet jau to kausu angļiem, viss ir beidzies!

Par laimi, paši Jaunzēlandes "Kiwis", kā šo komandu zina kriketa lidzjutēji, tā nedomāja un, uzvarējuši primsspēles monētas mešanā, nolēma spēli sākt ar atsišanu. Nevar teikt, ka tajā viņi parādīja ko grandiozu, taču viņi spēja aizvadīt visus 50 overus, kuru beigās tika gūts 241 punkts. Par rezultatīvāko jaunzēlandieti ar 55 veiktajiem skrējieniem (gūtajiem punktiem) kļuva Henrijs Nikolss. Savukārt Anglijas izlasē ar trim viketiem katrs izcēlās Kriss Voukss un Laiems Plankets.

242 punkti – ne tas augstākais rezultāts un nesasniedzamākais mērķis, taču fināls ir fināls un, pat ja ja viss notiek pēc plāna, nervozitāte ir tas faktors, kas vienā brīdī visu var izmainīt.

Angļiem sākumsastāva atsitēju pāris bija labi zināms – Džeisons Rojs un Džonijs Beirstovs. Jāsaka, ka jaunzēlandiešu metēji bija labi pastrādājuši aizvadītajās brīvajās dienās, jo viņi prata pamatīgi ierobežot abus atsitējus, neļaujot viņiem "ieskrieties", taču vislabāk tika neitralizēts Džo Rūts, kurš laukumā devās pēc Roja. 30 bumbas un tikai septiņi gūtie punkti. Savukārt viņa izslēgšana no spēles bija klasiska, proti, saprotot, ka ir "jālauž" spēles gaita, Rūts izdarīja vairākus avantūristiskus vēzienus, viens no kuriem skāra bumbu, taču ne tik ļoti, lai tā lidotu vajadzīgajā virzienā, par ko arī tika sodīts ar viketu.

Kopumā Jaunzēlandes metēji un aizsargi spēlēja tieši tik labi, lai viņu 241 gūtais punkts ar katru metienu angļiem liktos aizvien tālāks un nesasniedzamāks mērķis. Kad spēlē jau bija aizvadīti 25 overi, mača tablo angļu pusē rādīja - 93/4, t.i., viņi bija guvuši 93 punktus un četri atsitēji jau bija izslēgti no spēles. Protams, ka šāda situācija bija diezgan nomācoša, jo tas nozīmēja, ka angļiem, lai panāktu jaunzēlandiešus, ir faktiski jādubulto sava rezultativitāte.

Neskatoties uz lielo spiedienu, angļi spēja saņemties un mača turpinājums vairs nebija tāds viļņains, jo Bens Stoukss un Joss Batlers bija "noķēruši" savu spēli, taču punkti arī nekrājās tik raiti kā gribētos. Tiesa, nevienā brīdī viņi arī nebija bezcerīgi atpalikuši no sava mērķa, kas nozīmēja aizraujošu mača izskaņu un cīņu līdz pat pēdējiem metieniem.

Spēles izskaņa attaisnoja uz sevi liktās cerības, jo pēdējos divos overos abas komandas nodemonstrēja fantastisku un neparedzamu spēli. Vispirms jaunzēlandes metējs Džeimss Nešems 49. overā noformēja divus viketus, taču pēdējā overā bija Bena Stouksa performance. Vispirms viņš raidīja bumbu ārpus laukuma, bet tad, jau otro reizi izšķirošajos brīžos, kļūdījās jaunzēlandieši, kas pirms tam ļoti labi sargāja laukumu, metot bumbu trāpīja pa Stouksa nūju, kas ļāva tai atkal šķērsot laukumu, kas deva sešus punktus.

Beigu beigās, viss nonāca līdz tam, ka pēdējā metienā angļiem, lai panāktu neizšķirtu un tā saukto super-overu, bija jāgūst vismaz punkts, ja gūtu vairāk – tituls būtu rokās. Jāsaka, ka Stoukss atkal paveica savu darbu, panākot neizšķirtu – 241/8 pret 241/10.

Tādējādi angļi noorganizēja patiesi brīnumainu atspēlēšanos, kas nozīmēja, ka fināls vēl nav beidzies un komandām atkal būs jādodas laukumā, lai parādītu savu labāko spēli.

Super-overs kriketā ir kas līdzīgs kā pēcspēles metieni hokejā, proti, abām komandām atkal ir pieejami visi atsitēji, kuriem viena overa laikā ir jāspēj gūt maksimāli daudz punktu. Iespējas atsist tiek dotas abām komandām un uzvar veiksmīgākā. Interesanti, ka šī bija pirmā reize Pasaules kausā, kad uzvarētājs tiek noteikts šādā veidā.

Anglija uz atsišanu devās pirmā un laukumā laida Benu Stouksu un Džimiju Batleru, savus šīsdienas labākos atsitējus. Pretī viņiem stājās Trents Boults, kurš šodien nebija statistiksi labākais jaunzēlandiešu metējs, taču, iespējams, bija pats "svaigākais". Jāsaka, ka Anglijas izlasi Stoukss un Batlers nepievīla, jo viņi kopā guva 15 punktus, kas ir labs rādītājs.

Savukārt Jaunzēlande, zinādama, ka viņiem jāgūst vismaz 16 punktus, uz izšķirošajiem sešiem atsitieniem izlaida Martinu Gaptilu un Džeimsu Nešemu. Savukārt angļi viņiem pretī lika Pasaules kausa debitantu, 24 gadus veco Džofru Ārčeru. Jāsaka, ka uztraukums deva savu un pirmajā metienā viņš bumbiņu raidīja neprecīzi, par ko oponentiem pieskaitīja punktu un lika Ārčeram mest atkārtoti. Jaunzēlandes duets labi izmantoja angļu stresu, taču beigu beigās viss nonāca līdz tam, ka viņiem ar pēdējo atsitienu, kuru izpildīja Gaptils, bija jāgūst vismaz divi punkti. Par izcilu šo sitienu nenosauksi, tāpēc jaunzēlandiešiem nācās paļauties uz kāju veiklību, kas, tomēr, izrādījās nepietiekoša un Anglijas izlase svinēja laimīgu uzvaru.

Tā Anglijas izlasei bija pirmā uzvara kriketa Pasaules kausā, lai gan iepriekš viņi gan paši trīs reizes bija organizējuši šo turnīru, gan arī trīsreiz spēlējuši finālā. Savukārt Jaunzēlandes izlasei tas ir otrais zaudējums PK finālā pēc kārtas.

Nākamo Pasaules kauss kriketā ir plānots aizvadīt 2023. gadā un par tā norises vietu ir izvēlēta Indijas pilsēta Mumbaja.

2019. gada kriketa Pasaules kausa fināls, Anglija - Jaunzēlande, labākās epizodes

ICC Pasaules kausa uzvarētāji

GadsUzvarētājsFinālists
2019.AnglijaJaunzēlandes
2015.AustrālijaJaunzēlande
2011.IndijaŠrilanka
2007.AustrālijaŠrilanka
2003.AustrālijaIndija
1999.AustrālijaPakistāna
1996.ŠrilankaAustrālijas
1992.PakistānaAnglijas
1987.AustrālijaAnglija
1983.IndijaKarību izl.
1979.Karību izl.Anglija
1975.Karību izl.Austrālija

     [+] [-]

, 2019-07-14 22:04, pirms 5 gadiem
Kaut kā pie dir..s!

  +1 [+] [-]

, 2019-07-14 22:27, pirms 5 gadiem
Tīri intereses pēc ( tā jau ok, malači, ka rakstat par dažādiem psortiem), bet jautājums sportacentrs komentētājiem un lasītājiem - cik ir tie, kuri reāli seko, skatās, jūt līdzi komandām, seko spēlētājiem saistībā ar kriketu?

Bez apvainojumiem, tīri interese.

  +2 [+] [-]

, 2019-07-14 23:16, pirms 5 gadiem
fire rakstīja: Tīri intereses pēc ( tā jau ok, malači, ka rakstat par dažādiem psortiem), bet jautājums sportacentrs komentētājiem un lasītājiem - cik ir tie, kuri reāli seko, skatās, jūt līdzi komandām, seko spēlētājiem saistībā ar kriketu?

Bez apvainojumiem, tīri interese.
Atļaušos izmantot šo komentāru, lai, vismaz mazliet, ievirzītu domu citā gultnē.

Tātad, PK kriketā ir viens no lielākajiem notikumiem pasaules sportā un uzsvars te ir nevis uz "viens no", bet "lielākajiem". Ja neņemam ieskaitē OS, kas ir multi-sportu pasākums, tad kriketa PK priekšā ir tikai futbols. Varbūt, regbijs, bet, varbūt, arī ne. Šī gada rādītāji vēl jāredz.

Protams, tas ir tāpēc, ka šis sporta veids ir populārs reģionā ar visblīvāko apdzīvotību (Indija, Pakistāna, Bangladeša utt.), taču lietas būtību tas nemaina. Tas ir GRANDIOZS sporta notikums.

Konkrēti par šo finālu - tā jau tagad uzreiz ir kļuvusi par spēli, kas raksturo sporta veidu, tā ir ierakstāma kriketa "zelta fondā" un par to runās pēc 10, 30 un 50 gadiem.

Šo rakstu mērķis nav kriketa popularizēšana vai virzīšana (uzskatu, ka Latvijā tam nav sportiskās nākotnes, ja vien tikai kaut kas kardināli nemainīsies). Tas ir tikai un vienīgi atgādinājums par to, ka sports ir ļoti dažāds un nebeidzas ar hokejs-futbols-basketbols, kā arī stāsts par emocijām, drāmu, kas ir saprotamas ikvienam sporta līdzjutējam.

  +3 [+] [-]

, 2019-07-15 09:01, pirms 5 gadiem
Laikam esmu no retajiem,kas tiešām seko līdzi kriketam.. skatos Indijas premjerlīgas mačus,tāpat ar interesi vēroju pasaules kausa spēles.. Tā kā galīgi nav tā,ka neviens neseko līdzi.. Arī Latvijas indieši,piemēram,sēž telefonā,un seko līdzi visãm spēlēm. Jebkurā gadījumā,paldies sportacentam,ka kādu rakstu par kriketu arī “uzcepa”😁

  +3 [+] [-]

, 2019-07-15 09:25, pirms 5 gadiem
Viens latviešu izcelsmes čalis arī ir piedalījies Pasaules kausā Andris Karlis Zesers https://en.wikipedia.org/wiki/Andre...