Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Čiličs joprojām perfekts pret Kveriju, sasniedz pirmo Vimbldonas finālu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Čiličs joprojām perfekts pret Kveriju, sasniedz pirmo Vimbldonas finālu
Marins Čiličs
Foto: AP/Scanpix

Marins Čiličs piektdien Vimbldonā turpināja dominanci pār Semu Kveriju, amerikāni pieveicot piekto reizi tikpat mačos – 6:7(6), 6:4, 7:6(3), 7:5. Čiličs pēc divām dienām pirmoreiz spēlēs Vimbldonas finālā, kas viņam būs otrais "Grand Slam" fināls.

1. setā breikbumbu nebija, bet taibreikā pirmais pārsvaru ieguva Čiličs, kuram "forehand" uzbrukums trešā punkta izspēlē deva minibreiku, nedaudz vēlāk esot vadībā ar 4:1. Kverijs atspēlējās, pateicoties precīzākai spēlei ar "backhand", un bija priekšā ar 5:4, bet nespēja paņemt abus nākamos punktus ar servi, uzvarot tikai otrajā izspēlē, kas viņam deva setbumbu – 6:5. Čiličs to atspēlēja ar pirmo servi.

Pēc tam bija trīs minūšu pauze, kas radās, jo kādai gados vecai skatītājai kļuva slikti. Laikā, kamēr viņa tika izvesta no arēnas, Čiličs zaudēja gan ritmu, gan precizitāti. Horvātam pēc cīņas atsākšanas divas identiskas kļūdas pēc kārtas, bumbiņu izsitot autā ar diagonālo "backhand", un Kverijs tika pie uzvaras setā – 8:6.

Čiličam 2. setā pa vienai breikbumbai neizdevās izmantot pirmajā un piektajā geimā, abos gadījumos kļūdoties ar "backhand" otrās serves izspēlēs. Kverijs, kurš līdz pusfinālam trīs mačos pēc kārtas spēlēja piecus setus, sāka izrādīt noguruma pazīmes un ļoti vāji nospēlēja septītajā geimā, kur uzvarēja tikai vienā izspēlē.

Tas notika pirmās breikbumbas atspēlēšanā pēc nokļūšanas iedzinējos ar 0:40. Čiličs realizēja otro breikbumbu, kad Kveriju otro reizi šajā geimā apspēlēja ar apvedošo sitienu. Čiličs iegūto breiku viegli nostiprināja un divus geimus vēlāk vēlreiz pārliecinoši noturēja servi, kas nozīmēja viņa uzvaru setā – 6:4.

Kverijam 3. seta sākumā bija daudz problēmu. Pateicoties spēcīgai servēšanai, pirmajā geimā izdevās atspēlēties no 0:40. Aiznākamajā geimā Semam 15:40 deficīts un šoreiz servi nosargāt nebija lemts, jo Čiličs izmantoja otro breikbumbu, spēcīgi uzsitot ar "forehand". Horvātam breiku nostiprināt neizdevās, negaidīti ļaujot Kverijam atgriezties setā. Marinam ceturtajā geimā kļūdas no abām pusēm, uzdāvinot Kverijam viņa pirmās divas breikbumbas šajā mačā. Sems izmantoja otro, neatvairāmi uzsitot ar diagonālo "backhand" – 2:2.

Čiličs uzvaru setā nodrošināja ar taibreika palīdzību, tajā minibreikos esot pārāks ar 2-0. Čiličs abus minibreikus ieguva identiskā veidā – pa diagonāli atsista Kverija pirmā serve, un Sems kļūdījās ar sitienu pa līniju. Semam pie rezultāta 3:4 neprecīzs "backhand" uzbrukums, bumbiņu raidot autā, bet nākamā punkta izspēlē Kverijs ar "forehand" iesita tīklā.

Tiklīdz Sems bija nokļuvis iedzinējos ar 1-2 setos, viņa misija kļuva daudz sarežģītāka, jo, lai iekļūtu finālā, viņam nāktos ceturtajā cīņā pēc kārtas gūt uzvaru piecu setu mačā. Šodien tas nebija iespējams, jo pretī bija enerģiskāks pretinieks.

Kverijam bija iespēja uzvarēt 4. setā, taču viņš nenosargāja breika pārsvaru. Čiličs trešajā geimā zaudēja servi, kad vairāki punkti bija jāspēlē bez pirmās serves, kā arī neprecīzas darbības no "backhand" puses. Marinam nākamajā geima bija divas breikbumbas un ar ļoti labu iespēju otrajā izspēlē, taču viņš pārāk spēcīgi uzsita ar "forehand" pa līniju. Kverijs tūlīt bija priekšā ar 3:1.

Čiličs vēl vienu iespēju nopelnīja astotajā geimā un šoreiz nobreikoja Kveriju, spēcīgi uzbrūkot viņa otrajai servei, tādā veidā piespiežot Semu izsist autā – 4:4. Kverijs vēlreiz servi nenosargāja pie 5:6. Trīs amerikāņa kļūdas – dubultkļūda un divi auti – deva Čiličam divas mačbumbas pēc kārtas. Marins izmantoja otro, kad spēcīgi atsita pretinieka pirmo servi un neatvairāmi uzsita ar "forehand" pa līniju.

Čiličs pirmoreiz spēlēs Vimbldonas finālā, to sasniedzot 11. Vimbldonas turnīrā. Tas ir jauns mēģinājumu rekords finālistiem. Līdz šim visvairāk turnīru, lai sasniegtu savu pirmo finālu Vimbldonā, vajadzēja Patrikam Rafteram (8).

Horvātijas pirmajam numuram svētdien būs otrais "Grand Slam" fināls. Pirmo viņš spēlēja 2014. gadā Ņujorkā, kur titula mačā pieveica Kei Nišikori. Čiličs ir otrais horvāts, kurš ticis līdz Vimbldonas finālam. Goranam Ivaniševičam bija četri fināli (1992, 1994, 1998, 2001), uzvarot pēdējā.