Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

18. maijs: Kovaļčuks šokē Kanādu, Šveice raksta vēsturi, Rīgā bronza čehiem

18. maijs: Kovaļčuks šokē Kanādu, Šveice raksta vēsturi, Rīgā bronza čehiem
Iļja Kovaļčuks, Aleksandrs Sjomins, Aleksandrs Ovečkins un Aleksandrs Radulovs priecājas par zelta vārtiem. Foto: SCANPIX SPORT/Scanpix

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šī diena ir pirmā bez atmiņām par Latvijas izlasi, jo šodienas mačs pret Krieviju būs pirmais 18. maijā.

2008. gads. KRIEVIJA – KANĀDA 5:4 (P)

Pirms gada pasaules čempionāts Krievijā mājiniekiem bija beidzies ar vilšanos pusfinālā. Kanādā krieviem izdevās iekļūt finālā un Kvebekā pretī stājās vairāk nekā 13 tūkstošu līdzjutēju atbalstītā mājinieku komanda. Jau 83. sekundē Aleksandrs Sjomins pieklusināja tribīnes, tomēr līdz 15. minūtei divus vārtus guva Brents Bērnss un vienreiz precīzi meta Kriss Kunics – 3:1 kanādiešu labā. Otrās trešdaļa pašā sākumā Sjomins vairākumā samazināja rezultāta starpību, taču Denijs Hītlijs perioda vidū panāca 4:2. Kanādieši devās pretī zelta medaļām, bet trešajā periodā ar Alekseja Tereščenko (49. minūte) un Iļjas Kovaļčuka (55.) pūlēm Krievija panāca papildlaiku. Jau papildlaika 2. minūtē kanādiešu uzbrucējs Riks Nešs neveiksmīgi raidīja ripu laukā no zonas un tā šķērsoja aizsargstiklu. Krievijas izlasei vairākumā bija nepieciešamas 43 sekundes, lai Kovaļčuks piekto reizi pārspētu Kemu Vordu – 5:4. Starp citu, abi finālā gūtie vārti viņam bija vienīgie šajā čempionātā. Krievijas hokejisti pasaules čempionāta zelta medaļas nebija izcīnījuši kopš 1993. gada.

2013. gads. ŠVEICE – ASV 3:0

Šajā pusfināla pārī bija skaidrs, ka finālisti gūs vēsturisku uzvaru. ASV valstsvienība sudraba medaļas pēdējoreiz bija ieguvusi 1956. gadā, bet zeltu – 1960. gadā. Tikmēr Šveice sudraba godalgas līdz šim vienīgo reizi bija izcīnījusi 1935. gadā, bet zelts tā arī palicis neaizsniegts. Amerikāņi ceturtdaļfinālā ar 8:3 bija sagrāvuši Krieviju, bet Šveice ar 2:1 pieveikusi Čehiju. Pusfināla spēles 31. minūtē rezultātu atklāja 20 gadus vecais Nīno Nīderraiters, bet 51. minūtē Juliāns Vokers dubultoja šveiciešu pārsvaru. Trešo ripu 19 sekundes līdz cīņas beigām tukšos vārtos iemeta Reto Zūri, bet viņa vārda brālis Reto Berra mačā atvairīja visus 29 ASV hokejistu metienus. Šis kļuva par pirmo finālu Šveicei, jo 1935. gadā medaļu sadalījums tika noskaidrots grupas turnīra formātā.

2006. gads. ČEHIJA – KRIEVIJA 4:3 (P)

Pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Rīgā tikās tās pašas divas komandas, kas dažus mēnešus iepriekš cīnījās par bronzu Turīnas olimpiskajās spēlēs. Olimpiādē ar 3:0 pārāki bija čehi, tādēļ krievi alka revanša. Jau 3. minūtē 20 gadus vecais Aleksandrs Ovečkins pēc gadu jaunākā Jevgeņija Malkina piespēles atklāja rezultātu, bet čehi izlīdzinājumu panāca otrās trešdaļas 6. minūtē, kad precīzs vairākumā bija Tomāšs Kaberle. Trešā perioda ievadā tika gūti trīs vārti un Čehijai (vēl divreiz izmantots vairākums) izdevās panākt 3:2, bet 65 sekundes līdz pamatlaika beigām Aleksejs Mihnovs atjaunoja līdzsvaru – 3:3. Tomēr papildlaika 8. minūtē bronzas vārtus Čehijas izlases labā guva Zbineks Irgls, vārtu priekšā izrēķinoties ar Maksimu Sokolovu.

2016. gads. ASV – SOMIJA 0:2

Lai gan amerikāņi turnīru sāka ar zaudējumu vāciešiem (1:2) atklāšanas spēlē Gelzenkirhenes stadionā, turpinājumā ASV izlase izcīnīja sešas uzvaras pēc kārtas, pārspējot arī Zviedriju, Krieviju un Latviju (5:3). Šim ASV valstsvienības modelim paredzēja beidzot lauzt lāstu un sasniegt finālu, taču komanda paklupa jau ceturtdaļfinālā pret organizēto un pašaizliedzīgo Somiju, kas iepriekš turnīrā nebūt nebija spēlējusi sekmīgi (pietiks ar rezultātu 1:5 pret Franciju). Uzvarētājiem pa vārtiem guva Miko Rantanens un Jonass Kempainens, bet Hari Seteri atvairīja visus 26 amerikāņu izpildītos metienus.