Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Spāņu treneri, amerikāņu zvaigznes, krievu ambīcijas: kas uzvarēs Eirolīgā?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Spāņu treneri, amerikāņu zvaigznes, krievu ambīcijas: kas uzvarēs Eirolīgā?
Lukass Mondelo ir divkārtējs FIBA Eirolīgas čempions. Foto: FIBA

Svētdien, 14. aprīlī, Ungārijas pilsētā Šopronā notiks FIBA Eirolīgas izšķirošās spēles basketbolā sievietēm. "Sopron Basket" plkst. 18:30 tiksies ar "USK Praha", savukārt Jekaterinburgas UGMK mērosies spēkiem ar Kurskas "Dynamo". Tiešraides meklē rakstā.

Neprognozējamība

Iepriekšējās astoņās sezonās nevienai komandai nav izdevies uzvarēt Eirolīgā divas reizes pēc kārtas. Svētdien šī sērija var pārtrūkt – pašreizējā čempione UGMK ir fināla favorīte, tomēr Kurskai ir savi trumpji.

Treneri

“Dynamo” galvenais treneris Lukass Mondelo ir “Alķīmiķis” – speciālists, kurš karjeras laikā palīdzējis diviem klubiem pirmo reizi uzkāpt Eirolīgas virsotnē. Pirmo reizi viņš to paveica 2011. gadā ar Salamankas “Avenida”, otro reizi 2017. gadā ar Kursku un Mārtiņu Zībartu.

Mondelo iepriekšējais zaudējums finālturnīrā notika 2018. gada 20. aprīlī – “Dynamo” pusfinālā Šopronā piekāpās UGMK ar 77:84. Jekaterinburgas superzvaigznes – Maja Mūra, Alba Torensa, Emma Mēsemana, Kristi Tolivera un Britnija Grainere – todien sameta visus 84 punktus.

“Lapsas” finālā pieveica “Sopron Basket” ar 72:53, bet galvenais treneris Migels Mendess izcīnīja pirmo Eirolīgas titulu karjerā. Spāņu speciālista iepriekšējais lielākais panākums turnīrā bija otrā vieta 2012. gadā ar Madrides “Rivas Ecopolis”, finālā atzīstot Valensijas “Ros Casares” pārākumu.

Superzvaigznes

UGMK šogad ir vēl vairāk zvaigžņu – Mūras un Toliveras vietā nākušas Kaila Makbraida, Marija Vadejeva un Kortnija Vanderslūta. Grainere ir pasaules jaudīgākā centra spēlētāja, Mēsemena pērn kļuva par “Četru fināla” MVP, bet Torensa uzskatāma par Eiropas labāko spēlētāju.

Kurskai pirmā lieluma zvaigžņu ir divreiz mazāk – Breana Stjuarte, Soņa Petroviča un Nataša Hovarda. Trio pusfinālā pret Prāgu uzbruka ar vairāk nekā 60% precizitāti un sameta 74 punktus, taču maz ticams, ka izdosies vēl viena uguņošana – jākoncentrējas aizsardzībai.

Jekaterinburga ieņem pirmo vietu gūtajos punktos (vidēji 81.8 spēlē), atlēkušajās bumbās (44.2), rezultatīvajās piespēlēs (22.8), metienu precizitātē (48.3), divpunktu metienu precizitātē (51.5), piespēļu un kļūdu attiecībā (1.8).

“Dynamo” priekšrocība ir pasaules šobrīd labākā spēlētāja Breana Stjuarte. Pērn viņa kļuva par WNBA čempioni, vērtīgāko spēlētāju, Pasaules kausa ieguvēju un MVP. Pusfinālā “Stūvija” (Stewie) sameta 32 punktus.

Krievu nauda

Turcijas klubi šosezon piedzīvoja lejupslīdi. Liras kursa kritums atstāja sekas – “Yakin Dogu” izstājās no spēles, “Galatasaray” saruka budžets, “Hatay” finanšu problēmas piemeklēja sezonas vidū. “Džukurova” piedzīvoja iekšēju konfliktu, bet “Fenerbahce” vadība atpalika no spēlētājām.

Pārmaiņu rezultātā finālturnīrā pirmo reizi astoņu gadu laikā nav neviena Turcijas kluba. Viņu prombūtnē pirmās vijoles spēlē Krievijas superklubi – gan UGMK, gan “Dynamo” šosezon piedzīvoja tikai pa vienam zaudējumam.

Jekaterinburga spēlē divpadsmitajā “Četru finālā” pēc kārtas, savukārt Kurska atrodas pārmaiņu priekšvakarā. Pilsētas otrā komanda “Inventa” vairāk nespēlēs Premjerlīgā, “Dynamo” budžets tiks samazināts, komandā nepaliks Lukass Mondelo un Breana Stjuarte. Vai “lakstīgalas” izšaus?

EuroLeague Women jaunākā vēsture

#2012201320142015201620172018
1Ros CasaresUGMKGalatasarayUSK PrahaUGMKDynamo KurskUGMK
2Rivas EcopolisFenerbahceFenerbahceUGMKNadezhdaFenerbahceSopron Basket
3UGMKBourgesUGMKDynamo KurskFenerbahceUGMKDynamo Kursk
4FenerbahceGood AngelsBourgesFenerbahceUSK PrahaUSK PrahaYakin Dogu
5GalatasaraySparta&KSparta&KNadeždaFamila SchioNadeždaFenerbahce
6Sparta&KPolkowicePragueAvenidaDynamo KurskAvenidaUSK Praha
7Famila SchioFamila SchioNadeždaBourgesGalatasarayFamila SchioBourges
8Wisla Can-PackGalatasarayKayseriGalatasarayWisla Can-PackBourgesFamila Schio

Slavas zāle

Sešpadsmit sezonu laikā Latvijas basketbolisti, treneri un komandas ir izcīnījuši 13 Eiropas kausus, tai skaitā 11 trofejas FIBA turnīros. Anetei Jēkabsonei-Žogotai ir sešas trofejas. Mārtiņš Zībarts nopelnījis divus kausus. Pa vienai balvai ir Andai Jēkabsonei, Robertam Štelmaheram, Kārlim Muižniekam, Ainaram Zvirgzdiņam, BK “Barons”, Guntai Baško, Ojāram Siliņam un Oskaram Ernšteinam.

Latvijas basketbolistu un treneru izcīnītie Eiropas kausi

GadsTurnīrsSpēlētāja/-s/TrenerisKlubs
2003FIBA Eiropas kaussAnda JēkabsoneAix-en-Provence
2005EirokaussRoberts ŠtelmahersLietuvos rytas
2007FIBA Eiropas kaussAnete Jēkabsone-Žogota/Ainars ZvirgzdiņšMaskavas "Dinamo"
2008FIBA Eiropas kauss vīriešiemBarons/LMT/Kārlis Muižnieks/Mārtiņš ZībartsBarons/LMT
2009FIBA SuperkaussAnete Jēkabsone-ŽogotaSparta&K
2010FIBA EirolīgaAnete Jēkabsone-ŽogotaSparta&K
2010FIBA SuperkaussAnete Jēkabsone-ŽogotaSparta&K
2012FIBA Eiropas kaussGunta Baško-MelnbārdeKurskas "Dinamo"
2013FIBA EirolīgaAnete Jēkabsone-ŽogotaUGMK
2013FIBA SuperkaussAnete Jēkabsone-ŽogotaUGMK
2014FIBA Izaicinājuma kaussOjārs SiliņšReggio Emilia
2017FIBA EirolīgaMārtiņš ZībartsKurskas “Dinamo”
2018EirokaussOskars Ernšteins”Darussafaka”