Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Tikai jums: Hārtlijs blogo par tenisu, Vecrīgu un izlases sastāvu

Bob Hartley
Bob Hartley

Tikai jums: Hārtlijs blogo par tenisu, Vecrīgu un izlases sastāvu
Bobs Hārtlijs
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Sveiciens visiem Latvijas hokeja mīļotājiem. Esmu Bobs Hārtlijs, jūsu valstsvienības galvenais treneris. Mēs visi ar nepacietību gaidām pasaules čempionātu. Lai kopīgi īsinātu laiku, esmu piekritis jaunam izaicinājumam – turpmāk rakstīšu blogu Sportacentrs.com! Apsolu, ka līdz pasaules čempionātam tiksimies vēlreiz. Bet šoreiz centīšos pastāstīt gan par savu ikdienu, gan par to, kā mums sokas ar gatavošanos, gan par to, kā izaudzināt ne tikai hokejistus, bet arī atlētus.

Lai kaut uz mirkli aizmirstu par hokeju, mēdzu spēlēt tenisu. Neesmu pats labākais tenisists savainojuma dēļ, tomēr cenšos spēlēt pēc iespējas biežāk. Šeit man ir trīs četri pastāvīgie partneri, esmu izmēģinājis ACB un Lielupes tenisa kortus.

Ja vēlos brīvo laiku pavadīt mierīgākā atmosfērā, tad izvēlos Vecrīgas apmeklēšanu, jo dzīvoju netālu. Izbaudu laiku kopā ar sievu, jo esam izaudzinājuši bērnus un tagad esam divi vien. Apmeklējam restorānus, svētdienas pēcpusdienas pavadām, vienkārši pastaigājoties. Domāju, ka varētu strādāt kā Vecrīgas gids, jo zinu visas labākās vietas un apskates vērtos objektus. Galerijā Centrs apmeklēju trenažieru zāli.

Pirms divām nedēļām biju aizbraucis līdz Liepājai, un varu teikt, ka jums ir paveicies, jo Latvija ir skaista valsts. Daudz laika pavadu laukumā, taču cenšos katru dienu veltīt laiku arī latviešu valodai. Mācos arī par vēsturi un kultūru. Ir svarīgi nodemonstrēt, ka gribu būt daļa no jūsu valsts, ne tikai hokeja izlases.

Tenisa laukums palīdz atslēgt prātu no hokeja. Vairāku gadu garumā teniss ir mana kaislība, lai gan neesmu pats labākais spēlētājs.

Protams, esam nonākuši līdz ledum un hokejam. Pirmkārt, gribu pateikt, ka neskaitu darbā ieguldītās stundas, un to pašu sagaidu arī no spēlētājiem. Sezonas laikā neņemu brīvdienas. Varbūt tas man no jaunības, jo, strādājot rūpnīcā, pieradu pie ilgām un smagām stundām. Ja treneris prasa, lai spēlētāji būtu gatavi un koncentrējušies, tad pašam ir jārāda piemērs. Man ir jābūt līderim, jāparāda, ka esmu gatavs. Nevari prasīt no citiem to, ko neesi gatavs izdarīt pats.

Aiz muguras ir vairākas treniņu nedēļas, un beidzot sāku saprast mūsu sastāva aprises, katra spēlētāja plusus un mīnusus. Otrdien mums pievienosies Andris Džeriņš, otrdien uz ledus ies Kaspars Daugaviņš, Zemgus Girgensons pievienosies nākamnedēļ, Mārtiņam Karsumam ar veselību ir avien labāk, nākamnedēļ laukumā atkal ies Lauris Dārziņš un Guntis Galviņš, sastāvā jau ir Kristaps Sotnieks.

Veidojas diezgan skaidra vīzija, kādu sastāvu vedīsim uz pasaules čempionātu. Tomēr labākais rīks spēlētāju pārbaudīšanai ir spēles. Treniņos iepazīsties ar puišiem, bet pārbaudes spēlē tu redzi gan hokejistu, gan cilvēku. Cik ļoti viņš grib uzvarēt? Cik daudz viņš gatavs upurēt uzvaras labā? To vari redzēt tikai spēles laikā.

Lai izveidotu labu uzbrucēju trijnieku vai aizsargu pāri, ir jāņem vērā vairāki faktori. Pieņemsim, ir divi hokejisti, kuri ir ātri, tomēr viņiem trūkst auguma parametru. Tad cenšos klāt likt raženāku hokejistu, kurš ies uz vārtu priekšu, cīnīsies pie apmalēm un dos pārliecību saviem partneriem. Daudz atkarīgs arī no centra uzbrucēja satvēriena.

Svarīgākais ir spēlētājus salikt tā, lai viņi varētu rādīt labāko sniegumu. Strādājot ar profesionāļiem, svarīgākais ir runāt ar spēlētājiem. Pajautāt: ko es varu izdarīt, lai tev palīdzētu? Komunikācija ir pati svarīgākā, un spēlētājiem jāspēj būt atklātiem savās vēlmēs.

Treneru istabā pie sienas stāv tāfele ar svarīgākajiem vārdiem. Taču pie rokas vienmēr ir vēl viens špikeris – mazāka lapiņa ar ēdienu nosaukumiem. Lai nerastos pārpratumi.

Hallē ierodos septiņos no rīta, prom dodos piecos vakarā. Sagatavoju video, sagatavoju treniņu, apsēžos un aprunājos ar spēlētājiem gan pirms, gan pēc treniņa. Tāpat veltu laiku treneru semināra sagatavošanai, jo Vācijā tam vairs nebūs laika. Vakarā aizeju mājās un vēl vairākas stundas pavadu gatavošanās procesā. Jo labi spēlētāji var izaugt tikai pie labiem un informētiem treneriem, kuri gatavi ielikt pareizos pamatus.

Un Latvijā redzu lietu, kurai netiek pievērsta uzmanība. Ir jāveido ne tikai labi hokejisti, bet arī labi atlēti. Ja viņš ir meistarīgs, bet vājš, nav ne mazāko variantu kaut ko sasniegt. 12 gados dominēs, bet 18 vai 22 gados nebūs variantu. 22 gados pretī nāks Iļja Kovaļčuks un Pāvels Dacjuks vai Sidnijs Krosbijs un Brents Bērnss. Ja tev 22 gados ir jāspēlē bērna ķermenī pret īstiem atlētiem, kuri trenažieru zāli apmeklē no 12 gadiem, tad nav nekādu variantu.

Un pašās beigās vēstījums vecākiem. Daudzi iet uz spēlēm, lai skatītos tikai uz vienu hokejistu – savu bērnu. Taču neaizmirsīsim, ka hokejs ir komandas sports. Mani bērni ir paši svarīgākie manā dzīvē, bet reizēm ir jāpieņem situācija. Ja jums komanda nav galvenā, ir gana daudz individuālu sporta veidu.

Ģērbtuve – vieta, kur top komandas kolektīvs un uzvaras. Ir svarīgi komunicēt ne tikai uz ledus, bet arī ārpus laukuma.

Līdz nākamajai reizei!

1 2 50 komentāri

  +9 [+] [-]

, 2017-04-14 13:15, pirms 7 gadiem
Good luck in Sweden Bob!
Would be great if this text also would be published here in English.
A lot of kids must improve their English in Latvia!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +27 [+] [-]

, 2017-04-14 13:20, pirms 7 gadiem
Diezgan interesanti! Katrā ziņā novēlu visu to labāko un turēšu īkšķus par mūsējiem katrā spēlē!

 +28 [+] [-]

, 2017-04-14 13:24, pirms 7 gadiem
Palasot, ko viņš runā, tas ir super, tāds treneris nav bijis, vēlam panākumus un ne vienu gadu vien pie valsts izlases stūres.!

 +26 [+] [-]

, 2017-04-14 13:28, pirms 7 gadiem
Ja tev 22 gados ir jāspēlē bērna ķermenī pret īstiem atlētiem, kuri trenažieru zāli apmeklē no 12 gadiem, tad nav nekādu variantu.

ZELTA VĀRDI! Tikai pie mums treneri un vecāki ir tik gudri, ka uzskata, ka pietiek ar hokeja treniņiem, jo gatavots tiek hokejists, ne svarcēlājs.

  +3 [+] [-]

, 2017-04-14 13:50, pirms 7 gadiem
Jā, ar komunikāciju Bobam viss ir kārtībā. Interesanti, tiešām, šāds treneris pie mums vēl nav redzēts.
Un treniņš latviešu valodā:
Mister Hārtlij, viens jautājums. Vai redzējāt spēli Latvija - Kanāda Soču olimpiskajās spēlēs? Un vai spēsiet nodrošināt tādu pašu komandas pašatdevi pasaules čempionātā?

  +2 [+] [-]

, 2017-04-14 13:59, pirms 7 gadiem
He is the coolest guy i have ever seen. I like this couch. It think he is the best part of our national team. Good luck Bob!

 +14 [+] [-]

, 2017-04-14 14:06, pirms 7 gadiem
Amon Goeth rakstīja: He is the coolest guy i have ever seen. I like this couch. It think he is the best part of our national team. Good luck Bob!
couch = dīvāns!
palabo sevi kamēr Bobs nav izlasījis

  -1 [+] [-]

, 2017-04-14 14:07, pirms 7 gadiem
Kardināls rakstīja: Ja tev 22 gados ir jāspēlē bērna ķermenī pret īstiem atlētiem, kuri trenažieru zāli apmeklē no 12 gadiem, tad nav nekādu variantu.


ZELTA VĀRDI! Tikai pie mums treneri un vecāki ir tik gudri, ka uzskata, ka pietiek ar hokeja treniņiem, jo gatavots tiek hokejists, ne svarcēlājs.
Tas pats ir attiecināms uz citiem komandu sporta veidiem - basketbolu, futbolu, volejbolu, florbolu utt. Vispirms ir treneriem jāveido/jāattīsta atlēts un pēc tam attīstīt basketbolistu, futbolistu, volejbolistu, florbolist utt.

  +4 [+] [-]

, 2017-04-14 14:08, pirms 7 gadiem
Shenker rakstīja: couch = dīvāns!
palabo sevi kamēr Bobs nav izlasījis
"A lot of kids must improve their English in Latvia!"

  +1 [+] [-]

, 2017-04-14 14:08, pirms 7 gadiem
Redzēs kā PČ ies, bet vismaz kādas jaunas vēsmas izlasē, par to arī prieks.

  +2 [+] [-]

, 2017-04-14 14:18, pirms 7 gadiem
Loti interesants un pozitivs blogs, Hartlija kungs! Ko te vel piebilst!

     [+] [-]

, 2017-04-14 14:31, pirms 7 gadiem
Z-Amerikaņi parasti ir labi runātāji un PR speciālisti!

  +5 [+] [-]

, 2017-04-14 14:32, pirms 7 gadiem
Tīri cilvēciski cienu par drosmi atvērt blogu šajā resursā. Par profesionālajām kvalitātēm vispār jautājumu nav, cepuri nost!

 +10 [+] [-]

, 2017-04-14 14:45, pirms 7 gadiem
Dzīvesgudrs cilvēks, kura teiktajāir interesanti paklausīties. Daudzas viņa teiktās lietas var attiecināt ne tikai uz hokeju vai sportu kopumā, bet arī uz dzīvi kā tādu, uz lietām, ko un kā tu dzīvē dari, uz tavu attieksmi pret tām. Daudziem mums ir mazliet (vai ne tikai mazliet) sačakarēta vērtību sistēma. Ceru, ka šajā ziņā nākotnē situācija mainīsies uz pozitīvo pusi.

     [+] [-]

, 2017-04-14 14:47, pirms 7 gadiem
Shenker rakstīja: couch = dīvāns!
palabo sevi kamēr Bobs nav izlasījis
Pardon , coach.
Ātrrakstīšana man bija ieslēgta

 +16 [+] [-]

, 2017-04-14 14:49, pirms 7 gadiem
Hārtlijam hokejs nav darbs, tā viņam ir dzīve. Var redzēt, ka neatstrādā līgumu, lai tikai naudu dabūtu, bet tiešām cenšas pielikt roku visas hokeja sistēmas uzlabošanā.

Mums ir paveicies ar šādu treneri.

 +13 [+] [-]

, 2017-04-14 14:50, pirms 7 gadiem
Tā jau ir - paskaties uz Malkinu vai Ovečkinu un pēc tam uz Dārziņu vai Indraši...
Kā Tēvi pret dēliem...

  +6 [+] [-]

, 2017-04-14 15:01, pirms 7 gadiem
Par šo pluss sportacentram, ka spējuši ko tādu sarunāt. Piekrītu, ka būtu labi ielikt arī oriģinālvalodā rakstīto tekstu, tulkojumu, protams, vajag, bet angliski lasa daudzi un, lai arī cik labs tulkotājs, reizēm tomēr kko gadās pazaudēt.

P.s. Bobam mums ir ko dot, jācer, ka mācēsim paņemt.

 +11 [+] [-]

, 2017-04-14 15:07, pirms 7 gadiem
Ir skaidrs, ka tik liela personība un intelekta kapacitāte, Latvijas izlasē nekad nav strādājusi galvenā trenera izskatā. Tā ir liela veiksme, ka Kirova beņķis aizlidoja, un jaunā vadība tika pie šī briljanta. Paldies, ka kosmoss mūs mīl. Prozit!

  -4 [+] [-]

, 2017-04-14 15:16, pirms 7 gadiem
Ceru ka būs iekš Dinamo nākamgad

  +5 [+] [-]

, 2017-04-14 15:20, pirms 7 gadiem
hokejists77 rakstīja: Ceru ka būs iekš Dinamo nākamgad
Kāpēc tu cilvēkam vēli sliktu?

 +10 [+] [-]

, 2017-04-14 15:27, pirms 7 gadiem
Pēdējo rindkopu ar lieliem burtiem iespiest pie katras LV hokeja halles ieejas durvīm!

  +3 [+] [-]

, 2017-04-14 15:58, pirms 7 gadiem
Es loti ceru, ka čempis būs veigsmīgs un nebūs jācīnās par palikšanu. Novēlu veiksmi gan Bobam, gan visai komandai!

     [+] [-]

, 2017-04-14 16:19, pirms 7 gadiem
Sharps rakstīja: Tas pats ir attiecināms uz citiem komandu sporta veidiem - basketbolu, futbolu, volejbolu, florbolu utt. Vispirms ir treneriem jāveido/jāattīsta atlēts un pēc tam attīstīt basketbolistu, futbolistu, volejbolistu, florbolist utt.
Pirms atlētu veidošanas būtu labi, lai vismaz vispārējā fiziskā sagatavotība būtu adekvātā līmenī (tādā, lai profesionālais sportists varētu vismaz tās nelaimīgās 10 reizes pievilkties).

  +2 [+] [-]

, 2017-04-14 16:26, pirms 7 gadiem
Karsums ar spēlēs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2017-04-14 16:35, pirms 7 gadiem
Loti precīzi pateica par atlētiem.

  +2 [+] [-]

, 2017-04-14 16:42, pirms 7 gadiem
Pret zviedriem laikam svarīgi, kas gūs vārtus!?.

     [+] [-]

, 2017-04-14 17:08, pirms 7 gadiem
Nešaubos uz sastāva izvēles pārsteigumiem - būs vismaz 2-3 jaunie puikas uz čempi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2017-04-14 17:37, pirms 7 gadiem
Reģistrējies pirms 47 gadiem.

Kā tas ir iespējams? Manuprāt, šis portāls tik sen nepastāv

  +1 [+] [-]

, 2017-04-14 18:16, pirms 7 gadiem
petravicus rakstīja: Reģistrējies pirms 47 gadiem.

Kā tas ir iespējams? Manuprāt, šis portāls tik sen nepastāv
SportaCentrs jau labu laiku iepriekš izveidoja Hārtlijam profilu

  +1 [+] [-]

, 2017-04-14 18:20, pirms 7 gadiem
Shenker rakstīja: SportaCentrs jau labu laiku iepriekš izveidoja Hārtlijam profilu
Viņš bija tikai 10 gadus vecs, bet SC jau zināja, ka pēc 47 gadiem viņš būs Latvijas izlases treneris
1 2 50 komentāri