Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:265, Did:0, useCase: 3

Antidopinga birojs atvainojas Puķītim par kļūdu diskvalifikācijas lēmumā

Ints Megnis
Ints Megnis

Antidopinga birojs atvainojas Puķītim par kļūdu diskvalifikācijas lēmumā
Latvijas Antidopinga biroja vadītājs Mārtiņš Dimants. Foto: sporto.lv

Latvijas Antidopinga biroja vadītājs Mārtiņš Dimants ceturtdien sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka šorttrekista Roberto Puķīša diskvalifikācijas lēmumā ir norādīts nepareizs sākuma laiks, atvainojoties par to sportistam. Tomēr Dimants uzsvēra, ka cilvēcīga kļūda nevarētu atstāt juridiskas sekas.

Ceturtdien Puķītis sociālajos tīklos publicēja savas diskvalifikācijas lēmumu, kurā bija teikts, ka viņš saņēmis divu gadu diskvalifikāciju no 2018. gada 25. janvāra. Ja tiešām būtu bijis šāds lēmums, viņam vajadzētu anulēt pērn Phjončhanas olimpiskajās spēlēs sasniegtās divas vienpadsmitās vietas, tomēr Dimants apstiprināja, ka diskvalifikācija stājusies spēkā 2019. gada 25. janvārī.

"Sākuma termiņš ir norādīts kļūdaini. Antidopinga biroja vārdā publiski atvainojos par kļūdu," teica Dimants. "Lai dzēstu kādas šaubas, varu uzsvērt, ka lēmums pieņemts atbilstoši lietas materiāliem par trim epizodēm, kad sportists nebija atrodams norādītajā vietā. Tika piešķirts maksimālais sods, lēmums bija galējs un negrozāms."

"Pārrakstīšanās datumā nevar būt par pamatu, lai apstrīdētu biroja rīcībā esošo informāciju un dokumentus, ka persona trīs reizes nebija sastopama savā reģistrētajā adresē. Tas viņiem ir obligāts pienākums un likumsakarīgi novedis pie diskvalifikācijas. Biežāk piedzīvojam aizliegto vielu pārkāpumus, bet gadās arī šādi sodi," saka Dimants. "Kopš 1. jūlija mums ir pilnīgi jauna sankciju noteikšanas komisija un pārsūdzības komisija. Visi darbojas neilgu laiku un tad var rasties šādas kļūdas. Sportistam tiks nosūtīta labota lēmuma versija."

Kā saka Dimants, apelācijas termiņš noslēdzies pirmdien un to Puķītis nav izmantojis.

Kā liecina Sportacentrs.com rīcībā esošā informācija, pēdējā gada laikā Latvijā dopinga lietošanā pieķerti vēl vismaz vairāki sportisti, tomēr Antidopinga biroja mājaslapā par viņiem nav atrodama informācija. Dimants piekrīt, ka šo informāciju nepieciešams publiskot, lai redzētu, ka notiek cīņa ar aizliegto vielu lietotājiem, solot to darīt pavisam drīz.

"Mūsu oficiālā mājaslapa, kurā esam tiesīgi norādīt informāciju, strādā vien no pagājušās nedēļas. Līdz šim izmantojām uz citas valsts servera uzturētu mājaslapu, kurā nedrīkstējām sportistu datus norādīt. Tuvākajā laikā tur būs papildus informācija. Šis ir nevis kūtruma, bet tīri tehnisks jautājums," saka Dimants. "Princips, ka jāpublisko dopingu lietojušo sportistu identitātes, norādot uz aizliegumu viņiem piedalīties sacensībās, ir vienots un nekur nav pazudis. Līdz šim izņēmuma apstākļi mums to neļāva darīt. Aizstāvam jebkura tīrā sportista intereses, lai viņš varētu piedalīties godīgā sportā."

Dimants atzīst, ka bijusi doma informāciju par dopinga lietošanā pieķertajiem publiskot tikai uz mēnesi, tomēr viņš no tās atteicies un tagad Antidopinga biroja mājaslapā informācija būs redzama visu soda izciešanas laiku. "Visi redzēs, ka konkrētā persona ir izslēgta no dalības sacensībās. Savukārt pēc diskvalifikācijas beigām informācija tiks dzēsta - sportists sodu ir izcietis un atgriežas atpakaļ apritē."

Tomēr Antidopinga biroja vadītājs uzsver, ka labprātāk runātu nevis par diskvalifikācijām, bet gan izglītojošajām programmām. "Godīgas spēles principi jāieliek jau bērnos. Uzsvars jāliek uzsvars uz izglītošanu un tā arī strādājam, izveidojot atsevišķu kampaņu "Patiess sports" ar atsevišķu logotipu, citu misiju un vīziju. Vēlamies, lai sportisti nekrāptos nevis tāpēc, ka ir bail no pieķeršanas, bet gan tāpēc, ka zina, kas ir sporta vērtības."

  +1 [+] [-]

, 2019-03-14 19:37, pirms 5 gadiem
Izklausās, ka tas čalis, kurš bildē tur pudelīti ar urīnu, ir saputrojies savos attaisnojumos par neizdarību! Vai par tik klaju bezdarbību nepienākas atlaišana?

  +1 [+] [-]

, 2019-03-14 19:45, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Izklausās, ka tas čalis, kurš bildē tur pudelīti ar urīnu, ir saputrojies savos attaisnojumos par neizdarību! Vai par tik klaju bezdarbību nepienākas atlaišana?
Vai arī dzīvoklis Maskavas centrā

  +4 [+] [-]

, 2019-03-14 21:54, pirms 5 gadiem
Iestādes nosaukums kopš Olijara sāgas laikiem nomainījies, bet darbības stils palicis vecais...

  +2 [+] [-]

, 2019-03-14 23:27, pirms 5 gadiem
vai bolts lieto dopingu?